Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een laag trekt met zijn zwaartepunt boven het Engelse Kanaal naar noord Frankrijk en vervolgens verder naar Polen en de Baltische Staten. Aan de noordflank wordt in Nederland met een oostelijke stroming eerst nog droge polaire lucht aangevoerd, aan de zuidflank vochtigere en geleidelijk ook wat minder zachte lucht. Begin van de komende week trekt de grootschalige hoogtetrog naar het oosten waarna we evolueren naar een  zonaal stromingspatroon waarbij storingen periodiek voor onbestendig weer zullen gaan zorgen.  Warmer en ook stabiel “zomer” weer is vooralsnog geen thema.

Tweedeling

Het weerbeeld in Europa was gisteren twee-gedeeld waarbij de grens van west naar oost precies over de Alpen verliep. De Alpen lagen daarbij in een soort “niemandsland” waarbij de noordelijke Alpen te maken hadden met drogere luchtmassa’s en de zuidelijke Alpen met vochtigere luchtmassa’s.

Op de 300 hPs is het verloop van de Z en NW jet te zien met de Alpen daar precies tussen in

Neerslag van betekenis viel er echter nergens in de Alpen en meest was het opnieuw gewoon droog met vooral in het noorden van de Alpen volop zon.

Heel mooi was de tweedeling van het weer gisteren ook vanuit de ruimte te zien. De luchtmassagrens verliep W – O georiënteerd precies over de Alpen. Bron NASA Worldview

De hoogste temperaturen werden in het inner alpine Wallis gemeten en zoals zo vaak werden de hoogste temperaturen in het Oberwallis gehaald. In het dal steeg het kwik met ondersteuning van een zwakke föhn tot 22 a 24 graden met als topper het weerstation in Steg met een Tmax van 24.3 graden. In Oostenrijk werd het het warmst in Mayrhofen met 21.6 en Innsbruck met 21.1 graden.

Föhn / Föhnwalze boven de Simplonpas gisteren gezien vanuit de weerkamer in Termen

In de dalen mag het dan al zomers zijn, in het hooggebergte is het nog sneeuwbedekt. Beeld vanaf de skipiste op Rosswald / Fleschboden op 2000 meter
In de noordelijk Alpen zoals hier in het Kleinwalsertal (Mittelberg) ligt zelfs tot onder de 1500 meter nog sneeuw. Met dank aan Hans ter Braak @hansterbraak

De Benelux profiteerde gisteren met Koningsdag van de droge polaire luchtmassa’s. Afgezien van wat wolken(velden) was het de zon die het weerbeeld bepaalde en de al krachtige zonnestraling, de droge lucht en weinig wind deden vergeten dat we hier nog steeds met vrij koude luchtmassa’s te doen hadden. De hoogste temperaturen werden in Westdorpe en Woensdrecht gehaald met beide een Tmax van 17.4

Toenemend onbestendig

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we binnen een grootschalig hoogtetrog een apart bodemlaag via het Engelse Kanaal naar N Frankrijk trekken en de komende dagen verder naar Polen en de Baltische Staten doortrekken.

In zijn bagage neemt het systeem vochtigere lucht mee en daarmee komt er ook in de Benelux een einde aan het droge en zonnige lenteweer. Ook in de noordelijk Alpen wordt het toenemende onbestendig en gaan er mede ondersteund door de dagelijkse gang buien vallen.

Radarbeeld Europa, van he ZW en Z uit zal de bewolking met neerslag verder naar het N en NO uitbreiden

Boven de 2200 a 2400 meter zal dit in vaste vorm zijn. Morgen volgt er in de Alpen iets minder zachte lucht en daalt de sneeuwvalgrens naar 2000 tot 1800 meter. De vorstgrens komt dan rond de 2200 meter te liggen.

In Nederland kan me de zon het kwik vandaag nogmaals even pieken tot 17 a 19 graden. In de loop van de (mid)dag neemt de bewolking steeds verder toe en kan er lokaal al een bui gaan vallen.

Morgen gaat in samenhang met de hoogtetrog op een overtrekkend en wat slepend occlusiefront er op uitgebreidere schaal neerslag vallen. In de regen en achter het front wordt het dan weer een stuk frisser.

Onbestendig en vrij koel weekend

De vrijdag en het weekend staan in het teken van de naar het oosten verder trekkende langgolvige hoogtetrog. Vooral op wat grotere hoogte is deze gevuld met koudere lucht. Echter ook in de lagere atmosfeer wordt dan met een NW hoogtestroming nog wat koudere lucht aangevoerd.

Vooral in de Alpen gaan we dat ook merken. Op passage van een  meetrekkend koufront daalt de sneeuwvalgrens dan naar 1700 tot 1000 meter op de zondag. Tot en met het weekend kan er in het hooggebergte 20 tot 50 cm sneeuw gaan vallen, lokaal ook nog meer.

Zonaal

Met het doorschuiven van de Atlantische hoogtetrog wordt de weg vrijgemaakt voor een een meer zonaal regime. Vanaf begin volgende week zien we de jetstream dan ook een westelijk koers vervolgen. Daarbij wordt weliswaar geleidelijk minder koude Atlantische lucht aangevoerd, het blijft echter ook dan voor de tijd van het jaar nog steeds te koud. In de Alpen kan geleidelijk ook weer zachtere lucht gaan binnenstromen en gaan de vorst en sneeuwvalgrens vanaf dinsdag weer in de lift.

Het verloop van de jetstream op 300 hPa (9km) woensdag 5 mei met het duidelijk zonale patroon

Geleidelijk warmer

In het daarop volgende weekend zien we de jetstream geleidelijk een meer ZW georiënteerde koers vervolgen pal over de Benelux. Aan de oostkant ervan worden dan steeds warmere, van origine subtropische luchtmassa’s, naar het noorden op transport gezet. Aan westkant stroom vanuit het noorden koudere lucht tot ver naar het zuiden uit waarbij het zwaartepunt boven de Atlantische Oceaan zal komen te liggen.

De jetstream op 300 hPa voor maandag 10 mei. Het precieze verloop zal uiteindelijk bepalend gaan worden voor het weerbeeld en temperatuur verloop in W Europa

Een apart (hoogte) laag zal dan met de start van de nieuwe week, we schrijven dan inmiddels alweer 10 en 11 mei, met zijn kernen boven de Benelux en West Frankrijk komen te liggen.

Mocht dit zou gaan evolueren dan komen ook de Benelux in het bereik van de warmere luchtmassa’s en komt er eindelijk een einde aan de koude anomalie die het grootste deel van april voor onderkoelde temperaturen heeft gezorgd. Of er met de jet in de buurt dan ook weer grootschalig “landregen” gaat vallen is nog ongewis. Met de lagedruk boven onze hoofden zal van stabiel “zomer” weer dan echter nog geen sprake zijn.

Voorlopig zijn we nog niet af van de koude anomalie getuige ook deze kaart van het ECMWF voor 7 mei

De Alpen krijgen naar verwachting steeds meer met de  warmere en door de inkomende zuidelijke hogedruk ook met drogere luchtmassa’s te maken. Het wordt “zomers” warm met maxima die tot 23 tot 25 graden of nog wat meer zullen gaan oplopen! Hieronder nog de multimodel ensembles voor Apeldoorn (Gld) en Innsbruck (Tirol)

Er zitten nog wat verschillen in de weermodellen en het is nog een lange weg te gaan met dus nog de nodige onzekerheden. Of dit dan ook allemaal zo zal gaan evolueren zoals beschreven (GFS / EC) zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden. Ik zou zeggen volg onze weerberichten en updates op onze sociale media. Voor nu vanuit de weerkamer in Termen een fijne dag gewenst. Ciao

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 80 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier