Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Veel sneeuw in bereik polaire front

In het bereik van de jetstream frontaal gericht op de Alpen en de frontale zone is er in de Alpen, precies zoals we dat al een tijd geleden aankondigden, weer het nodige aan sneeuw gevallen.

Vooral in de Nordweststau van de oostelijke Zwitserse en westelijke Oostenrijkse Alpen viel veel sneeuw. Het was er aan de koude kant van het polaire front ook koud genoeg voor sneeuw tot in de lagere delen en dalen en het Alpenvoorland.

En weer het nodige werk. Succes Hans en Odette ter Braak @hauswalserberge Mittelberg Kleinwalsertal
Ook ons partner gebied Innsbruck profiteerde van de sneeuw. Totaal 23cm in de stad en dus veel meer dan de 7cm die voorspelt werd aldus onze man ter plekke Remco Graas

Minder neerslag / sneeuw viel er in de westelijke Alpen aan de zachtere kant van het front. Hier steeg gisteravond de sneeuwvalgrens zelfs tot 1000 a 1300 meter. Ook het Oberwallis verbleef meer in zachtere lucht en ook hier duidelijk minder neerslag / sneeuw. Helaas was het ook in Termen (1020m) gisteravond te warm voor sneeuw en vanmorgen met + 3 graden en droog weer dus dooi!

T850 hPa 12h00 met de koude (sneeuw) lucht in het oosten en de zachtere en wat drogere lucht in het westen

Meer sneeuw in bereik Polaire front

Vandaag zal het polaire front weer in westelijke richting verplaatsen en daarmee ook de koudere lucht. De neerslag /  sneeuwval zal zich dan geleidelijk ook weer wat naar het westen tot uitbreiden en in het oosten wat aan kracht gaan afnemen. In de Staugebieden zal het nog langere tijd sneeuwen en kan tot de avond lokaal nog weer een halve meter gaan vallen.

Ook in België is op passage van een laagje sneeuw gevallen en op veel plaatsen sneeuwt het vandaag. Nederland moest het lokaal met een dun laagje doen.

Radarbeeld 11h50

Sneeuw Benelux weekend

Meer sneeuw gaat er dan in het weekend vallen. Een occlusie storing behorende bij een depressie bij IJsland trekt dan van het westen uit de Benelux binnen en gaat neerslag geven. De neerslag kan zowel als regen als natte sneeuw vallen of in sneeuw overgaan naarmate het front landinwaarts doorschuift. Eventueel is ook ijzel mogelijk.

De precieze ontwikkelingen zijn nog niet geheel duidelijk. Dat heeft onder andere te maken met het gedrag van een apart laagje dat zich in het bereik van de jetstream boven het ZW van de Britse Eilanden ontwikkeld en waarschijnlijk net ten zuiden van Nederland richting de westelijke Alpen trekt. Daarnaast zou met het binnenstromen van de wat zachtere lucht op wat grotere hoogte opglijdingsprocessen de neerslag landinwaarts nog een extra trigger kunnen gaan geven.

Ook de neerslagafkoeling zou dan nog een rol kunnen gaan spelen en al eerder en ook langer voor “droge” sneeuw” en meer accumulatie kunnen gaan zorgen. Daarbij kan er 3 tot 7 cm gaan vallen en in het best case scenario ook nog meer.

Volgens het GFS ziet her er zondagmiddag dan zo uit met de sneeuwbedekking. Zoals gezegd, per model zien we andere berekeningen
Vergelijk model Arpege

Voorlopig dus nog even afwachten en vooral ook duimen dat het nu in het weekend dan eindelijk eens lukt met de sneeuw op wat uitgebreidere schaal in de lage landen.

Ook de Alpen gaan in het weekend weer sneeuw meepakken van het laagje. Zaterdag is het onder zwakke tussenhoog invloed droog Zondag en deels ook nog maandag valt er weer sneeuw. Ook daarover dan meer.

Vrijdag geleidelijk droog en (zeer) koud, zaterdag tussenhoog en dan zondag in de Alpen weer nieuwe sneeuw

Vanaf maandag schuift er een mobiele rug (tussenhoog) in. Na passage van de hoogte as zoekt de stroming dan de ZW hoek op en wordt vanaf dinsdag met een meer zonaal stromingspatroon een zachtere weerfase ingeleid. Sneeuw en vorst zijn dan geen thema meer. Hoe lang? Daarover dan later meer en natuurlijk ook met betrekking tot de sneeuwkansen dit weekend.

Tot zover vanuit de weerkamer in Chalet Rosswald in Oberwallis alwaar ik de komende dagen verblijf. Tact -2.4°C en actueel weer wat sneeuwval. Fijne dag. Ciao

(Visited 7.005 times, 1 visits today)

15 Reactie op “Alpen – Benelux | Veel sneeuw Alpen, weekend ook sneeuw Nederland”

 • Annemarie Peters
  14 januari 2021 at 13:22

  We hebben de ski’s al van zolder gehaald! We hopen dat er bij ons in Friesland toch wel wat valt en we de slee of ski’s achter de pony’s aan kunnen!! Kinderen verheugen zich er al 2 weken op dat het eindelijk gaat gebeuren!! Dus als jullie zorgen voor sneeuw, dan regelen wij leuke foto’s!

  • Johann
   14 januari 2021 at 13:35

   Wij hopen met je / jullie! Dat iig het lange wachten in het weekend dan eindelijk eens beloond wordt!! Voor de kids natuurlijk fantastisch! Aan ons zal het niet liggen, working on it 😉

  • Paul
   14 januari 2021 at 16:25

   Zondag heel vroeg opstaan dan (of in de nacht en hopen dat er nog geen avondklok is) 🙂

 • Johann
  14 januari 2021 at 13:47

  Rosswald – Wilde eigenlijk nog “Vlog” weer-update maken en met drone oefenen. Condities te slecht, dus maar lekker binnen blijven, openhaard aan, weerkaarten kijken etc. Dus nog maar even zo met een shotje vanuit het venster.

 • Tom
  14 januari 2021 at 14:00

  Hoe nauwkeurig zijn die radarbeelden eigenlijk? Volgens wetteronline sneeuwt het hier(Poperinge) al 4u en heb enkel nog maar regen gezien. Aan de Belgische kust sneeuwt het dan weer wel maar van zodra je 5km landinwaarts gaat is het terug regen.

  • Johann
   14 januari 2021 at 14:08

   Niet echt nauwkeurig . De overgrote meerderheid van zogenaamde “weerradar” -informatie is “nep”, d.w.z. zijn geen echte weerradar, maar iets dat bestaat uit satellietbeelden en software aanpassingen. Zie het dus meer als een globale indicatie mbt neerslag / soort

 • Jan
  14 januari 2021 at 14:57

  Weinig nieuws in dit bericht over een nieuwe inval van de winter na deze prik van vandaag en zaterdag.
  Dan maar zelf een aantal kaarten bekeken. De winterse settings zijn precies verdwenen. Geen nieuwe winteruitbraak voor de rest van januari 🙁

  • Johann
   14 januari 2021 at 15:07

   De zachtere oplossingen lijken steeds meer doorslaggevend. Er zijn echter ook nog diverse (veel) koudere oplossingen. Daarnaast ook nog eens een hoop onzekerheid en gezwabber in modellenland. De bandbreedte binnen de ensembles ligt tussen de 12 en 15K. Eerst de komende dagen maar eens afwachten en nu even niet teveel op die LT focussen.

 • Johann
  14 januari 2021 at 15:17

  Alpen – Zoals gezegd, vandaag hebben we met zeer slechte condities te maken. Vooral de harde tot stormachtige wind en sneeuwval met slecht zicht zorgen voor miserabel wintersport condities . Gisteren was het echter nog een stuk beter. Geniet even mee met AWM Bas Laros op weg richting het dal na een dagje pulveren in Rothwald hier in Oberwallis

 • Tom
  14 januari 2021 at 17:09

  De AO en de NAO blijven nog steeds in het negatieve bereik (zie de laatste forecasts) en duiken eind januari zelfs weer in meer -of mindere- mate nog sterker omlaag. Hoe moeten we dit interpreteren / welke betekenis heeft dit of kan dit hebben m.b.t. de trend/ verwachtingen ?

  • Johann
   14 januari 2021 at 17:31

   Neg AO / NAO ip gunstig voor de winter ivm zwakke(re) jet en Atlantische invloed. Algemeen;

   – Zwakke hogedrukgebieden boven Bermuda/Azoren,
   – Gematigde depressies boven het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan,
   – Blokkerende hogedrukgebieden met koude (droge) winters in grote delen van Europa,
   – Grotere depressie activiteit boven de Middellandse zee,
   – Zachte winters in Groenland,
   – Koud met sneeuw in het oosten van de USA.

 • Luc Grosfeld
  14 januari 2021 at 17:38

  De winter is er weer niet , was er niet ,en zal er ook dit jaar ook niet komen Alpenweerman,
  ondanks alle positieve benaderingen , leuke weermodellen en wat al nog niet meer.!.
  Maar AW, face the facts;
  We hebben te maken met Global Warming die ervoor zorgt dat het weer grillig is en nauwelijks te voorspellen voor de langere termijn.
  Dat geldt dus ook voor de Alpenweerman die voor winterhongerend Nederland telkens de mooiste berekeningen laat zien.
  In deze barre tijden met weinig prikkels , blijft het toch spannend om de I-pad open te slaan en te lezen of Johann weer iets uit de hoed heeft getoverd, wat op winter lijkt !
  Ik blijf jullie volgen,

  Luc

  • Johann
   14 januari 2021 at 18:06

   Global warming is een feit en de winters en in het bijzonder in het laagland zullen het steeds moelijker gaan krijgen. Hoe dan ook we blijven het wintertechnisch positief benaderen en zoeken vooral ook naar de winterse lichtpuntjes en houvast. Bedankt voor het (blijven) volgen Luc. Straks nog een update / vlog

 • Aldo
  14 januari 2021 at 18:10

  Ik begin weer bijna zin te krijgen in een warme zonnige koningsdag. Lekker rommel verkopen op een kleedje in het voorjaarszonnetje.
  Maarja.. eerst de s haasten weer op zolder leggen 🙁

 • Johann
  15 januari 2021 at 11:18

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer