Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; met de polaire jet die west oost over midden Europa verloopt wordt met een westelijke hoogtestroming onstabiele en voor de tijd van het jaar nog steeds te koude lucht aangevoerd. Vanaf vrijdag draait de hoogtestroming naar zuidwest tot zuid en wordt veel warmere lucht vanuit de (sub)tropen naar het noorden toe op transport gezet. Het wordt zachter en tijdelijk zomers warm. Stabiel hogedrukweer is echter nog geen thema, de kou zijn we dan wel kwijt.

Rückseitenwettter, nog even afzien

April gaat onderkoeld afsluiten en zal één van de koudste april maanden gaan worden sinds de afgelopen 25 jaar. Verbetering is echter  aanstaande en mn de zondag wordt (zeer) warm.

Achter een koufront behorend bij een depressie luisterend naar de naam – Eugen – met kern boven Denenmarken hadden we gisteren in grote delen van W-Europa en ook in de Benelux en de Alpen te maken met typisch “Rückseitenwetter”. Het weerbeeld typeerde zich door mooie brede opklaringen afgewisseld met wolken die lokaal tot een (winterse) bui uitgroeiden.

West Europa gisteren gezien vanuit de ruimte met de typische buienwolken structuren achter het koufront

Vooral in de Alpen was goed te merken dat we weer met een volgende portie polaire lucht te maken hadden. In de Stau van de noordelijke Alpen waar wat meer en intensiever neerslag viel daalde de sneeuwvalgrens tot zo’n 1300 a 1100 meter en vanaf 1200 meter was het deels gewoon weer sneeuw bedekt. Bij dit alles stond ook nog eens een harde tot stormachtige wind.

Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we de jetstream vandaag west – oost georiënteerd over midden Europa en de Alpen verlopen. Een apart laag trekt daarbij met zijn kern komende vanaf Bretagne via midden Frankrijk en Duitsland verder naar Polen alwaar het morgenochtend wordt verwacht.

Verloop jetstream adhv het windveld op 300 hPa (9km) vanmiddag

Het meelopende frontensysteem zal vooral in de Alpen weer het nodige aan neerslag gaan geven en ook het ZO en Z gaat nog wat van de neerslag meepakken. Nederland verblijft, hoe kan het bijna ook anders, daarbij aan de koudere kant van de jet in de polaire lucht.

Weerkaart DWD voor vanmorgen met het laag en de fronten op koers Frankrijk

De Alpen mogen het met ietwat zachter luchtmassa’s doen zonder dat het hier ook echt zachter wordt. Integendeel, na passage van het warmtefront volgt alweer het koufront en gaat het kwik nogmaals weer wat omlaag. De sneeuwvalgrens stijgt in de warmlucht sector van 1200 naar 1800 meter om vervolgens morgen in de koudere lucht aan de noordkant weer tot 1300 a 1200 meter te dalen.

Radarbeeld 10h20 met de frontale neerslag die de westelijke Alpen al heeft bereikt

Algemeen hogere temperaturen en sneeuwvalgrens aan de zuidkant en inner alpine Alpen. Post frontaal wordt het dan echter van het westen weer snel droger en krijgen we opnieuw met dat typische Rückseitenwetter te maken met opnieuw een mix van opklaringen, buien en veel wind.

Markante opwarming, zomers warm

In het weekend zien we een volgende Atlantische boven het ZW van het Verenigde Koninkrijk voor anker gaan terwijl zich boven midden Europa een hoogterug gaat opbouwen. In de hogere atmosfeer vormt zich een langgolvige hoogtetrog waarbij de jetstream Z-N boven west Europa gaat koersen.

Verloop jet zondagochtend

We komen dan aan de warme kant van het geheel waarbij zeer warme lucht vanuit de (sub)tropen naar het noorden op transport wordt gezet en helemaal tot het midden van Scandinavie zal weten op te rukken

De temperaturen gaan in allen hoogte vanaf zaterdag in rap tempo omhoog en komend maar liefst 10 tot 17 graden hoger uit! Zondag wanneer we in de meest warme lucht vertoeven wordt het zomers warm met maxima van 23 tot 28 graden in de Benelux. Nog warmer wordt het in de Alpenlanden, hier kan het kwik gaan oplopen tot 26 a 29 graden en lokaal zijn maandag 30 tot 32 graden mogelijk!

T850 hPa (1500m) voor zondagochtend

Helaas is deze thermische verwennerij slechts van korte duur. Met het nog wat verder naar het noordoosten doorschuiven van het laag boven het VK en het naderbij komen van de hoogtetrog krijgen we weer te maken met minder warme luchtmassa’s. Dit zal samengaan met een markant N- Z frontensysteem ( en jet) welke zich helemaal uitstrekt vanaf NW Afrika tot het midden van Scandinavië.

Fronten en isobarenkaart voor maandagmiddag met het doorschuivende koufront

Wij krijgen te maken met het koufront dat in de loop van de zondag en maandag van west naar oost zal doorschuiven. Op en in de nabijheid van het front gaat het regenen waarbij de neerslag ook een buig karakter zal hebben met kans op de nodige instabiliteit en dus ook onweer.

Vanaf dinsdag zien we vanuit de hoogtetrog een hoogtelaag richting midden Europa afsnoeren waarbij zich ook aan de grond een part laag gaat vormen. Dit laag zal in het verdere vervolg boven west Europa een rondje gaan draaien waarbij we in gematigd warme luchtmassa’s verblijven.

GFS 850 hPa voor woensdag en met het laag dat zijn rondjes boven W Europa gaan draaien

Echt koud wordt het dan niet meer en ook de aanhoudend koude noordelijk stroming zijn we dan definitief kwijt. Nadeel is wel dat het met de lagedruk boven onze contreien alles behalve stabiel zal zijn. Betere momenten met zon en wolken afgewisseld door (buiige) neerslag zullen het weerbeeld gaan bepalen. Voor de natuur een zegen dit groeizame weer.

Ten slotte hieronder nog de 14 daagse multimodel verwachting prikpunt Alpendoorn (Gld) en Innsbruck (Tirol)

Tot zover voor deze donderdag vanuit de weerkamer in Termen waar boven het westelijke Rhonedal de eerste neerslag de bergtoppen langzaam doet laten verdwijnen. Fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 17 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer