Advertentie

 

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.


Algemeen; een hoogtelaag trekt via Duitsland naar het noordoosten gevolgd door een volgend hoogtelaag dat vanaf Z- Scandinavie de Noordzee optrekt. In de loop van de volgende week krijgen we te maken met een Atlantische hoogtetrog en een depressie boven de Britse Eilanden. Aan de oostflank van het daarmee samengaande polaire front (jetstream)) wordt vanuit het zuiden zeer warme lucht naar het noorden op transport gezet. Waar precies de (zomerse) grens komt te liggen is nog onzeker.

In de ban van hoogtelaagjes

In grote delen van west Europa als ook in de Benelux en de Alpen hebben (zware) regen en onweersbuien de (zeer) warme luchtmassa’s verdreven en hebben we te maken met veel  koelere luchtmassa’s die vanuit het westen achter een koufront zijn binnengestroomd.

Gisteren resulteerde dit in de lage landen in een bewolkte en koele dag waarbij ook steeds weer neerslag viel. Onder de wolken en in de neerslag werd het niet veel warmer dan een graad of 15.

Het radarbeeld van Nederland gistermiddag rond 15h00

Ook de westelijke Alpen hadden gisteren te maken met de koelere lucht waarbij in de bergen de vorstgrens tot 2800 meter daalde en er boven de 2200 a 2500 meter sneeuw viel. Hieronder het webcambeeld van een “winterse” Hafelekar (2256m) in Tirol Innsbruck alwaar het bij een temperatuur van 0.3 graden er vrolijk op los sneeuwde.

Ten oosten van het langzaam verder trekkende koufront en aan de Alpenzuidkant kon het kwik nog oplopen tot 28 a 30 graden. Op het grensgebied tussen de koudere en warme luchtmassa’s ontwikkelden zich boven Oostenrijk weer talrijke regen en onweersbuien.

Radarbeeld Alpen met de onweersbuien gistermiddag boven de oostelijke Alpen

Oorzaak van het onstabiele en koele weer is een hoogtelaagje dat langzaam vanuit Frankrijk komend via Duitsland naar het het noordoosten verder koerst. Ook in de lagere atmosfeer zien we lagedruk. Vandaag krijgen de westelijke Alpen van west naar oost met wat meer hogedruk invloed te maken en dus ook met geleidelijke stabielere condities.

Neerslag wordt er niet meer verwacht en van het westen uit zal de zon steeds meer terrein gaan winnen. De middagtemperaturen stijgen naar 20 tot 23 graden, aan de zuidkant met een noordelijke stroming en Nordföhn tot 28 graden.

GFS 500 hPa. Terwijl het Franse hoogtelaagje naar het NO wegtrekt zien we een ander de Noordzee optrekken.

De invloed van het doortrekkende hoogtelaag zal vooral nog in de noordelijke Alpen te merken zijn. Vooral langs de centrale noordkant valt er neerslag.  Sneeuwvalgrens tussen de 2300 en 2800 meter.

Meer winter dan zomer feeling vanmorgen in het hooggebergte. Berghotel Rudolfshütte 2315m

Ook de Benelux ontsnapt vandaag niet aan de invloed van het hoogtelaag. Net als gisteren overheerst de bewolking en vooral in de oostelijke helft van het land valt wat regen of motregen. Van het noorden uit zou het op steeds meer plaatsen droog moeten gaan worden.

Vooral het noorden en noordoosten krijgen nog met neerslag te maken. De meeste neerslag wordt echter boven Duitsland berekend (hoogtelaag)

De westelijke helft van het land profiteert van drogere condities en opklaringen welke later vandaag naar het noorden toe uitbreiden. Een lokaal buitje blijft hier echter op de loer liggen. De middagtemperatuur varieert van 17°C in het noordwesten tot 20°C in het zuiden van het land. Bij dit alles staat een matige westenwind , langs de zuidwestkust deels vrij krachtig.

Komende nacht klaart het geleidelijk op waarbij met voorkeur voor het noorden mist kan ontstaan. Neerslag zal er niet meer vallen, de minima dalen al naar gelang opklaringen naar 10°C tot 14°C graden.

Tijdelijke thermische opleving

Vrijdag krijgen we in de Benelux te maken met een verdere weersverbetering en met het vorderen van de dag komt op steeds meer plekken de zon tevoorschijn. Het oosten maakt kans op een bui. De middagtemperatuur kome wat hoger uit en lopen uiteen van 18°C in op de Wadden tot 23°C in het binnenland. De wind is zwak en komt uit westelijke richtingen.

In het weekend zien we een volgend hoogtelaagje dat vanaf het zuiden van Scandinavie de Noordzee op is getrokken richting de Britse Eilanden verder trekken alwaar het wordt opgeslokt door een van het westen naderend (hoogte)laag. Aan de voorzijde van een daarmee samengaand koufront wordt dan ook in de Benelux nog wat warmere lucht aangevoerd.

In het weekend wordt tijdelijk warmere lucht aangevoerd, de meeste warme (hete) luchtmassa’s kunnen ons nog (niet) bereiken

Koufront

In het noorden van het land kan het kwik tot 23 graden oplopen, in het zuiden tot 25 graden en wellicht lokaal nog wat hoger.  Zondag trekt het koufront dan binnen en zorgen regen en onweersbuien weer voor een afkoeling.

Zondag maandag tijdelijke afkoeling en neerslag op koufront met neerslag (buien)

Ook de Alpen profiteren van de warmere stroming aan de voorzijde van het koufront waarbij het kwik weer tot zomerse 28 a 30 graden zal oplopen. Op zondag – maandag (oostelijke Alpen) gaan regen en onweersbuien ook hier voor een (tijdelijke) afkoeling  zorgen.

Tropische lucht in aantocht

Interessant wordt het dan vanaf dinsdag. We zien dat het hierboven genoemde laag praktisch stationair boven de Britse Eilanden blijft liggen met een langgolvige hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan. Tegelijkertijd zien we hogedruk uitstrekkend vanaf oost Europa tot over de Middellandse Zee.

Begin volgende week wordt de Z Europese warmtepomp weer aangezwengeld

Tussen beide druksystemen en aan de oostkant van de polaire jet komt dan een zuidelijke stroming opgang waarbij steeds warmere (sub)tropische luchtmassa’s tot ver naar het noorden (poolcirkel) op transport worden gezet.

GFS T850 hPA voor woensdagmiddag

Mocht dit inderdaad zo gaan evolueren dan krijgen zuid, centraal en oost Europa als ook het westen van Rusland en oosten van Scandinavie te maken met warm tot zeer warm zomerweer. In de Alpen kan het kwik op het 850 hPa vlak (1500 meter) tot 20 a 24 graden of zelfs nog hoger oplopen. Dat is voldoende voor dikke dertigers waarbij ook de 35 graden grens overschreden kan gaan worden.

T850 hPa in de Alpen tot 25 a 27 graden oplopend.

De Benelux zal waarschijnlijk op het scheidingsvlak van de koelere en warmere luchtmassa’s komen te liggen met dan weer wat warmere en dan weer wat koelere luchtmassa’s. Veel zal gaan afhangen welke koers de zuid-noord georiënteerde jet gaat vervolgen. Uitgaande van bijvoorbeeld het GFS model zal dat ergens boven de Benelux gaan verlopen.

Verloop Z-N georeinteerde jetstream precies over de Benelux. Ten oosten daarvan de (zeer) warme tot hete luchtmassa’s

De meest warme lucht zal dan via de Alpen en het midden en oosten van Duitsland naar het noorden toe uitstromen. Hoe dit allemaal gaat uitpakken en hoe dat er in details uit zal gaan zien zal de komende dagen meer duidelijke moeten gaan worden. De komende dagen dus maar eens verder vervolgen.

T850 anomalie midden volgende weekvlgs het GFS model

Tot zover vanuit een bewolkt en kil en weer langzaam opklarend Termen in Oberwallis. Een ieder een fijne dag gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgend weerbericht. Ciao

Jouw BLOG / Weerbericht of EK voetbal beelden?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 107 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Obertauern

Een lang seizoen in sneeuwzeker Obertauern

Iedereen die gek is op lenteskiën weet ook dat de sneeuw dan wel eens wat minder kan zijn. Maar niet in Obertauern. Wil je er dit seizoen nog wat later op uit, kies dan voor het sneeuwzekere en gezellige Obertauern in Oostenrijk. Lees meer

Advertentie

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een wintersportvakantie in SalzburgerLand!

De wereldkampioenen skiën in 2025 in SalzburgerLand. Jij ook? Het WK is in Saalbach in februari, maar SalzburgerLand is de hele winter door een eldorado voor wintersporters. SalzburgerLand biedt de keuze uit meer dan 2.200 kilometer piste in 21 skigebieden. Wil jij 1 van de 7 wintersportvakanties in SalzburgerLand winnen? Doe mee!