Advertentie



 

Algemeen; hoog –Margarethe – bepaalt het weer in grote delen van west Europa waarbij geleidelijk zachtere luchtmassa’s de temperaturen verder doen oplopen. In het weekend stoomt achter een koufront weer koudere maritiem polaire lucht over west Europa uit. Begin volgende week volgt vanuit het zuidwesten dan waar veel zachtere lucht. Met de start van april volgt vanuit het NW tot N weer een volgende kou inval.

Koude nachten

Gisteren konden we onder de vleugels van hoog –Margarethe – in de Alpen genieten van volop zon. Met een NO tot O wind was het echter in de nacht en ochtend nog koud met op uitgebreide schaal licht tot matig en in de hogere dalen en bergen ook strenge vorst.

Overdag maakte de zon weer veel goed en steeg het kwik lokaal sinds lange tijd dan weer eens tot in de dubbele cijfers. Het warmst werd het in de zuidelijke Alpen met lokaal 15 tot 17 graden. In de schaduw was nog goed te merken dat we nog steeds met koude en droge lucht massa’s te maken hebben en was het koud en schraal. Dat gold helemaal voor die plekken en regio’s waar een krachtige tot harde wind stond.

In Termen is tot 1200 meter hoogte de meeste sneeuw verdwenen

Ook niet verkeerd! Mittelberg Kleinwalsertal gisteren volop in de zon. Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

In de lage landen had de zon het moeilijk in concurrentie met steeds weer overtrekkende wolken velden. Met middagtemperaturen van 8 tot 10 graden was het ook hier echter nog aan de frisse kant en was het zaak wanneer mogelijk een zonnig plekje op te zoeken.

Afgelopen nacht kon het onder een heldere hemel en met weinig wind boven de sneeuw door uitstraling opnieuw sterk afkoelen. In de hogere besloten dalen daalde het kwik opnieuw tot 15 a 20 graden onder het vriespunt. Het koudst werd het in het “Kältelloch “Hintergräppelen (1290m) alwaar het kwik tot -21,1 °C daalde.

Ook in de lage landen werd het onder een heldere hemel behoorlijk fris de afgelopen nacht met op diverse plaatsen weer lichte vorst. Het koudst werd het in Woensdrecht alweer het kwik tot -2.2 graden daalde.

Nog wat kouder werd het bij onze zuiderburen met als koudste plekje het weerstation in Bütgenbach-Küchelscheid (Luik )op de grens met Duitsland.

Minima afgelopen nacht. Bron kaart Weerplaza

Veel zon

Hoog –Margaretha- ligt vandaag met kern boven midden Europa en van het zuidwesten uit heeft een aparte hoogterug zich tot over west Europa uitgebreid. Na een onderkoelde start gaat het kwik met volop zon weer snel in de lift en kan het kwik vandaag weer een paar graden winst gaan boeken.

In de lage landen ontstaan door de dagelijks gang overdag enkele stapelwolken. De maxima stijgen met een zwakke tot matige ZW wind tot 11 graden aan de kust en tot 16 graden in het zuiden. In de loop van de middag en avond neemt  in het N en NW vanuit het westen op nadering van een zwak koufront de bewolking weer toe.

De Alpen mogen zich ook verheugen op een dag met Kaiserwetter. De zon schijnt volop en de temperaturen stijgen naar 10 (noorden), 16 graden inner-alpin en tot 19 a 20 graden in het zuiden. Op 2000 graden stijgt het kwik met de inschuivende wat warmere hoogterug naar rond het vriespunt en op 3000 meter naar -7 graden.

Koude start vanmorgen ook in Innsbruck. Via AWM Remco Graas

Met het weinig actieve koufront wat vannacht over de lage landen trekt kan er uit de daarmee samenhangende bewolking wat neerslag vallen. Morgen zal in de loop van de dag het zwerk van west naar oost weer open trekken en krijgt de zon weer veel speelruimte. in het oosten kan aanvankelijk nog wat laatste lichte neerslag vallen.

De Alpen hebben met het inactieve koufront niets te doen en ook morgen is het meest zonnig en droog. Met de ZW hoogtestroming kan het kwik opnieuw wat winst gaan pakken.

St. Moritz / Corviglia

Vrijdag weinig verandering, de Benelux heeft te maken met een mix van stapelwolken en zon met lokaal kans op een buitje. Het is vrij zacht met maxima van 13 tot 17 graden. Wel zal de wind geleidelijk in kracht gaan toenemen. In de Alpen steekt de Südföhn op en kan het met veel zon nog weer wat zachter gaan worden

Weekend kouder en onbestendig(er)

De zaterdag gaat minder fraai en ook weer koeler verlopen. De aantrekkende wind en Föhn verraden al een opkomende weersverslechtering. Achter een actiever N-Z georiënteerd koufront stroomt zaterdag dan onstabiele maritiem polaire lucht over west Europa en met name ook de noordelijke Alpen uit.

Vooral de Benelux en Nederland krijgen dan te maken met een portie zeer koude bovenluchten. Op 500 hPa ( 5km) daalt het kwik dan tot -32 tot -36 graden. Ook aan de grond komen de de temperaturen dan een stuk lager uit zonder dat het echt koud gaat worden. Het is onbestendig met steeds weer buien die lokaal en dat geldt met name voor de wat hoger delen een winters karakter kunnen hebben waarbij ook een klap onweer mogelijk is (Höhenkaltluft).

Zaterdag kunnen er winterse buien ontstaan door de zeer koude bovenluchten

Ook in de Alpen en opnieuw de Alpennoordkant kan dan weer wat sneeuw gaan vallen. Sneeuwvalgrens dan weer dalend tot 1600 a 1000 meter. Grotere hoeveelheden worden er dan niet verwacht.

Zondag is de “Spuck” dan weer voorbij en met stijgende luchtdruk en een een west tot zuidwestelijke stroming wordt dan van west naar oost geleidelijk weer zachtere lucht aangevoerd. Een volgend hoog komt dan met zijn kern boven de Alpen te liggen en hier zal het weer droog en zonnig zijn. De Alpenzuidkant blijft dan gevoelig voor storingsinvloed door een laagje boven de centrale  Middellandse Zee. Met de aanvoer van zeer zachte lucht vanuit het ZW en de ondersteuning van een warme hoogterug wordt het dan lenteachtig. De maxima stijgen naar 16 tot 20 graden en lokaal tot 20+ graden.

Datzelfde geldt voor de Benelux en met name Nederland. Met de jetstream net ten noorden van Nederland kunnen storingen vooral het noorden van het land bereiken. Het is nog even de  vraag in hoeverre dit zal gaan gebeuren. Over het algemeen zal het droog verlopen met een mix van stapelwolken en zon. Het noorden moet rekening houden met periodiek meer wolken en neerslag.

Begin volgende week zachter met in de Alpen veel zon. In Nederland met de jet net ten noorden kans op neerslag

Koude start april?

Vanaf de tweede helft van de week worden de ontwikkelingen een stuk onzekerder. Dat heeft te maken met de posities van de sturende druksystemen en speciaal de positie van het Atlantische hoog en diens amplitude. We zien diverse oplossingen die met de start van april er een noordelijk regime late inkomen. Aan de oostflank van het hoog gaat dan in samenspel met lagedruk boven Scandinavie weer veel koudere polaire lucht naar het zuiden toe uitstromen.

Vooral het GFS (oper) is optimistisch t.a.v. de koude trend. Vanaf donderdag komt de -5 graden isostherm op T850 hPa er al in. ECMWF is nog wat later en terughoudender.

De vraag is dan of we vol in de koude tak ervan terecht gaan komen of met een beetje geluk de kou over de Atlantische Oceaan gaan uitstromen en west Europa nog (net) aan de zachtere kant ervan zal verblijven. De modellen zijn zich daarover nog niet eens, alles bij elkaar genomen lijk de overgang naar een kouder weertype toch wel aannemelijk en gaat de lente het weer even moeilijk krijgen. Hier onder de multi model ensembles voor Innsbruck (Tirol) en Apeldoorn (Gelderland)

Hoe en of dat allemaal gaat verlopen gaan we de komende dagen vervolgen. Nu eerst mar even genieten van het fraaie lente weer en de zon. Fijne dag, blijft gezond en volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 33 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Benelux | Tussen koudere en warmere luchtmassa`s”

  • Johann
    24 maart 2021 at 16:28

    Simplon Oberwallis

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier