Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de invloed van het hoogtelaag en lagedruk neemt geleidelijk verder af.  Een uitloper van het Azorenhoog in samenspel met een uitloper van het subtropenhoog nemen de scepter over waardoor we naar veel warmer zonniger zomerweer evolueren. Vanaf het midden van de week neemt de luchtvochtigheid duidelijk toe en daarmee ook de onweerskansen. In detail dan nog onzekere ontwikkelingen

Hittegolf potentie(s)

Het roer gaat om en we evolueren zowel in de Alpen als ook in de Benelux naar hoog zomers, tropische weer. Nog is het echter niet zo ver en met name de oostelijke Alpen moeten nog even afrekenen met de invloed van lagedruk. De Benelux krijgt vandaag van west naar oost te maken met een (voorlopig) laatste) frontje met neerslag. In de Alpen valt in het oosten nog stratiforme neerslag. Laten we voor eens even alles op een rijtje zetten;

Radarbeeld zondag 09h00 Bron WetterOnline.de

Alpen – afzwakkende lagedruk
Gisteren hadden met name de oostelijke Alpen met het vorderen van de dag opnieuw te maken met veel wolken en neerslag /buien. In de westelijke Alpen was al wat meer hogedrukinvloed te bemerken welke het ontstaan van de buien tegenging. Vooral in de ochtend en voormiddag was het de zon die het weerbeeld bepaalde en met 20 tot 25 graden was het prima vertoeven in de bergen of aan het water.

Gisterochtend voor het werk even mijn baantjes trekken en een paar uurtjes genieten van de Walliser Sonne. Zwembad Geschina te Brig
Cescia is deze dagen onderweg in bella Italia en stuurde ons dezen heerlijke plaatjes vanuit Valgrisenche in Aosta
Valgrisenche Aosta

Hieronder nog een paar mooie plaatjes vanuit Steibis (Oberstaufen /Dld). De foto’s zijn genomen vanaf de Hochgrat (1800m), temperatuur graadje of 11. De foto’s heeft ons Karen doen toekomen, die van haar welverdiende vakantie aan het genieten is. Morgen staat de Eifel op het reis programma. Veel plezier nog de komende dagen Karen en enjoy. Aan het weer zal het niet liggen en juist in de wat koelere bergen me de drogere berglucht is het dan genieten en prima uit te houden. Vanmorgen volop zon in de Eifel, vanmiddag wat meer wolkenvelden en mogelijk een spat.

Hogedruk
De lagedruk boven het Europese continent en de Alpen moet geleidelijk het veld ruimen voor hogedruk. Daarmee kan de atmosfeer dan eindelijk tot rust komen. Maandag gaat dit proces pas goed doorzetten wanneer het Azorenhoog zijn vleugels over het west Europese continent gaat uitslaan. Tegelijkertijd zien we vanuit het zuidwesten een warme hoogte rug hetzelfde doen.

Maandag gaat de warmtepomt op volle toeren draaien.

Alpen
In alle hoogtes kan het kwik dagelijks een paar graden winst gaan pakken. In de lagere delen en dalen zullen de maxima tot 25 a 30 graden gaan oplopen en lokaal kan het kwik 32 tot 33 graden pieken. De zon kan overuren gaan maken, in de middag ontstaan enkele  stapelwolken met voorkeur voor de bergen. Vooralsnog is kans op een lokaal niet groot, een enkel lokaal warmte onweder ook weer met voorkeur voor de bergen (orografische triggering) is niet geheel uitgesloten.

Ook in hooggebergte flinke opwarming
Juni had het tot dusver goed voor met de wintersneeuw en gletsjers.  Met name de relatief koele weerfase van de afgelopen 2 weken met veel neerslag en boven de 2500 meter sneeuw pakten positief uit.

Het zomerskigebied rondom de Allalin / Feegletsjer in Saas-Fee  gistermiddag 

Dit gaat echter drastisch veranderen door toedoen van die warme hoogterug. De komende dagen wordt het 500 hPa vlak opgetild tot een hoogte van circa 5800 a 5900 meter. De temperaturen op deze hoogtes stijgen geleidelijk naar -10 graden!

Deze opwarming heeft natuurlijk ook consequenties voor de vorstgrens. Gisteren lag deze nog zo rond de 3500 meter, de komende dagen stijgt de vorstgrens naar 4300 tot 4500 meter en daarmee zal het smeltproces goed op gang gaan komen.

Nulgraden gistermiddag op de nog winters aandoende Mittelallalin in Saas-Fee

Ook op middelbare hoogtes wordt het hoog zomers warm, op het 850 hPa vlak, de komende dagen meest rond de 1500 meter, wordt het maar liefs 18 tot 21 graden!

T850 hPa oplopend naar 18 tot 20 graden
Vorstgrens oplopend naar circa 4500 meter

Benelux overtrekkend frontje
Ook de “lage landen” hadden gisteren al te maken met wat meer hogedruk (hoogterug) invloed en van plensregens en onweersbuien was geen thema meer. Het was droog en landinwaarts trokken nog onschuldige wolken(velden) aan het zwerk voorbij, de kustgebieden profiteerden vooral van de zon. Met 20 tot 22 graden was het al met al aangenaam vertoeven buiten.

Vandaag zondag is het minder fraai, achter de wegtrekkende hoogterug volgt een  occluderend front dat in de middag van het westen uit  met meer bewolking en een band met neerslag over het land trekt.

Zondagmiddag trekt het front van west naar oost over het land

Achter het front dat tegen de avond het land weer verlaat volgt een volgende rug met hogedruk gevolgd door een trogstroring in de nacht op zondag. De trog zal voor op zee voor wat buiig neerslag gaan zorgen waarbij door de wat koudere bovenluchten ook een klap onweer niet is uitgesloten. Veel stelt het echter allemaal niet voor.

UKMO / Bracknell met het occluderende front dat morgen over de Benelus trekt. De Alpen zullen afgezien van wat meer bewolking en een lokale spat niet veel ermee te doen hebben

Maandag volgt onder invloed van opbouwende hogedruk een inzettende weersverbetering en overgang naar zonnig en warm tot zeer warm zomerweer met maxima halverwege de week oplopend naar tropische waarden.

Maandag met hogedruk vanuit Frankrijk volgt de overgang naar (zeer) warm zomerweer

Zomerse constellatie met hittegolf opties
Grote delen van West Europa gaan de komende dagen dus flink warmen met op uitgebreide schaal tropische temperaturen (>30 graden(. Zowel de Alpen als de Benelux mogen zich zoals hierboven al aangehaald gaan voorbereiden op een zeer warme weerfase waarbij de kansen op een hittegolf heel reëel zijn.

Hittegolf Benelux? 
In Nederland spreken we van een hittegolf wanneer we in de Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) scoren met minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Of we dit gaan halen is nog maar de vraag en afhankelijk van diverse factoren. Op ons FORUM gaat “Weerextremen” hier per provincie / regio nog dieper op.  Zeker voor de “hitte freaks interessant om te lezen. De link vind je – HIER

Gaan we de hittegolf scoren. Goed mogelijk uitgaand van de temperatuur verwachting voor de Bilt (ECMWF)

Vanuit zuiden toenemend “klef”
In de tweede helft van de week gaat er ook in de Benelux vochtigere lucht vanuit het zuiden binnenstromen waardoor de het onaangenaam warm zal gaan worden (zie ook hieronder). De dauwpuntentemperaturen lopen vanaf woensdag op naar 18 tot 21 (!) graden overdag en ook in de nachten is het met 15 tot 16 en vrijdag – zaterdag met 18 graden klef warm. Mogelijk dat in de loop van de zondag achter een koufront drogere en koelere lucht van het westen uit over de Benelux gaat uitstromen.

GFS dauwpunttemperaturen vrijdagmiddag
Vooral de nacht van vrijdag op zaterdag gaat zweol warm verlopen. GFS met de dauwpuntemperatuur zaterdagochtend 06h00.

Verdere vooruitzichten lage landen
Vanaf volgend weekeinde worden de verwachtingen voor de lage landen onzeker. Uitgaande van bijvoorbeeld het ECMWF en meerdere scenario’s’ mogelijk. Het eerste scenario laat onstabiliteit vanuit het zuiden toe, waarbij we nog steeds met warme aanvoer te maken houden. Het tweede scenario lijkt het overtrekken van een koufront vanuit het westen met als gevolg dat de temperaturen naar normale waarden terugvallen. Het derde scenario laat een handhaving van het warme en droge weertype zien. Hieronder de GFS ensembles prikpunt midden Nederland voor T2m en T850 hPA

Stijgende onweerskansen
Zoals gezegd worden de verwachtingen vooral na het midden van de week in detail onzeker. Het blijft met een mee zuidoostelijke tot zuidelijke hoogtestroming vooralsnog (zeer) warm. Echter gaat zoals we al zagen de luchtvochtigheid vanuit het zuiden steeds verder oplopen. De warme luchtmassa’s en relatief hoge luchtvochtigheid zullen de atmosfeer steeds verder gaan de-stabiliseren. Dit is ook mooi terug te zien aan de zogenaamde CAPE waardes (Convective Available Potential Energy), deze schieten van het zuiden uit omhoog. Algemeen geldt; des te hoger de CAPE, des te onstabieler de verticale luchtkolom en des te groter de kans op (zware) onweersbuien.

GFS met de CAPES, de kaart is voor vrijdag. Daar waar de CAPE negatief is, is de atmosfeer stabiel en kunnen luchtpakketjes niet in stijging komen. Buien zijn er dan ook niet. Bij een CAPE van 1 tot 1000 J/kg is de atmosfeer licht onstabiel. Bij een CAPE tot 2500 J/kg is de luchtopbouw onstabiel en bij CAPE-waarden tot 5000 J/kg is er sprake van een zeer onstabiele luchtopbouw.

Zolang er echter nog geen triggers zijn zal de potentiële energie (CAPE) niet worden aangesproken en zal onweer uitblijven. Kleinere verstoringen, mede ook door het ontstaan van thermische laagjes boven Frankrijk en Spanje, kunnen echter de lont in het kruidvat van de atmosfeer ontsteken.

Stijgende CAPES, het is nog even afwachten in hoeverre evt. thermische laagjes voor de nodige onstabiliteit gaan zorgen. Kaart GFS06 2006

Mocht dit ergens gaan gebeuren dan kunnen er maar zo (zware) onweersbuien gaan ontstaan. Voorlopig is dit echter nog koffiedik kijken en en laten we het verder maar even met het enkel benoemen ervan! Later dan meer over de mogelijk onweerskansen. Hieronder nog de verwachte CAPES voor de Bilt

Broeierig warm / Tropennachten
Omdat de lucht ook vochtiger wordt gaan ook de dauwpunten in de lift, het wordt, en dat geldt met name ook voor de lagere delen en dalen in de Alpenlanden, broeierig warm. Het is dan zaak om overdag de boel gesloten te houden en in de nachten zoveel mogelijk te ventileren. Een ventilator of airco zijn dan zeker geen overbodige attributen voor de plakkerige tropennachten die zullen gaan komen!

Vrijdagochtend 06h00 lokaal 20 tot 21 graden, vooral de cominatie met de zeer hoge dauwpunten zal het slapen voor velen bemoeilijken

Meer mbt het dauwpunt, lees dan nog even de blog van Arjan HIER

Zoals de kaarten er nu bij liggen zullen de hoogste temperaturen tussen 26 en 30 juni gehaald gaan worden. Pakken we de diverse model ensembles voor de Alpen erbij dan is de kans groot dat  ook juli (zeer) warm van start zal gaan. Hieronder de GFS ensembles voor de centrale noordelijke Alpen prikpunt Vorarlberg

Of en hoe dat allemaal verder zal evolueren gaan we de komende dagen voor jullie in kaart brengen. Wil je meer weten of mee discsussieren over de komende hitte periode / hittegolf kijk dan ook eens op ons FORUM – Link  zie – HIER

Tot zover dit extra uitgebreide Alpen / Benelux weerpraatje, de komende dagen dagen gaan we de ontwikkelingen dan meer in detail vervolgen en kijken of het lukt met de hittegolf in Nederland. Een fijne zondag, blijft volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit Termen Oberwallis Takt 15°C

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 752 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier