Advertentie

Klik hier voor meer informatie over je vakantie naar Zuid-Tirol


 

Algemeen; aan de warme kant van het polaire front geraken grote delen van west en ook midden Europa dieper onder de invloed van maritiem tropische luchtmassa’s. Achter en schampende warmtefront en met een in kracht toenemende ZW hoogtestroming gaan met name ook de noordelijke Alpen flink opwarmen. Vanaf donderdag vrijdag volgt dan weer koudere maritiem polaire lucht.

Stuivertje wisselen luchtmassa’s

Benelux

De Benelux is inmiddels al gevallen voor een veel zachtere zuidwestelijke hoogtestroming waarmee veel zachtere, van origine maritiem tropische luchtmassa’s., worden aangevoerd. Kijken we naar de weerkaarten voor vandaag en morgen dan zien we boven de Britse Eilanden een sturend laag positie nemen.

De Benelux hebben te maken met frontale neerslag van een bijbehorend warmtefront(en) en later gevolgd door een koufront. Dit koufront hangt samen met een actieve randstoring die woensdag over de Britse Eilanden noordoostwaarts trekt.

Het is de komende dagen dan ook (zeer) onbestendig in de Benelux en er staat ook veel wind. In de loop van de middag en avond moet in de kustgebieden al rekening worden gehouden met zware windstoten en ook morgen krijgen we te maken met een krachtrig windveld met een harde tot stormachtige wind (8 Bft). Ook op passage van het koufront kunnen er dan overal zware windstoten voorkomen.

Weekend winterse buien / sneeuw?!

Achter het koufront stroomt vanuit het westen vanaf donderdag dag weer koudere maritiem polaire lucht over de Benelux uit. Vooral in het weekend is die lucht zo koud dat er ook weer winterse buien kunnen gaan ontstaan. Aandachtspunt is een apart laagje dat zaterdag waarschijnlijk ten zuiden van de Benelux naar Duitsland trekt.

Bij een iets noordelijker koers zou er dan ook (natte)sneeuw kunnen gaan vallen, zowel het ECMWF als ook het GFS laten dit telkens weer zien. De koers van dit laagje wordt door de modellen echter dagelijks ietwat anders berekend. Zeker iets om de komende dagen te vervolgen.

Het stelt niet veel voor maar toch, nieuwe sneeuwsignalen voor het weekend. ECMWF

Ook de start van de nieuwe week verblijft de Benelux nog in de koudere maritiem luchtmassa’s met kans op winterse buien / neerslag. Helaas blijft de wind aanlandig en zijn daarmee de temperaturen ook dan te hoog voor “winterweer”. Vanaf dinsdag is het dan weer stuivertje wisselen.

ECMWF T850 ensembles prikpunt Hengelo

Het polaire front komt dan weer noordelijker te liggen en en tussen de sturende drukgebieden met de lagedruk boven de Atlantische Oceaan en hogedruk boven de Middellandse Zee wordt met een ZW stroming weer zachtere lucht aangevoerd.

Alpen

Gisteren viel er nog wat laatste sneeuw langs de noordkant maar elders in de Alpen was het al mooi opgeklaard en naar het zuiden en zuidwesten toe ook gewoon zonnig. Ook hier in Oberwallis kwam de zon er weer aan te pas en dat leverde weer heel fraaie plaatjes op. Geniet even mee van de sneeuw en Raureif in Rosswald

De Alpen verblijven tot en met vandaag nog aan de koudere kant van het geheel. Afgelopen nacht was het weer zeer koude met op uitgebreide schaal streng tot zeer strenge vorst met minima tot lokaal onder de -20 graden

Gisteravond al -21 graden in Buffalora (Ofenpass) op 1970m

Maar met het wegtrekken van de uitloper van hogedruk en hoogteas draait ook hier de stroming naar het ZW en kan vooral aan de Alpennoordkant veel zachtere lucht gaan binnenstromen. De lucht is droog en de storingen ver weg dus neerslag wordt er niet verwacht. Hooguit wat meer bewolking met voorkeur voor de noordkant door een schampend warmtefront.

Föhn(storm)

Naast de zachtere lucht krijgen de noordelijke Alpen ook nog te maken met een krachtige Föhnfase die tot donderdag zal aanhouden. Met de tot stormkracht toenemende Föhn kan het kwik in de noordelijke Föhn regio’s tot 14 en zelfs 16 graden gaan oplopen.

Vooral woensdag Föhn en Föhnstorm en zeer zacht aan de noordkant,. De zuidkant en bechutten dalen houden de koudere lucht meest vast

Dat zijn met name ook die gebieden die de laatste dagen zoveel sneeuw gehad hebben. Veel van deze sneeuw en zo niet alles zal dan ook snel weer verdwijnen. In de hogere Alpen moet rekeningen worden gehouden met een zware Föhnstorm waarbij windsnelheden tot orkaankracht kunnen optreden.

Veel van de sneeuw die er is gevallen zal verplaatst worden. Mede hierdoor maar ook door de toch al zeer onstabiele opbouw van het sneeuwdek is het lawinegevaar precair dan wel gevaarlijk. Geadviseerd wordt dan ook om niet of piste te gaan. Dat het gevaarlijk is in de bergen konden we de afgelopen dagen zien. Meerdere lawines hebben in de Alpen voor slachtoffers gezorgd waarvan sommige helaas met dodelijke afloop!

De zuidelijke Alpen en inner alpine Alpen liggen wat meer beschut tegen de ZW hoogtewinden. In de meer beschutte regio’s en dalen is het een stuk kouder en kan het kwik tot rond of beneden het vriespunt blijven hangen. Dat geldt met name voor de dalen aan de Alpenzuidkant. Het ontbreekt echter aan echte Südstau dus neerslag van betekenis wordt er niet verwacht. Wel zal de bewolking met de Stau verder gaan toenemen met vanaf woensdag kans op wat sneeuw. Sneeuwvalgrens meest tussen de 400 en 700 meter, vanaf vrijdag stijgend naar 700 tot 1200 meter.

Kouder, nieuwe sneeuw

Vanaf vrijdag volgt na Föhneinde op een koufront dan ook in de Alpen weer een overgang naar kouder winterweer. Het is onbestendig en (rand)storingen kunnen periodiek neerslag gaan geven. Sneeuwvalgrens dan weer dalend naar 800 tot 500 meter.

Ook de start van de nieuwe week zal vrij koud en onbestendig gaan verlopen. Na dinsdag dan ook in de Alpen met een naar ZW draaiende hoogtestroming weer zachter en aan de noordkant opnieuw Föhn.

GFS 850 hPa 26-27 januari met een nieuwe verzachting vanuit het westen

Kijken we nog even naar de langere termijn dan zien we ook vandaag dat de kansen op een aanhouden van het zonale stromingspatroon de voorkeur heeft (70%). Er zijn we koudere oplossingen (30%) maar die moeten telkens weer het onderspit delven of worden weer vooruit geschoven. Een overgang naar kouder winterweer is dan ook nog niet echt een thema.

ECMWF ensembles Innsbruck Tirol

Tot zover vanuit een diep winters Oberwallis. Actueel op Rosswald -9 graden en onbewolkt. Sneeuwhoogte Chalet bijna 1 meter. Fijne dag, blijf gezond en volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Tot bijna 1 meter sneeuw op het sneeuwmeetveld

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

(Visited 6.456 times, 1 visits today)
Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

8 Reactie op “Alpen – Benelux | Stuivertje wisselen luchtmassa’s”

  • Sebastiaan
    19 januari 2021 at 11:35

    Mooi weerbericht!

  • Karin Singeling
    19 januari 2021 at 11:55

    Wat een waanzinnige beelden, dank!

  • Han Maenen
    19 januari 2021 at 12:18

    Ik moet zeggen dat ik maritiem polaire lucht beschouw als een zachte luchtmassa en dus volstrekt zonder waarde voor winterliefhebbers in het laagland. Dat hebben we weer gezien in de eerste helft van januari. We hadden een prachtige luchtdrukverdeling en wat kregen we? Temperaturen aanhoudend enkele graden boven 0 in lucht afkomstig van de opgewarmde Oostzee en neerslag viel als regen. Hoe vaak is het in het verleden niet gebeurd dat de dooi inviel achter een warmtefront en dat het achter het koufront 7 of 8 graden bleef en de weg vrij kwam voor de westcirculatie? Om van ‘gemaskeerde koufronten’ en occlusies met continentaal polaire lucht er voor en maritiem polaire lucht er achter maar te zwijgen (zoals afgelopen zaterdag, toen we eerst wat sneeuw kregen). Alleen als de koude lucht achter het koufront terugkeert als maritiem arctische lucht zal de winter in het laagland een doorstart kunnen maken. Dat kwam gelukkig ook voor.
    Wat waren dat prachtige foto’s, geniet er van, want het grote gedruppel en gedruip komt er aan. Bij ons valt nu de regen van een warmtefront. Op die hoogte is maritiem polaire lucht gelukkig wel koud en komt achter een koufront de winter met vorst en sneeuw weer terug.

  • Hugo
    19 januari 2021 at 12:47

    Ik zeg nog maar geen jammer voor Nederland.

  • Filzmooser
    19 januari 2021 at 14:13

    Idd lekker uitgebreid!

  • Eric
    19 januari 2021 at 14:20

    Wat een prachtige plaatjes. Doet des te meer pijn dat wintersport er deze winter niet in zit. Vooral nu iedereen verlangt naar andere tijden. Wellicht dat er in Nederland nog paar mooie dagen aankomen.

  • Lage Landen: Na natte en zachte dagen in het weekend sneeuw?
    19 januari 2021 at 19:01

    […] Alpen – Benelux | Stuivertje wisselen luchtmassa’s […]

  • Johann
    19 januari 2021 at 19:10

Comments are closed.

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer