Advertentie



 

Algemeen; onder invloed van een uitloper van het Atlantische hoog hebben we vandaag en ook zondag te maken met rustig winterweer waarbij in de onderste atmosfeer vrij koude lucht aanwezig is. In de Alpen is het met een Bise stroming (NO) koud en frostig. Vanaf dinsdag evolueren we naar een veel onbestendiger noordwestelijk en later noordelijk tot noordoostelijk stromingspatroon. Storingen gaan periodiek neerslag (sneeuw) geven waarbij in de Nordweststau van de Alpen veel neerslag gaat vallen, later in de week nemen ook de sneeuwkansen in de Benelux weer toe. Mogelijk volgt vanaf vrijdag dan een overgang naar veel kouder winterweer.

Weerkaart voor vandaag zondag met de uitloper van het Azoren hoog tot over west en midden Europa

Krijgt koude anomalie vervolg?!

Sinds de kerstdagen gaan Europa en ook Nederland gebukt onder een vrij koud tot koud stromingspatroon met temperaturen die veelal rond of zelfs beneden het langjarig klimatologische gemiddelde kwamen te liggen en tot dato nog steeds liggen. Winter technisch viel het in Nederland met de vorst en sneeuw door een ongunstige samenloop van omstandigheden allemaal nog tegen en van echt winterweer was, met uitzondering van de hogere delen in Limburg en de Ardennen, tot dusver geen sprake.

Ook elders in Europa, en speciaal in de Alpen en Scandinavie, hebben we sinds de kerstdagen te maken met een koude anomalie. Binnen de persisterende en tussen hogedruk ingevangen lagedruk is het tot dato koud tot zeer koud waarbij de  koude luchtmassa’s de laatste dalen ook nog eens steeds verder konden afkoelen.

In de Alpendalen  vroor het in de nachten en ochtenden lokaal 20 tot 27 graden en daarmee was het net zou koud of zelfs nog kouder dan op de hoogste Alpen toppen. Vorst ook in het anders meest zachte gematigde zeeklimaat van het Verenigd Koninkrijk met zelfs natuurijs waarop geschaatst kon worden en steeds weer sneeuw of sneeuwbuien.

De koude anomalie houdt tot dato aan en waarschijnlijk ook nog (veel) langer. ECMWF T850 hPa voor vandaag

Door de zuidelijke koers van de zwakke jetstream vielen er record hoeveelheden neerslag en sneeuw langs de Alpenzuidkant. Veel sneeuw ook in de Franse en Spaanse Pyreneeën en ook in de Italiaanse Apennijnen is het een waar sneeuwfestijn met hogerop soms meer dan een meter  sneeuw.

(Sneeuw) Storm Filomena Spanje

Een aantal dagen geleden hadden we al aangekondigd dat ook het binnenland van Spanje met zwaartepunt de oostelijke regio’s  veel neerslag zouden gaan krijgen. In de ietwat hoger gelegen delen en het Spaanse hoog plateau zou dat sneeuw moeten gaan opleveren. Welnu die sneeuw is er gekomen en sinds 1904 viel er hier niet meer zoveel sneeuw. Lokaal ligt er meer dan een halve meter en ook Madrid, de hoogst gelegen hoofdstad van Europa op 667m meter, ging en gaat gebukt onder zware sneeuwval.

Hieronder nog eens de verwachting van de neerslag en sneeuw zoals we die een aantal dagen geleden al aankondigden. De eerste kaart van 6 januari toont de berekende cumulatieve neerslag en ingetekend het verloop van de jet, daaronder de berekende sneeuw hoeveelheden.

En zo geschiedde het dan ook, de record sneeuwval in Spanje leverde heel veel mooie beelden op en de sociale media en kranten stonden er de afgelopen dagen bol van. Hieronder een winterse impressie vanuit Madrid. (foto’s via CGTN Europe @CGTNEurope)

Diepvries Alpen

Rustiger maar wel koud met minima van -20 tot bijna -30 graden en ook overdag lichte tot matige vorst, presenteerde het weerbeeld zich de afgelopen dagen in de Alpenlanden. In de bergen en inneralpine regio’s scheen de zon, elders hadden we te maken met een mix van zon, wolken(velden) en ook Hochnebel. Vanuit de ruimte zag dat er dan zo uit.

Gisteren waren we onder andere weer onderweg in het Simplongebied. In tegenstelling tot een dag eerder stond er nu meer wind. Met temperaturen van 8 tot 10 graden onder het vriespunt en een snijdende wind was het er ijzig koud. Dit weerhield de toeren skiërs, de Schneeschuhlaufers,  de snowkiters er echter niet van om hun wintersport te beoefenen en mede door corona was het voor deze contreien best wel druk. Hieronder een impressie vanaf de Simplon in Oberwallis

Brrr ijzig koude met die wind. Foto’s) Francien Bakker /AWM
Zo hoog ligt de sneeuw, aanwijs bord wandelroutes
Trots waakt de Adelaar over de Simplon pas

Ons teamlid Bas Laros maakte van het mooie weer gebruik om zijn parapent (Gleitschirm) vaardigheden verder te ontwikkelen. In het kader van zijn opleiding voor het “Gleitschirm brevet” en met een eigen nieuw Gleitschirm werd vanaf Kühboden in de Aletsch Arena getraind / gevlogen. Ook vandaag zijn we in de Aletsch Arena onderweg onder andere op de pistes en bij de parapenters op Kühboden

Beetje winter feeling eindelijk ook in Nederland

Echter ook in Nederland was het gisteren dan eindelijk een beetje winters. Lichte en lokaal matige vorst zorgden op veel plaatsen voor ijs op de sloten en plassen en met de rijp in de ochtend leverde dit heel mooie oer Hollandse plaatjes op. Wat te denken van deze prachtie opname.

Spannende weer-week 

Genoeg winterse beelden en snel weer terug naar het weer! Grosso modo heb ik bij de inleiding al het weerspoorboekje voor de komende dagen verklapt en in vergelijking met de voorgaande dagen was er tot gisteravond er niet veel verandert. Het GFS model was ook gisteren nog steeds zoekende en kan nog niet goed een keuze maken tussen een meer zonaal (westelijk) dan wel een veel kouder meridionaal (noordelijk) stromingspatroon.

Het ECMWF model bleef zijn koudere lijn trouw en kwam ook gisteren weer met heel mooie winterse oplossingen voor de dag. Vooral de avond uitdraai mocht er zijn en deed de winterharten sneller kloppen. Maar zoals onze volgen en weerkaarten analyticus @Erwin in de reacties gisteravond al opperde “hopelijk gaan KNABBEL en BABBEL vannacht ook gewoon eens slapen en laten ze de koude lijntjes een keer met rust”. 

ECMWF met het laagje berekend voor donderdag met kern boven Belgie

Het gaat de komende week dus spannend worden. Dinsdag doet de koudere polaire lucht al een eerste poging om terrein winst te boeken. Na een patstelling met een scherpe luchtmassagrens (LMG) boven onze contreien volgt donderdag met een “sneeuw laagje” dat Europa induikt een tweede poging die een grote kans van slagen maakt.

Dinsdag gaat een eerste warmte-koufront (occlusie) een eerste winters offensief aankondigen. Met een naar noordwest draaiende hoogtestroming probeert dan koudere polaire lucht vanuit het noorden naar het zuiden toe uit te stromen. In Nederland gaan dan op een eerste storing die maandagavond van het NW uit het land binnen trekt geruime tijd neerslag vallen. Waarschijnlijk in de vorm van sneeuw.

Naarmate het front vordert gaat boven de het zuidoosten van België en in Duitsland de neerslag in natte sneeuw over sneeuw over. en is er in de nog koude lucht ook kans op ijzel. In de Duitse Middelgebergtes en de Alpen valt sneeuw.

Het front dinsdagochtend tot over Duitsland gevordert

Donderdag volgt zoals al eerder gezegd een apart laagje en dat Europa induikt met koers richting de Alpen (eerdere kaart) . Het trekt waarschijnlijk net onder Nederland door en met die koers gaat er met name in de zuidelijke helft van het land neerslag vallen. Dit kan regen zijn maar ook (natte) sneeuw. Voor details is het daarvoor nog te vroeg en daarover dan later meer!

UKMO met het laagje donderdag, de koers gaat bepalend worden voor sneeuw, regen?!

Veel sneeuw NW Stau Alpen

Met de polaire jet op ramkoers Alpennoordkant gaan storingen en het laagje  van dinsdag tot en met donderdag in de Alpen steeds weer sneeuw geven in de Nordweststau gebieden.

Meer over de Staugebieden in de Alpen en waar de meeste sneeuw valt vind je – HIER

De koers van de jet en verloop van de frontale zondag voor woensdag 00h00 (EC12)

Tot vrijdag worden er neerslaghoeveelheden van 50 tot 100mm berekend en mogelijk ook nog meer. In de Alpen valt de meeste neerslag in de vorm van sneeuw. Woensdag – donderdag kan met het tijdelijk instromen van wat zachtere lucht en met een stormachtige wind het tot 1000 a 1500 meter ook regenen. Inner alpine en de meer beschutte dalen sneeuwt het waarschijnlijk langer of enkel tot in de dalen.

ECMWF neerslag cumulatief tot en met vrijdag. Via Kachelmannwetter LINK

Diepvrieskoud of verder met koud kwakkelen?

Vanaf donderdag ontbrandt er dan een strijd tussen de veel koudere arctische luchtmassa’s boven Scandinavie en Oost Europa. Het is nog niet geheel duidelijk in hoeverre (en of) uiteindelijk de veel koudere lucht naar het westen en zuiden toe kan uitstromen inclusief de nodige sneeuw ook voor de Benelux in het weekend!

We krijgen dan te maken met een complexe constellatie van sturende / blokkerende drukgebieden. Mocht de hogedruk opbouw en hoogteas zich ten noorden van ons gaan profileren en versterken dan staat een winterse periode met veel kouder (vries)weer en neerslag in de vorm van sneeuw niets meer in de weg.

ECMWF voor zaterdag met de hogedruk as ten noorden of over Nederland en de vrieskou vanuit het NO tot over het land

Ook vanmorgen zien we weer diverse oplossingen die dit opteren, er zijn echter ook minder koude en enkele zachte oplossingen. De komende dagen zal moeten blijken wat de atmosfeer voor ons in petto heeft en of de winter, wellicht met ondersteuning van de stratosferische opwarming(en), west Europa in een ijzige greep zal weten te krijgen.

En voor woensdag 20 januari

Ook het GFS gaat uiteindelijk op de winterse toer, de weg daarheen blijft nog enigszins onzeker. Een verzachting lijk hoe dan ook onwaarschijnlijk. Ter vergelijking hieronder de kaart met drukverdeling voor 22 januari. Andere constellatie dan het ECMWF maar ook “koud”.

De diverse ensemble oplossingen en speciaal die van het ECMWF volgen in de loop van de ochtend en zullen later dan nog ten tonele verschijnen.

Tot zover voor deze zondag. Een heel fijne dag, blijf gezond en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit Termen in Oberwallis, onbewolkt en -7.4 graden

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 17.923 times, 1 visits today)

43 Reactie op “Alpen – Benelux | Spannende tijden voor de winterliefhebbers”

  • Johann
    10 januari 2021 at 09:57

    ECMWF pluim O-Nederland

    • Frans
      10 januari 2021 at 10:39

      Minder extreem dan die van gisteravond maar de koude oplossingen krijgen nu duidelijk de overhand 😃⛸️

  • Johann
    10 januari 2021 at 10:00

    Eerste centimetertjes…. kan ook zomaar heel hard gaan! #IJspluim de Bilt

    • Paul
      11 januari 2021 at 09:07

      Neen, Leuke artikelen, mooie foto’s maar dit keer veel te voorbarig voor de Benelux. Volgende week is kans op zacht(er) weer groter.

  • Jeroen
    10 januari 2021 at 10:03

    Laat het gewoon maar een keer uitkomen nu allemaal.
    Tekenen lijken iig gunstig.

  • Erwin
    10 januari 2021 at 11:49

    GFS 06 loopt nu binnen en is een stuk minder winterse run. 14-1 zien we de eerste sneeuwkansjes in deze run (waarschijnlijk natte sneeuw). Kou komt in deze run wel dichtbij maar bereikt NL niet. Ik kom zo terug met korte bespreking gfs 06 ensemble om deze oper in perspectief te plaatsen.

  • Erwin
    10 januari 2021 at 12:01

    Kijken we naar mijn regio Oost dan zien we in het ensemble dat er geen sneeuw wordt verwacht komend weekend. Temperatuur loopt wel terug naar rond het vriespunt op 17-1.
    Oper laat het daarna niet winteren in NL maar komt met hoofdzakelijk zonaal patroon en dus verzachting. Zo eens bekijken hoe het ensemble er uit ziet verder dan week vooruit en of de oper 06 wordt ondersteund.

  • Erwin
    10 januari 2021 at 12:14

    Mooie koude run voor de Para run!

  • Roelof
    10 januari 2021 at 12:16

    De scherpe kantjes gaan er alweer vanaf helaas…..

  • Erwin
    10 januari 2021 at 12:30

    Verzachting die de gfs OPER vanaf 18-1 laat zien wordt door grootste deel van members niet ondersteund wat uiteraard een gunstig signaal is voor ons als winterliefhebbers! Wel enige ondersteuning maar zeer beperkt.
    19-1 zien we opnieuw een cluster met sneeuwsignalen (na een eerder signaal op 14-1 net waarschijnlijk natte sneeuw).

    PARA run 06 is een hele fraaie! Diepwinters. Daar post ik zo nog een foto van

    • Erwin
      10 januari 2021 at 13:10

      Hierbij een kaart van de GFS PARA run 06 op termijn. Waar sneeuw ligt scheelt dat zo 5 graden in minimum temperatuur. Prachtige schaatskaart!

  • Erwin
    10 januari 2021 at 12:40

    Kijken we naar de kaarten dat lijkt het begin derde decade januari toch best kansrijk voor sneeuwval! Volgend weekend laat gfs ensemble dat nog niet zien. DE EC oper liet dat vanmorgen wel zien (EC 00) maar had weinig ondersteuning hiervoor van de andere leden binnen EC. GFS ziet die sneeuwval volgend weekend dus ook niet zitten.

  • Erwin
    10 januari 2021 at 13:00

    Conclusie na gfs ensemble 06:

    1. Richting komend weekend gaan de temperaturen naar waarden rond het vriespunt waarbij we aanstaande dinsdag nog een tijdelijke opleving van de temperatuur zien.
    2. forse verzachting tussen 18-1 en 21-1 die de hoofdrun laat zien lijkt erg onwaarschijnlijk gezien de beperkte ondersteuning.
    3 sneeuwsignalen : op 14-1 en vervolgens serieuzere kansen vanaf begin derde decade.
    4. 850 HPA temperatuur (op ongeveer 1500m) fors beneden het langjarig gemiddelde (tussen min 5 en min 8 gemiddeld op termijn komende weken)
    5: winter kan vanaf de derde decade echt doorzetten maar bandbreedte van oplossingen is vrij fors. 60-65% gaat voor koud weer. 30-35% voor zachter weer op lange termijn. Nog niets beslist.

  • Marco
    10 januari 2021 at 16:20

    Dank Erwin voor je heldere uitleg!!

  • Henny de Guchteneire
    10 januari 2021 at 17:37

    Dank Erwin…. ik volg het op mijn schaatsvoet !!

  • Bertil blaas
    10 januari 2021 at 18:50

    Vraagje aan Johann of andere deskundige ?

    Wat zijn de grote lange ribbels in de sneeuw boven bij de skiliften in Saas Fee en bv Hintertux ? Weet iemand dit ?

    Dank je en Top verslaggeving.

    • Johann
      10 januari 2021 at 19:43

      Wat bedoel je precies Bertil? Heb je voorbeeld of foto / plaatje?

  • Erwin
    10 januari 2021 at 19:30

    Drie redenen voor ribbels: (vergroting reactie-oppervlak, gelijkmatige bevriezing en meer grip/veiligheid.

    De belangrijkste reden om de sneeuw in ribbels te walsen is om het reactie-oppervlak te vergroten. Hierdoor zal de sneeuw beter opvriezen en uitdrogen als deze nat is geworden. De sneeuw bevriest sneller, maar nog belangrijker zijn de ribbels als de sneeuw het van uitstraling moet hebben. Dan is dit grotere reactie-oppervlak het verschil tussen goede sneeuw en slush met een hard laagje.

    Door de ribbels bevriest de sneeuw gelijkmatiger dan wanneer sneeuw glad wordt gestreken. Dit omdat de sneeuw dan van bovenaf zou opvriezen wat de bij off-piste skiërs bekende ‘bruchharsch’ zou creeren. Dat is een harde bovenlaag die breekt als je eroverheen skiet. Dit is extreem lastig skiën. De ribbels zorgen voor een veel gelijkmatigere hardheid van het sneeuwdek.

    De ribbels zorgen er ook voor dat het skiën en boarden strakker aanvoelt. Het is veel makkelijker skiën op deze ribbels. Als ze betonhard zijn heb je meer grip dan op een betonharde gelijkmatige laag. Dus ook aspect veiligheid.

    Boven bij de skilift op die hoogte zal de pistebully die ribbels vooral maken voor de grip omdat de sneeuw daar vaak ijzig is op die hoogte. Dat geldt uiteraard voor zowel Saas Fee als Hintertux op hoogte.

    Of bedoel je niet de langgerekte ribbels van de pistebully?

  • Erwin
    10 januari 2021 at 19:45

    Samenvatting gfs ensemble 12u:

    – Globaal zelfde verhaal als gfs 06:

    1. Afkoeling komende week naar maximum temperaturen rond het vriespunt volgend weekend.
    2 850HPA temperatuur hele periode onder min 5
    3 sneeuwkansen op korte termijn beperkt (op 14-1 zien we wat sneeuwsignalen maar veel gaat dat niet voorstellen verwacht ik). Vanaf 20-1 meer sneeuwsignalen en kansen op droge sneeuwval.
    4 tussen 18-21 januari lijkt het tijdelijk iets zachter te worden. De oper 06 gaf dat al in extreme vorm aan maar kreeg daarvoor maar beperkte ondersteuning. Op basis van de gfs 06 lijkt er tussen 18-21 nu toch sprake van tijdelijk fractioneel hogere temperaturen naar (1-4 graden)
    5 Daarna lijkt het toch weer kouder te worden waarbij einde run (op 26-1 de onzekerheid toeneemt en we echt een bificurcatie zien (een Y split waar een heel cluster voor totaal winter gaat en een ander cluster voor behoorlijke verzachting. Dus of koud of zacht maar weinig ‘middenoplossingen’ op 26-1

    • Johann
      10 januari 2021 at 19:52

      Visualisatie prikpunt midden Nederland

  • Johann
    10 januari 2021 at 19:46

    De sneeuwhoeveelheden voor de Alpen zijn verder opgehoogd. Vooral in de NW Stau gaat zeer veel neerslag vallen. Bij optimale Stau kan er meer dan 200 cm gaan vallen vanaf dinsdagmiddag tot vrijdagmiddag. Sneeuwvalgrens tijdelijk tot 700 a 1100 meter stijgend!

  • Johann
    10 januari 2021 at 19:48

    Niet alleen in de Alpen gaat veel neerslag vallen. Ook elders in Europa belooft het de komende dagen een natte dan wel witte bedoeling te gaan worden.

  • Erwin
    10 januari 2021 at 19:52

    Na 2 opeenvolgende spectaculaire hoofdruns van het Europees model laat die het vanavond afweten. Hopelijk een zachter uitbijter in het ensemble. IK verwacht behoorlijk bovenin.
    Geen paniek hier. Pas als volledige ensemble is verslechterd.

    • Johann
      10 januari 2021 at 19:58

      Zal nog vele malen veranderen. Onzekerheid zit hem mn in de posities van de sturende druksystemen. EC oper vanavond weer ongunstiger door verkeerde (minder gunstige) positie (as) hogedruk blokkade (as) en lagedruk gebieden. Ipv continentaal dus meer maritiem polair

      • Rico Schröder
        10 januari 2021 at 20:38

        Mooie dalende trend na woensdag. Oper begin volgende week bovenin het ensemble.

  • Bertil blaas
    10 januari 2021 at 20:03

    Johann, Dank voor je reactie. Uhhh foto op dit moment niet.
    Maar jij plaats vaak afbeelding van het hoog gelegen mittelallain in SaasFee. En daar zie je die ribbels/ riggels ook. Die liggen allemaal evenwijdig naast elkaar. Bv /////.op slechts bepaald stukje piste.
    Op de Hintertux gletscher zie je dat ook. Bij Pitztal nooit gezien.
    Vroeg mij af, is oorzaak ondergrond ? Of bewust zo gecreëerd? Is mij reeds langer opgevallen en altijd al willen weten.👍👍
    Dank je, groeten Bertil.

  • Bertil blaas
    10 januari 2021 at 20:09

    Dag Erwin,

    Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord 👍👍

    Maar ribbels piste bully begrijp ik.
    Nee ik bedoel echt grote andere ribbels. Ribbels is ook zacht uitgedrukt. Het zijn lange gleuven en dan een hele reeks evenwijdig van elkaar. Op webcam beelden op gletschers zie ik dat vaker, zoals in SaasFee en Hintertux. Zie ook vraagje aan Johann.

    En ook Thankx voor al je bijdragen 👍👍top. Groeten bertil.

    • Johann
      10 januari 2021 at 20:16

      Ik denk dat je dit bedoelt. Beeld van Saas-Fee Mittelallalin (3500m) alwaar je naar beneden de pistes op gaat. Ook op de pistes iets lager bij de Feegletsjer richting (Längfluh) zie je die structuren. De sneeuw wordt hier door de pistenbullies verplaatst, ik denk dat het dient om het terrein beter toegangkelijk te kunnen houden en grotere sneeuwverplaatsingen tegen te gaan. Evt heeft het ook invloed op de instraling van de zon, deze zuid georienteerde Hänge zijn nogal zon-geëxponeerd dus snel(ler) verlies van ijs (sneeuw). Door als het ware hoge sporen (heuvels) te trekken wordt dit tegengegaan. Ik zal het echter nog eens navragen!

      • Johann
        10 januari 2021 at 20:27

        Beeld zomer

  • Bertil Blaas
    10 januari 2021 at 20:33

    Dank je wel Johann. Dat bedoelde ik idd.

    Fijn je antwoordt te lezen en zonodig lees ik het wel van jouw ( jullie).
    Overigens fijn te lezen, zo vele inhoudelijke reacties 👍👍 als mede je live blogs 👌👌

    Groeten B.

  • Raymond
    10 januari 2021 at 21:33

    Zijn dat geen locatie tbv snow farming?

    • Johann
      10 januari 2021 at 21:44

      Daar heb ik ook aan gedacht en deels wordt hier ook wel uit geput. Echter, ik ken het gebied hier in onze achtertuin goed, lijkt we echter niet de rede. Hooguit voor wat extra sneeuw voor de piste langs de Mittelallalin. Daarnaast heb ik ze dat ook nooit zien doen en het lijkt me ook niet echt nodig. Op deze hoogte (3500m) ligt meest ook sneeuw genoeg en transport naar de pistes zou een dure aangelegenheid worden. Wanneer ik er weer ben ga ik het vragen en anders aan iemand hier van de andere Bergbahnen die dat zekers ook wel weten!

  • Erwin
    10 januari 2021 at 21:39

    EC pluim vanavond zeker op LT verslechterd. Mogelijk heeft het model moeite met de SSW. Ik voorspel morgen of overmorgen weer een betere EC pluim!

  • Danny
    10 januari 2021 at 22:43

    Kijk Erwin.
    Ik ben er mij van bewust dat jij waarschijnlijk veel kaas gegeten hebt van weerkunde en weersvoorspelling.
    Maar het hangt mij wel de keel uit dat jij voortdurend de eerste viool wil spelen. Het is net: “Ik wil de beste van de klas zijn”. Ik wordt er heus moe van.
    Laat verdorie Johann zijn werk doen. Het is als moeilijk genoeg voor deze mens.

    • Erwin
      11 januari 2021 at 01:07

      ik hoor wel van Johann of hij de bijdragen van mij too much vind of niet Danny. Zo ja dan vind ik het prima om minder of geen udates te geven. Ben me van kwaad bewust. Doe het omdat ik weet dat heel veel mensen wel graag zo veel mogelijk updates zien.
      Ik houd wel van levendige discussie en hoe meer mensen reageren hoe leuker en levendiger een forum is.

      • Erwin
        11 januari 2021 at 01:15

        vindt

    • Johann
      11 januari 2021 at 01:50

      Ik heb er geen problemen mee @Danny en waardeer de input van @Erwin. Hij benadert het geheel ook van een ietwat andere kant en dat kan, of is juist een meerwaarde mbt de reacties en berichtgevingen. In de discussies hebben we ook allemaal wel andere meningen of benadering van het geheel, de één brengt dat overtuigender de andere juist weer niet. Zolang we elkaar respecteren, en dat geldt ook voor de andere en soms afwijkende mening(en) is er niets aan de hand. Persoonlijke “geschillen” kunnen het best 1 op 1 in een PM-tje worden beslecht.

  • Corne
    11 januari 2021 at 00:04

    @Danny
    Mm ik zou er niet te veel op letten dan, persoonlijk vind ik een update af en toe best fijn.
    En ik verwacht niet dat Johann er zich aan stoort, anders had hij zich vast wel uitgesproken of niet gereageerd. Jij wil waarschijnlijk gewoon even het weer bekijken, maar Erwin als weerkaartannalist houdt graag van een levendige discussie. Ik vind niet dat je iets fout doet, zolang je niet beledigend bent of discriminerend overkomt. Dus lees alleen wat je wilt lezen! En scroll als je iet niet wilt lezen!😉
    Oja en ik hoop morgenochtend op een ijskoude weerkaart👊👊

  • Erwin
    11 januari 2021 at 01:09

    Goed nieuws voor ons als winterliefhebber. GFS ensemble 18u gaat niet mee met EC en blijft koud. OOk op lange termijn!

  • Johann
    11 januari 2021 at 06:35

    Extreem wat GFS00 op de LT voorschotelt. Ook de weg daarheen belooft weer (of nog) spannend te gaan worden met opnieuw een Groenland laagje wat komt afzakken en als trekpaard voor de arctische lucht gaat dienen. Straks de ensembles maar eens even bekijken en een frisse update zo rond 09h00 -0930

  • Arie023
    11 januari 2021 at 07:43

    Beste weermannen, ik waardeer deze site heel erg, ik heb al voorpret als er op LT iets in de maak is, of het nu uitkomt of niet. (Het liefst met sneeuw de contreien van Haarlem…. :-)) Gelukkig hebben we het niet in de hand. Ik waardeer ook zeker de inbreng van Erwin, met zijn kijk probeert hij al te hoge verwachtingen soms bij te stellen. Dank iedereen voor het delen van jullie kennis en inzichten.

  • Nadia
    11 januari 2021 at 07:44

    Het vervolg van Januari lijkt vooralsnog serieus goede kansen te hebben op verscherping van de kou met echte transport kou en ook een toename van sneeuwval voor grote delen van Europa
    (En tegelijkertijd krijgen ook aan de andere kant vd plas -Amerika en Canada- met flinke kou te maken althans dat zijn voor nu de voortekenen / trends op basis van de tweede SSW)
    Spannende ontwikkeling…..

    https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar-vortex-collapse-winter-weather-europe-united-states-2021-fa/

    @johann en team complimenten voor jullie uitgebreide berichtgeving en uitleg. Echt super!
    Ik check de site dagelijks maar nu reeds meerder keren per dag. Alleen al voor de virtuele voorpret op sneeuwkansen hier in de lage landen. Vooral nu we (nog) niet naar onze geliefde Alpen kunnen afreizen helaas 😏. Keep up the good work en ga zo door.

  • Johann
    11 januari 2021 at 09:53

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier