Alpen – Benelux | Sneeuw en vorst gaan komen, geduld nog gevraagd

Algemeen; een depressie nabij Ierland en de Britse Eilanden blijft daar de komende dagen nog min of meer stationair liggen. Randstoringen trekken aan de zuidflank richting Nederland. In het weekend en begin volgende week trekt het “Britse” laag met een bocht via zuidwest en midden Europa opvullend -splitsend naar Polen oostwaarts waarmee dan de weg vrijkomt voor de veel kouder arctische luchtmassa’s vanuit het noorden!

Sneeuw en vrieskou in de aantocht

Veel koudere lucht heeft het weekend met name het noorden van Nederland en ook Duitsland al bereikt. Onder een heldere hemel en met weinig wind kelderde het kwik al tot ruim onder het vriespunt en werd er matige en aan de grond ook streng vorst gemeten.

Nog kouder werd het net buiten de grens in het noordwesten van Duitsland. Hier lag al sneeuw en boven de sneeuw daalde het kwik hier tot bijna 15 graden onder nul en lokaal ook nog lager.

Winterwonderland NW Duitsland / regio Bremen afgelopen weekend, lokaal vroor het er zeer streng. Foto via Twitter Eric_18 @Eric18001

Deze sneeuw en koud zijn een voorbode op meer, we moeten echter nog wel even geduld hebben want de komende dagen wordt de strijd tussen de koudere en lucht waarschijnlijk eerst nog net ten noorden van Nederland uitgevochten.

Winterse schermutselingen Nederland

Terwijl ik dit weerbericht schrijf sneeuwt het hier in Oberwallis bij een temperatuur van net iets boven nul graden. De sneeuwval behoort bij een zwak warmte en occlusie front dat net de Alpen nog schampt.

Het zal vooral morgen ook in de Benelux wat neerslag gaan geven waarbij met voorkeur voor de noordelijke provincies wat sneeuw kan vallen.

Ook vandaag is er al wat neerslag mogelijk waarbij in het overgangsgebied van de koudere en wat zachter luchtmassa’s winterse neerslag kan vallen. Dat kan naast (natte) sneeuw ook ijzel zijn. Hou dus rekening met plaatselijk gladheid, dat geldt speciaal voor de regio’s ten noorden van de grote rivieren alwaar het nog vriest!

Alpen geleidelijk steeds zachter

De sneeuw en vorst tot in de lagere delen en dalen in de Alpen zal voorlopig het laatste zijn want het belooft hier een flink stuk zachter te gaan worden door lagedrukgebieden die zich de gehele week ten noorden en ten westen van de Alpen ophouden. De Alpen verblijven daarbij aan de warme kant van het polaire front en komen zelfs steeds dieper in de maritiem (sub)tropische luchtmassa’s. Periodiek valt er wat neerslag, sneeuwvalgrens stijgend naar 1700 tot 2100 meter

De Alpen wintertechnisch voorlopig maar even vergeten. Vooral het weekend belooft zeer zacht te gaan worden. Met Föhn op 850 hPa maar liefst 12 graden boven “normaal”

Geen winterweer en mooi sneeuw beelden de komende dagen in de Alpen dus, laten we ons daarom vandaag vooral even focussen op het Nederlandse weer.

Randstoring / Kanaalratje

Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we dat zich in het bereik van de jetstream in het zeegebied ten westen van Portugal een randstoring ontwikkeld (cyclogenese) die al uitdiepend verder via het Engelse Kanaal naar de Benelux trekt. Samengaand met het laagje ontwikkelt zich ook een sterk windwind met storm en (zeer) zware windstoten. Kon dus wel eens heel onrustig gaan worden op passage.

Ergens boven Nederland of net ten noorden daarvan aangekomen buigt het laagje af richting Polen. Aan de noordkant ervan wordt met een oost tot noordoostelijke stroming veel koudere lucht “aangezogen”, aan de zuidkant zit duidelijk zachtere lucht. In het overgangsgebied tussen de de twee luchtsoorten en met het naar het opdringen van de zachtere lucht samenhangend met 2 warmtefronten gaat er neerslag vallen. Uitgaande van de laatste kaarten en met een wat noordelijkere koers dan gisteren nog berekend (GFS) zal dat voornamelijk in vloeibare vorm zijn.

De grens met de (veel) koudere lucht zwabbert in het verder vervolg net ten noorden of zelfs tot over het noorden van Nederland. Pas vanaf het weekend zou de veel koudere lucht dan naar het zuiden kunnen gaan opschuiven. De winterse overgang die dan zal gaan voltrekken wordt ingeleid door het “Britse” laag.

GFS T850 hPa voor woensdag

Het systeem zal naar het zuiden toe uitzakken (hoogtetrog) en vervolgens via midden Europa naar het noordoosten trekken. Via de achterdeur komt dan van vanuit het noorden als ook vanuit het noordwesten tot westen de weg vrij voor de arctische luchtmassa’s.

GFS T850 hPa voor vrijdag met het Britse laag aan de wandel

Nederland zal in de loop van het weekend al vallen, de Alpen zullen nog tot begin volgende week moeten wachten en verblijven zoals gezegd tot dan in de zachtere luchtmassa’s. Met de nadering en passage van de kern van het Britse laag nemen daarbij ook de drukverschillen tussen de zuid en noordkant steeds verder toe. Dat geldt vooral voor het weekend. Föhn dus en met de föhn belooft het nog zachter te gaan worden. Aan de noordkant kan het kwik dan verder stijgen naar 16 tot 18 of misschien wel 19 graden.

GFS T850 hPa voor maandag met het opgesplitste laag in 2 kernen

Sneeuw weekend Benelux

Met het naar het zuiden oprukken van het polaire front en in het strijdtoneel van de zachte en koude luchtmassa’s gaat er neerslag vallen. Lokaal kan dat veel neerslag zijn. Aan de noordkant van het front zal deze neerslag in de vorm van sneeuw of mogelijk ook eerst ijsregen vallen. De neerslag en sneeuwval krijgen door opglijdingsprocessen ook nog een extra trigger. Zo zien we dat in het weekend met zwaartepunt zondag er in Nederland met een oost tot zuidoostelijke hoogtestroming behoorlijk wat neerslag kan gaan vallen. Het GFS berekent voor Nederland 10 tot 20 cm en lokaal ook nog meer aan sneeuw.

Na de sneeuw komt dan de veel koudere maar ook drogere (diepvries) lucht erin. Overdag komen de temperaturen dan niet of nauwelijks meer boven het vriespunt uit en in de nachten kan het matig tot streng gaan vriezen. Bij langere opklaringen en weinig wind boven sneeuw kan het dan zelfs zeer streng gaan vriezen.

GFS T850 voor woensdag

Hoelang het winterse weer zal aanhouden is nog onduidelijk. Daarbij moeten we ook nog opmerken dat de verwachtingen eigenlijk vanaf donderdag voor Nederland al onzeker gaan worden. Verandering in koers van de randstoringen maar ook het Britse laag tijdens zijn tocht over het Europese continent kunnen het geheel nog een heel andere wending gaan geven. Vooralsnog en uitgaande van de diverse weermodellen (GFS / ECMWF) zou vanaf de weekend de winter met sneeuw en vrieskou vanuit het noorden zijn intocht moeten houden!

GFS ensembles midden Nederland

Ondersteuning bovenkamer

Mogelijk dat we daarbij ook nog ondersteuning gaan krijgen vanuit de wat hogere atmosfeer (stratosfeer). Het lijkt weliswaar op dat de stratosferische polar vortex (10 hPa) vanaf 2 februari weer in kracht gaat toenemen, wat lager in de atmosfeer op 50 tot 100 hPa is dit geenzins het geval. We zien hier de komende dagen  een dipool en later zelfs tripool ontstaan. Oftewel 3 verschillende lagedrukkernen. Deze kenmerken zich door een golfgetal 3 met op hoogte die troggen ( en 3 ruggen). Juist boven onze contreien lijkt op op hoogte dus één van deze door te schuiven tot over Europa.

Al met al dus winter technisch best mooie ontwikkelingen. Moet het natuurlijk wel allemaal volgens deze route gaan verlopen. Of dit gaat gebeuren en hoe precies dat gaan we de komende dagen vervolgen. Fijne dag, blijf volgen en vooral ook gezond. Ciao vanuit de weerkamer in Termen- Oberwallis

 

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

 

81 REACTIES

 1. Hoi Alpenweerman ,
  Ik wil nog even opmerken dat voor komend weekend een heuse noordoosten storm
  word verwacht en dat in combinatie met sneeuw.

  • Bedankt voor de aanvulling. De criteria voor storm zullen op het land wrs niet gehaald gaan worden maar met de stevige tot harde NO tot O wind en sneeuwval krijgen we dan wel met “blizzard” conditions te maken!

 2. Blijft spannend GFS06

 3. Als we hier de Postma doctrine op loslaten dan zal de zachte variant dus de overhand krijgen, of niet?

  • Afwachten maar, tot dusver alles gemäss Plan!. GFS06 oper (de kaart) is daarnaast ook één van de warmste oplossingen binnen de GFS06 ensembles. (bandbreedte overigens tot 20K)

 4. Fantastische (virtuele) ontwikkelingen ! Grappig dat de “rollen” een keer zijn omgedraaid; een warm scenario in de Alpen en een (mogelijk) koud scenario in de Benelux 😉

 5. Tom wacht nog maar even af. Het zal hier wel weer warm blijven. Komt niks van. Pas als het zaterdagochtend nog aanwezig is in de kaarten kunnen we misschien reeel het een kans geven eerder niet. Deze worst is ons al 2,5 jaar voorgehouden…! dus zal wel niks worden. Maar ik hoop het oh zo.

  • Niets is uiteraard zeker Ief maar zo negatief als jij bent is ook niet realistisch. Forse kans dat het tot een winterinval gaat komen. Sneeuw wordt uiteraard nowcasten.

 6. GFS 06 oper leek de EC van gisteren en eergisteren achteraan te gaan. Is echter een zachte uitbijter.

  Persoonlijk houd ik rekening met een winterinval komend weekend met SIGNIFICANTE sneeuwval. Ben deze winter nog niet zo positief geweest als nu. GFS 12uur gaat waarschijnlijk weer fors kouder zijn dan de gfs06 oper. We laten ons niet van de wijs brengen door een slechte oper van een tussenrun.

  IK schat de kans op een WHITE OUT in delen van Benelux groot in komende zondag en of maandag.

 7. Gisteravond denderde hier in Termen – RiedBrig (1100m) bijna in mijn “achtertuin” tot over de Simplonstrasse een enorme Nassschnee lawine naar beneden.

 8. Erwin, ik luister nu alleen nog maar naar jou!! Ik ga er vanuit dat wat jij vertelt helemaal gaat uitkomen! 🙂
  En zo niet, dan heb ik in ieder geval al de hele week voorpret gehad!!! Ik kan er geen genoeg van krijgen dit soort berichten en al komen ze niet uit, het plezier dat ik er vooraf aan heb is meer dan de teleurstelling dat het niet uit is gekomen………
  Dus ik heb al een verlof aanvraag gedaan voor volgende week, mijn collega’s zijn voor de zoveelste keer helemaal op de hoogte van alle ontwikkelingen en ook nu weer zeggen ze “jajajaja het zal wel….”.
  Dus kom maar op met die WHITE OUT! Ik ben er klaar voor!!!

 9. Hi Johann, alweer nieuwe gegevens binnen ten aanzien van zondag? Het knmi voorzien net als jij een koude volgende week, maar rept niet over sneeuw in het weekend. Dan net te warm…

  • KNMI hanteert het ECWMF en de sneeuw wordt berekend door gfs Wim.
   Het EC is echter aan het bij draaien naar GFS en met name de EC OPERS lijken volledig de plank mis te hebben geslagen de laatste dagen.

 10. Ook YR.NO geeft dezelfde verwachting weer voor N/O Nederland met volgende week dinsdag – woensdag temperaturen tot – 17. Alleen geven zij pas sneeuw vanaf zondag.

 11. Heerlijk de voorpret weer! Ik heb weer extra hout ingeslagen om het lekker warm te stoken binnen met de haard! De boots zijn opgepoetst en de dikke sokken liggen klaar. Erwtensoep pakket staat op het lijstje voor vrijdag. Dus laat maar komen ik ben er klaar voor!

  • Noord-Nederland in deze oper run naar 40+ cm plaatselijk.
   Rest van Nederland ook dik pak sneeuw!
   GFS oper zeer consistent met sneeuwval laatste runs. Alleen de 06 was een uitzondering.

   • ik doen aan cherry picking om mezelf wat moed te geven 😉 Maar die van 12 is niet veel minder 🙂
    Na een januari die op 18′ na de somberste was van de laatste 30 jaar in Ukkel.

 12. Ik volg het nu vanaf december omdat ik hier nog nooit van gehoord had. maar het is nu wel erg spannend ben geen weerman of wat dan ook.

  Heeerlijk om te lezen dit vooral de aantal centimeters sneeuw!

  Blijf het volgen

 13. Indien de gfs opers gelijk gaan hebben gaan we een ongekende sneeuwjacht meemaken in Nederland komende zondag.

  Ik zeg nogmaals: ver weg dus betrouwbaarheid is nog laag maar consistentie binnen gfs opers is opmerkelijk met deze hoeveelheden steeds.

 14. En ja hoor!! EC gaat mee met gfs en laat de kou zaterdag vanuit het Noorden binnenkomen. We zien dat EC bakzeil haalt met die verschillende zachte opers die steeds gepresenteerd werden. Nee, gfs lijkt het prima gezien te hebben en EC slaat een modderfiguur wat mij betreft deze keer met die zachte opers. Wat een flater voor EC. Prachtig!

  • Lag ook wel in de lijn der verwachting Erwin. De OPER en CTRL vrijwel steeds te hoog in de pluim en vaak ook stuivertje wisselen. Gemiddelde ENS duidelijk lager dan de kaarten die we dus steeds voorbij zagen komen. Niet alleen GFS maar ook andere modellen hadden die toch een stuk beter voor elkaar. Nu natuurlijk nog even afwachten. Zoals ook in weerbericht en door jou al aangehaald is de boel nog verre van zeker. Hoe dan ook so far so good 😉

   • Ben ik ook wel grotendeels met je eens Johann maar EC heeft sowieso veel minder gepresteerd dan gfs in deze. Zelf gefaald vind ik. Pluimgemiddelde in EC was veel te hoog maar dat is vanavond al redelijk gecompenseerd.
    Zowel control als EC nu laag in ensemble en dat is hoopvol. OOk houdt de control de kou lang vast. Hopen op forse sneeuwval want dat scheelt minimaal 5 graden vorst.

 15. @ johann of Erwin het zou toch wat zijn als er zondag en Maandag 30cm + valt in een groot deel van Nederland. Hoe groot schatten jullie die kans in, dat het gaat gebeuren ?

  • Betrouwbare neerslag (sneeuw) prognoses op zulk een lange termijn zijn niet te geven. Zie alle modeloutput als mogelijke optie / trend etc. Niet teveel nog op vast pinnen. Feit is wel dat met deze setting de potentie voor sneeuw van betekenis en ook vrieskou er is! Verder duimen maar….

 16. Europees model gaat nu ook mee met sneeuw zondag. Dat t gaat sneeuwen bij de winterinval denk ik zeker maar of de hoeveelheden zo groot gaan worden dat is echt afwachten. Bij een LMG zoals nu berekend kan het echt wel spectaculair worden! Afwachten.

 17. Fantastische ECMWF pluim vanavond. Zou het dan toch een keer? Heb zojuist mijn 11steden kaart alvast afgestoft..

  • Zou wat zijn inderdaad… Hoeveel cm ijs er dit jaar ook ligt een 11 steden tocht wordt hem dit jaar helaas niet. 🙁

  • Nee dit zijn de officiele EC staafdiagrammen van het KNMI. Den Helder komt het dichtste bij Edam. Als je interesse hebt kan ik die posten. Kan wel de gfs ensemble grafiek met 2 meter temperatuur van Edam voor je posten als je wilt

 18. Hallo allemaal, ik volg jullie al heel lang… ik zit nu toch wel echt op het puntje van mn stoel😃😃 modellen zijn redelijk eensgezind en er is niet zoveel spreiding meer als bij de voorgaande keren! Is dat omdat er een heel duidelijk scenario ontstaat (Kanaalrat)?
  Ik blijf meelezen

  • Met die evt “Kanaalrat” doel ik op de sterk uitdiepende randstoring. Deze is mn belangrijk voor de woensdag wanneer het ergens boven of ten N van Nederland naar het oosten toe afbuigt. Voor het weekend en de dagen erna hangt alles samen (en vast) met hetgeen het “Britse” laag gaat doen. Met de setting zoals we die nu vanavond zien lijkt voor Nederland (Benelux) alles in het voordeel van de koude lucht te gaan vallen. Het luistert echter nog steeds heel nauw en de modellen laten vanavond hun “koudste” kant zien. Met het laag boven Europa kan het echter ook snel helemaal fout gaan. Daarom de komende dagen eerst nog maar eens afwachten!

 19. Om kwart over elf kom ik nog even met de laatste sneeuwprognose en kaarten van de gfs Pubrun voor komende zondag/maandag. Stay tuned!

 20. Het was voor even heel even leuk en spannend, maar niet opgeven … winter is nog steeds dichtbij.

 21. Volgens mij niets ongewoons dat de pubrun alle kanten op vliegt
  Is meestal met de 18.00 uur kaarten.
  Zal morgenvroeg weer winters zijn.

 22. Klopt maar naast de oper was ook in het ensemble in vrijwel alle oplossingen de sneeuw weg.
  Dat is wel zeker wel bijzonder na 4 of 5 sneeuwruns

 23. Voor Brussel helemaal geen goede kaarten bij gfs 0. Maar 3 van de 30 lijntjes gaan nog onder 0°. Als de rest een bak warm water. 🥺😭

 24. Johann, al nieuwe inzichten in laatste kaarten? Toch geen sneeuw dit weekend in geheel Nederland? We geraken vandaag binnen de betrouwbare termijn van 5 dagen. Net nu de sneeuw sinds deze morgen zijn intrede maakte in de voorspellingen van knmi etc, hinten de laatste weerkaarten op een ommezwaai???

 25. In de pluim van ECMWF is te zien dat veruit de meeste oplossingen gaan voor een aantal dagen vorst en kou. De OPER zit wederom onderin de pluim. GFS is helaas iets minder optimistisch, dus dat geeft maar aan dat er nog steeds wat onzekerheid in zit, al lijkt de kans dat het winters wordt wel behoorlijk groot te worden.

 26. Het sneeuwt nu in Friesland (Lemmer)!!! En niet van die miezervlokken maar echte vlokjes!!! 🥳🥳
  De eerste millimeters van de minstens 40 cm die gaan komen!!

 27. @Wim GFS18 kwam gisteravond al met een andere veel minder koude trend op de proppen en vanmorgen wordt dit door het model nog eens dunnetjes overgedaan. Het laag dat vanuit ZW Europa in het weekend (zondag) de sneeuw zou moeten gaan brengen wordt nu wat westelijker berekend en trekt met zijn kern via W Frankrijk westelijk van de Benelux en vervolgens opvullend naar Schotland. (zie kaart onderaan) Dat heeft grote gevolgen. We krijgen dan meer een zuidelijk stroming en de meeste neerslag blijf ook westelijk van ons land waarbij er geen sneeuw maar vooral regen gaat vallen. Sneeuw bij dit scenario een stuk noordelijker (Noordzee etc).

  In het verdere vervolg zien we ook een geheel andere settingen. Het zwaartepunt van de lagedruk met meerdere kernen komen westelijk van Europa te liggen. Het voor ons belangrijke deel niet meer boven centraal Europa maar de Golf van Biskaje. Geen aanvoer vanuit het oosten tot noordoosten maar vanuit het zuiden. Kortom geen kou meer en geen winterse opties!

  Het ECMWF gaat juist nu op de (heel) koude toer met sneeuw (zondag) en vorst! Een compleet ander beeld dan het GFS vandaag. Opvallend overigens dat juist het GFS hier eerder mee kwam en tot gisteren ook dit scenario liet zien. Tja ……

 28. Hieronder de situatie zoals die dan richting de woensdag evolueert met het voor ons belangrijke laag met kern boven de Golf van Biskaje. We komen dan aan de warme kan van de jetstream. De vrieskou vanuit het NO tot O wordt zo de pas afgesneden resp. kan ons niet bereiken. In het verdere vervolg krijgen we te maken met een meanderend zonaal stromingspatroon.

  • Ik denk zelf dat het te maken heeft met het opwarmen van de zee. Dit is volgens mij niet meegenomen in al die flutmodellen (want dat zijn het ze zitten er altijd naast). En waarom dit nu de waarheid is: heel simpel koude oplossingen lukken nooit (meer). Oftewel lekker (grrr) wind uit het zuiden en westen. En dan eind maart begin april wordt het wel oosten wind tot noord oosten wind maar dan hebben we er niks meer aan want dan is de zon al veel te sterk!

 29. Gerrit gáat er gewoon voor

 30. Bijzonder dat er op 4 dagen vooruit (zaterdagavond) zo’n groot verschil is tussen de weermodellen, spannend! Duimen dat GFS snel bijdraait naar de ECMWF koers…

 31. GFS06 (ens) zijn nu ook binnen en afgezien van nog wat koudere oplossingen begin volgende week moge de trend duidelijk zijn. Helaas niets meer over van de gisteren nog zo mooie winterse oplossingen. Eens kijken wat het ECMWF daar vanavond /morgen nog tegenin kan brengen.

 32. Wat veel mensen hier niet lijken te begrijpen is dat een echte kou-inval in Nederland echt iets uit het verleden is geworden. Er zijn zo ontzettend veel factoren die allemaal goed moeten vallen voor een kou-inval, dat de kans dat je de loterij wint nog groter is. Het is daarom echt belangrijk dat mensen dat op deze site ook nu eens echt gaan inzien. Anders is het teleurstelling op teleurstelling op teleurstelling ect.

  Waar men wel plezier uit kan blijven halen is uit de virtuele kou-invallen, want die komen er nog genoeg! Mensen op deze site halen daar ook nu al hun plezier vandaan, alleen is het voortaan ook van belang dat ze echt realiseren dat een virtuele voorspelling nooit werkelijkheid zal worden. Als men er eenmaal op deze manier mee omgaat, nou dan staan ons nog een aantal geweldige virtuele winters te wachten! Ook de virtuele kou-inval van afgelopen dagen was er weer een om over naar huis te schrijven. Echt weer flink genoten. Maar zoals aan alles een eind komt, komt ook aan deze virtuele kou-inval een eind. Nu komende dagen maar eens rustig nagenieten en weer hopen op de volgende:)

  • Ik weiger te geloven dat een koude inval NOOIT meer zal gebeuren.
   Daarvoor ligt de kou te vaak te dicht op de loer. Het gaat gewoon een keer goed vallen.
   Je advies om te genieten van de spanning. Komen de virtuele kaarten toch uit. Gaat het dan toch lukken? En mocht het dit weekend gebeuren, dan trek ik een virtuele lange neus naar je.
   (Misschien maak ik er een sneeuwpop versie van) 😉

   • De kou kan wel steeds op de loer liggen, maar hij weet ons nooit te bereiken, dus daar heb je weinig aan. Het zit er gewoon nu eenmaal echt niet meer in. Dus die virtuele lange neus trekken naar mij, gaat jou niet meer lukken dit leven. Wellicht is verhuizen naar de Hoge Venen een optie. Daar heb je winters zoals we die hier in de jaren 50 hadden. Of anders Sauerland. Sneeuw en ijs is hier iets uit het verleden en moet je ook eigenlijk helemaal niet meer willen. Maar de virtuele opties blijven nog wel de komende jaren, dus dat is nog zeker het genieten waard!

 33. Ik hoop dan maar op een winterse verrassing.
  Ik volgde het vroeger niet zo maar in december 2010 is het hier (omgeving Brussel/Leuven) op een donderdag voor de kerstmis vakantie beginnen sneeuwen. Voor mij compleet onverwacht met 15a20cm en de zondag nog eens 15cm. Die avond was de grote verbindingsweg door het dorp onberijdbaar zonder kettingen of winterbanden. Iemand die nog weet waar dat plots vandaan kwam?
  Ik hoop nog altijd zo’n onverwachte sneeuw inval.

Comments are closed.