Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Voorlopig blijft het onbestendige en wisselvallige weer Europa in z’n greep houden. Het blijft daarbij voorlopig ook nog wat aan de koude kant voor de tijd van het jaar. Vandaag en morgen is het stormachtig in de lage landen. Zondag is er in de Alpen wat meer ruimte voor de zon.

In de lage landen is het nog altijd fris voor de tijd van het jaar, maar ook in de Alpen is het vrij koud en valt er steeds weer nieuwe verse sneeuw.

Het is tweede helft mei en nog altijd ligt er op dit sneeuwmeetveld op de Furkajoch nog een flinke laag sneeuw en dat op maar 1600 m hoogte!
Ook vlakbij het drielandenpunt van Oostenrijk, Zwitserland en Italië zijn de toppen nog mooi wit, terwijl in de dalen het voorjaar wel al aanwezig is. Voorlopig lijken de toppen ook nog even wit te blijven.
Ook hier op de Aletschgletsjer lijkt nog geen spoor van de zomer te zien. Sterker nog, momenteel sneeuwt het alweer hier op de gletsjer.

Vandaag krijgen we te maken met een actieve storing die vanaf de Atlantische oceaan het Europese continent op schuift. De wind neemt daarbij flink in kracht toe met in de lage landen met name stormachtige condities met van tijd tot tijd ook buien. Verder hebben we te maken met een afwisseling van zon en wolkenvelden. Er kunnen flinke windstoten voorkomen van 70 tot 90 km/h. De temperatuur komt uit tussen de 14 en 17 graden.

Morgen hebben we nog steeds te maken met de storing en waait het nog steeds hard met flinke windstoten. Het is een stukje frisser dan vandaag met zo’n 12 tot 14 graden. De zon zal morgen minder te zien zijn als vandaag en de periodes met regen zullen langer zijn. In de ochtend is de meeste regen voor het westen en in de middag juist meer regen voor het oosten van de lage landen.

Zaterdag is door een storing boven de noordzee een onbestendige dag met in de lage landen een stevige westen wind (isobaren dicht bij elkaar), Er valt daarbij ook behoorlijk wat regen. De Alpen houden het helaas ook niet droog en er valt vanaf 1500-2000 m weer wat sneeuw.

In de Alpen is het deze dagen ook onbestendig met veel wind. Er vallen daarbij ook regelmatig buien met boven de 1500 tot 2000 m sneeuw. Voorlopig lijkt ook hier de temperatuur laag te blijven voor de tijd van het jaar. In de bergen kan weer zo’n 10 tot 30 cm sneeuw vallen!

Zondag lijkt voor zowel de lage landen als de Alpen een betere dag te worden. Het blijft het grootste deel van de dag gewoon droog. Er kunnen in de lage landen wel enkele buien vallen, maar dit zal niet het weerbeeld domineren. Ook zal de zon zich af en toe nog laten zien.

Op zondag hebben we in centraal Europa te maken met een drogere weerfase tussen twee storingen in. Dit geldt voor zowel de lage landen als de Alpen.

Op tweede pinksterdag is het een beetje een herhaling van zetten en hebben we wederom te maken met een mix van buien, bewolking, maar ook zonnige perioden. De buien kunnen wel wat pittiger uitpakken dan op zondag met mogelijk ook een enkele klap onweer daarbij.

Maandag hebben de Alpen te maken met een zuidwestelijke stroming waarbij er veel neerslag kan gaan vallen. Ook in de lage landen neemt de wind weer toe met kans op regen.

In de Alpen is het maandag met name in het zuiden een kletsnatte dag waarbij er vanuit het zuiden een actief neerslag gebied over de Alpen zal trekken. Daarbij heeft het noorden te maken met een krachtige südföhn. In het zuiden valt er vanaf zo’n 2300 m weer sneeuw.

De dagen daarna blijft het ook nog vrij onbestendig waarbij er met name in de middag flinke buien tot ontwikkeling kunnen komen waarbij het af en toe flink kan plenzen met een klap onweer daarbij. Er zullen echter ook drogere periodes zijn waarbij de zon zich zeker zal laten zien.

De afwijking van de temperatuur ten opzichte van normaal wordt hier weergegeven. Goed te zien is dat de temperatuur in centraal Europa een stuk lager is dan normaal. Komende week zo’n 6 tot 8 graden te koud.
De pluimverwachting voor de komende periode. Aan het einde van de verwachtingsperiode zou de temperatuur iets omhoog kunnen gaan, maar dit is nog onzeker. Warme zomerse temperaturen lijken er helaas voorlopig nog niet in te zitten..

Helaas zullen we nog even moeten afwachten wanneer het zomerse weer z’n intrede gaat doen. Laten we duimen dat dit snel in de verwachtingen gaan verschijnen. Voor een heel fijn pinksterweekend toegewenst!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 76 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier