Algemeen: Voorlopig blijft het onbestendige en wisselvallige weer Europa in z’n greep houden. Het blijft daarbij voorlopig ook nog wat aan de koude kant voor de tijd van het jaar. Vandaag en morgen is het stormachtig in de lage landen. Zondag is er in de Alpen wat meer ruimte voor de zon.

In de lage landen is het nog altijd fris voor de tijd van het jaar, maar ook in de Alpen is het vrij koud en valt er steeds weer nieuwe verse sneeuw.

Het is tweede helft mei en nog altijd ligt er op dit sneeuwmeetveld op de Furkajoch nog een flinke laag sneeuw en dat op maar 1600 m hoogte!
Ook vlakbij het drielandenpunt van Oostenrijk, Zwitserland en Italië zijn de toppen nog mooi wit, terwijl in de dalen het voorjaar wel al aanwezig is. Voorlopig lijken de toppen ook nog even wit te blijven.
Ook hier op de Aletschgletsjer lijkt nog geen spoor van de zomer te zien. Sterker nog, momenteel sneeuwt het alweer hier op de gletsjer.

Vandaag krijgen we te maken met een actieve storing die vanaf de Atlantische oceaan het Europese continent op schuift. De wind neemt daarbij flink in kracht toe met in de lage landen met name stormachtige condities met van tijd tot tijd ook buien. Verder hebben we te maken met een afwisseling van zon en wolkenvelden. Er kunnen flinke windstoten voorkomen van 70 tot 90 km/h. De temperatuur komt uit tussen de 14 en 17 graden.

Morgen hebben we nog steeds te maken met de storing en waait het nog steeds hard met flinke windstoten. Het is een stukje frisser dan vandaag met zo’n 12 tot 14 graden. De zon zal morgen minder te zien zijn als vandaag en de periodes met regen zullen langer zijn. In de ochtend is de meeste regen voor het westen en in de middag juist meer regen voor het oosten van de lage landen.

Zaterdag is door een storing boven de noordzee een onbestendige dag met in de lage landen een stevige westen wind (isobaren dicht bij elkaar), Er valt daarbij ook behoorlijk wat regen. De Alpen houden het helaas ook niet droog en er valt vanaf 1500-2000 m weer wat sneeuw.

In de Alpen is het deze dagen ook onbestendig met veel wind. Er vallen daarbij ook regelmatig buien met boven de 1500 tot 2000 m sneeuw. Voorlopig lijkt ook hier de temperatuur laag te blijven voor de tijd van het jaar. In de bergen kan weer zo’n 10 tot 30 cm sneeuw vallen!

Zondag lijkt voor zowel de lage landen als de Alpen een betere dag te worden. Het blijft het grootste deel van de dag gewoon droog. Er kunnen in de lage landen wel enkele buien vallen, maar dit zal niet het weerbeeld domineren. Ook zal de zon zich af en toe nog laten zien.

Op zondag hebben we in centraal Europa te maken met een drogere weerfase tussen twee storingen in. Dit geldt voor zowel de lage landen als de Alpen.

Op tweede pinksterdag is het een beetje een herhaling van zetten en hebben we wederom te maken met een mix van buien, bewolking, maar ook zonnige perioden. De buien kunnen wel wat pittiger uitpakken dan op zondag met mogelijk ook een enkele klap onweer daarbij.

Maandag hebben de Alpen te maken met een zuidwestelijke stroming waarbij er veel neerslag kan gaan vallen. Ook in de lage landen neemt de wind weer toe met kans op regen.

In de Alpen is het maandag met name in het zuiden een kletsnatte dag waarbij er vanuit het zuiden een actief neerslag gebied over de Alpen zal trekken. Daarbij heeft het noorden te maken met een krachtige südföhn. In het zuiden valt er vanaf zo’n 2300 m weer sneeuw.

De dagen daarna blijft het ook nog vrij onbestendig waarbij er met name in de middag flinke buien tot ontwikkeling kunnen komen waarbij het af en toe flink kan plenzen met een klap onweer daarbij. Er zullen echter ook drogere periodes zijn waarbij de zon zich zeker zal laten zien.

De afwijking van de temperatuur ten opzichte van normaal wordt hier weergegeven. Goed te zien is dat de temperatuur in centraal Europa een stuk lager is dan normaal. Komende week zo’n 6 tot 8 graden te koud.
De pluimverwachting voor de komende periode. Aan het einde van de verwachtingsperiode zou de temperatuur iets omhoog kunnen gaan, maar dit is nog onzeker. Warme zomerse temperaturen lijken er helaas voorlopig nog niet in te zitten..

Helaas zullen we nog even moeten afwachten wanneer het zomerse weer z’n intrede gaat doen. Laten we duimen dat dit snel in de verwachtingen gaan verschijnen. Voor een heel fijn pinksterweekend toegewenst!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 54 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!