Advertentie



 

Algemeen; het Atlantische hoog verplaatst zijn zwaartepunt naar de Alpen en daarmee komt er in ieder geval tijdelijk een einde aan de noordelijke stroming met de zeer koude maritiem arctische luchtmassa’s. Na een zachtere weerfase met föhn in de Alpen en lokaal 20+ graden volgt vanaf zondag en met de start van de nieuwe week een nieuwe portie poollucht. In de Alpen gaat in de Südstau veel neerslag en sneeuw vallen. In de loop van de tweede helft van de volgende week inzettende verzachting!

Extreme kou in grote delen Europa

“Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed” of “april doet wat hij wil” en ook deze dagen konden weer getuige zijn van deze volkswijsheid. Na alle eerdere thermische verwennerij moesten we zoals we dat wel vaker zien na vroege thermische hoogstandje nu het winterse boetekleed aantrekken.

Zeer koude poollucht stroomde aan de oostflank van een Atlantische hoog en lagedruk boven Scandinavie op een vrij directe weg vanaf de pool en Groenland tot ver naar het zuiden uit. Op het lange traject over het water van de relatief warme Atlantische Oceaan en Noordzee werd veel vocht opgenomen en ontwikkelden zich talrijke buien die tot ver over het west Europese continent uitstroomden.

Vooral meer landinwaarts was het met de zeer koude bovenluchten (tot -40 graden) koud genoeg voor winterse buien met hagel en sneeuw. Tijdens de zwaarste buien werd de koude lucht vanaf grotere hoogtes tot in de lagere atmosfeer getransporteerd waarbij de temperaturen tot rond of zelfs onder het vriespunt daalden met als gevolg droge sneeuw.

Een aparte storing zorgde gisternacht en ochtend op uitgebreidere schaal neerslag die aanvankelijk meest als sneeuw viel. In het zuidoosten en de hogere delen van o.a Limburg en België als ook in Duitsland viel 5 tot 15 cm sneeuw en lokaal ook nog meer.

Een dik pak sneeuw gisterochtend In de achtertuin in Stiphout (Helmond) van onze weerman Arjan Ehlert
En sneeuw in de tuin ook bij onze weerman Sander Engelen in Wageningen in schril contrast met de lentebloesems

Met de storing stroomde ook ietwat minder koude lucht binnen waardoor de neerslag later op de dag meest weer in vloeibare vorm viel. Later op dag volgde weer wat koudere lucht op hoogte en nam het winterse aandeel vooral landinwaarts weer toe.

Winterweer Alpen, veel sneeuw noordkant

Ook de Alpen kregen te maken met de zeer koude arctische luchtmassa’s. Sonderingen vanuit het Zwitserse Payerne en ook vliegtuigwaarnemingen registreerden op 500 hPa (circa 5300 meter) temperaturen van bijna -40 graden. Nog nooit was het in de laatste 30 jaren op deze hoogtes zo koud.

Het 500 hPa gebied (onderbroken) en de -40 graden isotherm (dikke zwarte lijn) is gemarkeerd. De rode lijn toont het temperatuurprofiel, de blauwe lijn het vochtigheidprofiel (dauwpunt) De peiling toont ook de wolkenbasis op ruim 1000 m boven zeeniveau daar waar het DP en samenkomen. Te herkennen aan de stippellijn. Bron kaart MeteoSchweiz

Ook in de bergen was het afzien, een harde wind, steeds weer sneeuwbuien en matige tot strenge vorst zorgden voor ijzige koude. Het weerstation op het Klein Matterhorn (3380m) in de Oberwalliser Alpen registreerden in de ochtend -28 graden en de Monta Rosa (3800m) deed er met 33 graden vorst nog een schepje bovenop.

Met de koude lucht en de krachtige noord tot noordwestelijke stroming viel er in de Alpennoordstau sneeuw. Lokaal werd er tot gisteravond 20 tot 30 cm gemeld en hogerop lokaal ook nog meer.

Ook onze weerman in Innsbruck Roy Molenaar meldde gisterochtend wat “lente” sneeuw

Sneeuwval gisterochtend in het Zwitserse Adelboden

Aan de beschutte zuidkant en ook inner-alpine werd met een krachtige Nordföhn de lucht sterk afgedroogd en viel geen of nauwelijks sneeuw. Overdag was het ondanks de zon met slechts 10 graden en die harde wind ook alles andere als aangenaam vertoeven.

Harde Nordföhn en droge lucht. Met de zon lokaal zelfs een rel. luchtvochtigheid van 12 tot 6%. Fotot Cardada Cimetta (1671m), Locarno (Tessin, CH)

Tijdelijke verzachting, Alpen opkomende Südföhn

Het Atlantische hoog gaat de komende dagen aan de wandel en daarmee komt er een einde aan de zeer koude hoogtestroming. Tot de avond zullen de temperaturen op 500 hPa alweer zo’n 20 graden hoger gaan uitkomen en ook in de lagere atmosfeer kunnen we thermisch weer even opademen.

De weerkaart voor vandaag met het hoog boven de Alpen. Met de wegvallende wind en onder een heldere hemel vroor het afgelopen in de Alpen weer matig tot streng

Dat geldt speciaal voor de noordelijke Alpen. Hier gaat in de loop van de vrijdag met een meer zuidelijke stroming de Südföhn opsteken en vooral de zondag belooft weer lenteachtig of zelfs een beetje zomers te gaan worden. Met de Föhn en veel zon stijgt het kwik naar 20 tot 22 graden of zelfs nog iets hoger.

Radarbeeld 09h15 – Opklaringen met wolkenvelden boven de Benelux, veel wolken en nog sneeuw in de Nordstau van de oostelijke Alpen en zonnig in de westelijke en zuidelijke Alpen.

Nat en kil weekend Benelux

Ook elders wordt het een heel stuk zachter, in hoeverre de zon hier ook een rol gaat spelen valt nog te bezien. Datzelfde geldt ook voor de Benelux alwaar het kwik met een naar zuidwest gedraaide stroming ook weer een stuk hoger gaat uitkomen. Vrijdag kan het kwik tot 10 a 12 graden oplopen.

In het weekend is het in Nederland onder invloed van storingen en met een apart laag dat vanuit  het ZW naar Duitsland trekt bewolkt en vanaf zaterdagmiddag tot en met zondag gaat er neerslag vallen. Mogelijk dat er landinwaarts ook natte sneeuw gaat vallen en met 6 tot 10 graden wel gedaan. Bij langer aanhoudende intensieve neerslag en -of in natte sneeuw ook nog een stuk kouder! Of het uiteindelijk tot enige accumulatie gaat komen valt nog te bezien!

Het belooft een kil en nat weekend te gaan worden, ook de de kans op (natte) sneeuw is aanwezig. Mogelijk vormt zich een tijdelijke sneeuwdekje

Inkomende hoogtetrog, opnieuw kouder

Het kille en sombere weer wordt veroorzaakt door lagedruk (storingen) in combinatie met een langzaam inschuivende Atlantische hoogtetrog. Deze vormen de scheidingslijn  tussen zachtere lucht in het oosten en zuiden en koudere maritiem polaire luchtmassa’s die vanuit het westen en noorden aan de oostflank van een volgend Atlantisch hoog naar het zuiden toe uit te stromen.

Met een naderende hoog en hoogtetrog gaat er vanaf maandag nogmaals een portie veel koudere lucht over W-Europa uitstromen

Het lijkt erop dat we vanaf maandag weer dieper in de koudere luchtmassa’s terecht gaan komen. Zo bar en boos als de afgelopen paar dagen zal het echter niet gaan worden maar aangenaam zacht lenteweer is ook geen optie. De Benelux gaan onderkoeld verder met maxima van 8 tot 10 graden en tijdens opklaringen kan het in de nachten en vroege ochtend licht vriezen.

In de Alpen en met name de noordelijke Alpen wordt het dan weer koud genoeg voor sneeuw tot in de dalen. Omdat er zich boven de Golf van Genua een laag gaat vormen krijgen ook de zuidelijke Alpen dit keer te maken met neerslag.

Een Genualaag gaatbegin volgende week voor veel neerslag zorgen in de Alpen, de precieze scheidingslijn tussen koude en zachte lucht gaat het verschil maken tussen sneeuw en regen

Omdat de scheidingslijn tussen de verschillende luchtmassa’s zich dan ergens boven de Alpen zal ophouden is het nog even afwachten in hoeverre en tot hoe hoog dit in de vorm van sneeuw gaat vallen.

Hoe dan ook zal met deze constellatie in de Südstau van de Alpen met zwaartepunt de centrale Alpenzuidkant veel neerslag kunnen gaan vallen. Voor details is het echter nu nog te vroeg

De eerste helft van de volgende week belooft in de Alpen en met name in de Südstau zeer nat (wit) te gaan worden. Lokaal gaat er in 60 uur 100 tot 200 mm neerslag vallen

Verzachting

Het hoog en de hoogtetrog schuiven in de tweede helft van de week verder naar het oosten door en met een naar zuid tot zuidwest draaiende hoogtestroming gaat het dan weer opwarmen. De temperaturen gaan in alle hoogtes maar vooral in de bergen dan dagelijks in de lift en komen rond of iets boven het langjarige gemiddelde uit. Lente dus en een nieuwe kou inval vanuit het noorden lijkt daarna ook geen thema meer! Hieronder de multimodel ensembles voor Apeldoorn (Gelderland) en Innsbruck Tirol.

Tot zover vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis, het is onbewolkt en het vriest 5 graden. Zo meteen de zon erbij en dat kan het weer gaan opwarmen. Fijne dag, ciao

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 86 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier