Advertentie



 

Algemeen; met een westelijke hoogtestroming en de straalstroom boven onze contreien houdt het onbestendige en te koele weerbeeld ook de komende dagen aan. Frontale storingen zorgen daarbij periodiek voor (buiige) neerslag. In de Alpen valt er boven de 1300 a 1600 meter sneeuw.

Nieuwe neerslag / buien in aantocht

Het wil maar niet vlotten met warmer lenteweer in grote delen van Europa als ook in de Alpen en Benelux. Het is zaak om tussen de storingen in de betere momenten mee te pakken.

Gisteren was het in Oberwallis tot ver in de middag nog heel aardig weer en de warme mei zon zorgde voor heel aangenaam vertoeven in het buiten zwembad Geschina te Brig (680m) Vandaag volgt er nieuwe regen en sneeuw in de hogere Alpen

In de loop van de middag ontstonden geholpen door de dagelijkse gang steeds meer stapelwolken gevolgd door lokale buien. Foto Brig (680m) met op de achtergrond de nog besneeuwde Aletsch
Mocht ie schijnen dan is het vooral in de hogere Alpen toch zaak om je goed te beschermen tegen de al warme mei zon. Kaart UV Index Zwitserland

Het koude weer heeft er ook voor gezorgd dat het smelten van de sneeuw in de hoger Alpen stagneert waardoor er voor de tijd van het jaar nog veel sneeuw ligt. Hieronder het beeld gisteren vanuit Pontresina Diavolezza Bergstation (CH)

Na april ook een te koude mei maand

Na een onderkoelde april maand gaat naar alle waarschijnlijkheid ook de mei maand te koud verlopen. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we de komende dagen de jet stream west oost georiënteerd ten zuiden van de Benelux bijna frontaal over de Alpen koersen.

De Benelux maar ook de Alpen verblijven daarbij aan de koude kant van de jet.  Het is echter niet alleen te koud maar ook nog eens onbestendig waarbij er steeds weer (buiige) neerslag zal vallen. Daarbij is ook onweer mogelijk en tijdens de zwaarste buien is ook hagel mogelijk.

Radarbeeld 08h10 met een volgend laag dat tot maandag naar Nederland zal koersen en weer de nodige neerslag / buien gaat geven. Ook onweer en hagel zijn zondag mogelijk
In de Alpen kan de komende 72 uur hogerop opnieuw weer 30 tot 60 cm snmeeuw gaan vallen

Aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar

Met de start van de nieuwe week gaat de jetstream wat meer meanderen (slingeren) waardoor tijdelijk met een zuidwestelijke stroming ook wat zachtere lucht tot over de Alpen wordt aangevoerd. De Benelux verblijven echter ook dan aan de koude(re) kant.

Ook de komende week lijkt onderkoeld te gaan verlopen. ECMWF T2m anomalie

Nog wat kouder

In de tweede helft van de volgende week zien we een volgende uitdiepende Atlantische depressie via de Britse Eilanden richting de Benelux en vervolgens zuid Scandinavie trekken. Het is een venijnig laagje wat met nieuwe neerslag richting de donderdag over de Benelux zal trekken. Daarbij kan zich afhankelijk van de precieze koers ook een krachtig windveld ontwikkelen met kans op storm! Zeker iets om even goed in de gaten te houden. Achter het laag bouwt zich richting en in het weekend een Atlantische hoogterug op.

In het weekend zoekt de stroming de noordhoek op en gaat het kwik nog weer wat verder naar beneden.

Tussen de lagedruk boven Scandinavie en de hogedruk boven de Atlantische Oceaan krijgen we met een (geblokkeerde) noordelijke hoogtestroming. Een patroon wat we dit jaar en met name in April steeds weer zagen optreden.

De jetstream zal dan een nog zuidelijkere koers gaan vervolgen helemaal tot over de centrale Middellandse Zee! Met de aanvoer van lucht vanaf het hoge noorden (pool) zal  dan van warmer lenteweer natuurlijk geen sprake zijn. Integendeel!

Ook de week van 24 tot 30 mei gaat met de noordelijke stroming koud en wrs nog wat kouder verlopen

Juni warmer van start?

Ook op de nog langere termijn tot aan het einde van de maand houdt de koude anomalie aan. Mogelijk dat het dan met de start van de juni er dan eindelijk een einde komt aan het geblokkeerde stromingspatroon en de noordelijke hoogtestroming en het eindelijk gaat opwarmen en er een einde komt aan de veel te lang aanhoudende koude anomalie.

Hieronder de T2m anomalie van het ECMWF voor de eerste 2 weken van juni met dan eindelijk weer eens wat meer oranje kleuren in beeld!

Voorlopig zullen de warmte en zon aanbidders dus nog geduld moeten hebben. Het is en blijft koel en onbestendig waarbij het in de loop van de volgende week zelfs nog wat verder zal afkoelen. We zullen de goede momenten eruit moeten pikken en de al warme mei zon zal het “koude leed” dan in ieder geval een stuk kunnen doen verzachten.

De koude anomalie zal ook de komende 10 dagen aanhouden. In het weekend wordt het vanuit het noorden zelfs nog kouder

Overigens kan het nog veel slechter en dat geldt met name voor de Alpen waar tot in de dalen sneeuw in mei geen zeldzaamheid is. Zo ook precies vijf jaar geleden toen een hoogtelaagje (koudeputje) afsnoerde en precies over de Alpen trok. Op die 15e mei 2015 ging de regen in Termen in sneeuw over en werd het weer even winters.

Tot zover voor dit moment. Morgen gaat Roy Molenaar (Innsbruck) wat dieper op het Alpenweer in met ongetwijfeld ook mooie foto’s die hij maakte in de sneeuw van de Oostenrijkse Alpen. Tot zover vanuit de weerkamer in Termen, fijne dag, ciao

Ook op Rosswald ligt vanaf 1900 a 2000 meter nog een dik pak sneeuw en heeft de lente het moeilijk

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 113 times, 1 visits today)

6 Reactie op “Alpen – Benelux | Nog niet verlost van de koude anomalie”

  • Corne
    15 mei 2021 at 09:20

    👍

  • Ronald van der Lee
    15 mei 2021 at 11:00

    Is deze koude anomalie ook gekoppeld aan een Sudden Stratospheric Warming?

    • Johann
      15 mei 2021 at 17:37

      Lijkt me niet Ronald. Weliswaar hadden we begin en midden januari die zeer sterke SSW (neg. fase #easterlies) maar daarna gebeurde er niet veel meer en doofde de SPV als een “nachtkaarsje” uit tijdens de zgn. geleidelijke final warming. Wel zagen we met name die voorjaar en in het bijz. in april een typische drukverdeling in de hogere atmosfeer met blokkerende hoogteruggen en hoogtetroggen die vanuit de hogere atmosfeer aangestuurd (teruggekoppeld) werd (wordt) tot in de lagere atmosfeer op het 100 tot 500 hPa vlak. Opvallend daarbij persisterend sterke positieve 500 hPa anomalie vanaf Groenland naar het zuiden toe over de Atlantische Oceaan. W-Europa verbleef daarbij steeds weer aan de koude kant van het geheel. Dit zijn vaak zeer hardnekkige stromingspatronen en naar mijn mening ook een oorzaak van de in onze contreien aanhoudende koude anomalie.

  • Wim
    15 mei 2021 at 11:12

    Hi Johann, jij vermoedt geen verband met deze wel erg lang aanhoudende koude anomalie en minder broeikasgassen in de atmosfeer door COVID-19? Het is maar een vraag; ik zie natuurlijk ook dat Rusland juist weer veel te warm weer heeft. Wel las ik laatst dat er een langere tendens zichtbaar is van veel minder dominantie van zuidwestenwinden dan pakweg dertig of twintig jaar geleden. Kun je hier eens jouw licht op werpen?

    • Johann
      15 mei 2021 at 17:12

      @Wim Het is altijd lastig om een verband te leggen dan wel aan te tonen tussen het veranderende, spreek steeds verder opwarmende klimaat door bv lagere CO2 waardes. Ik zou dat ook niet willen doen t.a.v. bepaalde stromingspatronen en -of temperatuur anomalieën zoals we die ook nu zien. Koude lentemaanden zijn op zich niets bijzonders, wel bijzonder is dat deze lente van 2021 over zijn geheel zo koud uitpakt en persisteert. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1987! Bijzonder is overigens wel dat de lentes vanaf 1980 steeds minder koud verliepen en koude lentes zoals we die bv tussen in de jaren 1950 en 1970 en ook daarvoor steeds weer zagen, nauwelijks nog voorkomen.

  • Johann
    15 mei 2021 at 19:16

    Nog even mbt het laagje donderdag!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier