Alpen - Benelux | Nieuwe winterse schermutselingen
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen; Lagedruk en vrij koude koude maritieme polaire luchtmassa’s zijn over grote delen van Europa uitgestroomd. Diverse (rand)storingen zorgen zowel in de Benelux als ook in de Alpen voor sneeuwval. Na dinsdag is het dan weer (tijdelijk) de beurt aan zachtere Oceaanlucht. In de Alpen gaat veel neerslag vallen met een stijgende sneeuwvalgrens. In het weekend probeert arctische lucht weer terrein richting het zuiden te winnen.
Sneeuw Benelux
Reeds vanaf 17 – 18 januari hadden de weermodellen een randstoring / laagje al heel mooi met mogelijk sneeuw voor de Benelux heel mooi in de picture. De lucht zou koud genoeg zijn de vraag was dus alleen of het met de neerslag dan ook zou gaan lukken.
We hadden al eerder het laagje voor het weekend in de picture met mogelijke sneeuwkansen. GFS12 berekent het nu iets noordelijker met in het weekend (zaterdag) dan vooral sneeuwkansen Z Nederland en België Zie ook https://t.co/01uciJ5QVK pic.twitter.com/P0252eyghq
— Alpenweerman (@Alpenweerman) January 18, 2021
Welnu, de eerste randstoring hiel zich heel mooi aan zin “synoptische opdracht” en gisteravond was het dan zo en in overeenstemming met de modellen begon het in het zuiden van de Benelux te sneeuwen.
Agelopen nacht is er tot over het ZO van Nederland sneeuw gevallen waarbij zich in de hogere delen van Limburg een mooi sneeuwtapijtje vormde van 4 tot 7 cm. Erwin wist te vertellen dat de Vaalserberg zelfs 15-17 cm heeft gescoord! Geniet even meer van de winterse pracht op deze zondagmorgen.
Toch een leuke #verrassing ☃️vanmorgen in deze wat sombere tijd! Fijne zondag allemaal! pic.twitter.com/ugAY50eCNz
— Weginspecteur Ron 📱➕🚙 = ❌ (@Wis_Ron) January 24, 2021
f door een schitterende witte wereld! Een aangename verrassing!🤩❄ @helgavanleur @BuienRadarNL @Weerplaza @RTLnieuws @NOS
Dankzij de #avondklok is de sneeuw minder aangetast tot nu toe! pic.twitter.com/Yhbdax1bQT
— Brian Verhoeven (@Brian_Verhoeven) January 24, 2021
Loop even mee door dit sprookjesachtige bos in Limburg😍☃️ Door het gewicht van de #sneeuw staan veel bomen echter op sneuvelen… #opeigenrisico⚠️ Met @Brian_Verhoeven & @StormchaserNL #schnee #neige #snow #winter @BuienRadarNL @Weerplaza @NUnl @L1 @EdAldus @StormHour @RTLnieuws pic.twitter.com/IVCUYGZdwc
— Philippe Schambergen (@Fliep) January 24, 2021
Helaas beperkte de sneeuw zich tot het ZO van het land en moest met het elders doen met een winterse bui en wat rijp of bevroren autoruiten
Hoogtetrog, laagjes met nieuwe sneeuwkansen
Vandaag en ook met de start van de nieuwe week verblijven de Lage Landen onder invloed van lagedruk en de koude maritiem polaire lucht waarbij Höhenkaltluft (-37°C op 500 hPA) en een doorkomende hoogtetrog met voorkeur boven de Noordzee winterse buien kan gaan triggeren die ook verder landinwaarts kunnen uitbreiden.
Een volgend laagje zal vanavond en vannacht vanaf het Engelse Kanaal de het westen van België binnentrekken en vervolgens naar het zuidoosten afbuigen. Het is niet bijzonder actief maar kan met voorkeur voor België en het zuiden van Nederland weer wat sneeuw gaan geven.
Een ander laagje trekt maandagavond en in de nacht op dinsdag vanaf de Noordzee naar NW Duitsland en dit exemplaar zou dan met voorkeur voor het noorden en noordoosten voor sneeuw kunnen gaan zorgen.
Dinsdag en woensdag gaat het met een krachtig zonaal stromingspatroon onbestendig verder. Dinsdag hebben we met een mix van stapelwolken en mooie felle opklaringen te maken afgewisseld door een (winterse) bui. Vooral in de nacht en ochtend is er kans op gladheid. In de nacht van dinsdag op woensdag kan een storing met voorkeur voor de zuidelijke heft van Nederland weer wat neerslag gaan geven, in het ZO ook kan op (natte) sneeuw) Woensdag neemt het aandeel zon dan overal verder toe en zal het met een beetje geluk droog blijven.
Tijdelijke verzachting
Dat kan niet gezegd worden van de donderdag en ook vrijdag. Een volgende actief laag met zachter lucht in zijn bagage trekt via de Britse Eilanden en de Benelux naar noord Duitsland en vervolgens Polen.
Bij behorende frontale neerslag zal in de loop van de donderdag van west naar oost over het land gaan trekken. Aanvankelijk zou landinwaarts ook (natte) sneeuw kunnen vallen, dat geldt speciaal voor de oostelijke en noordoostelijk delen.
Vrijdag volgt achter het laag dan weer koudere maritiem polaire lucht en komen we met een beetje geluk (of niet) in rustiger vaarwater. De ogen zijn dan echter gericht op een alweer volgende depressie die ten westen van de Azoren in het polaire front tot ontwikkeling komt. Het is nog niet geheel duidelijk wat de koers van het systeem gaat worden en de modellen verfschillen onderling ook nog.
Uitgaande van het ECMWF en buigt het systeem vrijdag ten zuidwesten van Ierland af richting de Golf van Biskaje en trekt vervolgens via midden of zuid Frankrijk naar noord Italië (Genua). Bij deze koers zal de frontale neerslag tot over België en Nederland kunnen uitbreiden en hier kan dan weer (natte) sneeuw gaan vallen. Ook het GFS komt vanmorgen met een soortgelijke koers.
Deze koers wijkt duidelijk af van hetgeen de modellen en met name het GFS gisteren liet zien en maakt ook de grote onzekerheid die er vanaf dan is duidelijk. Gisteren zagen we ook binnen de bandbreedte van het EPS (ECMWF) die onzekerheid mooi terug met enkele zeer koude oplossingen. De onzekerheid heeft vooral te maken met hetgeen het verloop van de frontale zone (polaore front) en koers van depressies vanaf het weekend gaan doen.
Ook de nieuwe EC12 komt weer met het laagje als trekpaard van veel koudere arctische lucht volgend weekend. Met deze koers gaat vooral in het noorden van Nederland dan een dik pak sneeuw vallen. Natuurlijk nog wel even een grote slag om de arm houden! pic.twitter.com/vQ1ZubJaES
— Alpenweerman (@Alpenweerman) January 23, 2021
Gisteren zou zich het polaire front met een scherpe luchtmassagrens (LMG) net ten noorden van de Nederland ophouden om vervolgens achter het laagje van zaterdag via de achterdeur weer naar het zuiden toe uit te breiden. Ook vandaag zien we een soortgelijke setting met de (veel) koudere lucht net ten noorden of zelfs over Nederland.
De vrieskou in of toch weer verzachting?
Met de depressie die in het weekend naar de Alpen trekt en hogedruk opbouw boven Scandinavie en NW Rusland zou dan de deur voor de veel koudere polaire luchtmassa’s wagenwijd open worden gezet en met een naar N tot NO draaiende hoogtestroming kan de veel koudere lucht dan naar het zuiden gaan uitstromen.
Echter! Op de Atlantische Oceaan zien we een volgende depressie opdoemen die naar het zeegebied tussen Schotland en IJsland zal trekken. Deze depressie zal de strijd aangaan met de hogedruk en proberen weer veel zachtere Atlantische luchtmassa’s richting West Europa op transport te zetten.
De grote vraag is dan wie van de twee het uiteindelijk zal gaan winnen. Uitgaande van de diverse modeluitvoer maar ook het gezwabber van de modellen vanaf het volgende weekend belooft het in ieder geval heel spannend te gaan worden. De komende dagen meer daarover
Tot zover voor deze zondagochtend. Later op de dag of avond volgt dan ook nog een blik op het weer in de Alpen alwaar ook het één en ander te gebeuren staat. Dan ook meteen nog even een kijk op de avondmodellen.
Voor nu een fijne dag en duimen voor de LaagLanders voor nog wat sneeuw. Fijne dag, ciao
Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.
Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
28 Reactie op “Alpen – Benelux | Nieuwe winterse schermutselingen”
Comments are closed.
De Telegraaf komt nu met Premium verhaal over de grote kans van vorst in februari en “op de schaats” door Polar Vortex”. Wat vind jij, Johann?
Kan maar zo! Februari zal wrs (veel) kouder gaan verlopen. Maar eerlijk gezegd volg ik toch liever onze eigen visie en onderbouwing daarop dan die van de Telegraaf. Helaas kan ik die niet lezen en weet ook niet hoe en door wie dit artikel geschreven en onderbouwd is. Heb je evt een copy ervan of de tekst!
BTW de SPV lijkt weer aardig te gaan herstellen de komende tijd #zonaal
Nee, sorry heb ik ook niet. Het is een artikel waarbij oud-weerman Frans Schrader aangeeft dat er weer een Vortex aan komt….
Nu met att.
Aha, Frans Schrader! Gedurende 40 jaar DE nieuwsaanjager van De Telegraaf. Hoofd actualiteiten, chef-de-buro-Telesport en Meteochef (Twitter). De vraag blijft natuurlijk waarop het verhaal gebaseerd is of dat het weer één van de vele “clickbait” verhaaltjes betreft waarmee men in de medio wil scoren! Ben bang voor dat laatste.
Daarom vroeg ik aan jou wat jij ziet van die Vortex… 😂🤣👍🏼
GFS 06 oper ind janauri eigenlijk een ‘gevecht’ tussen een groot laag op de ocenaan van 975 hpa (wat uiteindelijk richting IJsland beweegt als de bekende langspeelplaat) en Scandihoog (1030 hpa) wat uiteindelijk niet sterk genoeg blijkt en ook wat teveel Oostelijk komt t liggen.
Wind wordt dus aantal dagen aflandig begin februari maar het grote laag op de oceaan bij ijsland wint. Na aantal dagen zal aflandige wind ‘wint’ dus het laag op de oceaan. Dat wordt het sturende druksysteem in deze oper. Gezien wind om een laag altijd tegen de klok om beweegt zal de aanvoer daarna dus weer zonaal (ZW/W)worden met hogere temperaturen. Kijken wat het ensemble zo brengt. Allemaal heel kritisch en kleine verschillen hebben echt grote gevolgen in dit soort situaties. Onzekerheid troef.
-zal
Tegendruk van het hoog ten Noorden van ons dus onvoldoende in deze gfs 06 oper. Blijft toch spannend komende tijd!
Zoals ik gisteren al dacht en aangaf in vorige bericht heeft het in groot deel van Limburg flink gesneeuwd. Dus niet alleen in de heuvels. Kerkrade bijvoorbeeld rapporteert 9-11 cm! Vaalserberg zelfs 15-17!
Dat is niet gek die 15 tot 17 cm. Had ik in alle sneeuw berichten ff gemist (en aangepast in weerbericht) Thx Erwin
https://www.nu.nl/285544/video/boom-valt-op-het-spoor-door-dik-pak-sneeuw-in-limburg.html
GFS 06 oper is helaas heel duidelijk:
Rond de maandwissel een gevecht tussen de koude en zachtere lucht. Veruit het grootste deel oplossingen laat het zonale (zachte) patroon winnen, hoe graag ik ook anders zou melden…
Wel zien we iets meer koude members dan bij de gfs 12u van gisterenavond. Toen telde ik er welgeteld 1 van de 30 en noemde dat ronduit teleurstellend. Nu zijn er dat een aantal meer (dus in dat opzicht zeker gunstig) maar nog steeds een grote minderheid. Niets beslist uiteraard maar op basis van het gfs ensemble staan we zeker nog niet te juichen op de daken :-).
Wel zie ik vanaf 5-2 signalen die me positief stemmen. Ik geloof dus nog steeds in die winterinval.
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5210491/nederland-ontwaakt-onder-flink-pak-sneeuw-en-er-komt-nog-meer-aan
Bijzonder !! “In de loop van de avond viel er verse, witte sneeuw in het zuidoosten”, zegt Vermeulen” 🙂 #pleonasme
met de luchtverontreiniging tegenwoordig is het maar de vraag of WITTE SNEEUW na meer dan 700 dagen een pleonasme is Johann 🙂
Radarbeeld WetterOnline 17h55
Even een kleine update voor de winterliefhebbers.
Het gfs model lijkt dus (we moeten het ensemble van de 12uur nog afwachten) ook iets bij te draaien in gunstige zin voor de winterkansen in NL! We zagen dat al terug in de gfs 06 waar we al wat meer koude members zagen dan gisteren. De oper van de gfs 12 is in ieder geval positief met winterweer op termijn en een prachtig Scandihoog.
De output van het Canasese model wat nu geleidelijk binnendruppelt is ook gunstig. Hier al begin februari ontwikkelingen in de richting van een Scandihoog. Mbt de LMG situatie blijft Nederland aan de goede kant van de medaille (koude lucht). Het Canadese model berekent op 3-2 een pak sneeuw voor de volledige Benelux en de Britse Eilanden. Johann heeft hier op de site de afgelopen dagen al wat geschreven over een mogelijk sneeuwstorm in Engeland en of de Benelux.
Vanaf 19u gaan we ook weer het ECMWF volgen. Hopelijk zien we een vervolg van de spectaculaire runs van de oper en control van de afgelopen runs. Spannende ontwikkelingen hoor!!
De hoofdrun 12uur van het GFS laat ook in de loop van februari de winter in Nederland binnenkomen met een aflandige winter en een werkelijk schitterend Scandihoog op het einde van de run (zowel qua vorm als ligging).
Ik blijf het zeggen: als Nederland ook in februari geen winter krijgt dan zou dat bijna ongelooflijk zijn gezien we de laatste jaren niet zo’n mooie kaarten hebben gezien. Het laatste puzzelstukje ontbreekt vaak nog waardoor het dusver steeds NET niet is geweest maar ik ga er echt vanuit dat virtuele worst in februari ook een ECHTE winterworst gaat worden. Geduld gaat beloond worden hoop ik! We blijven duimen!
aflandige winter is uiteraard aflandige wind. In het enthousiasme iets te snel getikt 🙂
Ondanks oper EC niet het stempel ok krijgt zal de pluim dat predikaat wel krijgen zo verwacht ik.
Normaal gesproken post ik niet zo snel kaarten van het Canadese model maar omdat die zo mooi is doe ik het nu toch.
Na de verzachting die komende week volgt laat het Canadese model het volgend weekend hier al weer fors kouder worden en winteren gevolgd door op 2-3 een laag sneeuw. Veel sneller dus dan GFS die ons geduld meer op de proef stelt.
Pin me er uiteraard niet op vast want we hebben dit soort virtuele worsten al te vaak niet uit zien komen maar het stemt me wel weer hoopvol!
2-3 is 3 feb!
Mooie kaarten hoor, ik kijk er naar uit, natuurijs is welkom nu bijna alle ijsbanen dicht zijn en wintersport met carnaval toch niet doorgaat.
Interessante ontwikkelingen deze week en het weekend. Gemakshalve maar even de Tweet hier ook geplaatst
@ Johann: Is de situatie (qua ligging van de drukgebieden tweede helft deze week) enigszins vergelijkbaar met die van rond 14 februari 1979 ? (Volgens mij toen ook zeer scherpe LMG boven NL)
Animatie T850 hPa