Advertentie 

Nieuwe winterse pogingen

De afgelopen dagen hadden we al laten doorschemeren dat het met de door de weermodellen berekende verzachting wel eens niet z’n vaart zou kunnen lopen. Ter herinnering; kantel en breekpunt zou een depressie gaan worden die ten ZO van Groenland ontstaat en vervolgens naar Scandinavie trekt als ook een inschuivend Atlantisch hoog en het al of niet opnieuw ontwikkelen van een Atlantische hoogterug!

Nog is het niet zover en kunnen we nog profiteren van de koude polaire luchtmassa’s en het is sowieso de vraag of de verzachting überhaupt zal doorzetten.

De winter heeft grote delen van Europa in zijn greep, houden we dat vast of is het binnenkort gedaan met de winterse pret!?

Sneeuw en strenge vorst in alle uithoeken van Europa, vooral Spanje moet het ontgelden met veel sneeuw en in de bergen zeer streng vorst. 

En ook in de Ardennen volop winters met tot 40 cm sneeuw. Houden we de winter vast of is het snel gedaan met de sneeuwpret

Voorlopig gaat de “winter” echter even in de wachtstand en grote delen van west en midden Europa gaan te maken krijgen met een uitloper van het Azorenhoog. Het is meest droog of opgeklaard en de temperaturen gaan vooral in de Benelux tijdelijk weer wat omhoog.

GFS 500 hPa voor maandag 00h00 met het “Groenlandland laag” op weg naar Scandinavie en de hoogterug tot over Frankrijk

De Alpen verblijven ten zuiden van de hoogteas in een koudere oostelijke (continentale) stroming. De polaire jet en depressies trekken van west naar oost de Middellandse Zee in zorgen daar voor zeer slecht weer met in de hogere delen (bergen) veel sneeuw.

In de loop van de volgende week gaat dan ook in de Benelux en de Alpen het roer om en belooft het zeer spannend te gaan worden! Laten we nog eens even het rijtje afgaan.

Meer en meer winterse oplossingen

De discussies die we onder andere gisteren al hadden op Twitter met de 70% kans op een zacht vervolg en 30% kans op een koudere voortzetting  (KNMI) lijken inmiddels weer achterhaald.

Zo zien we dat de koudere oplossingen binnen de ensembles sinds gisteren meer en meer de overhand gaan krijgen. Daarbij zien we ook steeds meer zeer koude leden met een mooie winterse setting waaronder ook de operationele en controle uitdraai. Vooral het ECMWF opteerde al richting een koudere setting en ook het GFS, dat aanvankelijk vol op een veel zachtere toer leek te gaan, krabbelde gisteren ook weer terug. Sterker nog de laatste uitdraai van het Amerikaanse model kwam gisteravond met heel mooie winterse kaarten op de proppen met in het verdere vervolg zelfs een klassiek winterse setting.

GFS18h T850 met op de nog langere termijn winters kaarten om van de smullen!

Polaire front wint terrein

Positief is ook dat deze ontwikkelingen al vanaf dinsdag in de steigers lijken te worden gezet en niet pas tegen het einde van de 10 daagse verwachtingstermijn. Op deze termijn van 4 tot 5 dagen zijn deze ontwikkelingen dus zeker realistisch dan wel kansrijk te noemen.

In het kielzog van de hierboven genoemde “Groenland depressie”, gevuld met zeer koude lucht vooral op grotere hoogte die dinsdag woensdag met kern boven Scandinavie wordt verwacht, wordt het polaire front begin volgende week naar het zuiden toe gedwongen. Het inschuivende Atlantische hoog probeert weliswaar tegengas te geven maar zal daar niet of slechts gedeeltelijk in slagen. Naar verwachting komt het polaire front dinsdag – woensdag dan ergens net ten zuiden van Nederland west – oost georiënteerd te liggen. Er vormt zich dan een “pat stelling” met een scherpe grens tussen de verschillende luchtmassa’s (in Duits  Luftmassengrenze  / LMG) en er kan in het grensgebied behoorlijk wat neerslag gaan vallen.

Sneeuwlaagje donderdag

Interessant wordt het echter pas vanaf donderdag. Een apart laag komende vanaf het zuiden van Engeland trekt dan via of net ten zuiden van de Benelux verder naar de Alpen. Ten noorden van het laag in de koude lucht gaat met een aflandige stroming sneeuw vallen, ten zuiden ervan met een aanlandige stroming regen. In het overgangsgebied is tevens ijzel of bevriezende regen mogelijk.

Het sneeuwlaagje donderdag vlgs het ECMWF model van gisteravond als mogelijk optie voor de donderdag!

Na passage van het laag komt dan de weg vrij voor veel koudere polaire lucht! Het moge duidelijk zijn dat tot dato nog het één en ander gaat veranderen. Wat gaat het polaire front doen en speciaal het laagje dat op de donderdag op het weermenu staat

Nieuwste model uitdraai

So far so good, nu eens kijken wat ons vanmorgen de nieuwste model uitdraai weer voorschotelt. Te beginnen bij het Amerikaanse GFS model dat gisteravond laat met die mooie winterse oplossingen op de proppen kwam.

Het polaire front zal volgens het GFS in de loop van de nacht van maandag op dinsdag tot over Nederland afzakken. Dinsdagochtend zal de koudere lucht het gehele land al hebben verovert.

GFS T850 hPa (1500m) dinsdag 12h00. De -5 graden isotherm ligt dan al over Belgie

In eerste instantie zal dit vooral op wat grotere hoogte zijn met de -5 graden isotherm op 850 hPa al tot over België. Op passage van het front zal geruime tijd neerslag vallen. Dinsdag in de koudere drogere polaire lucht zal het dan van het noorden uit weer droog worden. De noordelijke kuststrook houdt kans op (winterse?) buien.

Frontale neerslag dinsdag 00h00 van noord naar zuid verplaatsend

In het verdere verloop komen we dan dieper in de koudere lucht totdat vrijdag het besproken “sneeuwlaagje” doortrekt. Vanaf dan zien we echter weer een heel andere ontwikkeling bij het GFS. In plaats van noordelijke hogedruk en blokkade hoog met de aanvoer van koude lucht krijgen we dan te maken met een zonaal westelijke stromingspatroon en dus juist weer een verzachting. Veel onzekerheid echter vanaf dan en ook bevindt de OPER en CTRL zich steeds weer hoog binnen de bandbreedte van de ensembles.

GFS 500 hPa met in het vervolg een strak zonaal stromingspatroon. Kaart dinsdag 19 januari

Winterse ECMWF

Het ECMWF model, althans de operationele uitdraai blijft zijn koude trend trouw. Wel zien we wat verschil met betrekking tot het sneeuwlaagje voor donderdag. Volgens de laatste berekeningen trekt op donderdag op een wat zuidelijkere koers richting de Alpen. Dit zou betekenen dat de meeste neerslag zuidelijker wordt berekend. Nederland blijft dan dieper in de koudere lucht en er zou ook wat sneeuw kunnen gaan vallen.

ECMWF voor vrijdag 15 januari em de hogedruk blokkade (hoogte-as) ten noorden van ons. Achter het laagje kan de veel kouder lucht naar het zuiden gaan uitstromen

In het verdere vervolg komt het ECMWF met nog mooiere winterse kaarten.  Tegen het einde van de 10 daagse zien we zelfs een Atlantische blokkade opbouwen tot aan Spitsbergen en Nova Zembla. Zeer koude lucht gaat dan naar het zuiden toe uitstromen

ECMWF dinsdag 19 januari

Maar zoals al vaker moeten we oppassen en op onze hoede zijn met de “virtuele winterworsten” die de modellen ons wel vaker voorschotelen. Hoe dan ook al met al mooie ontwikkelingen vanaf dinsdag volgende week. Nu nog even het GFS weer in het juiste voetspoor en we kunnen de schaatsen uit het vet gaan halen! Wordt vervolgd zullen we maar zeggen.

Nordweststau

Ten slotte nog even een blik richting de Alpen. Tot begin van de nieuwe week blijft het (zeer) koud en droog met een mix van zon, wolken(velden) en opklaringen. De temperaturen gaan vooral in de bergen weer wat in de lift. Vanaf dinsdag dan ook hier met een naar NW draaiende stroming en op nadering van het laagje richting de donderdag inzettende weersverslechtering met kans op veel sneeuw in de Nordweststau van de Alpen.

Met de diepvries temperaturen en zon is het volgende week gedaan. Daarvoor in de plaats kon er wel eens heel veel sneeuw gaan vallen. Later dan ijzige koude! Foto Oberwallis Simplon eergisteren

Voor details is het ook voor de Alpen nog te vroeg maar in het best case scenario kan er hier 100 tot 150 cm of nog meer aan sneeuw gaan vallen.

GFS sneeuw accumualties Alpen tot donderdag volgende week!

Ook de inner alpine Alpen en eventueel de westelijke Franse Alpen zouden de nodige sneeuw mee kunnen gaan pakken. Sneeuwvalgrens wrs tot in de lagere delen en dalen (al naar gelang koers laagje) tijdelijk ook hoger tot circa 1000 meter! Later dan meer ver de ontwikkelingen in detail en sneeuwverwachtingen voor de Alpen en ook Nederland

Tot zover voor dit moment, opmerkingen, reacties en aanvullingen gaarne hieronder. Fijne dag en tot laters. Ciao vanuit de weerkamer in Termen, -7.5 graden en onbewolkt.

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 11.970 times, 1 visits today)

40 Reactie op “Alpen – Benelux | Nieuw winter offensief in voorbereiding ?!”

 • Bernie
  9 januari 2021 at 10:22

  Yes, dit zou heel leuk zijn als dit zou uitkomen!!! Ik ben er klaar voor!

 • Corne
  9 januari 2021 at 10:36

  Johann is naast weerman ook nog helderziend… eerst de enige die rond sinterklaas kouder weer zag met de kerst en de enige die bleef roepen dat het wel mee ging vallen met de verzachting. Bij het KNMI mogen ze hun biezen pakken en Johann mag naar zijn nieuwe ambtswoning in den Bilt😇

  • Remco
   9 januari 2021 at 11:39

   Compleet mee eens!

  • Tim
   9 januari 2021 at 11:52

   Haha geweldig. Koffers pakken johan

  • Johann
   9 januari 2021 at 16:45

   Dank je wel Corne. Ik hou het liever bij mijn (onze) werkwijze en de vrijheden tav de weerpraatjes die ik (we) daarin hebben. Daarnaast kan met het Nederlandse klimaat gestolen worden! 😉

 • Erwin
  9 januari 2021 at 10:52

  Prachtig bericht Johann! Spannend!

  Ik begrijp alleen onderstaande niet wat je schrijft over het gfs model:

  “Veel onzekerheid echter vanaf dan en ook bevindt de OPER en CTRL zich steeds weer hoog binnen de bandbreedte van de ensembles”

  Gisterenavond hebben we bij gfs juist gezien (gfs18u) dat de OPER juist strak onderin ensemble zat dus ‘steeds’ hoog in ensemble is volgens mij geen sprake van. Bij de gfs 00 (die vanmorgen uitkwam) idd wel maar vergeleken met de gfs18u is ensemble (pluim) zeker niet slechter. Ik zal zo eens kijken naar de gfs06 die nu begint te lopen.

  • Johann
   9 januari 2021 at 16:46

   @Erwin, ik doelde daarbij op de GFS00 ensembles waarbij de die 2 steeds weer zag “pieken” op de wat langere termijn (zonaal)

 • Willem
  9 januari 2021 at 11:14

  Prachtige en duidelijke analyse. Laten er hopen dat de kou ook daadwerkelijk gaat komen.

 • Bertil blaas
  9 januari 2021 at 11:34

  Goedemorgen klasse omschreven berichten. Thankx 👍👍

 • Erwin
  9 januari 2021 at 14:50

  Webcam Madrid. Mooie beelden maar 1,5 meter lijkt daar niet te gelden..

  https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/espana/comunidad-de-madrid/madrid/puerta-del-sol-tio-pepe.html

 • Erwin
  9 januari 2021 at 16:33

  Binnenkort wordt de GFS OPER vervangen door de PARA run die nu parallel loopt en met een eigen oplossing komt. Ondanks dat de waarde op deze termijn (25-1 die ik laat zien) vrijwel 0 is, laat ik de laatste run van de PARA (GFS 06) toch even hier zien al is het puur ter virtueel vermaak en we deze nog niet zo bruut hebben gezien! Achtereenvolgens de 2M temperatuurkaart en de cumulatieve sneeuwkaart voor Nederland op 25-1 volgens deze para run. Op papier kan het nog flink winteren in ieder geval :-).

 • Erwin
  9 januari 2021 at 16:34

  En hierbij de sneeuwkaart van de GFS 06 PARA

  • Jeroen
   9 januari 2021 at 16:55

   Ik ben voor, kom maar op

 • Remco Mienis
  9 januari 2021 at 16:59

  test

 • Bernie
  9 januari 2021 at 17:01

  De site YR.NO heeft er zin in voor volgende week!

 • Erwin
  9 januari 2021 at 17:32

  Ook de GFS 12 uur OPER komt nu met DROGE sneeuwval voor delen van Nederland komend weekend al! Met de huidige berekening van het neerslaggebiedje is Noord en Zuid Holland, Utrecht en Noord-Brabant komend weekend al wit!

 • Johann
  9 januari 2021 at 17:34

  Net nog even de modellen langs! Extreem hoe die GFS OPER zich gedraagt. Compleet andere setting weer dan de GFS! Prachtige run overigens en weer veel meer in lijn met bv het ECMWF

  • Erwin
   9 januari 2021 at 17:56

   in oper 12 uur veel laagjes en sneeuwkansen voor de LL maar in loop van derde decade wel zachter volgens deze oper Johann. Wel spannende kaarten op middellange termijn. Lange termijn is in deze oper wel minder vind ik met oplopende temperaturen en zonaal patroon (ZW winden)

   • Johann
    9 januari 2021 at 18:00

    We zien steeds weer dat het GFS dat zonale patroon er in heeft. Vaak ook op de LT. Arjan schreef meen ik al eens dat het m.n het GFS model nogal de nodige moeite heeft met de ontwikkelingen tgv de #SSW. Extreem springerig iig de laatste dagen! Oeps, foto is van vanmiddag hier vanaf de Simplon, per abuis geplaats. Geeft een mooie indruk hoe hoog de sneeuw er ligt. Dinsdag en donderdag kan er hier weer en halve tot 1 meter gaan bijvallen

 • Erwin
  9 januari 2021 at 17:50

  Ook 19-1 zien we een vrij grote depressie met kern van 982HPA Over Noord-Nederland via Denemarken naar Scandinavie trekken. Ook daar weer sneeuwkansen rond 19/20 januari. Details over de exacte koers van het laagje gaan daar de details bepalen. In deze Oper 12u vangt Oost kunst Engeland, Belgie en NO Nederland de meeste sneeuw maar dat kan nog totaal anders worden en zelfs honderden kilometers verschuiven. Details daarvan dus ook pas later (24-48 uur van te voren) te bepalen met de hoge resolutiemodellen zoals Hirlam en Harmonie)

 • Roelof
  9 januari 2021 at 19:09

  Loopt vast weer met een sisser af😅 maar ja, de voorpret is er niet minder om.
  Weet het, ben negatief….maar wil zo graag(zoals velen)een koude, en sneeuwrijke winter

 • Johann
  9 januari 2021 at 19:17

  GFS12 ensembles prikpunt O-Nederland

 • Johann
  9 januari 2021 at 20:20

  EC12 Nog wat onzekerheden maar mooie ontwikkelingen weer! Nog iets meer NO graag en dan vooral vasthouden! EC12 oper T850 / T850 anomalie #winter

 • Johann
  9 januari 2021 at 20:21

  T850 vrijdag

 • Ronald
  9 januari 2021 at 20:41

  Yess mooi om te lezen. Ondanks de onzekerheid toch supper dat er in ieder geval potentie in de kaarten zit. leuke site dit!!

 • Johann
  9 januari 2021 at 20:46

  Vooral richting het weekend dan ook sterk toenemende sneeuwkansen LL. EC12 berekent lokaal tot 20cm. Kom er maar in zou ik zeggen………..

 • Jeroen
  9 januari 2021 at 20:49

  Fraaie vooruitzichten, jammer dat er overal sneeuw lijkt te vallen maar we met zijn allen nergens naar toe ‘mogen’ 😬

 • Johann
  9 januari 2021 at 21:16

  ECMWF ensembles prikpunt Apeldoorn. We zien di en do de bandbreedte sterk toenemen (tot 15K) De onzekerheid zit hem dan met name in de positie van de #LMG (verloop polaire front) en koers van het (sneeuw)? laagje op donderdag. Hetzelfde richting en in het weekend met een volgend laagje dat vanuit het N komt afzakken! Daarachter dan evt de veel koudere vrieslucht vanuit net NO

 • Johann
  9 januari 2021 at 21:17

  Laagje donderdag EC12

 • Erwin
  9 januari 2021 at 22:09

  Wat een pluim ! Echt super . We lijken nu echt de winter in te gaan!!!
  BREAKING NIEUWS hoor. Beste pluim sinds zeer lange tijd!!!

  • Johann
   9 januari 2021 at 22:12

   Niet TE enthousiast worden @Erwin… je weet wel iets met weermodellen en virtuele winterworsten. Maar ik deel je mening hoor, prima ontwikkelingen…. Nur so weiter #winter

   • Erwin
    9 januari 2021 at 22:23

    Ik kijk dagelijks 2 uur kaarten Johann. BY FAR de beste pluim die ik sinds heel lange tijd gezien heb.

    • Erwin
     9 januari 2021 at 22:26

     Maat je hebt wel gelijk Johann. Ook opgekropte winterfrustratie van de laatste jaren in NL waarin het steeds maar niet lukt..
     Had dit eerlijk gezegd niet verwacht. Hopelijk gaan KNABBEL en BABBEL vannacht ook gewoon eens slapen en laten ze de koude lijntjes een keer met rust.

 • Erwin
  9 januari 2021 at 22:22

  Let op de schaalverdeling mensen! Wat mooi dit!! De min 20 staat erop!!

 • Frank
  9 januari 2021 at 23:12

  Wat jammer is dat bekende weersites weer niet meegaan. Hoe kan dat?

  • Johann
   10 januari 2021 at 01:56

   Welke bekende weersites? Hoe dan ook, we koken allemaal met water resp. putten alle uit dezelfde weermodellen put. Dus ook anderen “weersites” zien deze ontwikkelingen. De vraag is of ze het, en dan met name ook voor de wat langere termijn, ook benoemen. Veelal gebeurt dit niet omdat men zich hier de vingers niet aan wil branden. Immers altijd de nodige onzekerheid, dan meer, dan minder en daar wil men niet op afgrekend worden. Wij gaan daar wel op in en benoemen en bespreken het!

 • Erwin
  9 januari 2021 at 23:39

  Ook GFS18 uur oper komt volgende week zaterdag al met een sneeuwdek voor Nederland wat de dagen erna wel wegsmelt in deze oper.

 • Marco
  10 januari 2021 at 08:33

  Ongekend spannend weer eens. Oude tijden herleven met dit soort pluimen… Ik blijf enorm hopen op de nieuwe kaarten. Show me!!!
  Lekker bezig hier @Erwin!! 🙂

 • Kees van der Plas
  10 januari 2021 at 08:46

  Ouderwets spannend Johann. Ik kijk uit naar je volgende bericht!!

 • Johann
  10 januari 2021 at 09:07

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier