Advertentie



 

Algemeen; hoog – Nicole – bepaalt het weer in grote delen van Europa. Aan de westflank wordt daarmee, ondersteund door een “warme” hoogterug, met een overwegendzuidelijke stroming voor de tijd van het jaar zeer zachte van origine subtropische lucht aangevoerd inclusief Saharastof. In het paas-weekend en de start van de nieuwe week lijkt het in  tempi vanuit het noorden gevoelig te gaan afkoelen en wordt het periodiek onbestendig met kans op winterse buien. In de Alpen gaat er tot in de lagere delen weer sneeuw vallen en keert de “winter” nog een keertje terug!

Exit warmte, polaire luchtmassa’s in aantocht

De zomertijd is aangebroken en de atmosfeer loopt deze dagen daarmee keurig in de pas. Gisteren konden we in de Benelux al genieten van heerlijk lenteweer en met ondersteuning van de zon liep het kwik op tot lokaal 23+ graden. Het warmst werd het in Woensdrecht en Eindoven met respectievelijk 23.9 en 23.6 graden!  Nog wat warmer werd het in het Belgische Bütgenbach-Küchelscheid en Liège met 24.4 en 24.5 °C!

In de nog een stuk zuidelijker gelegen Alpen werden lokaal zomerse waardes bereikt met de hoogste temperaturen in het Rhonedal in Oberwallis. Topper was het weerstation in Brig (662m) alwaar het kwik in de middag tot 26.9 graden opliep. In Oostenrijk ging Wien aan kop maar was het met 24.8 °C net niet genoeg voor een zomerse dag.

Onze jongens Remco Graas en Roy Molenaar in Innsbruck Tirol kunnen ook vandaag weer genieten van Kaiserwetter en zeer hoge temperaturen. Beeld Innsbruck Hafelekar (2256m) 

Wellicht dat dat vandaag in Wien maar ook in de Benelux wel gaat lukken. Aan de westflank van hoog – Nicole – met kern boven de zuidelijke Alpen wordt met een ZW (hoogte)stroming nog iets warmere subtropische lucht aangevoerd. De zon schijnt overal volop en met een meest zwakke tot matige wind kan het kwik gaan oplopen naar 20 tot 25 graden en lokaal in de Alpen(dalen) tot 25 a 27 graden.

Hieronder nog een impressie van gisteren

Voorjaarsstemming ook in de tuin en de sneeuw op het Glishornen Simplon trekt zicht steeds verder terug.

In het nabij gelegen Grengiols (1020m) zijn nog mooi de contrasten te zien tussen de terutrekkende sneeuw en de steeds groener wordende Alpenweides (webcams Meteo-Oberwallis)

In de hogere Alpen van de Oberwallise Alpen ondanks de hoge temperaturen nog steeds heel veel sneeuw en volop winters.

Ook in Tirol / Innsbruck krijgt de sneeuw het steeds moeilijker. Roy Molenaar maakte deze foto op de Götznerberg 1070m

Nogmaals zomers

Een warme hoogterug strekt zich uit tot over centraal Europa en de Alpen en deze zorgt er voor dat het ook in de hogere bergen (hooggebergte) opnieuw buitengewoon zacht gaat worden.

ECMWF 500 hPa met hoog Nicole en de warme hoogterug

Gisteren steeg het kwik op 1800 toto 2000 meter al tot een graad of 17 a 18 en ook vandaag zal daar niet veel aan veranderen. De vorstgrens ligt meest tussen de 3200 en 3500 meter.

Radarbeeld vanmorgen met volop zon

Overigens wordt met de zuidelijke hoogtestroming niet alleen warm droge lucht aangevoerd maar ook weer een portie Saharastof. Hierdoor zal de hemel geleidelijk wat minder diep blauw zijn.

Afkoeling maar nog meest droog

Helaas komt er de komende dagen een einde aan het mooie “zomerse” lenteweer. Hoog Nicole zal geleidelijk van de weerkaarten verdwijnen en de scepter wordt overgenomen door een nieuw hoog in het zeegebied ten ZW van IJsland. Dit hoog zal de komende dagen in ZO richting naar de Balkan trekken waarbij aan de oostflank achter een koufront een eerste portie koudere lucht naar het zuiden gaat uitstromen.

Tijdens het lange paasweekeinde gaat het dan ook afkoelen en ook de zon krijgt meer concurrentie van wolken. In de Benelux lijkt het uitwisselen van de warmeretegen de koudere luchtmassa’s door de hogedruk zonder neerslag te gaan verlopen.

Achter het koudefront wordt het vanaf vrijdag dan met een N tot NO stroming gevoelig kouder met maxima van nog slechts 9 a 10 graden in het noorden en tot 12 a 13 graden in het zuiden.

Vanaf vrijdag zal het gevoelig kouder zijn in de Benelux. tijdens de heldere nachten is weer nachtvorst waarschijnlijk. ECMWF kaart vrijdag 00h00 T850 hPa

Het koufront met daarachter de koudere polaire lucht zal zaterdag de Alpen bereiken. In de Nordstau van de Alpen kan orografische getriggerd als ook door een apart laagje wat richting de Balkan trekt dan wat neerslag gaan vallen. Mogelijke ook in de vorm van een lokale regen of onweersbui. Het zwaartepunt zal langs de oostelijke noordkant komen te liggen. Zondag volgt achter het laagje in de oostelijke Alpen een portie nog wat koudere maar vrij droge lucht. (T850 hPa tot -6 graden)

ECMWF T850 hPa zaterdag 00h00

Arctic Outbreak

Ondertussen zien we vanaf de pool een lagedrukgebied met een portie nog koudere lucht in beeld verschijnen. Doordat de amplitude van de Atlantische hogedruk richting Groenland toeneemt kan het laag met de nog veel koudere lucht (Höhenkaltluft) op vrij directe weg naar het zuiden toe gaan uitstromen.

De afgelopen dagen en ook gisteren nog zagen we daarbij enorme verschillen ontstaan in welke mate en richting de arctic outbreak precies zou gaan plaatsvinden. Nu lijkt toch wel vrij duidelijk dat grote delen van west en ook centraal Europa ermee te maken gaan krijgen.

Het tweede veel actievere koufront maandag 00h00 tot over de Benelux gevorderd

Het koufront wat de vorste begrenzing vormt van de nog koudere lucht zal in de late avond of nacht van zondag op maandag het noorden van Nederland bereiken. Dit gaat gepaard met een aantrekkende wind en neerslag.

Maandag overdag worden de Alpen bereikt en gaat het ook daar regenen en sneeuwen. Sneeuwvalgrens dan snel dalend tot in de lagere delen en dalen. Ook de Benelux krijgt met de noordelijke hoogtestroming en de zeer koude bovenluchten dan te maken met winterse buien met mogelijk ook een klap onweer. Met maxima van 5 tot 8 graden, tijdens winterse buien nog lager, is het dan meest wel bekeken.

Vanaf maandag winterse buien

In de Alpen keert de winter weer terug. In eerste instantie eerst weer in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam. Door lij cyclogenese ontwikkelt zich echter boven het al relatief warme water van de Golf van Genua een apart laag en dit laag gaat vervolgens ook in de Südstau van de Alpen de nodige neerslag en hogerop sneeuw produceren.

In het verdere verloop van de volgende week komt het hoogtelaag boven de Noordzee of de Britse Eilanden te liggen. Het is en blijft dan te koude voor de tijd van het jaar met een mix van opklaringen en buien. Een apart laagje dat in de tweede helft van de week via Duitsland /naar Polen of Tsjechië trekt zou de onbestendigheid nog weer extra doen kunnen opleven met vooral in de noordelijke Alpen sneeuw.

Ook in het verdere verloop zit de klad er dan nog goed in. Met de invloed van lagedruk is en blijft het onbestendig en te koud voor de tijd van het jaar. Hieronder nog de ECMWF ensembles T850 hPa prikpunt Innsbruck

Tot zover voor dit moment vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis, fijne dag

ouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 88 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Benelux | Markante afkoeling, volgende week arctic outbreak”

  • mark
    31 maart 2021 at 13:17

    De nacht van zondag op vrijdag?

  • Johann
    31 maart 2021 at 14:06

    Foutje, bedankt. Moet natuurlijk zijn “zondag op MAANDAG”. (en aangepast) 😉

  • PatrickSok
    1 april 2021 at 14:50

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier