Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Algemeen; een complex lagedrukgebied gevuld met vrij koude van origine polaire luchtmassa’s houdt grote delen van Europa in zijn greep. Met een geleidelijk wat meer noordoostelijke stroming gaan de temperaturen nog wat verder naar beneden. Diverse kleinere verstoringen binnen de koude vortex zorgen periodiek voor het opleven van de neerslagkansen waarbij de neerslag ook in de lagere gebieden meer en meer een winters karakter zal krijgen.

Geleidelijk nog wat kouder

De koude anomalie die rond de kerst van start ging houdt grote delen van Europa in een winterse greep. Sneeuwval in het hoge noorden, het Verenigde Koninkrijk, jet Europese vaste land tot aan de Middellandse Zee.

Vooral in de wat hoger gelegen gebieden en natuurlijk de (middel)gebergtes ligt er inmiddels een sneeuwdek en ook dichter bij huis in de Ardennen is het compleet winters. De sneeuw trok in de Ardennen en in het bijzonder in de regio van de Hoge Venen trok veel bezoekers waardoor er problemen ontstonden op de wegen en men genoodzaakt was wegen af te sluiten!

Ardennen Mont Rigi

De meeste sneeuw treffen we natuurlijk in de Alpen maar ook de Pyreneeën aan en de afgelopen 48 uur onder invloed van een laag dat vanaf de westelijke Middellandse Zee naar de Golf van Genua trok weer het nodige bijgevallen. Gisteren viel er langs de Alpenzuidkant weer aanhoudend sneeuw en lokaal werd er hogerop meer dan een halve meter geregistreerd.

Opnieuw vielen dit keer de ZO Alpen weer in de prijzen. Sneeuw ook tot in de berggebieden net ten noorden van Genua. Hier zorgden opglijdingsmechanismen (warmere over koudere lucht) voor veel neerslag die tot in de lagere delen als sneeuw viel!

Doordat er aan de oostflank van het laag vooral op hoogte ook wat zachtere lucht tot over de zuidelijke Alpen werd aangevoerd ging het kwik overdag duidelijk wat in de lift. Dit had ook gevolgen voor de sneeuwvalgrens die tot 800 a 1000 meter steeg. Door gebrek aan Südstau en neerslag steeg bijvoorbeeld hier in Oberwallis de sneeuwvalgrens tot 1000 meter en het kwik in Termen (1020m) tot 3.4 graden. In de namiddag volgde dan weer koudere lucht (occlusiefront) en daalde het kwik weer snel tot onder het vriespunt. Tegelijkertijd zette ook hier sneeuwval in die tot middernacht aanhield en eindelijk weer 10 tot 30 cm sneeuw opleverde.

Gistermiddag weer zo’n 10 cm erbij op Rosswald (1800m).

Doordat de Südstau niet zo krachtig viel er tegen de centrale en westelijke Alpenhoofdkam als ook in de aangrenzende inner-alpine regio’s minder sneeuw en nog noordelijker (Alpennoordkant) bleef het meest droog en opgeklaard of deels zonnig. Lokaal hadden ze hier wel met een inversie te maken en dus een koudere onderste atmosfeer met dus Hochnebel of lagere bewolking.

Koud kwakkelen Lage Landen

Minder tot niet winters is het nog steeds in Nederland en België (met uitzondering van de hogere delen en heuvels en zoals gezegd de Ardennen). Ofschoon de temperaturen ook hier onder het langjarig gemiddelde liggen is het voor sneeuw en vorst van betekenis nog steeds net wat te warm. Vooralsnog geen winterse (sneeuw) plaatjes maar gewoon mooie oer Hollandse luchten en landschappen. Maar goed, wat niet is (sneeuw) kan nog komen en goede kans dat het in de nieuwe week wel gaat lukken. Hieronder een paar heel fraaie shots ingezonden door Jacqueline Brinkman.

Lagedruk / koud

De gehele week en ook het weekend verblijven we onder de lagedruk in de koudere lucht. Doordat de hogedruk zich ook wat meer tot over noord Europa (Scandinavie) gaat uitbreiden draait de stroming wat meer naar het noordoosten en wordt er nog wat koudere lucht aangevoerd.

GFS 500 hPa voor maandag 04-01 met de meer NO hoogtestroming

Op het 850 hPa vlak krijgen we dan met temperaturen van -7 tot -9 graden te maken en in de Alpen ook nog lager. Op neushoogte komt het kwik dan net boven het vriespunt uit, bij langere opklaringen in de nacht en ochtend kan het licht en lokaal ook matig gaan vriezen. Eventuele neerslag die dan gaat vallen zal dan steeds meer in de vorm van sneeuw gaan vallen.

Sneeuw model Arpege tot donderdag ochtend.

Of het in de lagere gebieden tot een sneeuwdekje zal gaan komen is nog onzeker. De modellen komen met verschillende berekeningen variërend van niets tot enkele centimeters. Beste kansen op sneeuw(dekje) maken het de NO en ZO regio’s en de wat hogere gebieden als ook heuvels in Limburg.

In de Alpen mogen met name de zuidelijke Alpen en de westelijke Alpenhoofdkam (Italiaanse kant) als ook de noordwestelijke Balkan zich verheugen op meer sneeuw. Daar waar de oost tot zuidoostelijke stroming Stau gaat opleveren kan tot het einde van de week 20 tot 80 cm gaan vallen en lokaal hogerop ook nog meer. Minder tot geen sneeuw wordt aan de noordkant verwacht.

Arpege sneeuwval Alpen tot donderdagochtend

Aan het weerbericht wordt nog gewerkt, stay tuned………….

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 13.273 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

15 Reactie op “Alpen – Benelux | Koude anomalie Europa voorlopig nog niet kwijt”

  • Johann
    3 januari 2021 at 10:33

    @All Door het grote en toenemend aantal bezoekers wordt de Website dit weekend ge-upgrade. Dit geeft telkens weer wat problemen en vertragingen mbt de performance als ook mbt het maken van het weerbericht.

    • Remco Mienis
      3 januari 2021 at 11:18

      Yup. we are on it

    • Aldo
      3 januari 2021 at 16:11

      Ik ben wel benieuwd naar een bericht over de geschiedenis en de statistieken van de website. Het lijkt er op dat je het goed doet.

  • Remco
    3 januari 2021 at 11:57

    Op dit moment worden er vele activiteiten op de achtergrond verricht waardoor niet altijd alle afbeeldingen worden geladen.

    Excuses voor het ongemak

  • Johann
    3 januari 2021 at 12:16

    Helaas lukt het door de upgrade en tijdgebrek niet om het weerbericht af te maken. Daarom hier nog even de “tekst versie” mbt de verdere vooruitzichten

    //
    Naar verwachting zal het te koude winterweer en de koude anomalie tot 10 of 11 januari aanhouden. Vanaf dan belooft het spannend te gaan worden. Al dagen zien we de weermodellen worstelen met een vanuit het zeegebied bij IJsland afzakkend hoogtelaag. Dit laag kon wel eens bepalend gaan worden voor het verder verloop.

    Optie 1 is dat de winter nog verder in het zadel wordt geholpen, optie 2 is dat we met een meer zonaal stromingspatroon te maken gaan krijgen en dus een verzachting. Deze verzachting zou dan ondersteuning gaan krijgen van een zuidelijk inschuivend hoog (Middellandse Zee). 

    De ontwikkelingen met het hoogtelaag rond en vanaf de 12 januari levert veel onzekerheid op. Uitgaande van het GFS van vanmorgen houdt de koude anomalie aan. Het ECMWF vaart op de wat langere termijn een duidelijk zachtere koers (zonaal). Opgemerkt dient daarbij te worden dat de operationele uitdraai vanmorgen hoog in de bandbreedte van de ensembles vertoeft dus een zachte oplossing vertegenwoordigd. 

    Voorlopig durf ik nog geen uitspraken te doen over hoe het vanaf 12 januari verder gaat. Als sneeuw en winter liefhebber opteer ik, en vele met mij, natuurlijk de koudere oplossing! De komende dagen maar eens verder kijken en duimen!

    12h15 De GFS (oper) is binnen en ook een deel van de ensembles. Tot 18-01 gewoon winter!

    • Remco Mienis
      3 januari 2021 at 12:18

      Ik opteer zeker de koude oplossing. Zal weer eens leuk zijn in de Lage landen!
      helaas woon ik relatief aan zee. maar ook daar ga ik voor wat sneeuw 😀

  • Ivo Vermeeren
    3 januari 2021 at 19:21

    Hoi Johann en medewerkers, fijn dat jullie het steeds drukker krijgen. Loon naar hard werken. ik volg jullie inmiddels al jaren met veel plezier. Laat die sneeuw in Nederland nu maar komen, we wachten inmiddels lang genoeg. Aangezien we niet naar de Alpen kunnen vanwege de Corona perikelen moet de sneeuw maar naar ons komen dit jaar. Ik woon in de heuvels van Zuid Limburg en kan de sneeuw in de Ardennen en de Eifel bij wijze van spreken ruiken. Maar zou m ook graag weer eens willen zien en voelen.

    • Johann
      3 januari 2021 at 19:52

      Wellicht vanavond – vannacht of evt morgen Ivo. Thx overigens voor volgen al die jaren 😉

    • Remco Mienis
      3 januari 2021 at 20:04

      Hi Ivo,
      leuk dat je hier ook reageert. En altijd dank voor het jarenlang volgen en voor de vele foto’s je hebt ingestuurd.
      Natuurlijk nog leuker om ze onder de berichten te plaatsen voor alle volgers.

  • Johann
    3 januari 2021 at 19:50

    Nederland -In samenhang met een van het oosten inlopend en slepend hoogtewarmtefront kan er in het ZO en O vanavond en vannacht als ook morgen (natte) sneeuw gaan vallen. In de hogere delen (Z-Limburg) is ook droge sneeuw mogelijk. Met name ook de neerslag intensiteit zal bepalend gaan worden wat de SVG gaat doen. #isothermie #neerslagafkoeling.

  • Daan
    3 januari 2021 at 21:29

    Poeh, 15-daagse is niet best zeg! Fris, maar niet meer dan dat. Geen ijs, geen sneeuw. Zucht…..

    • Johann
      3 januari 2021 at 21:37

      Is op termijn inderdaad een stuk minder geworden. Net als GFS ook hier meer en meer zonaal. Echter vanaf het weekend ook grote onzekerheid waarbij de OPER en en CTRL vrij hoog in de ensembles vertoeven. Komende dagen verder vervolgen en mn de al eerder genoemde ontwikkelingen met hoogtelaag richting en in het weekend………………

      • Daan
        3 januari 2021 at 21:55

        Laten we het hopen, maar het lijkt of we straks weer wekenlang achter een virtuele winterworst hebben aangelopen. Als met deze setting in europa Nederland nog steeds niet “aan de beurt” is, dan word je er als winterliefhebber wel wat moedeloos van.

  • remco
    3 januari 2021 at 22:00

    Test

  • Corne
    4 januari 2021 at 08:36

    Je gaat je idd bijna afvragen of een dun laagje sneeuw zelfs nog mogelijk wordt. Bijna alle sneeuw wordt aankomende week vervangen voor natte sneeuw 😌

Comments are closed.

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer