Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De weerkaarten zijn heel spannend de komende dagen. Koude vorstlucht sijpelt Rusland en Oost-Europa binnen. Gaat deze ook de Alpen en de Benelux bereiken? Dit ziet er wel naar uit! Wordt het winters tijdens kerst?

Zeer spannende ontwikkelingen op de weerkaarten

Gelijk maar met de deur in huis vallen, de weermodellen opteren in een winterinval en dat precies rond de kerstdagen. Zelfs in de Benelux, waar het tijdens kerst doorgaans zacht is door de traditionele kerstdepressie. Dit jaar lijkt uit een ander vaatje te gaan tappen. De luchtdrukverdeling is namelijk zeer afwijkend en dat biedt perspectief. Zoals altijd in onze omgeving moeten alle puzzeltjes goed vallen wil dit ook gaan lukken. Bovendien is de vorst nu nog ver weg en moet het hele proces eigenlijk nog op gang komen. Steeds meer seinen gaan op groen, maar de onzekerheid is nog groot. Dit wordt duidelijker over een dag of 4 en toch zijn er genoeg indicaties en liggen de kansen nu hoger op een “winterse” kerst.

10 december 2017 in Vleuten. De sneeuw viel toen net voor kerst. Zien we dit plaatje ook terug precies met kerstmis? (foto Arjan Ehlert)

Europa is nog zacht

Kijken we naar de huidige situatie dan zien we een blokkerend hogedrukgebied boven onze omgeving, ook wel een omegablokkade genoemd. In een eerder artikel schreven we al dat deze uitgangspositie mogelijk wat kansen zou bieden richting de kerst op winterweer. Er moet echter nog wel heel wat gebeuren om de winterse kou naar de Benelux te brengen.

Een behoorlijk positieve afwijking van de temperatuur momenteel in een groot deel van Europa. De winter ligt nog ver weg. In delen van Rusland is het al wel wat kouder, maar niet extreem afwijkend.
Vandaag zien we een blokkerend hoog boven onze omgeving. Gevuld met relatief zachte lucht. De koude lucht boven Rusland kan ons nog niet bereiken.

Het hogedrukgebied krijgt versterking

De blokkade ziet er zeer solide uit op de weerkaarten, maar daardoor zit alles ook op slot. De koude vorstlucht boven Rusland kan ons hierdoor niet bereiken en er zal wat moeten veranderen. Dit lijkt de komende dagen ook te gebeuren. Een nieuw hogedrukbastion bouwt zich op boven IJsland en Groenland. Deze situatie heeft Lars mooi beschreven in het race-artikel. Door de versterking komt de blokkade noordwestelijker te liggen. Een lagedrukgebied boven Scandinavië gevuld met ijskoude lucht zakt de komende dagen af naar Oost-Europa. De winter komt nu rap dichterbij.

Zondag stroomt koude lucht midden en Oost-Europa in. Tegelijkertijd worden depressies gevuld met zachte lucht op de Atlantische Oceaan geblokkeerd.

Koude lucht arriveert al voor kerst

Volgende week zit de winter met vorst heel dichtbij de Benelux, de vraag is kan deze vrieslucht ons land bereiken? Daarvoor zijn een hoop elementen nodig die goed moeten vallen. Echter op deze termijn gaat nu juist de betrouwbaarheid van de verwachting naar beneden. Toch berekenen de weermodellen een winterinval of aanval, net zoals je het wil noemen voor de Benelux. Daarbij stijgt de kans op winterse neerslag en dus sneeuw. Dat zou het ideale scenario zijn voor een winterse of misschien wel een officiële witte kerst. Overigens is dat laatste zeer moeilijk haalbaar want dan moeten er op 2 kerstdagen een gesloten sneeuwdek liggen in De Bilt van 1 cm of meer. Bovendien is de omschreven situatie nog niet zeker.

Dinsdag is de koudere lucht al gearriveerd in de Benelux met een flink negatieve temperatuurafwijking. Overdag ligt het kwik nog maar enkele graden boven het vriespunt en in de nacht en ochtend gaat het mogelijk licht tot matig vriezen. Het blijft nog wel droog.

Duikende lagedrukgebieden brengen sneeuw?

De dagen net voor kerst lijken we in een soort zadelgebied te komen zitten. Juist in deze situatie ligt de sleutel naar het winterweer. Trekt de koude (vries)lucht verder westwaarts of komen Atlantische depressies dichterbij met zachter weer? Dat laatste is geen probleem als de straalstroom zuidelijk van de Benelux komt te liggen. Depressies moeten dan duiken en passeren onderlangs. De wind blijft in dat geval in de oosthoek en de winter komt dieper in het zadel met zelfs kans op sneeuw. De komende dagen is dus heel belangrijk waar de blokkade precies komt te liggen. Er zijn namelijk ook berekeningen die de straalstroom veel noordelijker laten komen en zachtere lucht met regen maken dan een einde aan dit sprookje.

Het Europees weermodel ECMWF op winterse toer

Maar als het aan de berekeningen van het Europees weermodel ECMWF ligt dan komt het allemaal goed voor de winterliefhebber met zelfs kans op sneeuw tijdens kerst. En nu moet ik heel voorzichtig zijn want we hebben het hier over details, terwijl dat ik eigenlijk nog niets over de details kan zeggen op deze termijn. Wat ik wel kan zeggen is duimen maar dat deze kaarten uitkomen, want winters zijn ze en dat zien we niet zo vaak. De blokkade lijkt namelijk zeer solide met ook later in december en in januari kansen op stevig winterweer.

Op 1e kerstdag ligt de straalstroom helemaal boven Spanje. De Benelux zit in de koude lucht met temperaturen rondom het vriespunt overdag en in de nachten lichte tot matige vorst. Bovendien is er kans op sneeuw in onze omgeving door een lagedrukgebied boven zuidwest Frankrijk.

Conclusie

Samenvattend, gaan we een hele spannende periode tegemoet. Het wordt flink kouder, maar weet de echte vorst ons wel te bereiken en hoe lang blijft deze dan aanwezig? Gaat daarbij ook sneeuw vallen? Dit zijn voor onze omgeving allemaal details. Deze details zijn helaas gezien de termijn nog onzeker. Wel staan we er beter voor dan andere jaren. De kans op sneeuw en koude is in deze geschetste situatie gewoonweg wat groter dan normaal en dus mogen we stilletjes gaan hopen. Heel belangrijk is de situatie in de pluimberekeningen in de gaten te houden. We blijven dit de komende dagen monitoren. Spannend is het zeker! Of het weer in de Alpen ook kouder wordt komen we morgen in een nieuw Alpenbericht nog op terug.

Ten slotte nog de pluim

De pluim laat vanaf dinsdag een koudere trend zien met zelfs opties tot vorst. Het gemiddelde van de berekeningen ligt zelfs onder het vriespunt. MAAARRR, het sleutelpunt tot deze koude ligt in de periode van dinsdag tot donderdag. Dit zien we ook terug in de spreiding van de members. In deze periode zitten we in een zadelgebied waarbij dus de straalstroom zou moeten gaan duiken en koudere lucht verder kan uitbreiden en verstevigen. Dit is echter nog geen gelopen race en zeg ik, duimen maar!

Nou, spannend allemaal. Blijf volgen en tot de volgende keer. Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag!

(Visited 198 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer