Advertentie 

Steeds betere winterse vooruitzichten

Ergens vanaf 10 december konden we in onze weerupdates en vlogs al berichtten over een weersomslag juist tijdens de kerstdagen. Herinneren we ons nog de besprekingen met het laagje voor de oostkust van de VS en de sneeuwstorm in onder andere New York en Bosten en dat juist dit laagje een week later bij ons een inleiding zou vormen voor de weersomslag?!

Herinneren we ons nog het laagje voor de osotkust van de VS dat, zoals destijds ook besproken, bij ons de weersomslag zou gaan inluiden tijdens de kerst

Diegenen die dus nog steeds van mening zijn dat het koffiedik kijken is voor zo lange termijn worden, net als dat ook al bij eerdere weersituaties gebeurde, deze dagen weer eens met de neus op de feiten gedrukt dat dat niet zo is.

Met de brute rekenkracht die de grote mainframes van de diverse weerinstituten zijn en worden deze lange termijn verwachtingen als ook de nog steeds experimentele seizoensverwachting steeds beter. Zo draait bijvoorbeeld het Europese ECMWF op twee Cray XC40-systemen, elk met meer dan 130.000 cores van de nieuwste Intel Xeon ‘Broadwell’-processor.

Toenemende complexiteit

Een van de bronnen van toenemende complexiteit bij numerieke weersvoorspelling is de opname van meer aardesysteemcomponenten in de modellen om de nauwkeurigheid van voorspellingen te vergroten. ECMWF’s Integrated Forecasting System (IFS) houdt al rekening met interacties tussen de atmosfeer, de oceanen, oceanen, zee-ijs, het landoppervlak en atmosferische samenstelling in de wereldwijde weersvoorspellingen die het produceert. Het is echter de bedoeling om deze interacties veel dynamischer te maken door snelle uitwisseling van informatie tussen de verschillende componenten van het aardsysteem.

Hogere resolutie

De noodzaak om de ruimtelijke resolutie van Earth System-modellen te verhogen, vormt een andere rekenkundige uitdaging voor de weer computer / mainframes. Momenteel exploiteert ECMWF het wereldwijde gegevensassimilatie- en weersvoorspellingsmodel met de hoogste resolutie ter wereld met een verdeling van 9 km brede gridboxen. Het heeft ook de mogelijkheid om onderzoek uit te voeren op een rasterafstand van slechts 1,3 km, wat overeenkomt met 256,8 miljoen rasterpunten per verticaal niveau. Experimenten met dit soort resolutie kunnen cruciale inzichten geven in hoe kleinschalige effecten, grootschalige wereldwijde voorspellingen van weer en klimaat beïnvloeden.

“Tegen 2025 wil het ECMWF in staat zijn om een ​​ensemble van analyses en voorspellingen uit te voeren op een rasterafstand van 5 km, waarvoor voorspellingen en gegevens verwerking voor miljarden rasterkasten in minder dan een seconde nodig zijn”,

De behoefte aan steeds meer rekenkracht en uitvoering daarvan kom ook ten goede aan de processen en ontwikkelingen in relatie met de hogere atmosfeer (stratosfeer) en de teleconnecties. Complexe materie die echter ook steeds beter door de weermodellen en hun brute rekenkracht wordt opgepakt en worden meegenomen in de diverse model output!

Trendverwachtingen

Natuurlijk is het onmogelijk om op dit soort termijnen van 10 tot 15 dagen of nog langer detail prognoses te geven. De diverse directe model output (DMO) die al naar gelang model tot 4 maal per dag verschijnen, moeten dan ook niet al te letterlijk worden genomen. Dit geldt in het bijzonder voor gedetailleerde neerslag (sneeuw) prognoses. Pin je daar (en ook ons) dus niet op vast. Belangrijk bij de interpretatie van de modeloutput is het om vooral trends te herkennen en met name trends in de grootschalige stromingspatronen en drukpatronen.

Sturende drukgebieden en jetstream, in dit geval GFS voor de 5e januar. Herken je de sturende druksystemen, verloop jet (552 dam) en drukvelden?

Zo zagen we sinds gisteren bij het GFS dat de operationele run, dat is dus diegene die het model als eerste 4 keer per dag presenteert, op de langere termijn vanaf 6 januari een heel zachte oplossing koos. Ook de zogenaamde controle run, een berekening met wat verstoorde begin voorwaarden, deed mee. Toen wat later de diverse ensembles leden verschenen zagen we dat deze de verzachting niet of slechts gedeeltelijk ondersteunden.

Ook bij het ECMWF model zagen we gisteren, zij het in mindere mate, hetzelfde gebeuren. Een vuistregel om tot de meest voor de hand liggende oplossing te komen is het nemen van het gemiddelde van alle ensemble leden. Kijken we nu naar deze gemiddelde lijn (de mediaan of mean van het ensemble) dan zien we dat deze nog steeds een koude dan wel koudere trend opteert.

Voorbeeld GFS ensembles T850 hPa prikpunt noordelijke Alpen. Veel spreiding = grote onzekerheid. Kijk vooral naar de mean of de mediaan voor de meest wrs. trend (bij de meteociel kaarten de rode dikke lijn (moyene)

Deze koudere en zeg maar gerust winterse trend kunnen we relateren aan een compleet verstoord stromingspatroon. Blokkerende hogedrukgebieden en hoogtetroggen stagneren de jetstream en dwingen deze een boven onze contreien een zeer zuidelijke koers te volgen. Zo zuidelijk zelfs dat ze (deels) samensmelt de veel zuidelijker verlopende subtropen jet.

Kijk eens hoe mooi ook het blokkade hoog op groter hoogte (300 hPa / 9km) is ontwikkeld en de polaire jetstream clockwise in een oostelijke fase dwingt!

Easterlies door collaps Polar Vortex

Ook in de hogere atmosfeer zien we belangrijk verschuivingen plaatsvinden. Hoogtepunt daarvan zal de plotselinge opwarming van de stratosferische polar vortex (SPV) gaan worden die begin januari zal plaatsvinden. Hierdoor komt her een einde aan het zonale regime ( westerlies) in de stratosfeer boven de Noordpool en vindt er een ommekeer (reversal) plaats naar een oostelijk regime (easterlies).

De polar vortex wordt dan met zijn zijn kern uit het lood geslagen (displacement) waarbij zich uiteindelijk 2 aparte kernen zullen vormen. Met dit proces verliest de poolwervel meer en meer zijn momentum.

Mooi is op deze 3 D afbeelding te zien hoe de SPVop 12 januari steeds verder geknepen wordt en richting een spilt neigt
GFS 10 Hpa maandag 11 januari met een split van de SPV

Dit heeft direct en indirect gevolgen voor de lagere stratosfeer en troposfeer. We zullen steeds meer te maken gaan krijgen met blokkerende hogedrukgebieden ( zie ook hierboven) geflankeerd door hoogtetroggen gevuld met zeer koude polaire luchtmassa’s die door de afzwakkende polar vortex steeds makkelijk vanaf de flanken (verlies momentum) op noordelijke breedtegraden kunnen afsnoeren (filamenten). De voorkeur lijkt met de start va januari daarbij uit te gaan naar het NW van de Verenigde Staten als ook West Europa.

CFS met de blokkades en koude polen

Een ander gevolg is dat de zonale hoogtestroming en de polaire jetstream ook steeds verder zullen gaan afzwakken en zoals gezegd  “rafelende” jet veelal ook gedwongen wordt een veel zuidelijker als ook retrograde koers te gaan vervolgen.

Winter wint terrein

Inmiddels heeft de winter al heel sneaky terrein gewonnen in grote delen van Rusland  het noorden van Scandinavie (tot min 43 graden) en inmiddels zijn ook Engeland en Ierland al gevallen. Zelfs het altijd zo sneeuwarme Belfast in noord Ierland ging gebukt onder zware sneeuwbuien. Ook in de Alpen was het de afgelopen bitterkoud met op uitgebreide schaal strenge en lokaal zeer strenge vorst tot -30 graden in de hogere dalen.

Ook dichter bij huis in de Ardennen is het winters geworden met een dik pak sneeuw van lokaal 20 tot 25 cm. Een zelfde beeld zien we in de hogere delen van Duitsland en Frankrijk als ook de Middelgebergtes. De komende dagen blijft het winters en zal er nog meer sneeuw gaan bijvallen.

De lagere delen van de Benelux pissen tot dusver naast het winterpotje. Mede door een ongunstige hoogtestroming en wind liggen de temperaturen net wat te hoog voor neerslag in vaste vorm. Heel lokaal lukte het net wel met een winterse bui.

Geleidelijk kouder

Vandaag hebben de oostelijke Zwitserse Alpen en de oostelijke Alpen nog te maken met  een krachtige Föhn / Föhnstorm. Gisteren brak de Föhn al tot over de westelijke Oostelijke Alpen door met op de hogere toppen windsnelheden tot 130 a 160 km uur. Met de Föhn ging ook het kwik flink in de lift en steeg lokaal tot 8 a 10 graden.

De zuidkant krijgt toenemend te maken met Südstau neerslag die zich geleidelijk naar de oostelijke zuidkant uitbreidt en daar ook verder intensiveert. Lokaal kan daar de komende 48 uur tot een meter sneeuw gaan vallen.

Sneeuwprognose Super HD model Oostenrijk tot dinsdagochten. Via Kachelmannwetter.com

Sneeuwvalgrens tot in de lagere delen en dalen. In de luwte van de Alpenhoofdkam zullen de noordelijke Alpen als ook de beschutte inner Alpine regionen weinig tot geen sneeuw krijgen.

En de sneeuwprognose Super HD model Zwitserland. Via Kachelmannwetter.com
Het sneeuwt lekker door in het zuid Zwitserse Tessin vanmorgen – Lopgano
En natuurlijk ook in het Südstau sneeuwgat bij uitstek Bosco Gurin

Vooruitzichten

De komende dagen verandert er in eerste instantie nog niet zoveel aan deze situatie. Koude polaire luchtmassa’s houden grote delen van Europa in hun greep. Gevangen tussen de blokkerende hogedrukgebieden kunnen ze geen kant op. Met een verder afnemende drukgradiënt kan de lucht vooral onder in de atmosfeer nog wat verder afkoelen.

De koude vortex ingeklemd tussen de hogedruk boven Europa donderdag 31-12

Kleinschalige verstoringen kunnen periodiek neerslag geven, veelal in de vorm van buien of overtrekkende neerslaggebiedjes. Mogelijk is dit ook morgen al het geval door het de vorige dagen al eerder genoemde laagje (storing).

In de hogere delen en Alpen valt de neerslag in de vorm van sneeuw. In de lagere delen en op zeeniveau deels als regen, deels als sneeuwregen (natte sneeuw).

In de Alpen ligt meest genoeg sneeuw, regionaal echter ook grote verschillen dan wel “aper” door oude sneeuw en wind. Verse sneeuw is hier van harte welkom. Foto gemaakt door AWM en skiscout Bas Laros tijdens het ski toeren in Rothwald (vlakbij Rosswald) in Oberwallis eergisteren.

Continentale vrieslucht

De oplettende lezer zal aan de hand van de hierboven getoonde kaarten (uitleg) inmiddels wel hebben kunnen aflezen dat we op de wat langere termijn met een klassiek winterse setting te maken gaan krijgen. Dit zijn met name de kaarten die de harten van de schaatsliefhebbers sneller zullen doen kloppen! Hieronder de ECMWF ensembles en ijspluim van het KNMI van gisteravond. De komende dagen zullen deze nauwlettend gaan vervolgen!

Vanaf het weekend moeten drukstijgingen boven de Atlantische Oceaan en Scandinavie de winter overal steviger in het zadel gaan helpen. Met een naar noordoost tot oost draaiende hoogtestroming kan dan nog koudere maar ook drogere continentale vrieslucht naar het westen en zuidwesten gaan uitstromen.

Het ECMWF 500 hPa met de op en top winterse setting voor 6 januari.

De temperaturen komen dan ook in de Benelux overdag rond het vriespunt te liggen en in de nachten en ochtenden kan het onder een heldere hemel matig gaan vriezen en mogelijk onder gunstige condities lokaal landinwaarts ook streng. Eventuele neerslag vanuit het oosten of de noordelijke kust gebieden en de Wadden zullen toenemend als sneeuw gaan vallen (lake snow effect bij gunstige NO aanstroming).

en de T850 hPa (1500 meter). Aan de grond zal het met dit soort kaarten ook overdag nauwelijks tot niet meer boven nul komen en bij gunstige condities in de nacht en ochtend matig tot streng gaan vriezen

In de hogere delen en de Alpen vriest het ook overdag en hogerop matig tot streng. Sneeuw kan er periodiek en met voorkeur voor de zuidelijke Alpen vallen. Hieronder de EC00 ensembles voor het Oberwallis

En hieronder nog de GFS ensembles voor O-Nederland, de ECMWF volgen later.

Met deze winterse vooruitzichten sluiten we voor deze maandagochtend. Recaties, op of aanmerkingen en verdere discussies en analyses gaarne hieronder in de reacties. Fijne dag, en ciao vanuit een winters Oberwallis (bewolkt, deels nog föhnig en -1.6°C)

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 10.068 times, 1 visits today)

53 Reactie op “Alpen – Benelux | Klassiek winterse setting in de maak”

 • Thomas
  28 december 2020 at 09:25

  Ik volg jullie berichten al enkele dagen en het blijft spannend in LL. Wij hopen op een beetje winterse setting, daar heb ik zo een behoefte aan. Bedankt voor de weerberichten en de updates in de reacties!

 • Remco
  28 december 2020 at 09:31

  Poeh Johann, dat is een fraai stukje achtergrondinfo!
  Ik vind het heerlijk om niet alleen de verwachting voor het (Alpen)weer te lezen, maar ook het inkijkje in de manier waarop zo’n verwachting tot stand komt. Hartelijk dank daarvoor!
  En nu maar hopen dat de winter stevig in het zadel komt. Dat zou toch fantastisch zijn, nu de meeste (overdekte) ijsbanen door de lockdown gesloten zijn en de Alternatieve op de Weissensee ook is afgelast. Wat is er nou mooier dan schaatsen op natuurijs in eigen land?
  Maar goed, voorlopig zwemmen de eenden nog vrolijk rond. Aber die Hoffnung stirbt zuletzt 😉

 • Keeskeg
  28 december 2020 at 09:42

  Hoop doet leven! Heerlijk!!

 • Johann
  28 december 2020 at 09:44

  Pluim de Bilt

 • Daan
  28 december 2020 at 09:44

  Wow, wat een mooi artikel weer, heerlijk leesvoer! Spitzenklasse!

 • Wim Danhof
  28 december 2020 at 09:48

  Dag Johann,

  Bedankt voor het mooie bericht. De Nederlandse apps en sites – of bijvoorbeeld de app Weer & Radar – geven nog totaal andere temperaturen op voor de periode na 4 januari, dus ik hoop dat je gelijk krijgt. In het algemeen wordt er door de media vaak winterweer voorspeld op de middellange termijn waarna het zonale stromingspatroon toch weer dominant wordt als puntje bij paaltje komt, wat behoorlijk irritant is voor lezers die dan het hun hoop op winterweer hebben gevestigd…

 • Bernie
  28 december 2020 at 09:49

  Dank voor de uitleg hoe de kaarten in elkaar steken en met name hoe je de lijnen moet lezen. Blijft dat ik een leek blijf en het probeer te doen met bieren verstand. En dat zegt, we krijgen vorst! En een goede kans op sneeuw, en dat maakt me al heel blij! Ik blijf elke dag volgen en ook de reacties,

 • J.S. Prins
  28 december 2020 at 10:24

  Top weer Johann, ik blijf het (je) volgen 😀

  Begrijp het meeste wel aardig, alleen lees ook steeds dat velen het over een blokkade hebben en dan vooral iets als bij “Kazach”!?. Die blokkades begrijp ik nog niet helemaal hoe je dat moet zien.

  • Johann
   28 december 2020 at 10:46

   Siberië is een populaire plek voor blokkerende hogedrukgebieden die zich maar wat gaarne nestelen boven de enorme koude besneeuwde toendra’s. Ze kunnen uitgroeien tot enorme bastions tot hoog in de atmosfeer. Hierdoor worden de Rossby golven (planetaire golven die van west naar oost over het noordelijk halfrond cirkelen) afgeremd en worden eveneens hoger in de atmosfeer geleid. Zo hoog dat ze zelf tot in de atmosfeer terecht komen en daar voor een opwarming gaan zorgen (Siberian warming)”. Dit kan vervolgens uitmonden in een sudden stratospheric warming met verplaatsing van de Polar Vortex en al of niet een split!

 • Ronnie Duinkerken
  28 december 2020 at 10:42

  Mooie vooruitzichten! Ik hoop op een echte winter, ook hier in de Jura! Op welke hoogte woon jij? Heb je sneeuwkettingen nodig om omhoog te komen? We gaan de omgeving van Brig/Visp de komende week verkennen om te kijken waar we eventueel zouden willen wonen. Heb je nog tips?

  • Johann
   28 december 2020 at 10:49

   Op 1020 meter (oberhalb Brig) Sneeuwkettingen op de Subi’s nog nooit nodig gehad. Natuurlijk wel 4×4 en goede winterbanden (vereiste voor deze contreien) Tips genoeg! 😉 Kom je enkel wonen of ook werken in CH / Wallis?

   • Ronnie Duinkerken
    28 december 2020 at 11:01

    We wonen nu nog in Rüttenen (SO), maar de kans is heel groot dat we in Wallis of Berner Oberland gaan wonen (+ werken). Ik ken Wallis niet zo goed, maar geloof niet zo in de vooroordelen van veel Zwitsers 😉. Met onze VW T6 4×4 komen we vast wel boven!

 • Ronald van der Lee
  28 december 2020 at 11:12

  Een betere, mooiere en meer gedetailleerde uitleg heb ik nog niet eerder gezien. !!!

 • daansnow
  28 december 2020 at 11:46

  Wat een leuke site is dit. Hier gaat het tenminste echt over winterweer en niks anders. Zeker als je bovenstaand bericht leest over de invallende winter in de Benelux. Liefst zou ik nu op de lange latten staan, want ik heb afgelopen zomer de sleutel gekregen van mijn eigen chalet in de Franse Alpen. Helaas moeten we nog even wachten om daar te kunnen vertoeven, dus dan maar hopen op dikke sneeuwval in de lage landen.

 • Jan Wullink
  28 december 2020 at 11:54

  Sneeuwstorm New York is vaak 2 weken later een oostelijke stroming in Nederland met mogelijk koude periode. Herken je dit?

 • Martin
  28 december 2020 at 13:02

  Waarom durven het KNMI en Meteo Consult niet aan deze voorspelling? In hun temp vooruitzichten zie je geen winter verschijnen…

  • Daan
   28 december 2020 at 16:58

   Omdat zij zich alleen maar focussen op klimaatverandering en opwarming. Daar past afkoeling of winterweer niet bij.

  • Johann
   28 december 2020 at 17:18

   Guidance KNMI vanmorgen (nacht)
   // Samenvatting EPS-periode:
   De kans op een (vrij) koud weertype is groot, zo’n 70-80%. De dagelijkse neerslagkans neemt toe naar 30-40%. Eventuele neerslag kan daarbij in de vorm van (natte) sneeuw vallen.//

 • Frank
  28 december 2020 at 14:09

  @Martin dat vroegen wij ons ook af, is de lange termijn dan nog zo onzeker? Als ik dit moet geloven, schatten jullie de kans wel op 70/80%?

 • Marthijn
  28 december 2020 at 16:10

  Hallo Johan

  Kunnen we morgen of overmorgen ook al wat sneeuw in Limburg verwachten? Of is dit helemaal van de kaarten verdwenen?

  • Johann
   28 december 2020 at 17:16

   Er trekken de komend 48 uur diverse neerslag / buien gebiedjes over de Benelux en wrs ook over Limburg. Vanmorgen had bv Arpege nog sneeuw voor Limburg erin. De avondmodellen rollen de komende uren binnen en straks eens kijken hoe of wat. In detail iig nog veel onzekerheid over neerslag, sneeuw in de LL

  • Erwin
   28 december 2020 at 17:58

   Marthijn, vooral de 30e neerslag in Limburg maar temperaturen zijn dusdanig hoog dat dit regen zal zijn.

 • Daan
  28 december 2020 at 16:55

  Zelfs op Weerplaza, waar je de afgelopen tijd alleen met allerlei warmterecords werd overvoerd, hebben ze een artikel gewijd over mogelijke winterkansen in de lage landen! Dat zegt wat hoor!😉 #winteriscomming

  • Tdpzwolle
   28 december 2020 at 17:23

   Prachtig weerbericht. Lekker druk hier ook.

 • Johann
  28 december 2020 at 16:58

 • Johann
  28 december 2020 at 17:06

  Rapid Update HD Modell / COSMO D2 met de verwachte #sneeuw voor Groningen, Drenthe tot morgenochtedOok elders kan op een passerende hoogtetrog winterse neerslag gaan vallen. Bij verhoogde intensiteit dan wrs in de de vorm van (natte) sneeuw. Onzekerheid over koers laagjs, trog en occlusie nog onzeker en verschilt per model

 • Johann
  28 december 2020 at 17:29

  Inmiddels is GFS12 al weer gevorderd tot 7 januari en deze ziet er net als de GFS06 uitdraai mooi uit. Ook de start van de ensembles is tot zover veelbelovend

 • Erwin
  28 december 2020 at 17:48

  Afgelopen dagen zien we steeds dat tussen 4 en 6 januari er forse sneeuwkansen zijn. Ik heb er de afgelopen dagen regelmatig op gewezen in de analyses. We zien dat nu ook terug in de laatste uitvoer van het Amerikaanse model. De GFS 12 uur hoofdrun komt nu op maandag 4 januari en nacht naar dinsdag met een ZEER ACTIEVE sneeuwstoring zoals we die niet vaak zien!!
  De kop van N-Holland spekkoper met een pak sneeuw dat we zelden zien! We hebben het dan niet over 2 of 5 cm maar 10-15 cm. Hooguit bij polar low achtige situaties zien we dit wel eens. Het mag ook wel want we zitten dan ongeveer op 700 dagen zonder sneeuwdek!
  Maar goed, dit is nog een dikke week! Kan nog heeel veel veranderen!

 • Erwin
  28 december 2020 at 17:53

  We hebben het over sneeuwsituaties ver in de toekomst. Neerslag (en zeker) sneeuw is op die termijn nog niet zo te bepalen. Kan nog honderden kilometers verschuiven op deze termijn en daarnaast is dit slecht de hoofdrun. Ook moeten we goed beseffen dat gfs geen hoge resolutiemodel is zoals Harmonie of Hirlam. Pas volgend weekend kunnen we heel geleidelijk gaan (s)nowcasten voor de periode 4-5 januari. Maar spectaculair zijn de kaarten zeker!!
  Ongekende virtuele voorpret!!

 • Johann
  28 december 2020 at 17:57

  Fraaie GFS OPER LT (kaart 500 hPa 10-01) Moet voor de diepvries kou (transport) kou nog wat aan gesleuteld worden vwb betere posities sturende drukgebieden maar dat gaan we de komende dagen dan maar doen. So far so good

  • Erwin
   28 december 2020 at 18:13

   Klopt Johann,

   Positief is dat we met een geblokkeerd systeem blijven zitten hoewel er nog geen echt zicht is op echte transportkou.

   Met het Hoog op de oceaan zullen we tijdelijk rond 10/11 januari met een NW wind te maken volgens deze oper. Dus ook een mariem effect en wat verzachting. Als het kern vh Hoog doorschuift zal wind weer meer aflandig worden (NO). Op zich is uitgangspositie op termijn niet slecht met een hoge druk van Groenland tot Scandinavie.
   Toch verwacht ik dat deze run iets boven het gemiddelde zal liggen op lange termijn wat betreft de T2M

 • Erwin
  28 december 2020 at 18:30

  Kijken we naar het ensemble dan zien we helaas weinig ondersteuning voor de grote sneeuwstoring die het gfs op 5-1 voor met name de koop ban N-Holland en Noordelijke provincies tevoorschijn toverde

 • Erwin
  28 december 2020 at 18:47

  Als we goed kijken naar het ensemble dan is situatie tot 6-1 redelijk betrouwbaar met weinig spreiding. Daarna wordt de onzekerheid toch snel groter. Dat zie je met name bij de temperaturen op het 850HPA. Die zie je na 6-1 toch behoorlijk oplopen door een aantal vrij zachte members… Afwachten. Van doorzettende kou lijkt vooralsnog helaas geen sprake. Kwakkelpluim voor de LL met regelmatig kansen op nachtvorst en (natte) sneeuw en overdag paar graden boven nul. 2e januari week is onzeker. Kan echt 2 kanten op. Nog niets beslist.

  • Johann
   28 december 2020 at 19:00

   Probleem zit hem rond die tijd (07-01) in het hoogtelaag dat ten ZW van de Britse Eilanden komt te liggen. Hierdoor advectie van warmere lucht vooral op hoogte. Goed ook te herkennen aan de hogere Theta-s en op 850 hPA. Op deze termijn nog allemaal zeer onzeker. Grootschalige geblokkeerde stromingspatroon blijf aanwezig en dat is positief.

 • Eugene
  28 december 2020 at 19:24

  Dank Johann, leuk die diepgang ook, top!
  Het valt mij op dat zeker bij de NOS en de journaals het weerbericht steeds meer jip-en-janneke taal wordt.

 • Johann
  28 december 2020 at 21:10

  ECMWF ensembles EC12 prikpunt Alpeldoorn T850 hPa

 • Johann
  28 december 2020 at 21:16

  Donderdag ook weer interessant op nadering laagje vanuit het ZW

 • Arjan
  28 december 2020 at 21:18

  Zien we niet vaak, het hele paarse boeltje bij Groenland is bijna verdwenen. Interessant om ook die straalstroom eens te bekijken. Deze ligt op termijn heel zuidelijk en is ook helemaal niet sterk, juist sterk is deze nu aan de andere zijde van de wereld ten zuiden van Siberië. Dat is interessant want als we naar de koudere winters kijken zien we dit ook vaak terug met een stevige, strakke straalstroom zuid van Siberië. (Rode kleur)

  • Johann
   28 december 2020 at 21:31

   Klopt Arjan, in feite is / wordt de polaire jetstream in de mid-lattitude cell (Ferrel) compleet lam gelegd en zien we eigenlijk enkel nog de subtropen jet al of niet samenvallen met de zeer zuidelijke hoogtetroggen tot op 30°C (grensgebied Hadley) doorzwenken. Kansen ten over natuurlijk voor de noordelijk hoogteruggen en polar highs! Dit soort constellaties met sterk neg AO zouden de winter dan verder in het zadel moeten gaan helpen.

   • Arjan
    28 december 2020 at 21:42

    Mooie ontwikkelingen Johann en bedankt voor je nadere toelichting! Hieronder nog de pluim van ECMWF, weer wat winterser geworden met lagere minima, deels te danken aan een sneeuwdek dat door EC mee wordt genomen in de berekeningen.

    Helaas zien we nog vaak veel bewolking en missen we nog de echte haaientanden in de pluim. Het is nog wachten op echte transportkoude. Toch kan de winter met deze kaarten ook uit zich zelf beginnen en helpt een sneeuwdek op het continent zeker mee.
    Ik keur de pluim vanavond dan ook zeker goed, maar kan nog beter 🙂

 • Erwin
  28 december 2020 at 21:38

  Pluim EC vanavond blijft een kwakkelpluim. Geen verzachting op termijn maar ook geen echte verscherping van de kou. Overdag paar graden boven nul. In nachten af en toe wat nachtvorst en mogelijk af en toe wat natte sneeuw of droge sneeuw. We blijven wachten op een doorbraak maar het gaat erg langzaam. Maar misschien ben ik te ongeduldig.
  Hopelijk gaan we wat effect van de SSW zien vanaf de 2e decade januari.

  • Daan
   28 december 2020 at 21:42

   Na 700+ dagen mogen we ongeduldig zijn hoor Erwin. 😉

  • Arjan
   28 december 2020 at 21:45

   Zie hierboven Erwin! Geduld is een schone zaak 🙂

   • Erwin
    28 december 2020 at 23:10

    ik ben nog niet overtuigd Arjan. Gaat te traag vind ik

 • Johann
  28 december 2020 at 23:53

  Mooie winterse setting #omega #blokkade wat het GFS18 er weer uitgooit. Ook op grotere hoogte is de blokkade goed ontwikkeld

 • Johann
  29 december 2020 at 00:02

  De GFS18 ensembles (tot zover) prikpunt O-Nederland! Blauw de operationele run

 • Erwin
  29 december 2020 at 00:08

  GFS 18u hoofdrun laat het ook regelmatig sneeuwen in de LL waarbij we wel steeds zien dat kansen op een sneeuwdek het grootst boven de rivieren zijn. Op deze termijn zegt dat nog helemaal niets maar positief is wel dat gfs ons geleidelijk de winter in lat gaan. Zoals ik al schreef zou het eigenlijk nog een graad of 2 lager moeten zijn om het alleml wat overtuigender te maken maar het begin is er zeker om uiteindelijk naar een winterse periode te evolueren met een groor deel van West – Europa onder een sneeuwtapijt.

 • Erwin
  29 december 2020 at 00:31

  Als we naar het gfs ensemble bekijken wat nu beschikbaar is wordt ik toch wel enthousiaster. De sneeuwkansen staan er steeds prominenter op maar ook de randvoorwaarden voor droge sneeuwval worden ook steeds beter. Met name voor de periode 4-6 januari waar ik al dagen over schrijf.

  Kijken we bijvoorbeeld naar de regio Nijmegen waar ik woon voor di periode dan zie we:
  – het ensembe gemiddelde voor de tempertuur op het 850 HPa vlak (ongeveer 1500m) onder de min 6 komen. Dat is prima
  – De gemiddelde maximum temperaturen komen niet boven de 2 graden uit
  – T2M dauwpunten blijven onder nul
  – Steeds meer sneeuwsignalen in dat tijdvlak

  Hoewel het nog ver vooruit is zijn de kansen op een witte wereld weer wat toegenoemen op termijn. Morgen kijken we weer verder!

  Goodnight!

  • Erwin
   29 december 2020 at 00:32

   word ik 🙂

 • Johann
  29 december 2020 at 09:56

  In grote lijnen tot pak hem beet 6 januari alles wie gehabt. Vanaf dan zien we wat meer zachte(re) oplossing verschijnen waarbij echter ook de bandbreedte van de ensembles gaat toenemen. Dat geldt mn bij het EC (oper). Probleem zit hem met name in de zuidelijke lagedruk en positie ervan, hierdoor zoals al eerder opgemerkt meer warmte advectie vanuit het ZO en Z . Opgemerkt dient te worden dat de oper (kaart) als ook de ctrl hoog in het ensemble vertoeven!

 • Erwin
  29 december 2020 at 10:03

  Pluim EC fors opgewarmd op lange termijn helaas.

 • Johann
  29 december 2020 at 11:18

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier