Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: tussen hogedruk met kern boven de Britse Eilanden en lagedruk boven NO Europa en NW Rusland is achter een koufront vanuit het noorden markant koudere lucht tot over de Alpen uitgestroomd. Het zwaartepunt van de hogedruk schuift de komende dagen naar het zuiden weg waarna vanaf dinsdag een zonale hoogtestroming voor toenemend onbestendig en vooral ook turbulent weer gaat zorgen.

Winter comeback noord Alpen, zware nachtvorst Nederland

Weerkaart vrijdag 00h00

De week startte in de bergen nog met kraakheldere droge en schone lucht en voor de wintersporters was het genieten met het Kaiserwetter. Ondanks het zachte weer (warmbloedige hogedruk) zorgde de lage dauwpunten hogerop voor prima ski en sneeuw condities. Hieronder een paar beelden vanuit Rohtwald afgelopen dinsdag.

In de lagere delen en dalen deed echter weinig meer aan de winter denken. Veel zo niet alle sneeuw beneden de 1000 meter is inmiddels door het aanhoudende warme en droge weer dat we sinds een week of 2.5 hebben verdwenen

Saharastof spelbreker

Normaliter staat hogedruk garant voor droog en zonnig weer. Dat dat met name in de wintermaanden nog wel eens letterlijk de mist in gaat en ook de weersverwachtingen ons nog wel eens in de steek laten hebben we de afgelopen dagen aan den levende lijve kunnen ervaren. Dat is in het bijzonder ook het geval wanneer we in de atmosfeer te maken hebben met Saharastof.

Opnieuw trok er aangewakkerd door een (hoogte)laag boven de Golf van Biskaje een grote wolk met Saharastof naar het noorden. De toch al onzeker verwachting was deze wolk hoofdzakelijk tot over de westelijke Alpen zou doorschuiven. Dit was echter niet het geval en uiteindelijk had het gehele Alpengebied ermee te maken. Daarnaast zorgde het Saharastof ook nog eens voor de ontwikkeling van een dikke laag cirrus (sinensis) bewolking welke zon nauwelijks nog kans gaf om door te breken. Leverde wel weer mooie plaatjes op zoals hieronder tijdens de zonsopgang boven de pistes van het Matterhorn Glacier Paradise en Breithorn (4164m) in Zermatt

“Wadi Al Bettmer, Erg Al Etsch” (gelige sneeuw Bettmeralp ) Via Twitter Christoph Schmutz @Heiterluft

Ook de Benelux ontkwam niet aan een schampschot van het Saharastof maar hier viel het door de lagere concentraties en veel minder hogere bewolking wel mee met de “schade”.

Gisteren begon aan de oostflank van een hoog dat zich met zijn kern boven de Britse Eilanden heeft opgebouwd met een noordoostelijke stroming weer schone polaire lucht naar het zuiden uit te stromen.

GFS 850 hPa vrijdag 00h00 met de polaire lucht alweer tot over de Benelux

Nederland had eerst nog te maken met een (hoogte)laagje waaruit zoals verwacht vooral in het zuidoosten van het land neerslag viel. Limburg registreerde lokaal zelfs 20 mm aan neerslag. Het noorden van het land hield het droog- In de koudere lucht vroor het de afgelopen nacht onder een helder hemel en in het oosten van het land werd lokaal matige vorst gehaald.

Nordstau sneeuw

Gisteravond en in de nacht bereikte het koufront met neerslag de Alpen en ook hier werd de stoffige lucht dan uitgewisseld tegen de schonere maar ook veel koudere polaire lucht. In de Nordstau van de Alpen viel daarbij neerslag en ging de neerslag tot een hoogte van 1200 meter in sneeuw over.

Lech Zürs am Arlberg )1600m) vanmorgen weer compleet winters met sneeuwval

Met de ingezette Nordstau valt er ook vandaag nog sneeuw aan de Alpennoordkant en daalt de sneeuwvalgrens tot 800 700 meter. Tot de avond kan er lokaal zo’n 10 tot 20 en hogerop mogelijk nog meer sneeuw gaan vallen.

Gisteravond ging de neerslag in het Kleinwalsertal Mittelaberg in (natte) sneeuw over en vanmorgen was het dan weer gewoon winters met sneeuwval. Foto via Odette ter Braak #odetteterbraak / Haus Walser Berge

Inner Alpin en aan de zuidkant is het meest droog en in het zuiden zonnig door een opstekende Nordföhn. De temperaturen liggen her ook beduidend hoger dan aan de noordkant.

Matige nachtvorst Benelux

In de lage landen is sneeuw geen thema en in de droge lucht en onder de vleugels van hogedruk zal de zon volop schijnen. In de loop van de dag kunnen door de dagelijkse gang enkele stapelwolken ontstaan. Met een graad of 6 is het een heel stuk frisser dan de we de afgelopen tijd gewend waren.

Het enige winterse wat we nog me pakken is de vorst in de nacht en vroege ochtend. Onder een heldere hemel kan het komende nacht weer licht en lokaal ook matig gaan vriezen.

Minder koud wordt het onder de bewolking die over het noorden van Nederland komt binnendrijven. Deze bewolking hangt samen met een weinig actief warmtefrontje dat het noorden van het land schampt.

Mogelijk valt uit de bewolking komende nacht en ook morgen in het uiterste noorden (kustregio en Wadden) ook wat licht regen. Elders is het droog en opgeklaard of zonnig met een middag temperatuur van een graad of 6 a 7

Ook in de Alpen gaat de hogedruk vanaf morgen weer voor droog weer zorgen en komt er met een meer NO tot O stroming een einde aan de Nordstau. Het wordt of is al droog en de zon zal weer aan het zwerk te zien zien.

Vandaag nog veel bewolking en neerslag / sneeuw in de Nordstau van de Alpenhoofdkam. Morgen dan ook hier geleidelijk droog en opklarend

In vergelijking met de afgelopen dagen is het ook in de Alpen een heel stuk kouder. In de nacht kan het onder een heldere hemel en boven de sneeuw weer flink gaan afkoelen met in de hogere dalen (zeer) strenge vorst.

In het verdere vervolg gaan de temperaturen vooral aan de noordkant weer wat omhoog maar de lenteachtige temperaturen kunnen we voorlopig weer even vergeten!

Overgang zonaal, veel wind (storm)

In de tweede helft van de week is het dan met de hogedruk en het rustige en droge weer gedaan. We evolueren dan naar een krachtig zonaal stromingspatroon. Tussen lagedruk boven noord Europa en hogedruk boven zuid Europa komen we dan in het bereik van de krachtige jetstream te liggen die via midden Europa zal verlopen.

Actieve randstoringen gaan dan voor (zeer) onbestendig weer zorgen waarbij ook de wind een thema gaat worden. Ofschoon nog de nodige onzekerheid schermen de weermodellen al een aantal dagen met een zeer sterk windveld waarmee met name de Benelux woensdag te maken gaan krijgen. Er moet dan, en dat geldt speciaal voor de kustregio’s en op zee rekening worden gehouden met storm. In het binnenland gaat de wind ook flink aan trekken met kans op (zeer) zware windstoten. Zeker een situatie om even goed in de gaten te houden!

Ook in de Alpen is het dan voorbij met het rustige winterweer en in eerste instantie gaat er voorkeur voor de westelijke Alpen neerslag vallen. In hoeverre en vanaf welke hoogte dit sneeuw zal gaan worden moeten we met het precieze verloop van de jetstream nog even afwachten.

Herstelde krachtige Polar Vortex

Overigens pas het sterke zonale karakter helemaal in het beeld van de ontwikkelingen zoals we die zien in de hogere atmosfeer (stratosfeer). De stratosferische polar vortex is na de sudden stratospheric warming (SSW) begin januari (zie ook  –hier – ) inmiddels weer volledig hersteld en zelfs sterker dan “normaal” voor begin maart. Dit resulteert in een  sterk positieve arctic oscillation (AO). De overgang naar een krachtig zonaal stromingspatroon met veel wind en storm als ook veel neerslag vanaf dinsdag is dan ook niet verwonderlijk!

Hoe dan ook zal winterweer met vost en sneeuw tot down under ook in de Alpen geen thema zijn de komende dagen / weken. Hieronder de multi model ensembles prikpunt Innsbruck Tirol en Alpeldoorn Gelderland

De komende dagen dus nog maar even profiteren van de zon en rustige hogedrukweer. Vanaf dinsdag gaan we uit een heel ander vaatje tappen. Hoe dat allemaal in detail gaat verlopen gaan we de komende dagen vervolgen. Vanuit de weerkamer in een opgeklaard Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst. Ciao.

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 56 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Alpen – Benelux | In schonere polaire lucht. Winter comeback noordelijke Alpen”

 • Annemarie Peters
  5 maart 2021 at 12:22

  Ik snap dat die polar vortex bij splitsing in de winter kan zorgen voor koud winterweer. Hebben we een paar weken terug weer meegemaakt. Maar heeft het in de zomer ook invloed op wat voor zomer we krijgen? Of splitst hij zich niet in de zomerperiode?

  • Johann
   5 maart 2021 at 21:53

   De polar vortex zal geen invloed hebben op het weer in de zomer omdat deze na de zgn final warming in de lente zal verdwijnen om dan pas weer in de aanloop naar de winter weer terug te keren.

 • Ronald van der Lee
  5 maart 2021 at 20:28

  Merkwaardige situatie op Texel (en de overige Waddeneilanden). In een groot deel van Nederland ‘lente’temperaturen (15+). Op Texel (m.u.v. maandagmiddag 1 uur zonneschijn en 9gr) vanaf afgelopen zaterdag 3,5gr max. Vandaag 5gr en dus warmer terwijl het in de rest van Nederland juist (een stuk) frisser was.

 • Ronald van der Lee
  5 maart 2021 at 20:30

  Jammer dat er in de weerberichten steeds over ‘Wintersporters’ gesproken wordt. Nederlands is dringend (dwingend?) afgeraden naar het buitenland te reizen. Los daarvan zijn veel wintersportgebieden (Dolomiti Superski, Oostenrijk, Frankrijk) of geheel gesloten of voor buitenlanders gesloten. Alleen in Zwitersland schijnen buitenlanders welkom te zijn (met eventuele gevolgen). Wintersport c.q. wintersporters dus niet of nauwelijks mogelijk. Jammer voor de wintersporters. Veel vervelender voor diegenen die van de wintersport moeten leven.

  • Johann
   5 maart 2021 at 22:05

   We schrijven mbt de Alpen ook voor de wintersporters al of niet in de Alpen wonend. En ik kan je vertellen dat zijn er heel wat al of niet actief op de ski’s of anders onderweg in de bergen ;.)

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier