Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; depressie GORAN vervolgt zijn weg van de Britse Eilanden verder naar Scandinavië. Achter een actief koufront is inmiddels al wat koudere lucht over Nederland uitgestroomd. Het polaire front en randstoringen trekken vooralsnog noordelijk langs de Alpen en daarmee  houdt de zuidelijke (Föhnstroming) met zeer zachte lucht in de Alpen nog tot en met vrijdag aan. Zaterdag Föhneinde op een koufront waarna ook de Alpen weer in koudere maritiem polaire luchtmassa’s terecht komen en met voorkeur voor de zuidkant weer (veel) sneeuw gaat vallen

Benelux

Onbestendig / Kouder

Een actief koufront is vannacht met neerslag en vooral ook veel wind over de Benelux getrokken. Tot ver landinwaarts werden er (zeer) zware windstoten gemeten tot boven 90 km/uur en aan de kust tot 100 a 127 km/h. Met de ingestroomde maritiem polaire luchtmassa’s werd weer een koudere weerfase ingeleid die tot midden volgende week zal aanhouden.

Het is vandaag onbestendig  met een mix van mooie felle opklaringen afgewisseld door een lokale bui met voorkeur voor het westen en noorden van het land. Temperaturen vandaag graadje of 8 met een ZW wind.

Randstoringen / laagjes

Vanavond en in de nacht op vrijdag krijgt we te maken met een randstoring die vanaf Bretagne komend van zuidwest naar oost over het land zal trekken. Het zuidoosten van het land komt dan kortdurend in de warme sector terecht. Vrijdag stroomt met een westelijke stroming de maritiem polaire lucht weer over het land uit.

Sneeuwkansen weekend

In het weekend volgt nog koudere lucht en mede ook door zeer koude lucht op grotere hoogte nemen dan de kansen op winterse buiten verder toe. Zaterdagmiddag avond en in de nacht op zondag rekt een vanaf Frankrijk een volgende randstoring ten zuiden van Nederland naar Duitsland.

EC met het laagje zondag 00h00 boven W Duitsland

Met deze koers zouden het oosten van België  en mogelijk ook het ZO en O en Nederland er neerslag van kunnen meepakken waarbij er ook (natte) sneeuw kan vallen.

Zondagavond volgt dan een volgend laagje dat wat meer noordwestelijk vanaf ZO Engeland komend naar het NW van het land trekt. Dit zou dan opnieuw wat neerslag en sneeuw kunnen gaan opleveren. Het systeem buigt vervolgens af naar het zuiden en vult snel op. Het is dus nog even afwachten of er überhaupt nog veel neerslag / sneeuw op zit.

EC met een volgende laagje maandag 00h00

Ook de koers van het eerste laagje kan nog veranderen. Komt het er noordelijker in dan kan er in een groter deel van het land sneeuw gaan vallen. De lucht is ieder geval koud genoeg voor (natte) sneeuw.

ECMWF sneeuw accumulatie tot maandag

Alpen

Eerst nog zeer zacht / Föhnstorm

De Alpen verblijven met een west tot zuidwestelijke hoogtestroming aan de zuidkant van het polaire front tot het einde van de week nog in de zeer zachte lucht. Gisteren namen de drukverschillen tussen de Z en N kant verder toe 10 tot 14 hPa en werd het föhnig.

Meer info over het verschijnsel Föhn lees je – HIER

Voor de Föhn was het gisteren en eergisteren nog heerlijk vertoeven in de sneeuw en koude lucht en hadden we te maken met uitstekende wintersport en sneeuw condities. Met name de nog zo heerlijk besneeuwde daken en bomen maakten het winterse plaatje compleet. met de Föhnstorm is dat nu en morgen duidelijk minder fraai allemaal. Dus geniet nog even mee van wat mooie plaatjes.

Beginnende Föhn Simplon
Föhnmuur / Föhnmauer boven de Simplon op de achtergrond

Jong geleerd is oud gedaan – Rosswald nog met Kaiserwetter

Lekker “uitleven” met AWM Bas Laros op de pistes in Unterbäch (Oberwallis)…

….en op de pistes in Jeizinen (Oberwallis) me deze fraaie back flip

In de middag nam de Föhn tot stormkracht toe met windsnelheden /pieken  tot 130 a 170 km/h. Met de Föhn ging vooral aan de Zwitserse Alpennoordkant de temperatuur al flink in de lift en werd lokaal al 12 tot 13 graden gemeten.

Inmiddels heeft de Föhn ook de oostelijke Alpennoordkant in zijn greep en ook daar is het zeer turbulent met de Föhnstorm.

Ook hier zullen de temperaturen verder oplopen en veel van de mooie sneeuw, en dat geldt met name in de lagere Föhngebieden, zal weer veel sneeuw en mogelijk ook alles weer gaan verdwijnen. Niet verwonderlijk overigens met met temperaturen die hier tot 16 en mogelijk lokaal 18 graden zullen uitkomen.

Ook in de Vorarlberg / Kleinwalsertal / Mittelberg heeft de Föhn toegeslagen. Hans ter Braak @hansterbraak meldt windstoten van meer dan 100km/uur op de toppen van de bergen en temperaturen op 2000m zelfs iets boven het vriespunt.

Föhneinde op koufront

Mede door de noordelijk voorbij trekkende randstoringen zal de Föhn nog tot het einde van de week aanhouden. Dan gaat een koufront ook hier een koudere weerfase inluiden. De jetstream en het polaire front zullen dan west oost georiënteerde ten zuiden van de Alpen gaan verlopen. Lagedrukgebiedjes (randstoringen) zullen vanaf zaterdag dan ook een vrij zuidelijke koers gaan volgen en vooral in de Stau van de Alpenzuidkant gaat op de meelopende fronten steeds weer neerslag / sneeuw vallen.

ECMWF voor vrijdag met een eerste “Genualaag en Südstau sneeuw

De meeste neerslag wordt berekend voor de centrale en speciaal de oostelijke Alpenzuidkant. Hier kan tot en met zondag 100 tot 150 cm of zelfs meer dan 200 cm aan sneeuw gaan vallen. Aanvankelijk kan het in de lagere delen en dalen ook nog regenen alvorens de regen in sneeuw overgaat.

Zaterdag volgt een nieuwe sneeuwstoring en Südstau sneeuw mede ook geinnitieerd door het eerder genoemde laagje (Nederland) dat naar Duitsland trekt
En zondag dan een volgende dump voor de oostelijke zuidkant op een laag dat naar de Adriatische Zee trekt

Minder bedeeld dit keer de Alpenoordkant, toch kan ook hier tot maandag nog 10 tot 40 cm gaan vallen. Verder is het nog even afwachten in hoeverre de Föhn prefrontaal bij de storingen nog invloed zou kunnen gaan hebben

Arpege sneeuw accumulaties tot en met zondag

Terug zachter

Vanaf het midden van de week is het dan weer voorbij met de kou en sneeuw. Onder invloed van hoog dat tot over de W Middellandse Zee inschuift wordt de jetstream gedwongen weer een noordelijkere koers te gaan volgen. De Alpen en ook de Benelux  komen dan weer aan de zachte kant van het geheel terecht.

Met een naar ZW draaiende hoogtestroming wordt dan op alle hoogtes weer veel zachtere maritiem tropische lucht aangevoerd. Of de koudere lucht vervolgens weer snel terug weet te keren is nog onzeker. Uitgaande van EPS voor de Benelux 70% zacht 30% koude oplossingen. Een zelfde beeld dan ook voor de Alpen en met name de Alpennoordkant wordt dan met een nieuwe Föhnfase tegen het einde van de volgende weer bijzonder zacht!

GFS ensembles westelijke Alpennoordkant / Tirol / Innsbruck

Hoe het allemaal verder gaat op de langere termijn maar ook met de randstoringen en sneeuw(kansen) gaan we natuurlijk verder vervolgen.

Voor de winterliefhebbers hieronder nog een impressie vanuit vogelperspectief van Rosswald meteen 360° view over het Oberwallis

Tot zover voor dit moment vanuit een föhnig Rosswald. Temperatuur-1.4 gaden. Fijne dag Ciao

AWM Sneeuwmeetveld Rosswald nog bijna 1 meter sneeuw bij het Chalet

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

(Visited 4.498 times, 1 visits today)
Advertentie

9 Reactie op “Alpen – Benelux | In kouder vaarwater, veel sneeuw Alpenzuidkant verwacht”

 • Bernie
  21 januari 2021 at 18:12

  Hmmm, nu de voorspellingen minder zijn, komen er ook minder reacties. Ik denk dat de berichten elke dag vol info staan en helder geschreven. Beetje dagdromen zo nu en dan over sneeuw en vorst. Hoe leuk is het! Ik zie de maand februari vol goede moed tegemoet! Met een beetje ijs en sneeuw voor ons allemaal

 • Johann
  21 januari 2021 at 21:31

  @All Melding – Vanaf 00h00 tot circa 00h30 zal de Website ivm onderhoud niet online zijn

 • Jan
  22 januari 2021 at 09:27

  mooie geschreven en duidelijke weerberichten maar jammer dat er weinig winter aan komt

 • Erwin
  22 januari 2021 at 09:31

  Ik post inderdaad ook minder als de kaarten er minder bij liggen Bernie.
  Deze ochtend echter goed nieuws! Het EC ensemble is significant verbeterd deze ochtend.
  Veel grotere kansen op winterweer begin februari!
  Als dat doorzet ga ook ik hier weer dagelijks updates geven!

 • Erwin
  22 januari 2021 at 09:44

  Zou het dan toch???? :-)))

 • Erwin
  22 januari 2021 at 09:56

  Gezien er een vrij forse ’tube’ (cluster met winterse oplossingen behoorlijk onder de gemiddelde lijn) acht ik deze keer de kans van slagen op winterweer wat groter dan de vorige keer toen we ook een hoopvolle pluim zagen. Ook gezien de tijd die er normaal gesproken zit tussen een SSW en winterweer in de LL. Nu afwachten of dit in de volgende ensembles ook gaan zien.
  Tussen 28 en 31 januari hebben we nog even een zachte hobbel te nemen verwacht ik maar daarna is der kans toch behoorlijk toegenomen dat we geleidelijk de winter in gaan.
  In het gfs ensemble van vanochtend zien we ook dit beeld. Tussen 28-31 januari nog een tijdelijke verzachting (warme bult). Daarna afkoeling. Temperatuur op het 850hpa gaat geleidelijk ook onder de min 5 uitkomen en ook 2TM dauwpunten gaan in de loop van februari geleidelijk onder 0 komen.
  Hierbij de pluim van Groningen.

 • Bernie
  22 januari 2021 at 11:31

  Kijk Erwin, zo komen we ergens! Je moet gewoon de duvel verzoeken en dan komt er weer iets leuks op de kaarten! Zou ben ik begin februari jarig en aangezien er toch geen gasten mogen komen sneeuw ik graag in hier in Nederland🤪😎🤪 dat is natuurlijk echt wishfull thinking maar je weet het maar nooit!

 • MarciNow
  24 januari 2021 at 10:35

  [url=https://bkmmutfaktv.azworlds.info/o26gm9aM1a2wqNM/yalan-matinesi-63-b-l-m-ok-g-zel-hareketler-2.html][img]https://i.ytimg.com/vi/p8ierTrILFo/hqdefault.jpg[/img][/url]

  Yalan Matinesi (63.BГ¶lГјm) – Г‡ok [url=https://bkmmutfaktv.azworlds.info/o26gm9aM1a2wqNM/yalan-matinesi-63-b-l-m-ok-g-zel-hareketler-2.html]GГјzel[/url] Hareketler 2

 • MSCbligh
  24 januari 2021 at 15:05

  Реализация товаров из Китая, привлекательные цены, доставка товара в любой регион России в минимальные сроки.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier