Alpen - Benelux | Hoe staat het ervoor met de sneeuw?
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Zaterdag sneeuw Benelux, zondag Alpen
Onder invloed van een laagje dat gisteren ten zuiden van de België richting de Alpen trok is het in uiterste zuiden van Nederland en in België met winterse neerslag gevallen waarbij lokaal ook een sneeuwdekje werd gevormd. De gold met name ook nu weer voor de wat hogere delen in heuvels. Meest was het echter net warm voor echte droge sneeuw waardoor de sneeuw zeer nat was en dus ook weinig accumulatie.
Veel meer sneeuw viel er in de oostelijke Zwitserse Alpen en de westelijke Oostenrijkse Alpen. Zie onder andere ook nog onze berichten van gisteren en de video update van onze weerman Roy Molenaar vanuit Innsbruck.
Opmerkelijk ook het dikke pak sneeuw in de lagere delen en het Alpen voor en Mittelland. Hier viel 20 tot 40 cm met temperaturen net onder nul. Zelfs in Zürich was het diep winters en kon er in de binnenstad gelanglauft worden.
Eine #Skitour durch Zürich? ✅ 😂 hier noch die Schlussabfahrt… pic.twitter.com/PtVY2qOnnm
— Joël Fisler (@fisler) January 14, 2021
Het zuidwesten, westen en zuiden als ook het Wallis profiteerden veel minder van het sneeuwfront. Er viel niet alleen veel minder neerslag, het was er aan de warme kant van het polaire front ook een stuk zachter waardoor de neerslag tot boven de 1000 a 1300 meter gewoon als regen.
Ook in Temen (1020m) was het gisteren te warm voor sneeuw en met een harde wind en temperaturen tot 3 graden is van de 40 cm sneeuw weer 20 cm verdwenen. Hogerop in Rosswald is in totaal echter wel sneeuw van betekenis bijgevallen, pak hem beet 40 tot 60 cm.
Vanmorgen sneeuw het vooral nog in het noorden van Zwitserland maar ook hier gaat de fut er geleidelijk steeds verder uit. In de onderste atmosfeer gaat geleidelijk ook naar het westen toe weer koudere lucht binnen stromen.
Licht winters, zaterdag opkomende sneeuwval
Ook in Nederland en België gaat met een NO stroming nog wat koudere lucht binnenstromen. Het is meest bewolkt (lagere bewolking / stratus en met voorkeur voor het noorden en noordoosten kan er een winterse bui vallen. De temperaturen komen tussen de 1 en 3 graden te liggen. Vlak aan zee enkele graden hoger.
Koude nacht als podium voor sneeuw
Vannacht kan het wanneer het wat langer opklaart in de koude lucht flink afkoelen en gaat het licht tot matig vriezen. Tevens kans zich mist gaan vormen. Het opgebouwde koude reservoir in de onderste atmosfeer zou dan het “podium” moeten gaan vormen voor neerslag / sneeuw die zaterdag op het weermenu staat. Deze neerslag hangt samen met een occlusiefront behorende bij een depressie bij IJsland. Het front zal morgen van west naar oost over het land trekken. Rond middernacht wordt het N-Z georiënteerd boven het midden van het land berekend.
In de ochtend is het nog droog maar de bewolking neemt vanuit het westen steeds verder toe en weldra volgt de eerste neerslag. Omdat het dan met name in de onderste atmosfeer ook flink koud is zal de neerslag in vaste vorm gaan vallen. Ook de dauwpunten die in de de middag met inzetten van de neerslag nog variëren tussen de -5 graden in het uiterste oosten en -1 graden aan de kust en T850 hPa van -4 tot -1 graden zijn voldoende voor sneeuw
In de middag en avond zijn dan ook het midden en oosten (avond / nacht) aan de beurt. Met temperaturen van rond of onder het vriespunt zal er dus droge sneeuw gaan vallen met accumulatie.
In totaal kan er 3 tot 5 cm gaan vallen en onder gunstige omstandigheden ook nog meer en wellicht dat ergens in de wat hogere delen de 10 cm kan worden aangetikt. Dat geldt zeker voor de Ardennen waar 10 en op e hoogste toppen tot 20 cm kan gaan vallen.
Vergelijk hieronder ook nog het ECMWF model hieronder met het Arpege model (hierboven). Andere modellen komen met nog wat minder of nog wat meer aan accumulaties.
Zondagochtend valt er in het oosten nog wat sneeuw, elders is het dan droog en de temperaturen gaan overdag langzaam weer wat in de lift. In de middag en avond zullen de hoogste waardes worden bereikt van net iets boven het vriespunt in het oosten en tot 4 a 6 graden in de westelijke delen en kustregio’s
Alpen zondag sneeuw
Ook in de Alpen gaat er weer sneeuw vallen. Vandaag vooral nog in het noorden van Zwitserland, daar is tot de avond nogmaals 10 tot 25 cm mogelijk. Zaterdag is het dan meest droog en opgeklaard met een mix van wolken en ook Hochnebel en hier en daar nog een vlok. Zondagen ook nog op maandag gaat het front dan ook hier enige tijd sneeuwval geven. In totaal kan er dan weer zo’n 30 tot 80 cm worden bijgetekend. De temperaturen liggen in de lagere delen rond het vriespunt, elders is er Dauerfrost.
Vanaf maandag is het dan in ieder geval tijdelijk weer even over en uit met sneeuw en vorst in de lage landen. Met een meer zonaal stromingspatroon gaat er na passage van een tussenhoog en de hoogteas en een depressie met kern ten noorden van IJsland met een naar ZW draaiende hoogtestroming in alle hoogtes weer minder koude lucht binnenstromen en gaan de temperaturen stapsgewijs in de lift.
De Alpen profiteren van de wat koudere continentale luchtmassa’s en hier zal het winterweer in ieder geval in de bergen aanhouden. De Alpennoordkant krijgt vanaf dinsdag wel weer met een krachtige Südföhnfase te maken met dan ook duidelijk zachtere condities. Op het 850 hPa vlak dan temperaturen tot 3 graden in de plus.
Of dan in de tweede helft van de week het van het noorden uit weer kouder gaat worden als ook de ontwikkelingen voor de wat langere termijn gaan we later bekijken en -of ook in de reacties en updates hieronder.
Tot zover voor dit moment, eventuele updates met betrekking tot de sneeuwval dan morgen ook hier. Ik zou zeggen blijf volgen en duimen op een mooi pak sneeuw! Fijne dag en ciao vanuit de weerkamer in Rosswald Oberwallis
Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.
Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
13 Reactie op “Alpen – Benelux | Hoe staat het ervoor met de sneeuw?”
Comments are closed.
Hier in Champéry (Wallis) in het dal een paar dagen tot vanmorgen regen idd. Het laatste half uur is het gaan sneeuwen gelukkig, het werd hier een beetje troosteloos 😉
Mooi bericht Johann, benieuwd naar sneeuwplaatjes uit NL/BE hier morgen, leuk!
Maar ben eerlijk gezegd nog benieuwder naar het vervolgd van de winter.
Volgens mij is deze nog dit seizoen ook voor NL nog lang niet afgeschreven, althans als we Severe Weather Europe mogen geloven.
Hoeveel waarde hecht jij aan hun uitspraken van vanmorgen dat door de huidige drukpatronen en het in storten van de Polar Vortex een gelijkenis kan worden getrokken met de winter van 1928/1929 en dat het koudste deel van de winter dus nog moet komen??Waarbij hun opmerken dat dit over een dag of 10 van start gaat.
Zij gaan uiteraard ook uit van dezelfde weerkaarten GFS/ECMWF/APERGE etc. maar ook van de NASA input.
Ik ben wel benieuwd of jij/jullie hier veel waarde aan hechten en of je hierdoor ook bij het bespreken van de dagelijkse weerkaarten ondertussen al verder kijkt dan de betrouwbare termijn om te zien of die ontwikkelingen al zijn te herkennen?
Ben zelf hartstikke leek hoor op dit gebied maar volg het altijd met veel interesse en vind jou site een fijn platform om te lezen en te leren.
Severe Weather Europe is een serieus en goed weerplatform. Veel kennis aanwezig en schrijven ook mooie onderbouwde artikelen over weer en klimaat. Zeker iets om ook waarde aan te hechten. Eigenlijk ook op dezelfde manier zoals wij dat doen. Ook wij kijken verder dan alleen de standaard weerkaarten / weermodellen. Daarbij worden ook andere belangrijke parameters meegenomen en natuurlijk onderbouwd met de nodige theoretische en voor de bergen ook veel praktische ervaring en kennis.
Een ander onderdeel waar we ons al jaren mee bezig houden en in verdiepen zijn o.a de ontwikkelingen in de hogere atmosfeer en teleconnecties stratosfeer -troposfeer. Sinds een jaar of 10 hou ik me daar al mee bezig en al veel (blogs) over geschreven (lang voordat dat überhaupt een thema was binnen het meteo wereldje). Daarbij kunnen we beschikken over de expertise onze weerman en expert op dat gebied Lars van Galen die daar in oa. de VS onderzoek naar heeft gedaan.
Alpenweerman gaat dus verder dan alleen het opstellen van en weerberichtje, we proberen het voor een grote groep begrijpelijk en interessant te maken door ook veel achtergrond info te verstrekken evenals het geven van workshops en meteo trainingen voor diverse doelgroepen. Zelfs het KNM heeft als eens van onze expertise gebruik gemaakt (teleconnecties). Dus best wel iets om trots op te zijn en we doen het met veel plezier. We hopen dat we dit nog lang kunnen volhouden want de concurrentie is groot en al diverse goed e weermannen en bloggers hebben vanuit Alpenweerman de overstap kunnen maken naar gerenommeerde weer instituten zoals KNMI, Buienradar, WeerOnline. Voor ons best wel een aderlating, voor de weermannen natuurlijk super!
Dus mochten zich nog weermannen of vrouwen geroepen voelen om voor een groot publeik te schrijven of bloggen meld je dan gewoon even 😉
Bedankt voor je uitgebreide reactie Johann.
Ondanks de aderlatingen zoals je het omschrijft dan toch zeker iets om trots op te zijn!!
Dat zegt wat over de kwaliteit van Alpenweerman, dus vooral zo doorgaan.
De analyses en uitgebreide uitleg zijn
heel verhelderend en het leest fijn weg daarom kom ik ook graag op deze site.
——
PS, ik wilde in mijn vorige post niet de aandacht verleggen naar Severe hoor 😉 maar juist omdat de uitspraken daar zo ongemeend spannend waren voor het vervolg van januri/winter 2021 hoopte ik denk ik hier stiekem een bevestiging te krijgen wat het winterhart sneller zou laten slaan en de voorpret nog meer zou aanwakkeren. Anderzijds is het misschien juist wel verstandig om de verwachtingen wat te temperen, maar ja als we die heerlijke plaatjes uit de Alpen voorbij zien komen dan begint het hier ook wel erg te kriebelen hè. Helemaal nu we niet naar de Alpen kunnen en we hier in NL ook weer eens snakken naar een “echte klassieke winter”
@Johann, geldt het nog steeds, dat de mooiste sneeuwfoto een week lang weercursus wint in Oberwallis?😋
Yes plz
@Corne @Casper
Wellicht kunnen we zoiets een keer organiseren, Zit nog steeds in de planning een samenkomst / meeting / brainstormen met de weermannen hier in Chalet Bergfiede in de Oberwalliser Alpen. Misschien kunnen we een “extra” plekje regelen 😉
👍👍
Dus de winter kan nog steeds komen in Nederland???
3 jaar geleden schaatste ik nog in Maart op de oostvaardersplassen. Kan dat nu weer gebeuren deze winter? Ja dat kan. Zal het gaan gebeuren? Sjah… daar bestaat deze website om… het speculeren en de bijbehorende voorpret
Kan zeker nog. De komende week echter even pas op de plaats. Stroming gaat naar zuidwest, waarmee veel zachtere en ook onstabiele van oorsprong subtropische lucht wordt aangevoerd. Dubbele cijfers worden lokaal weer gehaald. Volgend weekeinde lijkt de jet weer te zakken met misschien weer eens wat winterse neerslag. De koude oplossingen op termijn zijn (helaas) minder geworden. Kijken of daar verbetering weer in komt komende dagen. Nog steeds zien we een indrukwekkend poolhoog en een behoorlijke verstoorde PV. Helaas ligt “het boeltje” nu te westelijk waardoor de winter bij ons (nog) geen vat kan krijgen.
Natuurlijk!
Op dit moment liggen de temperaturen mn in het westen nog boven het vriespunt (1 tot 3 graden) De DP echter -1 tot -2. met een meer naar Z tot ZO draaiende wind zal het morgenochtend nog wat verder afkoelen. Voor sneeuw zou dit, mede gelet op de neg. DP voldoende moeten zijn voor sneeuw. Tijdens opklaringen ook lichte tot matige vorst en dan dus nog meer “reserve”. Hieronder het MOS diagram voor de Bilt (zit momenteel nog te laag / akt T 1.5 en DP -1.6).