Alpen - Benelux | Einde koude anomalie in zicht
Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen; hoog Queen met kern boven de Britse Eilanden verplaats de komende dagen in noordoostelijke richting en zal toenemend het weerbeeld gaan bepalen. Met een naar N tot NO draaiende hoogtestroming wordt eerst nog voor de tijd van het jaar vrij koude lucht aangevoerd. In de laatste week april meldt de lente zich met veel zon en verder oplopende temperaturen. In hoeverre afsnoerende hoogtelaagjes nog een stempel op het weer zullen weten te drukken is nog onzeker.
Hogedruk, koude (vorst) nachten
Een koufront en hoogtetrog hebben opnieuw een portie veel koudere maritiem polaire luchtmassa’s over grote delen van Europa doen uitstromen. In de Benelux was vooral op wat grotere hoogte de lucht weer zeer koud waarbij op het 500 hPa de temperaturen tot – 40 graden daalden.
Ook in de wat lagere atmosfeer werd het daarmee koud genoeg voor winterse buien. Tijdens de zwaarste exemplaren daalde het kwik soms tot maar net boven het vriespunt en werd het lokaal even wit.
Natte #sneeuw in april in #slowmotion ❄️❄️❄️#aprildoetwathijwil @BuienRadarNL @ricoschroder @weeronline @WNLVandaag @EdAldus @MarcdeJongRTL @janvissersweer @Talpaweer @Weerplaza @helgavanleur pic.twitter.com/lLbrQIBAbf
— Jolanda Bakker (@JolandaBakkker) April 12, 2021
❄️ Zware sneeuwbui zojuist in Houten, Utrecht. Ik heb in geen jaren zulke grote vlokken zien vallen in Nederland! #sneeuw
(volledige video: https://t.co/7lwCm8BFaH) pic.twitter.com/JpFgsB0OKS— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) April 12, 2021
Winterintermezzo (noordelijke) Alpen
In de Alpen ging de neerslag die gisteren met het koufront binnentrok van west naar oost tot in de lagere delen in sneeuw over en tot een hoogte van 1000 a 600 meter werd het gewoon weer winters. Prefrontaal kon het kwik in de zuidelijke en oostelijke Alpen nog even pieken tot 18 a 20 graden.
Ook op dit moment sneeuwt het nog wat in Innsbruck (Hungerberg, 870m)
Afgelopen nacht nacht trok het koufront verder naar het oosten weg en heeft inmiddels de Balkan bereikt en ging ook hier de neerslag in de bergen in sneeuw over waarbij de sneeuwvalgrens tot in de dalen zakte. Ook in ons partnergebied Innsbruck (Tirol) was het vanmorgen opnieuw weer winters ontwaken met een laagje sneeuw. Vooral vandaag kan er in de oostelijke Alpen nog wat sneeuw vallen, de westelijke Alpen profiteren al van volop zon. Het is koud met maxima van 1 tot 6 graden en een vorstgrens van rond de 1200 meter en deels nog tot in de dalen.
Elders in de Alpen als ook in de Benelux is inmiddels met de invloed van hoog – Queen- met kern boven de Britse Eilanden drogere lucht binnengestroomd respectievelijk werd de lucht van bovenaf flink afgedroogd (subsidentie).
Het klaarde mooi op en onder een heldere hemel koelde het flink af met lokaal lichte en in de Alpen matige tot strenge vorst.
Opvallend ook de kou op wat grotere hoogte, op dit moment vriest het op het Jungfraujoch in de Berner – Walliser Alpen gewoon 24 graden. Echter ook elders in de westelijke Alpen registreren we 10 tot 15 graden vorst. Voor deze tijd van het jaar best uitzonderlijk.
Langzaam oplopende temperaturen
De komende dagen zal het zwaartepunt van hoog Queen zich naar het noordoosten verplaatsen om uiteindelijke boven Scandinavie en NW Rusland te komen liggen. De hoogte stroming draait daarmee naar N tot NO. De aangevoerde lucht is droog maar nog vrij koud.
Koude nachten
Kijken we naar het temperatuur verloop van de diverse modeloutput en ensembles dan zien we dat de temperaturen stijgende trend vertonen om in het het weekend of anders volgende week weer rond of zelfs boven normaal te gaan uitkomen. Met name de nachten zullen aanvankelijk nog koud gaan worden met kans op lichte of zelfs ook matige vorst. Dit geldt in het bijzonder in de (hogere) Alpendalen alwaar het matig tot streng gaat vriezen.
Overdag zal de steeds sterker wordende voorjaarszon de boel dan opwarmen en in de zon en uit de schrale N tot NO wind wordt het dan al heel aangenaam vertoeven. Mooi is de invloed van de hogedruk ook terug te zien in de ensembles. De zaagtand met grote amplitude verschillen verraden de sterke dagelijkse gang onder de hogedruk.
Aandachtspunten zijn zijn nog wel afsnoerende koudeputjes (hoogtetrogjes) die voor meer bewolking en ook neerslag zouden kunnen gaan zorgen. Gisteren liet met name de operationele uitdraai van het ECMWF zo’n systeem tot over de Benelux afdruipen. Het is nog even afwachten wat die precies gaan doen. Grootste kans daarop voor midden en zuid Europa.
ECMWF oper met een schoolboek voorbeeld cut-off hoogtelaag / ULL / koudeputje medio vlg week. Met deze drukverdeling / constellatie zal ook dan van lenteweer geen sprake zijn! Integendeel! pic.twitter.com/1CS8wuNf9y
— Alpenweerman (@Alpenweerman) April 12, 2021
Overgang naar warmer lenteweer
Volgende week komt het zwaartepunt van de hogedruk dan meer boven de noordelijke Noordzee tot over de Oostzee te liggen. De stroming zoekt dan meer de oost en later zuidoosthoek op en daarmee wordt steeds warmere lucht aangevoerd en kunnen we ons zoals gezegd dan gaan opmaken voor lenteweer in optima forma.
Hoe dit allemaal zal gaan evolueren gaan we de komende dagen vervolgen. Vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis een heel fijne dag gewenst en blijf gezond en volgen. Ciao
Jouw BLOG / Weerbericht ?!
Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!
Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.
Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman