Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een omvangrijk warmbloedig hoog luisterend naar de naam – Jacqueline – bepaalt de komende dagen het weerbeeld in grote delen van Europa als wel in de Benelux en de Alpen. In de tweede helft van de week zal het warmbloedige zwaartepunt naar het zuidoosten wegtrekken en met de opbouw van noordelijke hoogtedruk gaat achter een koufront n de tweede helft van de week en het weekend gevoelig koudere polaire lucht over Europa uitstromen.

Zon, Hochnebel en (zee)mist

Zowel in de Alpen als ook in de Benelux hadden we gisteren onder de vleugels van een krachtig hoog met kern (1040 hPa) boven het ZW van de Britse Eilanden te maken met een sterk wisselende weerbeeld. Op veel plaatsen scheen de zon voluit, elders was het bewolkt afgewisseld met wat opklaringen. Vooral de noordkant van de Alpen had met een noordelijke stroming echter ook te maken met deels hardnekkige bewolking.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte

Uitgesproken zacht was het met de Nordföhn aan de zuidkant en speciaal in het zuid Zwitserse Tessin. Hier steeg het kwik tot 21 a 23 graden met als topper Bellinzona met 23.4 graden.

Ook hier in Oberwallis was het weer buitengewoon zacht voor einde februari met maxima die in het dal tot bijna 19 graden opliepen en hier in de weerhut in Termen op 1020 meter tot 17 graden. Ook Rosswald op 1800 meter meldde gisteren gewoon weer 7 graden in de plus. Sneeuw ligt er nog genoeg maar het wordt wel weer tijd voor een frisse laag poeder want de sneeuw is tot een hoogte van 1800 a 2000 veelal “harsig / hard”.

Veel sneeuw nog in de hogere Alpen vanaf pak hem beed 1500 a 1600 meter. Zo ook op Rosswald (1800m)
In Termen (1020m) is de meeste sneeuw nu verdwenen en zien we steeds meer voorjaars signalen

Opvallend gisteren in Nederland de vorming van (zee)mist die in de loop van de dag het land kwam binnendrijven. In het grensgebied van de mist en de nog drogere lucht boven land leverde dit soms zeer fraaie beelden op.

Vooral in het westen en noorden zijn talloze fraaie mistbanken en -velden vastgelegd zoals Wouter van Bernebeek / @StormchaserNL gisteren liet zien via Twitter aan de hand van  volgende foto compilatie! Photocredits gaan naar Victor Wetzinga (Noordzee), Theo (Ameland) en Edwin (Zeeland)

Eerst nog zacht onder de vleugels van warmbloedige hogedruk

De (warm)bloedige hogedruk zal de komende dagen nog het weerbeeld in grote delen van Europa en dus ook de Benelux en de Alpen bepalen. Dat hogedruk boven onze hoofden niet altijd garant staat voor mooi weer, en dat geldt speciaal voor de wintermaanden, gaan de laaglanders merken.

Mist

Op veel plaatsen komt ook vandaag mist en -of laaghangende bewolking voor waarbij het zicht soms niet verder reikt dan 200 meter. Vooral in de noordelijke helft van het land kan  de mist en bewolking hardnekkig zijn. Elders en dat geldt met name voor het zuiden en zuidoosten zal echter ook de zon te zien zijn. Afhankelijk van de mist en bewolking of de zon stijgt het kwik naar 6 tot 10 graden. Bij dit alles staat een matige tot zwakke wind uit overwegen NO richtingen

Vanavond en komende nacht kan de mist en lage bewolking boven het noorden zich weer verder naar het zuiden toe gaan uitbreiden. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C.

Morgen maandag start de dag dan overal grijs of mistig. In de middag breekt de zon van het oosten uit door. Meer bewolking handhaaft zich in het uiterste noorden. De middagtemperatuur loopt opnieuw uiteen van 6°C op de Wadden tot 10°C in het zuiden. De oostelijke wind wordt overal matig.

Onder de subsidentie hogedruk en inversie hebben ook de Alpen lokaal of regionaal te maken met mist maar dan juist in de vorm Hochnebel. Met de NO tot O wind geldt dit speciaal voor de Alpennoordkant en het Alpenlaagland.

Overdag zal deze met een bovengrens van 800 tot 1200 meter op de meeste plaatsen oplossen en zal de zon het weerbeeld bepalen. Hogerop in de bergen (boven de inversie) is het de gehele dag zonnig. Met de naar het zuiden afzakkende warme kern is het de komende dagen nog steeds buitengewoon zacht en doet het weerbeeld meer denken aan april of mei dan aan de winter.  De vorstgrens pendelt meest tussen de 2500 en 2800 meter en op 1500 meter wordt het een graad of 6 tot 7. Nog maar even lekker van genieten zou ik zeggen want in de tweede helft van de week tot in het weekend krijgen we te maken met veel koudere lucht die vanaf het hoge noorden naar het zuiden toe gaat afzakken.

Kaiserwetter in de Alpen. Beeld vanuit de Aletsch Arena, Riederalp Moosfluh met blik
op de Grote Aletsch gletsjer

Polaire lucht met markante afkoeling

De sturende kracht daarachter is nieuwe hogedruk die zich in de tweede helft van de week in het zeegebied tussen IJsland en Engeland gaat opbouwen. Een koude vortex verplaatst zich tegelijkertijd vanaf de pool naar het NW van Rusland en NO van Scandinavie. Tussen de hogedruk en lagedruk komt dan de weg vrij voor veel koudere polaire lucht. De voorste begrenzing (koufront) zal donderdag vrijdag de Benelux bereiken. Dit gaat gepaard met wat neerslag die van het noordwesten uit over het land zal trekken.

In het weekend zijn dan ook de Alpen aan de beurt. Vooral in de wat hogere atmosfeer zal het dan belangrijk gaan afkoelen. Zo zullen op het 850 hPa vlak de temperaturen een graad of 12 tot 15 lager gaan uitpakken.

In de Benelux zal de afkoeling op zeeniveau niet zo heel sterk zijn. Dit heeft vooral ook te maken met de noordelijke stroming en de opwarming door het relatief warme water van de Noordzee.

Mocht de stroming de NO ook O hoek gaan opzoeken dan zal het kwik nog lager uit kunnen gaan komen. Uitgaande van de modellen lijkt dit echter niet te gaan gebeuren en zullen de maxima overdag nog ruimschoots boven het vriespunt verwijlen. In de nacht en vroege ochtend zal het met name landinwaarts onder een heldere hemel gaan vriezen met lokaal mogelijk ook matige vorst.

In de Alpen en de bergen zal de winter weer terugkeren. Op het 850 hPa duikelt het kwik naar -8 tot -12 graden en de neerslag die met het overtrekkende koufront samengaat zal dan tot in de lagere delen en dalen als sneeuw gaan vallen. Zwaartepunt van de neerslag en sneeuwval zal aan de noordkant van de Alpen komen te liggen. De zuidkant houdt het met de noordelijke stroming waarschijnlijk droog en hier steekt de Nordföhn op.

Westwindwetter / onbestendig en guur

Het ziet er naar uit de de kou inval geen lang leven beschoren zal zijn. Het zwaartepunt van de hogedruk zal vanaf zondag vrij snel naar het zuiden afscheid gaan nemen. Wat er daarna precies gaat gebeuren is nog zeer onzeker. Het lijkt erop dat we te maken gaan krijgen met een meer westelijke hoogtestroming en lagedruk.

Opvallend daarbij dat de polaire jetstream dan een steeds zuidelijker koers gaan volgen. Mogelijk dat zich vervolgens een apart laag boven midden en zuid Europa gaat nestelen (ECMWF).

ECMWF met een apart laag boven midden en zuid Europa 10 maart

Anderzijds zien we ook oplossingen met een komen en gaan van storingen en mobiele wiggen met dan weer kouder weer (guur) en dan weer zachter weer. (GFS)

GFS 500 hPa met de vrij zuidelijk jet en westelijke hoogestroming 10 maart

Veel onzekerheid dus nog en daarbij laten we het dan ook maar voor dit moment. Vrij zeker lijkt wel dat het in de tweede helft van de week markant gaat afkoelen en in de Alpen in ieder geval tijdelijk de winter weer terugkeert.

Tenslotte hieronder nog de multimodel ensemble oplossingen T2m voor de komende 14 dagen prikpunt Apeldoorn en Innsbruck

Tot zover vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis, buiten is het onbewolkt met een temperatuur van 9.7 graden. Fijne zondag nog en graag weer tot een volgende keer, ciao

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 23 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Benelux | Eerst nog vrij zacht, tweede helft van de week markante afkoeling”

  • Johann
    1 maart 2021 at 10:42

    Nog een kleine wereld Nederland. Onder een subsidentie inversie op circa 500 tot 700 meter wordt met een O tot ZO stroming aanvankelijk nog vochtige lucht aangevoerd. #mist #stratus Boven de inversie zit droge lucht. Geleidelijk wordt de aangevoerde lucht ook onderin de atmosfeer droger en gaat de zon doorbreken.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier