Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Südstau – Föhn(storm) en sneeuw(kansen)

In een uitgebreid weerbericht heb ik gisteren in detail al uitgebreid aandacht besteed aan het weer voor de komende dagen als ook de ontwikkelingen in de hogere atmosfeer.  Grosso modo is er tot zover weinig nieuws te melden met betrekking tot het grootschalig stromingspatroon voor de komende dagen. Gaarne verwijs ik naar het weerbericht van gisteren. Laten we nog even de belangrijkste zaken en aandachtspunten eruit filtreren

Winterse “Top of Germany” Zugspitze (2950m) met een dik pak sneeuw en 19 graden vorst vanmorgen
Weer zon na wat verse sneeuw. Uitgestorven pistes in Zermatt. Foto Tamara-Casile van den Berg (Zermatt)

Ex Groenland Hoogtelaag

Het hoogtelaag met vooral op grotere hoogte veel kou in zijn pakket is inmiddels boven IJsland gearriveerd en zal de komende 24 uur via het Engelse Kanaal naar NW Frankrijkrijk komen. Vanaf daar zal het naar het NO afbuigen en verder opvullend met zijn kern via de Benelux naar verder koersen. (kaarten hieronder ECMWF)

Storm

Voor de Benelux gaan met name het sterke windveld op het koufront een thema worden. Dit geldt in het bijzonder voor de kustregio’s en wateren. Daar zal prefrontaal de wind vanmiddag en avond gaan aantrekken tot stormkracht (8 tot 9 Bft) met kans op windstoten tot 110 km/h.

Boven land worden vanaf vannacht zware windstoten tot ca. 80 km/u verwacht.  Na passage van het koufront neemt morgen van west naar oost de wind weer snel in kracht af. Naast de wind gaat er ook weer het nodige aan neerslag vallen waarbij deze veelal een buiig karakter zal hebben. Tot en met zondagmiddag kan er 10-20 mm vallen, lokaal ook nog meer (30mm). In de avond trekken de buien zich tot over zee en de kuststrook terug.

Sneeuw?!

Volgende aspect was het laagje dat dinsdag eventueel voor winterse neerslag zou kunnen gaan zorgen. Nog steeds zijn de ontwikkelingen (koers) niet geheel duidelijk en verschilt ook nog wat per model. De onzekerheid wordt met name ook veroorzaakt door het opvullende hoogtelaag en de wat oostelijker koers via de Benelux. Daarbij vult het lag niet alleen op maar splits het ook op in verschillende kernen. Ook aan de grond zien we dat gebeuren.

Vanaf maandagavond zou het zuidoosten en met name de hogere delen in Z-Limburg al te maken kunnen gaan krijgen met (natte) sneeuw(buien). Dinsdag sluit ik dat ook nog steeds niet geheel uit voor andere delen van het land. Verder maar even goed in de gaten houden en voor de sneeuw liefhebbers vooral ook duimen dat het gaat lukken.

Laten we hopen dat het de komend dagen dus wel gaat lukken. Waar het in ieder geval lukt met de sneeuw is in de Ardennen. De hoogte maakte het verschil, zo ligt er in de Belgische Ardennen al een dik pak sneeuw en er gaat de komende dagen ongetwijfeld nog het nodige bijvallen.

Höhenkaltluft

Mocht het niet gaan lukken op de dinsdag dan is het zeker nog geen verloren zaak. De Benelux verblijft ook daarna in de koude polaire luchtmassa’s (vooral op hoogte) ingevangen tussen blokkerende hogedrukgebieden. Met het verder afnemen van de drukgradiënt en stroming kan het dan met afnemende wind en langere opklaringen flink afkoelen.

Lichte en eventueel matige vorst in de nacht en ochtend zijn dan mogelijk en ook overdag komt op de wat langere termijn het kwik nauwelijks nog boven het vriespunt uit. Algemeen minder koud wordt het in de kustregio’s, ook de wind kan nog een rol gaan spelen (af dan wel aanlandig). In hoeverre en waar er neerslag (sneeuw) of buien gaan vallen is op dit moment koffiedik kijken!

 Tijdelijk (zeer) turbulent in de Alpen

Na een periode van wat rustiger en droog gaat onder invloed van een tussenhoog gaat ook de Alpen het weerbeeld door toedoen van het afzakkende hoogtelaag weer eens volledig op de schop.

Heerlijk winters met verse sneeuw vanmorgen in het Kleinwalsertal bij Hans en Odette ter Braak. De komend dagen zal het mooie rustige karakter iig tijdelijk gaan verdwijnen

Ook onze weerman Roy Molenaar in Innsbruck (zie ook zijn eerdere beelden vanaf de pistes hieronder) vermaakt zich prima in de sneeuw. Genieten Roy, meer sneeuw komt er aan!

De noordelijke hoogtestroming moet het veld ruimen voor een meer zuidelijke tot zuidwestelijke hoogtestroming. Daarmee gaan de temperaturen weer in de lift. Dat geldt in het bijzonder voor de Alpennoordkant waar de Föhn er in komt. Met een drukgradiënt stijgend tot 14 a 15 hPa zal de wind (föhn) aantrekken tot stormkracht. In de bergen moet rekening worden gehouden met windpieken met orkaankracht. Met Föhn stijgt het kwik tot 4 a 7 graden. Elders is het een stuk kouder of blijft het gewoon vriezen.

De overige Alpen en met name de Alpenzuidkant krijgen vanaf zondagmiddag te maken met periodiek sneeuwval of sneeuwbuien. In de Staugebieden van de Alpenzuidkant kan het aanhoudend en intensief gaan sneeuwen. Met gunstige Stau gaat er 50 tot 100 cm sneeuw vallen en mogelijk langs de oostelijke zuidkant ook nog meer (120 tot 170 cm). In de koude lucht sneeuwt het tot in de lagere delen en dalen. Alpennoordkant sneeuwvalgrens meest tussen de 600 en 700 meter.

Na dinsdag blijft het onbestendig en gaat het in de polaire lucht koud verder. Steeds weer kan er wat sneeuw of sneeuwbuien vallen en sneeuwt het meest tot in de lagere delen en dalen. Ook hier bestaat door de kleinere “verstoringen” nog de nodige onzekerheid met betrekking tot accumulaties en verdeling.

Kijken we nog even naar de wat langere termijn, pak hem beet tot de eerste week van het nieuwe jaar dan zien we ook hier weinig verandering. De ingesloten koudere polaire luchtmassa’s kunnen geen kant op en kunnen zelfs nog wat verder gaan afkoelen. Dat geldt met name daar waar het boven sneeuw langer opklaart en in de hogere dalen. Hier gaat het dan streng tot zeer streng vriezen. Hieronder de ECMWF ensembles prikpunt Tirol / Innsbruck

Stratosfeer.

De ontwikkelingen in de hogere atmosfeer behoeven in vergelijking met gisteren ook weinig toelichting. De verwachting met betrekking tot de plotselinge opwarming van de stratosfeer boven de pool en de breakdown van de polar vortex zijn zelfs weer wat meer uitgesproken bij zowel het GFS als ook ECMWF. Begin januari zal zich dus zeer waarschijnlijk een major stratospheric warming gaan voordoen. Daarover en de verdere gevolgen (ontwikkelingen) de komende dagen meer.

Tot zover deze update, afhankelijk van de weerkaarten zullen we deze vanavond verder aanpassen / updaten of anders in de reacties. Fijne middag -avond nog

Verder updates aan of aanmerkingen gaarne onder dit bericht in de reacties

Namens het gehele Alpenweerman team fijne feestdagen en bedankt voor het vertrouwen en het volgen. 

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 4.951 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

6 Reactie op “Alpen – Benelux | Aanhoudend winter(s), tijdelijk (zeer) turbulent”

  • Henny de Guchteneire
    26 december 2020 at 20:09

    Weeral een super professionele uiteenzetting…… bedankt.

  • Johann
    26 december 2020 at 20:17

    Mooie avond modellen. Mn ECMWF veelbelovend met “omega blokkade” op de Atlantische Oceaan en wij aan de koude oost-poot! Tegen het einde van de 10 daagse vermeerd aanvoer vanuit het NO! Scandinavie inmiddels ook volop in de winter en vrieskou.In het noorden van Scandinavie is het inmiddels lekker afgekoeld! Zo meldt weerstation Cuovddatmohkki (Noorwegen) -43°C. Station Utsjoki (St. Kevo Kevojärvi), Fins Lapland heeft de -40° C aangetikt ). Onder een heldere hemel is het met de ingestroomde polaire lucht ook in de Alpen al lekker afgekoeld en vriest het matig tot streng. In de hogere dalen -15 tot -25°C (Glattalp, Funtensee)

  • Tdpzwolle
    26 december 2020 at 20:38

    Wederom heerlijk leesvoer. Houd van die updates 🙂

  • Johann
    27 december 2020 at 00:06

    GFS18 ook vol op de winterse toer (NO) met steeds koudere continentale lucht op de wat langere termijn. Hierbij ook nog de EC12 pluim voor O-Nederland, mag toch best winters genoemd worden. Mocht dit alles zo gaan evolueren dan verwacht ik nog meer “kou” in de volgende modeluitdraai

  • Erwin
    27 december 2020 at 00:46

    Prima ensemble van EC. Tusen 4 en 6 januari significante sneuwkansen. Kijken we naar de staafdiagram van bijvoobeeld Maastricht dan is de kans 50% (!) op meer dan 0,3 cm sneeuw! Dus kans van 1 op 2 dat er sneeuw valt en dan minimaal 0,3 cm! Zo hoog hebben we dat nog niet gezien. Bedenk daarbij dat we al bijna 700 agen geen sneeuwdekje hebben gehad. Het wordt hoog tijd !!

    • Erwin
      27 december 2020 at 00:47

      agen = dagen. Percentage van 50% geldt voor 4-1. Ook de dagen erna behoorlijke sneeukansen!!

Comments are closed.

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer