Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Algemeen; lagedrukgebieden boven noord Europa bepalen in grote delen van Europa het weerbeeld onbestendig en (veel) te koel. Na tijdelijke tussenhoog invloed op de donderdag gaat depressie – Marco -voor een volgende weersverslechtering zorgen gevold door een volgende depressie tijdens de Pinksteren. Ook op de langere termijn gaat het onderkoeld en onbestendig verder.

Hardnekkige koude anomalie

Vanuit de weerkamer en achter mijn PC’s heb ik een schitterend uitzicht over de zuidelijke Walliser Alpen en Simplon. Wat minder fraai is dat de bergtoppen vanaf 1800 meter steeds weer wit zijn door sneeuwval of door rijp. Nog iets hoger, pak hem beet vanaf 1900 meter is het gewoon nog sneeuw bedekt en doet nog helemaal niets aan de lente denken.

En ook bij Hans en Odette ter Braak in het Kleinwalsertal – Haus Walser Berge – wil de lente niet vlotten. In Mittelberg op 1300 meter viel sneeuw en ook hogerop op 2000 meter gewoon weer 20 cm erbij.

Er is al veel geschreven over de veel te koude lente en ook onze weerman Lars van Galen heeft er nog een blog aan gewijd. Zie hier .  De grote vraag is natuurlijk wanneer we nu eindelijk eens van het veel te koude lenteweer verlost gaan worden en er een einde komt aan de koude anomalie!

Extreem krachtige jetstream

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we nog steeds die zeer krachtige westelijke (zonale) hoogtestroming die west oost georiënteerd op of net onder de Alpen verloopt.

Afgelopen zondag werden er tijdens de weerballon oplating in het Zwitserse Payerne op circa 9 kilometer windsnelheden gemeten van 130 knopen oftewel 240 km/h.

Bron kaart Meteo Schweiz Wetterblog

Dergelijke windsnelheden worden in de maand mei zelden boven Zwitserland (en de Alpen) gemeten en komen slechts om de paar jaar voor. In de afgelopen 30 jaar is in mei maar één keer een hogere waarde gemeten en dat was in het afgelopen jaar. Op 3 mei 2020 werden zelfs windsnelheden van rond de 250 km / u gemeten. De hoogste waarde van de meetreeks in mei dateert van 23 mei 1974 bij bijna 270 km/u.

Zomer in zuid Europa, elders herfst

Ten zuiden van de jetstream aan de warme kant is het zomers. In het zuiden van Spanje en Italië werden daarbij temperaturen gemeten van 28 tot 32 graden en lokaal werd het zelfs 37 graden warm! Ten noorden en in het  bereik van de jetstream is het ronduit onbestendig met periodiek veel wind, (buiige) neerslag en temperaturen ver beneden wat voor deze tijd van het jaar mogen verwachten.

Uitzondering op de kou en buien waren overigens de zuidelijke Alpen en met name het Zwitserse Tessin. Daar kon het kwik met ondersteuning van de Föhn oplopen tot 23 a 25 graden en scheen ook zon.

De combinatie met de felle opklaringen, stapelwolken en regen of hagelbuien leverde wel schitterender plaatjes op en ook de natuur vaart er wel bij!

En dat gold ook voor de Alpen, wat te denken van deze prachtige shots die Marko Prietzel gisteren maakte bij de Oeschinensee (1578m) – Kandersteg 1578m (Berner Alpen)

Onbestendig pinksterweekend

De komende dagen en het Pinksterweekend beloven ook niet veel goeds. Aan de voorzijde van een volgende Atlantische depressie met koers Britse Eilanden wordt donderdag weliswaar tijdelijk vanuit het ZW wat zachtere lucht aangevoerd en een tussenhoog zal daarbij voor wat beter weer gaan zorgen.

Vrij snel volgt er vrijdag echter alweer frontale neerslag en nieuwe buien. Daarbij gaat ook de wind flink aantrekken, met name aan de westkust wordt het turbulent maar ook elders zijn zware windstoten te verwachten.

Vrijdag trekt het laag de Noordzee over en krijgen we te maken met een stevig windveld

Na een wat rustigere fase volgt in de loop van de zondag -maand op nadering van een volgende laag met opnieuw koers Britse Eilanden en zuid Scandinavie een volgende weersverslechtering.  Met een beetje geluk profiteren we zondag dan nog van de betere momenten tussen de storingen en buien door.

Na een tijdelijke weersverbetering volgt zondagavond en maandag nieuwe nattigheid op een volgend Brits laag dat ook naar het zuiden van Scandinavie koerst

Ook de Alpenlanden houden het niet droog. Toch zullen we hier ook van langere drogere momenten en de zon kunnen profiteren. Vrijdag en en met name begin volgende week onder invloed van een noord Italië laag kan er veel neerslag vallen. Zwaartepunt westelijke Alpen.

Begin volgende week gaat er de nodige neerslag in de westelijke Alpen vallen, ook elders zal het niet droog blijven en het gaat na een tijdelijke opwarming weer afkoelen

Terug naar de koude noordhoek

Na passage van het tweede laag tijdens de Pinksteren gaat de jetstream volgende week meer meanderen en krijgt een meridionale patroon (noord) waarbij zich boven de Atlantische Oceaan een blokkerende hoogterug / hoog) vormt. Deze setting wordt door alle weermodellen en ensembles ondersteund.

Het alom bekende geblokkeerde stromingspatroon met de aanvoer vanuit noordelijke breedtegraden

Een overgang naar warme weer behoeven we vanuit deze hoek (noord) natuurlijk niet te verwachten. Daarbij krijgen we ook nog eens te maken met een aan de oostflank van de blokkade afzakkende hoogtetrog en (afsnoerende) hoogtelaagjes ook wel koude putjes genoemd.

Kortom, het blijft de komende 5 tot 10 dagen nog steeds een graad of 4 tot 8 te koud voor de tijd van het jaar en ook van de onbestendigheid zijn we nog steeds niet verlost. Voor de Benelux kan dan met de noordelijk stroming ook de invloed van de nog relatief koude Noordzee een thema worden. Nee voor een opwarming moet de hoogtestroming tot echt de ZO of Z hoek gaan opzoeken en dat zit er voorlopig niet in.

Zeker nog tot het einde van de maand houden we de koude anomalie boven Europa en blijft het onbestendig. ECMWF T850 hPa voor donderdag 27 mei
De nieuwste ECMWF T2m anomalie voor de laatste week van mei ook dan nog “bauw van de kou”

Laten we hopen dat de maand juni dan vanuit een warmer vaatje gaat tappen. Uitgaande van de langere termijn (maand)verwachting van het ECMWF gaat de warmte echter ook in juni nog niet komen. Wel zullen de negatieve afwijkingen steeds minder groot worden.

Tot zover voor dit moment vanuit de weerkamer in Termen. Fijne dag, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer.  Ciao

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 220 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Benelux | Aanhoudend te koud en onbestendig, juni verbetering?”

  • Marthijn
    19 mei 2021 at 13:23

    Hallo Johan

    Bedankt voor het bericht. Iedere dag toch even kijken of er wat nieuws op staat… Ga zo door

    Even een vraag. Ligt er in de Alpen nu ook nog meer dan gemiddelde hoeveelheid sneeuw? Of kan je dat niet zeggen omdat afgelopen jaren veel warmer waren…

    Groeten Marthijn

  • Remco Graas
    19 mei 2021 at 13:41

    Hoi Marthijn,
    Gemiddeld genomen zeker! Regionale verschillen zijn er wel maar bijv. hier in Innsbruck en omgeving ligt er hogerop nog meer sneeuw dan gebruikelijk.

    Zo heeft Stubsier Gletscher bijv zijn seizoen voor de 3e keer verlengd en kun je er skiën tot begin juni terwijl ze normaal begin mei dichtgaan. Datzelfde geldt voor het skigebied aan de Kaunergrat Gletscher.

    2 jaar geleden zagen we hetzelfde patroon qua sneeuwhoogte al werd het toen begin juni 40gr en ging het sneeuw smelten ineens zeer snel. 2018 en met name vorig jaar smolt de sneeuw veel sneller weg.

    Gr Remco.

Comments are closed.

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer