Alpen: Begin van de zomer. Tropische temperaturen, droogte en toenemende kans op onweer.

Algemeen: Hogedruk invloed domineert de Alpen en brengt een zonnig weertype met weinig wind. Vandaag en morgen wordt het tropisch warm met daarbij ook lokale onweersbuien ‘Warmegewitter’. Het warme en droge weer blijft de Alpen ook de komende dagen nog in zijn greep houden.

Tropische temperaturen en onweersbuien. Aanhoudend droog en warm.

Begin van de zomer

Hoewel de meteorologische zomer al op 1 juni is begonnen, is volgens de kalender officieel vandaag het begin en is het ook de langste dag van het jaar. De aanhoudende hogedruk heeft de Alpen nog altijd in zijn greep. Het is zonnig en warm waarbij temperaturen oplopen naar 30 tot 35 graden. Vergeleken de afgelopen dagen neemt de kans op onweer vandaag toe.

Zonsopkomst Matterhorn (@Zermatt, twitter)

Alta Badia in Italie ook veel zon. De droogte en weinig geeft mooi de gelegenheid het gras goed te gemaaien (@Alta Badia, twitter)

Momenteel staat in Grächen (Zwitersland) de Alpenrose vol in bloei (@Menno Boermans, twitter)

Veel midzomerfeesten vinden er vandaag plaats, omdat het vandaag de langste dag van het jaar is (Midzomerfeesten in de begen, via FB)

Vandaag zien we opnieuw dat de dag met veel zon van start gaat. Ook de afgelopen dagen was het zonnig en viel er weinig neerslag. Plaatselijk viel er hier en daar nog wel een regen- of onweersbui. Vooral in de namiddag is de kans op onweer het grootst. Gisteren was goed op de radarbeelden te zien dat deze het meest actief eind van de middag waren vanaf 16:00. De luchtvochtigheid is vandaag iets hoger en daarbij wordt het nog iets warmer vandaag. Dit betekend nog meer kans op onweer. Het is vooral zuidkant van de Alpen waar het onweersrisico het grootst is, hoewel ook de rest van de Alpen hiermee rekening moet houden. De koelere lucht vinden we hogerop de berg waarbij de temperaturen liggen rond 15 graden op 2000 m en 7 a 9 graden op 3000 m. De wind is zwak tot matig, waarbij vooral de lokale winden (berg/dalwinden) in deze situatie het sterkst zijn.

Hoge temperaturen in de Alpen met temperaturen boven de 30 graden. Ook de minimum temperaturen liggen laag en het belooft een zwoele nacht te worden.

Boven de Alpen zijn de onweerbuien goed terug te zien op de infrarood kaart op 18:00 gisteren.

De nacht naar donderdag belooft erg zwoel te gaan verlopen. Ook op donderdag wordt het opnieuw tropisch warm met veel zon en daarbij ook wat stapelwolken. Deze stapelwolken kunnen lokaal ook weer uitgroeien tot onweersbuien. Ook hier zal de grootste kans zijn dat deze ontstaan aan de Alpenzuidkant, maar ook het noordwesten van Zwitserland. Op vrijdag neemt de wind vanuit het westen toe. De lucht wordt droger en de kans op onweer gaat dan wat afnemen. Wel blijft het warm en droog.

In het weekend blijft het zomerse weer aan houden. Het zijn vooral de westkant van de Alpen en de noordkant die de meeste zonuren krijgen. Voor de Alpenzuidkant blijft gelden dat de kans op onweers- en regenbuien hier het grootst blijft.

Hoog UV en brandgevaar

Op dit moment wordt in veel delen van de Alpen gesproken van een hittegolf. Het einde hiervan lijkt nog niet in zicht. Op veel plaatsen is de afgelopen tijd het gevaar op bosbranden sterk toegenomen. In Oostenrijk bijvoorbeeld worden al veel waarschuwingen uitgegeven en moeten mensen zuinig aan doen moet water. Op EFFIS zijn goed de actuele brandrisico’s te volgen per regio.

Niet alleen het brandgevaar, ook het UV is deze dagen opmerkelijk hoog in de Alpen. Waardes in de bergen kunnen zelfs oplopen tot boven waardes van tien. In het zuiden van Zwitserland is deze vandaag plaatselijk zelfs 11. Dit is zeer hoog. Houd er rekening mee dat UV op grote hoogtes ook altijd hoger ligt. In dit artikel is ook meer over UV in de bergen te lezen.

In de loop van volgende week neemt de westelijke stroming toe. De kans op neerslag kan hierdoor toenemen. Hoewel voor de Alpen de drukverdeling erg zwak blijft en zomerse temperaturen en droogte vooralsnog aan lijken te houden.

Volgende week verkoeling?

De maand juni is goed op weg voor een temperatuurrecord voor juni. Vandaag en morgen blijven de temperaturen tropische waarden halen boven de 30 graden. Met een opstekende westenwind gaat het dit weekend en begin van de nieuwe iets afkoelen, maar blijft het zomers warm en droog. Pas als we meer dan een week vooruit kijken zien we de 2de helft van volgende week dat de westelijk stroming verder in kracht gaat toenemen en neemt hierbij de kans op neerslag toe. Vooralsnog moet de natuur het nog even doen met de lokale regen- en onweerbuien. Geniet van de zomerse dagen!

 

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties