Advertentie 

Algemeen: Hogedruk invloed domineert de Alpen en brengt een zonnig weertype met weinig wind. Vandaag en morgen wordt het tropisch warm met daarbij ook lokale onweersbuien ‘Warmegewitter’. Het warme en droge weer blijft de Alpen ook de komende dagen nog in zijn greep houden.

Tropische temperaturen en onweersbuien. Aanhoudend droog en warm.

Begin van de zomer

Hoewel de meteorologische zomer al op 1 juni is begonnen, is volgens de kalender officieel vandaag het begin en is het ook de langste dag van het jaar. De aanhoudende hogedruk heeft de Alpen nog altijd in zijn greep. Het is zonnig en warm waarbij temperaturen oplopen naar 30 tot 35 graden. Vergeleken de afgelopen dagen neemt de kans op onweer vandaag toe.

Zonsopkomst Matterhorn (@Zermatt, twitter)

Alta Badia in Italie ook veel zon. De droogte en weinig geeft mooi de gelegenheid het gras goed te gemaaien (@Alta Badia, twitter)

Momenteel staat in Grächen (Zwitersland) de Alpenrose vol in bloei (@Menno Boermans, twitter)

Veel midzomerfeesten vinden er vandaag plaats, omdat het vandaag de langste dag van het jaar is (Midzomerfeesten in de begen, via FB)

Vandaag zien we opnieuw dat de dag met veel zon van start gaat. Ook de afgelopen dagen was het zonnig en viel er weinig neerslag. Plaatselijk viel er hier en daar nog wel een regen- of onweersbui. Vooral in de namiddag is de kans op onweer het grootst. Gisteren was goed op de radarbeelden te zien dat deze het meest actief eind van de middag waren vanaf 16:00. De luchtvochtigheid is vandaag iets hoger en daarbij wordt het nog iets warmer vandaag. Dit betekend nog meer kans op onweer. Het is vooral zuidkant van de Alpen waar het onweersrisico het grootst is, hoewel ook de rest van de Alpen hiermee rekening moet houden. De koelere lucht vinden we hogerop de berg waarbij de temperaturen liggen rond 15 graden op 2000 m en 7 a 9 graden op 3000 m. De wind is zwak tot matig, waarbij vooral de lokale winden (berg/dalwinden) in deze situatie het sterkst zijn.

Hoge temperaturen in de Alpen met temperaturen boven de 30 graden. Ook de minimum temperaturen liggen laag en het belooft een zwoele nacht te worden.

Boven de Alpen zijn de onweerbuien goed terug te zien op de infrarood kaart op 18:00 gisteren.

De nacht naar donderdag belooft erg zwoel te gaan verlopen. Ook op donderdag wordt het opnieuw tropisch warm met veel zon en daarbij ook wat stapelwolken. Deze stapelwolken kunnen lokaal ook weer uitgroeien tot onweersbuien. Ook hier zal de grootste kans zijn dat deze ontstaan aan de Alpenzuidkant, maar ook het noordwesten van Zwitserland. Op vrijdag neemt de wind vanuit het westen toe. De lucht wordt droger en de kans op onweer gaat dan wat afnemen. Wel blijft het warm en droog.

In het weekend blijft het zomerse weer aan houden. Het zijn vooral de westkant van de Alpen en de noordkant die de meeste zonuren krijgen. Voor de Alpenzuidkant blijft gelden dat de kans op onweers- en regenbuien hier het grootst blijft.

Hoog UV en brandgevaar

Op dit moment wordt in veel delen van de Alpen gesproken van een hittegolf. Het einde hiervan lijkt nog niet in zicht. Op veel plaatsen is de afgelopen tijd het gevaar op bosbranden sterk toegenomen. In Oostenrijk bijvoorbeeld worden al veel waarschuwingen uitgegeven en moeten mensen zuinig aan doen moet water. Op EFFIS zijn goed de actuele brandrisico’s te volgen per regio.

Niet alleen het brandgevaar, ook het UV is deze dagen opmerkelijk hoog in de Alpen. Waardes in de bergen kunnen zelfs oplopen tot boven waardes van tien. In het zuiden van Zwitserland is deze vandaag plaatselijk zelfs 11. Dit is zeer hoog. Houd er rekening mee dat UV op grote hoogtes ook altijd hoger ligt. In dit artikel is ook meer over UV in de bergen te lezen.

In de loop van volgende week neemt de westelijke stroming toe. De kans op neerslag kan hierdoor toenemen. Hoewel voor de Alpen de drukverdeling erg zwak blijft en zomerse temperaturen en droogte vooralsnog aan lijken te houden.

Volgende week verkoeling?

De maand juni is goed op weg voor een temperatuurrecord voor juni. Vandaag en morgen blijven de temperaturen tropische waarden halen boven de 30 graden. Met een opstekende westenwind gaat het dit weekend en begin van de nieuwe iets afkoelen, maar blijft het zomers warm en droog. Pas als we meer dan een week vooruit kijken zien we de 2de helft van volgende week dat de westelijk stroming verder in kracht gaat toenemen en neemt hierbij de kans op neerslag toe. Vooralsnog moet de natuur het nog even doen met de lokale regen- en onweerbuien. Geniet van de zomerse dagen!

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 367 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen: Begin van de zomer. Tropische temperaturen, droogte en toenemende kans op onweer.”

 • Martin
  21 juni 2017 at 14:22

  Klopt het dat de huidige hitte behoorlijk desastreus is voor de gletsjers? Als je bijv. in Sölden via archieffunctie webcambeelden van 21 juni 2016 en vandaag vergelijkt, is het verschil in met sneeuw bedekt ijs gigantisch. En dat terwijl 2016 ook al geen topjaar was en de zomer eigenlijk pas moet beginnen nu…

  • Roy Molenaar
   21 juni 2017 at 16:11

   Hoi Martin, goed dat je de webcambeelden met elkaar vergeleken hebt (deze is link met satellietfoto’s ook leuk, hoewel de verschillen minder duidelijk ). Afgelopen winter is er minder neerslag en sneeuw gevallen in Alpen dan normaal. Hierdoor missen de gletsjers eerder hun beschermende sneeuwlaag in de zomer en gaat het smelten nog sneller dit jaar. De gletsjers hebben de afgelopen jaren aardig wat te verduren en elke zomer lijkt het zich te versnellen. In Zwitserland zijn ze op dit moment ook aan het experimenten met kunstsneeuw in de zomer om het smelten van de gletsjers te gaan.
   https://www.newscientist.com/article/2129413-plan-to-regrow-receding-swiss-glacier-by-blowing-artificial-snow/
   Een individuele hittegolf is dus niet zozeer de oorzaak, maar bij elkaar opgeteld (minder aanvoer sneeuw winter en warmere zomers) dragen uiteindelijk wel bij aan deze trend van sneller smeltende gletsjers.

   • Martin
    22 juni 2017 at 13:13

    Nog bedankt voor je uitgebreide reactie en interessante experimenten. Jammer dat dit fenomeen steeds schaarser lijkt te worden. Los van alle ecologische gevolgen altijd imposant gezicht in de zomer!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier