Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de Alpen krijgen vandaag en morgen geleidelijk te maken met de invloed van een naderend koufront behorende bij een Atlantische depressie. Van het westen en zuiden nemen de buien en onweerskansen toe gevolgd door enige afkoeling. Vrijdag en zaterdag volgt de overgang naar stabieler en weer warmer hogedruk weer.

Toenemende kans op onweer met lokaal noodweer potentiaal

Waarschuwing: Voor het gehele Alpengebied kans op zware regen en onweersbuien met lokaal veel neerslag, (grote) hagel en (zeer) zware windstoten

Gisteren konden we onder invloed van een mobiele rug (tussenhoog) genieten van op en top zomerweer met middagtemperaturen die tot 28 a 32 graden opliepen. ook in de bergen was het “zomers” met zelfs op 2000 meter temperaturen die tot bijna 20 graden opliepen. Perfect aangenaam bergweer en outdoor condities ook en de droge lucht zorgde voor die fenomenale panorama’s. Ons AWM teamlid was gisteren met de Air Glaciers onderweg in het Val d Anniviers alwaar zeer zwaar materiaal (2500 kg) moest worden aangeleverd. Zie de beelden – HIER – op ons FORUM

Geniet ook nog even mee van deze schitterende opnames vanuit Hochzeiger in het Tiroler Pitztal welk onze weerman Roy (Innsbruck) ons gisteren aanleverde! Zie – LINK

Schoolvakanties, Kaiserwetter en dus op en top genieten met de kids van de mooie Alpen en bergmeertjes. Wat te denken van dit uitzicht. Foto via Tamara Casile vd Berg (Zermatt)
En natuurlijk ook genieten hier in Termen waar we tot laat in de avond nog van de mooie zomeravond konden genieten

Diegenen die vandaag en ook morgen in de Alpen en bergen onderweg zijn doen er goed aan om de lucht en radarbeelden (APPs) in de gaten te houden. Vanuit het zuidwesten wordt namelijk in het voorveld van een naderend koufront eerst nog zeer warme maar toenemend ook vochtigere lucht aangevoerd.

Hierdoor wordt van het zuiden en zuidwesten uit de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw wat zich vervolgens vertaalt in regen en onweersbuien.In de warme lucht kan het kwik vandaag nogmaals oplopen naar 28 tot 32 graden. Morgen is het met uitzondering van de oostelijke regionen waar de warme lucht (prefrontaal) nog aanwezig is nogmaals tropisch. De vorstgrens pendelt rond de 4000 meter, daalt geleidelijk naar 3700 meter aan de noordkant.

Ook de Vorarlberg en het mooie Kleinwalsertal ontkomen niet aan de regen en onweer. Foto via Hans ter Braak @hansterbraak vanuit Mittelberg / Haus Walser Berge

Op dit moment het de centrale noordelijke Italiaanse Alpen en het zuiden van het Zwitserse Tessin al te maken met veel bewolking en onweersbuien. Deze zullen zich vanmiddag en avond naar heet noorden en oosten toe uitbreiden.

Radarbeeld Alpen 10h10. Via WetterOnline.de

Lokaal kunnen dit pittige buien worden waarbij plensregens maar ook hagel en (zware) windstoten kunnen voorkomen. Lokaal zijn er al voor waarschuwingen afgegeven, Estofex komt met een level 1 tot  2 waarschuwing voor de westelijke Alpen met gevaar voor (zeer) grote hagel, extreme neerslag en  (zeer) zware windstoten!!

Estofex

Ook vannacht en morgen is het onbestendig met opnieuw regen en onweersbuien die zich verder tot over de oostelijke Alpen uitbreiden. In de westelijke en zuidelijk Alpen treedt door stijgende luchtdruk en aan de zuidkant een opstekende en in kracht langzaam toenemend Nordföhn een weersverbetering in. Het wordt droog en de zon krijgt vooral in de middag steeds meer speelruimte. Vrijdag zet de weersverbetering ook in de oostelijke Alpen.

De weersverbetering heeft te maken met een uitloper van het Azorenhoog die zicht via de Alpen tot over oost Europa uitstrekt. Deze krijgt krijgt vanaf zondag ook nog ondersteuning van een inkomende warme hoogterug.

GFS voor zaterdag met de uitloper van het Azorenhoog

Met veel zon gaat het kwik dan weer in stijgende lijn en wordt het met 28 tot 32 graden gewoon weer op en top zomer. Een apart kleinschalig hoogtelaagje zou in het weekend het zomerweer in het noorden en midden van Italië en de Adria nog wat kunnen frustreren met meer bewolking en (onweers)buien.

Ook in het verdere verloopt verandert eer niet veel aan de constellatie met hogedruk over centraal Europa en lagedruk boven Scandinavie.

De Alpen verblijven zoals het er nu naar uitziet aan de warme kant van de jetstream die ten noorden van de Alpen verloopt en de scheidingslijn vormt tussen de verschillende luchtsoorten. Dit is ook het bereik van de frontale zon alweer het slechtere weer zich afspeelt. Mogelijk dat begin volgende week de noordoostelijke Alpen (tijdelijk) met de invloed van de frontale zone te maken gaan krijgen met kans op neerslag en tijdelijke ook wat minder warm

Verloop jetstream maandag met de Alpen aan de gunstige warme kant van het geheel

Met de zonale stroming en jetstream in de buurt is het natuurlijk altijd even afwachten in hoeverre, en dan met name de noordelijke Alpen, eventueel met de noordelijke storingsinvloed te maken gaan krijgen. Uitgaande van de diverse modellen zal dit echter wel meevallen en uiteindelijk zal de hogedruk / subtropenhoog het toch gaan winnen. Algemeen geldt, hoe zuidelijker hoe warmer (heter)

Vandaag en morgen dus even een zomerdipje met onweersbuien en enige afkoeling vanaf het weekend meldt de zomer zich dan weer terug. Tot zover deze update vanuit een nog zonnig Termen in Oberwallis. Fijne dag en ciao

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 255 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier