Algemeen: een depressie trekt via de Oostzee naar Polen,  een daarmee samenhangend koufront trekt in de loop van de dag van het noorden uit met sneeuwval verder de Alpen binnen en vervolgens krijgen we te maken met een krachtige Nordstau situatie. De zuidkant mag zich gaan opmaken voor een krachtige (koude) Nordföhn fase. Donderdag neemt de hogedruk invloed weer toe waarbij er van het noorden uit zeer koude arctische luchtmassa’s over de Alpen gaan uitstromen. Volgende sneeuwstoringen volgen in de loop van het weekend en volgende week, de extreme kou gaat er dan wel weer uit.

Meer dan een halve meter sneeuw in de Nordstau

Gisteren konde achter het koufront en door de invloed van een tussenhoog ook in de noordelijke Alpen weer profiteren van droge condities en vooral ook weer de zon. In de koudere lucht en daar waar een vers laagje sneeuw is gevallen was het een heerlijke winterdag.

Een prachtige winterdag gisteren in Mittelberg -Kleinwalsertal. Via Hans en Odette ter Braak @HausWalserBerge

Ook wat lichte sneeuw in de inner-alpine delen van de Alpen en verder gewoon weer droog en zonnig zonder een vlok sneeuw in het overgrote deel van de Franse Alpen en de Alpenzuidkant.

Anti-winterse toestanden nog steeds in grote delen van de Franse Alpen zoals hier in de AlpedHuez. Foto via Twitter Elwin Olieman ‏@MeteoVaassen

Koufront leidt Norstau fase in
Inmiddels zien tussen een Atlantisch hoog en een via Scandinavië en de Oostzee naar Polen trekkende depressie een volgend (occluderend) koufront van het noorden uit in ras tempo op de Alpen afstevenen. In de loop van de ochtend zal het de Alpen binnentrekken en vervolgens een Nordstau fase gaan inleiden.

Het occluderende front behorende bij depressie – Axel – van middag om 12h00
Eerste neerslag breidt zich over de Alpen uit, in de loop van de dag volgt het koufront en inzettende Nordstau
Het weer in de noordelijke Alpen en zal vandaag en morgen in het teken staan van sneeuwval en sneeuwverstuivingen – Donderdag en vrijdag wordt het ook nog eens ijzig koud. Symboolfoto Nordstauschnee

Nordstau gebiedenDaarbij gaat vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam vandaag en deels ook donderdag veel neerslag vallen die tot in de lagere delen meest als sneeuw zal gaan vallen. Tot donderdag wordt er daar 30 tot 50 en lokaal hogerop ook nog meer sneeuw verwacht. Mede door een harde tot stormachtige wind (en in de bergen storm) zal de sneeuw sterk vervrachten. In de bergen heersen slechte tot zeer slechte condities waarbij ook het lawinegevaar zal sterk gaan toenemen.

NOTE
Omdat we regelmatig vragen krijgen over de indeling van de Alpen en Stau gebieden op de navolgende link nog wat aanvullende informatie daarover – zie HIER

Nordstau gebieden (donker)

De inner-alpine delen mogen ook rekenen op een verse laag van het witte goud, lokaal kan er hier geheel afhankelijk van de orografie (lokale Staueffecten) tussen de 10 en 30 cm gaan vallen. De zuidkant moet het doen met hooguit een aantal centimeters sneeuw die door de krachtige Stau tot over de Alpenhoofdkam zal overgrijpen. Verder naar het zuiden en zuidwesten blijft het mede ook door de Nordföhn droog!

Cumulatieve neerslag (sneeuw) voor de komende 48 uur adhv het Bergfex model (EC). Het is altijd weer afwachten in hoeverre de Stau zijn werk gaat doen en de Nordföhn de neerslag aan de zuidkant zal tegenwerken!

De temperaturen liggen in alle hoogtes op een winters niveau en in de bergen is het zeer koud. Het nulgradeniveau ligt ergens rond de 600 meter, op 2000 meter vriest het -2 tot  -10 graden en op 3000 meter -8 tot -15 graden. Minder koud is het in de westelijke Alpen, verder naar het (zuid)westen en aan de Alpenzuidkant waar zoals gezegd de Nordföhn het weerbeeld dicteert. Over de gehele linie zien we de temperaturen daar  hoger uitkomen met een vorstgrens die van noord naar zuid varieert tussen de 1600 en 2400 meter.

Donderdag houdt de Nordstau nog aan maar vanuit het noorden gaat geleidelijke drogere maar ook steeds koudere lucht over de Alpen uitstromen. In de avond en nacht door verdere drukstijgingen dan ook in het noorden afnemende neerslag en geleidelijk droog. Vrijdag(ochtend) bevinden de Alpen zich dan in de meest koude lucht.

Artic Outbreak donderdag en vrijdag GFS T850hPAa vrijdag 06h00
En ook vanmorgen weer de diepvries temperaturen in de straffe noord tot noordoostelijke stroming

Het vriest licht tot matig en in de bergen streng tot zeer streng waarbij het kwik tussen de 2000 en 3000 meter tussen de -25 en -30 zal gaan uitkomen. Ook in de hoger gelegen dalen kunnen dit soort temperaturen worden gehaald waarbij het in de bekende (beschutte) Kältelöcher boven sneeuw nog kouder kan worden. Vooral aan de noordkant van de oostelijke Alpen kan vrijdag nog een lokale sneeuwbui of wat lichte sneeuw vallen.

In de loop van het weekend wordt de meest koude arctische lucht van het westen uit weer uit de Alpen verdreven. Zaterdag zal echter met name in de oostelijke Alpen nog (zeer) verlopen. Hier kan lokaal ook nog wat lichte sneeuw of een sneeuwbui vallen. De westelijke Alpen houden het dan droog en hier is het door de invloed van een nieuwe hogedruk impulsen en een westelijke stroming ook een stuk zachter. De ontwikkelingen voor de zondag zijn nog wat wat onzeker maar de kans is toch vrij groot dat een volgend storing vanuit het noordwesten voor weer onbestendiger weer met sneeuw gaat zorgen.

Zondag glipt een zwak front tussen de hogedruk door, tijdelijk wordt dan iets zachter lucht aangevoerd

Volgende storingen met nieuwe sneeuw staan voor de dinsdag en donderdag en vrijdag. Er worden meest maritiem polaire lucht aangevoerd die tijdelijk wat inmenging van zachtere lucht kan krijgen waar het kortdurende even wat zachter wordt met een sneeuwvalgrens die dan even tot 1000 meter en donderdag mogelijk ook nog wat hoger zal uitkomen. Meest zal het echter tot onder de 1000 meter sneeuwen waarbij het vanaf vrijdag weer een stuk kouder wordt onder aanvoering van een volgende depressie die via Scandinavie naar het zuidoosten trekt.

GFS als ook het ECMWF gaan volgende week versterkt op de “koude” noordwest toer met een steeds zuidelijkere verlopende polaire jet. Voor sneeuwliefhebbers kaarten om van te smikkelen!

Omdat de hoogtestroming hoofdzakelijk de noordwesthoek zal houden en ook de polaire jetstream noordwest -zuidoost over over vlak langs de Alpen zal koersen valt de meeste sneeuw steeds weer in de Nordweststau gebieden. Daar kan tot het volgend in tempi weer het nodige aan sneeuw gaan vallen. Ook voor de Franse Alpen wordt er dan sneeuw verwacht, hoever de sneeuwval via de westelijke Franse Alpenzuidkant tot naar het zuiden toe zal weten uit te breiden en of er Genuacyclogenese in het spel komt is nog onzeker.  Daarover de komende dagen meer!

GFS ensembles van vanmorgen, weliswaar na de extreme kou van donderdag en vrijdag weer wat minder koud maar altijd nog ver onder het langjarig klim. gemiddelde (paarse lijn) Prikpunt noordelijke centrale Alpen. EC vertoont overigens soortgelijke trend.

Daarmee sluiten we voor deze ochtend het uitgebreide Alpenweer praatje, afhankelijk van de ontwikkelingen zullen we via ons Twitter kanaal en natuurlijk Facebook met extra informatie en -of updates komen. Fijne dag en graag weer tot morgen dan met de kritische analyse van Lander. Actueel in Termen zwaar bewolkt en ingezette (nog) lichte sneeuwval, temperatuur -3.7 graden. Ciao.

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 2.802 times, 2 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Bar winterweer, blizzard conditions en arctische kou”

 • Tobias
  4 januari 2017 at 09:55

  Beste Johan,

  Dat wordt een lekker weekje volgende week:) keer wat anders dan alleen maar zon,zon,zon en regen. Laatste jaren veel zon gezien, maaar zou het dan echt…..gewoon volop winterweer? Wat doen de temperaturen volgende week op 800m? om en rond het vriespunt? Oma en Opa willen graag wandelen:-) 7 Januari vertrek naar SHLF

 • linda
  4 januari 2017 at 19:52

  hoi johan
  vertrek komende zondag naar de alpen . ik heb nog geen bestemming geboekt ik wacht tot vrijdag. kunnen jullie mij advies geven waar naartoe ??, gebied van rond de 200 km waar voldoende sneeuw ligt sfeervol geen feesttoestanden en waar het volgende week redelijk goed weer wordt. alvast bedankt voor de info
  grtjs linda uit belgie

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer