Advertentie 

Algemeen; Tussen hoog – Anke – met kern ten westen van Ierland en depressie – Torsten –  met kern boven de Baltische Staten wordt in fasen vochtige en steeds koudere polaire lucht aangevoerd. Tijdens het weekend krijgen we te maken met zwakke hogedruk invloed voordat maandag een zwak warmte front over de noordelijke Alpen trekt.

Winter bijt zich verder vast in Europa 

De noordelijke Alpen kwamen gisteren steeds dieper in de zeer koude polaire te liggen en door de labiele opbouw van de atmosfeer vielen er weer lokale sneeuwbuien of wat sneeuw. Enkel de lagere delen, pak hem beet zo vanaf 400 meter hadden ook te maken met regen. De sneeuwbuien van de afgelopen 36 uren hebben lokaal voor een sneeuwdek van 20 tot 35 cm gezorgd, hogerop met Stau lokaal ook nog meer.

Winterwonderland Kleinwalsertal. Schneeschuh wandelen Hans en Odette ter Braak Twitter @hauswalserberge.
Perfect! Lech Zürs am Arlberg  Vandaag start het ski seizoen,  67cm in het dal  – en maar liefst 107cm op de Kriegerhorn!
Engelberg – Caroline Pirskanen‏ @carolinevonb
Lac-des-Corbeaux / Via Alsace – Lorraine Chasseurs d’Orages / Météo
Kerstsfeer in Warth Schröcken (Vorarlberg). Webcambeeld rond middernacht!

Geen neerslag viel er aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam en door de noordelijke stroming was het vooral langs de Zwitserse zuidkant zonnig en ook zacht. Hoogste temperatuur werd gemeld vanuit Ascona, de laagst gelegen stad aan het Lago Maggiore, alwaar het kwik tot 11 graden steeg! Tegelijkertijd meldden de hoogste weerstations van de niet ver daarvan gelegen Zwitsers Berner en Walliser Alpen -22 graden!

Ook het Lago di Como profiteerde door de noordelijk stroming van de droge lucht en zon!

Ijzig koude dagen
Vandaag geraken we dieper in de zeer koude polaire lucht die vooral op hoogte ook goed vertegenwoordigd is. De dag start op uitgebreide schaal met matige tot strenge en zelfs zeer strenge vorst met temperaturen van -10 tot -25 graden.

Actuele temperaturen 09h00

Door de Höhenkaltluft, tot -38 graden op 500 hPa / 5km), die momenteel richting het zuiden van Frankrijk uitstroomt valt er in het westen en zuidwesten sneeuw of sneeuwbuien en ook vanuit de Pyreneeën sneeuwt het lokaal flink door!

GFS 500 hPa

Overdag zullen door de koude boven luchten en de weinige dagelijkse gang ook elders weer sneeuwbuien ontstaan.

Radar 09h00

Voorkeur naar het westen en zuiden toe. Sneeuwvalgrens tot in de lagere delen en dalen, in de buurt van de grotere lager gelegen grote wateroppervlaktes deels ook wat regen of natte sneeuw!

Vooral in de Franse Alpen valt vandaag sneeuw. Les Gets‏ @lesgetsnews

Winters weekend, afnemende sneeuwkansen
Voor wat betreft de komen dagen kunnen kunnen we het kort houden. Aanhoudend koud Frühwinterwetter met vooral in het zuiden nog kans op wat sneeuw (Italie laagje). In de loop van de zondag en ook maandag op warmte frontje dan overal weer meer wolken(velden) en kans op wat licht sneeuw. Sneeuwvalgrens meest tot in de dalen,  lokaal in het noorden (laagland) tot 600 a 700 stijgend.

Blokkade hoog blaast aftocht
Volgende week gaat het Atlantische blokkade hoog aan de wandel en trekt met zijn zwaartepunt gedurende de week via de Alpen naar zuidoost Europa. Een Atlantische depressie die maandag nog ten westen van de Azoren ligt trekt in snel tempo de Atlantische Oceaan over en wordt donderdag met zijn kern (975 hPa) boven Schotland verwacht!

ECMWF maandag, bij de Azoren zien we het voor ons belangrijk wordende laag al in beeld komen

Door het aan de wandel gaan van het Atlantische hoog begin volgende week komt er een einde aan  de zeer koude NO stroming en  vanuit het westen gaat er geleidelijk zachtere lucht binnenstromen. Tevens zal door de neerdalende luchtbewegingen binnen het hoog (subsidentie) de lucht vooral ook op hoogte gaan opwarmen.

Kaiserwetter
Niets dramatisch allemaal want het opgebouwde koude reservoir boven de Alpen en grote delen van Europa kan we tegen een stootje en mede door de onderste koude laag die niet zomaar zal worden weggeruimd (inversie /mist en Hochenebel kansen lageer delen) blijft het ook dan gewoon winters. De bergen mogen zich bovendien gaan verheugen op een aantal dagen met Kaiserwetter. De wat aangenamere temperaturen, de droge lucht (lage dauwpunten) en weinig wind samen met de (verse) sneeuw gewoon perfecte condities.

ECMWF woensdag hogedruk, niet meer zo koud en vooral in de bergen heel veel zon!!

In de tweede helft van de week wordt het dan even spannend omdat we wat meer te maken gaan krijgen met het hier boven beschreven laag dat dan boven Engeland is aangekomen. Het systeem heeft nog wat zachtere lucht in zijn bagage en het is dan maar net de vraag hoever en hoe sterk deze zachte lucht invloed zal gaan uitoefenen naar het westen toe!

GFS voor donderdag met de ietwat zuidelijkere koers van het laagje (noor Denemarken)

Het moge duidelijk zijn dat ook de koers van het laag zeer belangrijk gaat worden voor wat betreft de instroom van de zachtere lucht en -of opkomend Südföhn aan de noordkant en Südstau in het westen en zuidwesten. In grote lijnen zitten de modellen voor wat betreft deze ontwikkelingen aardig op één lijn maar “der Teufel steckt im Detail

GFS neerslag voor vrijdag, koude lucht begint alweer aan de opmars naar het zuiden

Volgende winter inval
Gelukkig zal de thermische opleving donderdag maar van korte duur zijn want via de achterdeur van het laagje en in combinatie met het opbouwende Atlantische hoog gaat er vanaf vrijdag en in het weekend (!!) vanuit het noorden weer polaire lucht naar het zuiden en de Alpen uitstromen en keert de winter met vorst en sneeuw gewoon weer terug!

ECMWF voor maandag en weer volop in de kou!

Ook de start van de nieuw week gaat winters verlopen, later dan mogelijk met meer noordwest component wat minder koud maar daarvoor wel weer toenemende sneeuwkansen!

Saas-Fee 14 daagse trend multimodel / GFS

Samengevat mogen we stellen dat de scherpe kantjes van de kou er vanaf maandag afgaan, donderdag en vrijdag dan zeer spannende dagen alvorens op vrijdag / zaterdag de winter weer terug keert. Wij blijven volgen, graag weer tot vanavond! Ciao vanuit een koud Termen in Oberwallis

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.539 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Alpen – In de ban van polaire vrieskou (en sneeuw)”

 • Jan van soest
  1 december 2017 at 10:51

  Het is een geweldige start van het seizoen!
  Zolang dat hoog maar niet boven Europa blijft hangen.

  • Johann
   1 december 2017 at 12:22

   Boven Europa op zich niet verkeer, ok saai en geen dynamiek maar dan prima wintersport weer en koud (inversie). Zuidoostelijk (Balkan) zou veel erger zijn, dan gaat die ZW warmte pomp op gang komen en dat zou funest zijn voor de winter (feelings)!

 • eri
  1 december 2017 at 11:04

  klopt het dat oostenrijk langs het net vist met flinke nieuwe sneeuw of komt er volgende week nog een pak sneeuw bij?

  • Johann
   1 december 2017 at 12:04

   Eind volgende week van westen en zuiden uit sneeuw (regen) later dan ook in noorden. Probleem zal niet zozeer de sneeuw worden maar vooral de Föhn en verzachting moeten we even goed in de gaten houden( pre-frontale advectie van warme lucht / Südföhn)

 • Frederic
  1 december 2017 at 14:25

  Hallo Johann,
  op de diverse vooruitzichten zie ik toch dat de voorziene sneeuw voor de Zuid Alpen verdwijnt?
  Ik bedoel de voorziene hoeveelheden sneeuw zijn wel plotsklaps volledig gezakt..
  Denk je dat er toch een Südstau zit aan te komen misschien?

  Ik dacht dat, op basis van de recente vooruitzichten, de Noord Alpen terug goed gingen bediend worden.

  grtjes

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier