Advertentie



 

Algemeen;  met het verder wegtrekken van (hoogte)laag – Dora – richting Sicilie is er een einde gekomen aan de Südstau en Südföhn situatie. Onder invloed van een inkomende hoogtetrog stroomt geleidelijk drogere en ook weer koudere lucht over de Alpen uit. Zwakke hogedruk invloed onderdruk de neerslag activiteit en zal ook voor zonnige momenten gaan zorgen. Volgende week kouder en weer toenemende sneeuwkansen!

Rustig winterweer, volgende week weer nieuwe sneeuw storingen

Gisteren nam de invloed van het naar de zuidelijke centrale Middellandse Zee wegtrekkend hoogtelaag Dora geleidelijk verder af en daarmee kwam er ook een einde aan de drie dagen durende Süd(ost)stau neerslag. Tevens verplaatste het zwaartepunt van de neerslag zich meer naar de centrale Alpenzuidkant en het westen van de Oostenrijkse Alpen.

Door de extreme neerslag die in de loop van de maandag zijn climax bereikte was er lokaal veel overlast door enerzijds de gigantische sneeuwhoeveelheden, lawine’s en lawinegevaar en anderzijds door modderstromen en steenslag.

Vooral het zuidelijke Oberwallis had, zoals we gisteren ook al uitvoerig hebben bericht via onder andere Twitter, te kampen met veel overlast en in sommige dorpen kwam het openbare leven geheel stil te liggen of moest er worden geëvacueerd. Ook waren  zijn diverse gebieden en dorpen nog steeds van de buitenwereld afgesloten.

Niet verwonderlijk ook wanneer we kijken naar de neerslag die er in de periode vanaf zaterdag tot en met dinsdag met de Südoststau (reotu d’est) viel. Opvallend ook dat juist de normaal zo drogen gebieden zoals de Vispertäler de meeste neerslag kregen, lokaal viel er hier 100 tot 150 mm. en lokaal tot 200 mm aan neerslag of zelfs nog meer. Hogerop viel er sneeuw, heel veel sneeuw!

Kaart met de neerslag zoals die 3 dagen geleden werd verwacht. Mooi hierop zijn ook de typische Südoststau (retour d’est) gebieden te zien

Meer informatie over de diverse Stau gebieden vind je – Alpen indeling sneeuw / stau gebieden

Tot 270cm Neuschnee in 72 uur
Zo viel er in de Vispertäler en het Simplongebied 140 tot 200 cm en lokaal in de Simplon boven de 2500 meter tot 270cm aan Neuschnee. In het Bredettotal en Maggiatal 100 tot 140 cm aan sneeuw. In het zuidelijke Wallis en Oberwallis als ook het overige Tessin 40 tot 70 cm en lokaal tot 100 cm. Minder sneeuw, meest zo 20 tot 50cm  viel er richting de Berner Alpen en langs de noordelijke Alpenhoofdkam tot aan de Berninapas en ten zuiden daarvan in het Oberengadin. Hieronder een compilatie van de Südstau sneeuw;

Meer foto’s via de Website van WetterOnline zie – HIER

Ook de noordwestelijke Italiaanse Alpen (Piemont, Aosta) en de aangrenzende Franse Alpen profiteerden van enorme Sneeuwhoeveelheden van 100 tot 200 cm en lokaal hogerop nog meer. Omdat hier de sneeuwvalgrens beduidend lager lag (800 tot 1400 meter) viel de meeste neerslag in vaste vorm en konden er ook grotere accumulaties worden opgetekend.

In rustigere en weer wat kouder vaarwater
De Südföhn kwam gisteren in de westelijke Alpen op het inkomen van de Atlantische hoogtetrog tot liggen en daarmee kwam ook een einde aan thermische hoogstandjes van 17 tot 18 graden. Zacht was het daarentegen nog aan de oostelijke noordkant waar de Föhn nog wat langer doorstond, lokaal steeg het kwik hier nog tot 16 graden.

In nacht trok de neerslag onder verdere afzwakking richting de oostelijke Alpen weg en ook langs de  de centrale zuidkant viel er nog laatste neerslag, sneeuwvalgrens meest tussen de 1000 en 1300 meter.

Radarbeeld 08h00 Bron Wetteronline.de

Onder invloed van een een hoogtetrog en met  zwakke luchtdrukstijgingen knapt het weerbeeld vandaag overal verder op en gaat ook in het oosten de neerslag eruit. Overdag hebben we dan te maken met een mix van wolken(velden) en opklaringen.

Er staat meest een zwakker zuidwestelijke wind, in het oosten eerst nog een krachtige tot harde zuidoosten wind. De temperaturen komen niet meer zo hoog uit en ook in de bergen is het een stuk kouder dan voorheen. Op 2000 vriest het een graad of 2 en op 3000 meter een graad of 11.

Voor de rest van de week inclusief het weekend verandert er grosso modo niet veel aan het rustige winterweer en verblijven we tussen hogedruk boven Rusland en de Azoren en lage druk boven het west Europese continent in een soort niemandsland.

De temperaturen gaan de eerste dagen nog wat verder naar beneden om vervolgens in het weekend weer licht te stijgen. Tevens krijgt met zwakke hogedruk invloed de zon ook weer meer speelruimte en belooft het heel fraai wintersport weer te worden.

Net als gisteren al in de Franse Alpen mogen we ook elders de komende dagen redelijk goed wintersport weer verwachten. Foto La Pagne
Zon, uitnodigende sneeuw maar ook een precaire lawine situatie. Het is zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven

Het blijft de komende dagen echter zaak hoe uitnodigend de sneeuw er ook bij ligt om op de gemarkeerde pistes te blijven. Weliswaar zal het het lawinegevaar teruggeschroefd worden naar code rood (vandaag)  tot code (oranje), de gehele situatie blijft door de vele sneeuw, sneeuw vervrachtingen als ook door sterk wisselende condities uiterst precair. Vooral het gevaar op zogenaamde Gleitschneelawinen blijft aanwezig.

Nieuwe sneeuw met Nordweststau
Ten slotte nog even een blik voor wat betreft de wat langere termijn. Net als gisteren berekenen de weermodellen in de nieuw week een overgang naar een noordwestelijke stroming waarmee steeds koudere maritiem polaire lucht richting west en midden Europa en tot over de Alpen wordt aangevoerd.

GFS00 T850 hPa voor dinsdagmiddag 16-01

Met een steeds zuidelijker koers van de polaire jet geraken we dan steeds dieper in de koudere lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de lagere delen en dalen. Vooral de noordwest Staugebieden mogen zich dan gaan opmaken voor verse sneeuw en wellicht veel verse sneeuw.

ECMWF (EC12)

Of dat dan allemaal gaat lukken en in welke mate is aandacht voor de komende dagen. Tot zover voor dit moment, ik ga straks voor een paar dagen Termen voor het diep winterse Rosswald verruilen (beelden en vlog dan later). Fijne dag en tot laters maar weer. Ciao

Zeer precaire / kritische lawine situatie

In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) en groter Neuschnee hoeveelheden onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn. Door de vele sneeuw kunnen in Oberwallis ook spontaan lawines ontstaan.

Er geldt een code ORANJE deels ook nog ROOD en ROOD-ZWART!

Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!

Net als Zermatt zijn ook Saas Fee en het bovenste Saastal afgesloten van de buitenwereld en door het zeer grote lawine gevaar worden out door activiteiten afgeraden.

Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 2.567 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Balans opmaken Südstau; 150-270 cm Neuschnee in 72 uur”

  • de cock nico
    10 januari 2018 at 16:30

    hoi johann
    kun je al iets zeggen voor de week van 14 jan ik heb nog altijd niet geboekt omdat het nogal wisselt met de kaarten. waar gaat het best vertoeven zijn in die week ik twijfel nogaltijd tussen nauders, alta badia,of heb jij nog andere suggestie’s
    gtjs nico en alvast bedankt

  • Bertil Blaas
    10 januari 2018 at 20:03

    Dag Johann,
    Leuk terwijl je in Rosswald verblijft kom je ook even bij RTL 4 weer langs op tv.
    Klasse, overigens leuk werkje, het dak van Chalet iets verlichten.
    Grusse uit Zuid LB.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier