Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: </strong Het is al een tijdje aangekondigd, het gaat sneeuwen in de Alpen en niet zo’n beetje ook. Aan de zuidzijde wordt extreem veel neerslag (sneeuw) verwacht wat geheid problemen gaat opleveren. De weerkaarten komen al dagen achtereen met ongelooflijke neerslagsommen. We zien met speels gemak 200 mm neerslag in de berekeningen staan en lokaal kan dit oplopen naar 300 mm. Hierbij ligt de sneeuwgrens vrij laag, maar zijn er wel verschillen tussen de Westelijke en de Oostelijke Alpen. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot en de plaatselijke weerdiensten hebben al waarschuwingen uitstaan voor het verwachte noodweer. Voordat het geweld losbarst is het nog rustig en vrij koud in de Alpen met vandaag in de zuidoostelijke helft wat lichte sneeuwval. Minder extreem winterweer wordt aan de noordzijde van de Alpen verwacht, maar ook daar komt het tot sneeuwval.

Verantwoordelijk is een uitzakkende hoogtelaag gevuld met koude polaire lucht. De opwaartse tak (stroming) gaat over de (relatief warme) Middellandse Zee, waarmee continu vocht wordt opgepikt en dit botst tegen de zuidzijde van de Alpen. Dit zorgt voor stuwing (Südstau). Deze combinatie zorgt voor overvloedige sneeuw. Wellicht iets teveel van het goede, maar daarover later meer.

Bulderende sneeuwkanonnen zal straks voorlopig even niet meer nodig zijn aan de Alpen-zuidzijde. Zoals hier in Fanningberg.
Spectaculaire view afgelopen nacht vanaf de Zugspitze. Hochnebel met daarboven heldere condities.

Vandaag rustig en vrij koud, in het (zuid)oosten lichte sneeuw

De Alpen bevinden zich vandaag al in een koude luchtsoort. De luchtdruk is laag, maar vlak. Hierbij is het dus rustig weer met naast (laaghangende) bewolking ook nog wel wat ruimte voor de zon. Op veel plaatsen blijft het kwik zelfs in het dal flirten met het vriespunt en wat hogerop vriest het al snel. De oostelijke Alpen hebben te maken met een front waaruit het licht sneeuwt. Ook ijzel of ijsregen behoort tot de mogelijkheden. In Zwitserland valt lokaal wat sneeuw. Allemaal nog niet heel spannend, maar al wel winters. Met ijzel is het natuurlijk wel opletten geblazen.

Een vlak lagedrukgebied zorgt voor wat sneeuw, vooral in de zuidoostelijke Alpen. Vooral in het westen en zuiden is er ook wat zon.

Vrijdag opkomende Südstau met extreem veel sneeuw

Vrijdag klopt het eerder genoemde lagedrukgebied met extreem veel neerslag op de Alpenzuidzijde. Het begint te regen en hogerop te sneeuwen, steeds intensiever en langduriger. De sneeuwgrens pendelt tussen het dal en de 1200 meter. Door intensieve neerslag kan de sneeuwgrens ook weer wat verder dalen. Aan de Noordkant valt veel minder neerslag.

En lagedrukgebied boven West-Europa zorgt voor een flinke Südstau met sneeuwval aan de zuidkant van de Alpen. Ook in de Spaanse bergen gaat het sneeuwen.
De sneeuwvalgrens bevind zich vrijdag tussen het dal en de 1200 meter hoogte.

Enorme Südstau, storm op de bergtoppen

Door de geschetste weersituatie treedt er een zeer sterke Südstau op. De wind trekt dus flink aan tot stormkracht op de hogere toppen. Dit in combinatie met sneeuwval is geen fijne cocktail.

Sneeuw en een harde wind maken het zeer onaangenaam buiten.
Vrijdag hebben de Alpen te maken met een zeer krachtige Sudfohn.

Weekeinde aanhoudend onbestendig met een stijgende sneeuwvalgrens

Het hoogtelaag is niet van plan om te vertrekken en de neerslag wordt helemaal uitgeknepen boven de Alpen. De Südstau neemt af waardoor de wind ook geleidelijk in kracht afneemt. Aan de oostzijde van het laag wordt tijdelijk wat zachtere lucht aangevoerd waardoor de sneeuwgrens in de oostelijke Alpen oploopt naar 1200 tot 1500 meter hoogte. Daaronder valt dus regen. Dit kan problemen gaan opleveren met het smelten van de sneeuw en ook het lawinegevaar gaat daarmee toenemen. De zachtere lucht is waarschijnlijk maar tijdelijk. Volgende week stroomt er alweer een portie koudere lucht uit over de Alpen. Daarmee klopt koning winter dus heel hard op de deur en wordt er een mooie basis gelegd voor later.

Bakken met sneeuw aan de Alpenzuidzijde. Op een enkele plek ligt zondagavond bijna 3 meter met sneeuw. Onvoorstelbaar! Ook elders aan de zuidkant zijn forse neerslagsommen te verwachten.

Tenslotte de ensembles

Prikpunt Tirol. In de loop van vrijdag komt het tot neerslag die aanhoudt tot in het weekeinde. In het dal valt ook regen. Daarna wordt het droger en liggen de maxima rond of onder het klimatologisch gemiddelde.
Aan de zuidzijde (prikpunt Italiaanse Alpen) valt veel meer neerslag en daar moet men dan ook rekening houden met de nodige overlast.

De Alpen gaan dus een spannende tijd tegemoet met extreem veel neerslag, vooral de Alpenzuidzijde ontspringt de dans niet. Er valt in korte tijd extreem veel sneeuw, wellicht is dit wat teveel van het goede en gaan we de berichten in het nieuws zien met de nodige overlast. Laten we hopen dat het mee zal vallen. Aan een goede basis zal het aan de Alpenzuidkant niet liggen. Blijf volgen en we houden u op de hoogte over de situatie in de Alpen. Lees ook onze eerdere artikel omtrent de verwachte sneeuwval hier nog eens na.
Fijne dag!

(Visited 1.846 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Alpen- Bakken met sneeuw gaan zuidzijde spannende tijd bezorgen”

 • Bernie
  3 december 2020 at 13:12

  Komt er binnenkort ook weer een update over de lage landen? Die vind ik ook zo leuk!

  • Arjan
   3 december 2020 at 15:13

   Ha Bernie, de focus ligt op de Alpen.(Ik) zal kijken of ik tijd heb om vrijdag of zaterdag een extra bericht voor de LL te maken. Volg tot die tijd de updates onderaan het bestaande artikel van de LL.

   • Bernie
    4 december 2020 at 09:39

    Dank je wel! Ik kijk elke dag naar de ontwikkelingen!

 • Nicholas
  3 december 2020 at 13:54

  Allemaal leuk en aardig maar voor een groot deel van de Alpen gaat er gewoon heel veel regen vallen vanwege de hoge sneeuwgrens. Dat wordt ook erg interessant wat de effecten daarvan worden.

  • Arjan
   3 december 2020 at 15:17

   Hoi Nicholas, dat wordt zeker interessant. De sneeuwvalgrens schommelt nogal de komende dagen afhankelijk van de exacte positie van het hoogtelaag en daarmee de micro-klimaat gebieden in de Alpen. Zo kan bij weinig wind de SVG weer sterk dalen door neerslagafkoeling, ten tijde van de Fohn loopt deze dan weer (tijdelijk) op. Dit is ook benadrukt in het artikel :).

   • Nicholas Molkenboer
    3 december 2020 at 17:20

    Dank, we gaan lekker kijken wat er gebeurt!!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier