Advertentie 

Avond update weermodellen

Tijdelijk iets zachter
Een warmtefrontje schampt vannacht en morgenochtend de noordelijke Alpen en gaat meer bewolking en wat lichte sneeuw geven. De sneeuwvalgrens stijgt door de instroom van wat zachtere lucht en met een zwakke föhn aan de noordkant tijdelijk tot 1000 a 800 meter.

Theta-Es voor dinsdag 06h00, mooi is de tong met wat minder koude en vochtigere lucht te zien die er even inkomt (ingetekend met de oranje stippellijn)

In het zuiden en inner-alpin sneeuw (tot zover van toepassing) tot 700 a 500 meter of gewoon tot in het dal. In de middag volgt het koufront en daalt de sneeuwwvalgrens weer tot in de dalen en lagere delen.

Sneeuwvalgrens dinsdag ochtend

Koufront /vorst verscherping
Vanaf woensdag volgt vanuit het noorden geleidelijk nog koudere polaire lucht. De lucht is vrij droog en dus zullen de neerslag hoeveelheden bescheiden uitpakken. Mogelijk dat het zuiden en met name zuidoosten donderdag nog wat meer sneeuw gaat meepakken op een laagje dat van west naar oost over noord Italië gaat trekken.

Temperatuur en neerslag mult-model en GFS ens, prikpunt Lech

Al geboekt??

Aanhoudend winters
Ook op de langere termijn gaat het winters verder, weliswaar gaan de scherpe kantjes er vanaf maandag wat af maar ook dan blijven de temperaturen duidelijk onder het langjarige klimatologische gemiddelde. In hoeverre storingen verse sneeuw zullen gaan brengen is nog niet geheel duidelijk op deze termijn. Woensdag – donderdag volgt er vanuit het noorden dan weer een volgende portie polaire lucht en sneeuw !

Aan het einde van de langere termijn, we zitten dan rond 10 december kiest de operationele uitdraai van het GFS voor een veel zachtere oplossing. Deze wordt echter door de andere ensemble leden niet of slecht gedeeltelijk ondersteund. Voorlopig deze “uitbijter” dus maar even vergeten!

GFS met aan het einde de afwijkende operationel run (dikke zwarte lijn)

ECMWF
Het Europese model ECMWF gaat in grote lijnen mee met het GFS model. In de loop van de volgende week ook hier een tijdelijke verzachting vanaf dinsdag – woensdag. De verzachting wordt vanavond wat prominenter berekend doordat het zwaarte punt van het “oude” blokkade hoog naar zuid Europa verplaatst.

Met de opbouw van een volgend Atlantisch blokkade gaat in het voorveld van een uitdiepende hoogtetrog en opkomend koufront tijdelijk markant zachtere lucht binnen stromen.

ECMWF met de pre-frontale verzachting medio volgende week

Voor woensdag en donderdag met een zuidwestelijke hoogtestroming dan zachter. Vrijdag volgt het koufront en gaat het opnieuw afkoelen resp. keer de winter terug!

Voor wat betreft de langere termijn, tweede helft van de volgende week,  lijken de modellen wat te worstelen met de sturende drukgebieden en het verloop van de polaire jet. De vraag is daarbij ook in hoeverre de ECMWF deze zachtere variant ondersteunen.

Morgen maar eens verder kijken, fijne avond nog en truste voor straks…. Ciao

Voor diegenen die het gemist hebben hieronder de Vlog vanmiddag gemaakt vanuit de sneeuw in de Oberwallis Alpen!

(Visited 1.015 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier