Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Avond Update weermodellen / sneeuw prognoses

Morgen gaan we even terugkijken op een heel turbulente dag in de Alpen. Vanavond een blik vooruit op hetgeen Frau Holle of misschien Herr Thialf nog allemaal voor ons in petto hebben.

Donderdag veel neerslag / Warmtefront
Aandachtspunt is een opkomend warmte front dat morgen nogmaals voor turbulent en zeer nat weer gaat zorgen. Weliswaar is achter een koufront vanmiddag al wat koudere lucht binnen gestroomd en de sneeuwvalgrens weer gedaald naar 1200 tot 1000 meter en in het noorden lokaal tot 900 a 600 meter, een lang leven zal deze koudere lucht niet beschoren blijven.

Vannacht sneeuwt en regent het nog verder en morgenochtend zal de neerslag met het binnenlopen van het warmtefront verder gaan intensiveren. Tegelijkertijd gaat in de ochtend de sneeuwvalgrens snel stijgen naar 1800 tot 2400 meter en gaat een groot deel van de neerslag die dan nog volgt in vloeibare vorm vallen.

Sneeuwvalgrens donderdagmiddag 15h00

Aan de zuidkant en speciaal de oostelijke zuidkant (tot in de namiddag) algemeen wat lagere sneeuwvalgrens en waarschijnlijk ook wat langere tijd nog sneeuw tot 1000 a 800. Opnieuw gaat de harde tot stormachtige wind met in de bergen storm een thema worden, zo tubulent als vandaag lijkt het echter niet te worden. Algemeen ook morgen nog zeer slechte tot slechte wintersport condities waarbij vele liften niet in bedrijf zullen worden genomen!

Vrijdag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich wat meer langs de west en noordkant van de Alpenhoofdkam, in de zachte lucht sneeuwt het pas vanaf 1700 tot 2000 meter. In de loop van de dag dan afnemende intensiteit als ook wind.

Tot vrijdagmiddag gaat er in de Weststau gebieden boven de 1800 a 2200 meter veel Neuschnee vallen waarbij lokaal 80 tot 130 cm gaat vallen. In de lagere delen duidelijk minder door de regen, tevens zal de gevallen Neuschnee voor een groot deel weer weg regenen of smelten. Algemeen geldt hoe lager hoe meer sneeuw zal verdwijnen.

Arpege, sneeuwval cumulatief tot vrijdagmiddag

GFS model
In het weekend zien we een hoogtelaag positie nemen boven het noorden van het Iberische Schiereiland en gaat zachte lucht vanuit het zuiden tot over de Alpen naar het noorden toe uitstromen. Het wordt dan zacht waarbij een opkomende Südföhn voor een extra thermische opleving zal gaan zorgen. met de föhn en drogere lucht dan algemeen verder verbeterende wintersport condities. De zuidkant krijgt toenemend te maken met Südstau neerslag.

Vanaf dinsdag zien we dan langzaam weer wat verschuiving optreden in samenspel met noordelijke hogedruk en Atlantische lagedruk. Algemeen gaan de temperaturen weer een dalende trend inzetten.

Omdat we waarschijnlijk met meer hogedruk te maken gaan krijgen (brug ten noorden van de Alpen) zal het weerbeeld vanaf maandag – dinsdag verder gaan opknappen en met een beetje geluk gaat de zon weer flink partij geven.

In het verdere verloop zien we nog steeds een hoog onzekerheid maar lijkt de trend naar nog kouder winterweer gegeven. In hoeverre storingen dan sneeuw gaan geven is nog onzeker, grotere neerslag hoeveelheden worden er echter niet meer verwacht.

ECMWF model
Het Europese model volgt vanavond in grote lijnen het GFS model. Ook hier dus het hoogtelaag met de zachtere zuidelijke stroming meet de Südstau en Südföhn. In de loop van de volgende week dan ook geleidelijk wat kouder. De echte arctische vrieskou en die mooie winterse setting wordt vanavond door de operationele run niet meer ondersteund doordat het hoog zijn zwaartepunt naar het zuidoosten zal gaan verplaatsen en de veel koudere vrieslucht via Oos Europa en de Balkan naar het zuiden gaat uitstromen

Sneeuw(dek) prognoses
Omdat ons vele vragen bereiken over hetgeen de gevolgen van de regen op de sneeuw(dek) zijn wil ik daar nog even nader op ingaan zonder al te technisch te gaan worden.

Net als bij gletsjers kunnen we in de winter ook in de bergen spreken van een “massa balans of balans ratio“. Deze kunnen we definiëren als de massa van de gevallen sneeuw minus de massa van de weggesmolten sneeuw. Is deze positief dan spreken we van “accumulatie”, is deze negatief dan spreken we van ablatie (smelten)

Algemeen kunnen we stellen dat droge lucht en weinig wind (negatieve dauwpunten) gunstig is voor het sneeuwdek,  vochtige lucht (hoge dauwpunten) en veel wind daarentegen ongunstig. Verder maakt het nog verschil of we te maken hebben met een ouder sneeuwdek (gezette sneeuw) of een vers sneeuwdek (nog niet gezette sneeuw). Voordat sneeuw goed gezet is gaan er een aantal dagen overheen en neemt de hoeveelheid lucht (ruimte) tussen de sneeuw kristallen af. Hoe meer de de sneeuw zich kan zetter hoe beter deze bestand zal zijn tegen externe factoren zoals o.a. hier boven genoemd.

Diverse gezette sneeuwlagen met onderop de gezette sneeuw en boven op de verse sneeuw. Foto Oberwalld / Oberwallis / Oberboms

Momenteel ligt er globaal in de Alpen boven de 1800 meter een bovengemiddeld sneeuwdek van 100 tot 300 cm of zelfs nog meer. Deze sneeuw is voor een groot gedeelte al gezet, enkel de Neuschnee van de laagste dagen nog niet. Grosso modo zal vanaf 1800 meter de massa balans niet afnemen maar door nieuwe sneeuw verder gaan toenemen.

Vanaf 1400 tot 1800 meter zullen we echter wel met een negatieve balans fase te maken gaan krijgen. Hier gaat gaat de komende dagen 10 tot 30 cm verloren, voornamelijk Neuschnee. Beneden de 1400 meter wordt het de balans dan steeds negatiever en gaat er tot en met het weekend 30 tot 40 cm van het sneeuwdek verloren. Nog dramatischer wordt het voor de lagere delen en dalen, daar zal vrijwel alle of alle sneeuw die er ligt gaan verdwijnen! Vandaag was het met de regen hier in Termen al raak en binnen enkele uren was alle verse sneeuw rond het middag uur alweer weggesmolten. Foto vanmorgen vroeg en om 12h00

Naast de weer prognoses maken we via onze weermodellen ook gebruik van sneeuw prognoses en wel bij die weerstations die ook dagelijkse sneeuwhoogte metingen doen (volgens vastgelegde criteria). De weer modellen maken dan ook meerde malen per dag een berekening voor het sneeuwdek (zgn MOS-MIX). Voor bijvoorbeeld mijn eigen weerstation (onderdeel van Meteo-Centrale- Schweiz) berekent MOS dat het sneeuwdek, vanmorgen nog 55 cm (30 cm goed gezet), begin volgende week compleet verdwenen zal zijn! Pakken we bijvoorbeeld het weerstation in Warth (Vorarlberg op 1475m) erbij dan zal van de 80 tot 90 cm (morgen) in de loop van de volgende week nog 40 tot 50 cm over zijn.

Opgemerkt dient nog te worden dat de verschillen lokaal door bijvoorbeeld föhn of juist regen nog groter dan wel minder groot gaan uitpakken. Föhn bijvoorbeeld heeft ten opzichte van regen weer het voordeel dat de dauwpunten laag zijn (negatief) wat dus weer gunstig(er) voor het sneeuwdek is!

Sterk wisselende condities / verse sneeuw / regen – zeer precaire / kritische lawine situatie

In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn.

Lawine vanmiddag in de omgeving van Val d’Isere / @simplyvaldisere 6 u6 uur geleden

Opnieuw  waren er de afgelopen dagen weer slachtoffers te betreuren door diverse lawines in de Alpen. Alleen in de Zwitserse Alpen zorgden de afgelopen 3 dagen  10 lawines in de Zwitserse Alpen voor de diverse (zwaar) gewonden en helaas ook weer 1 dode!

er geldt een code ORANJE tot ROOD !

Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!

Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.606 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Avond update / sneeuw prognose”

 • Johann
  3 januari 2018 at 20:49

  Diep triest en nog maar weer eens de waarschuwing “Blijf op de gemarkeerde pistes” Er geldt een code ROOD / ORANJE (kritische lawine situatie) #lawine#avalanche #kritisch

  //
  Groep van 9 was vanmiddag onderweg in de bergen. 14.00 uur lawine. Dochter dood geborgen. Moeder vanavond overleden. Zeer zware reddingsactie voor bergredding. 7 anderen gered
  //

 • Alice
  3 januari 2018 at 23:28

  Afschuwelijk. Dat is dan weer de keerzijde van de winter. Sterkte voor de nabestaanden.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier