Advertentie 

Algemeen: laag – Eckhart – is inmiddels doorgetrokken richting de Zwarte Zee en de toestroom van vochtige neemt geleidelijk af. Daarmee komt van west naar oost geleidelijk een einde aan de Nordweststau, de oostelijke Alpen zullen echter nog wat langer geduld moeten hebben voordat het ook hier droog wordt en de zon er weer aan te pas komt. De zuidelijke Alpen profiteren nog even van de  betere condities, met de noordwestelijke stroming  is het hier droog, naar het zuiden toe zonnig en zacht.

Maandag start astronomische lente

Een warmtefront zorgde gisteren aan de Alpennoordkant voor een compleet verregende en onstuimig dag. Vooral in de Stau van de Alpenhoofdkam viel het nodige aan hemelwater. Omdat er gaandeweg de dag ook steeds zachtere lucht werd aangevoerd steeg de sneeuwvalgrens tot boven 2000 meter.

Op 2000 meter met nul graden voldoende voor sneeuw. Maar ja, die wind! Foto via Hans ter Braak @hansterbraak
Mittelberg “White out” Foto via Hans ter Braak
Ondanks het slechte weer toch ook veel plezier tijdens de “Family Freestyle Weekend” in Ski Amade -Betterpark Alpendorf

Wat koeler was het nog aan de noordkant van de oostelijke Alpen met sneeuw boven de 1500 a 1800 meter. Ook hogerop was het zeer zacht met zelfs op het  Monte Rosa (Plattje) op 2880 meter temperaturen die boven het vriespunt lagen. Ook de Simplonpas hier in Oberwallis  (2005m) meldde gewoon regen met een temperatuur van bijna 4 graden.

Bijna 5 graden ook vanmorgen op de Simplonpas, gisterren heeft hier en ook nog hogerop gewoon geregend

Verder stond er een harde en in de bergen ook stormachtige wind die het wintersport plezier en de de bedrijfsvoering van de Bergbahnen ook nog eens frustreerde. Al met al een vervelende”herfstdag” die we maar snel moeten vergeten.

Geleidelijke weer rust in de atmosfeer
Laag Eckhart is inmiddels doorgetrokken richting de noordelijke Zwarte Zee en van het oosten uit kan de atmosfeer door stijgende luchtdruk weer tot rust komen. Vooral de westelijke Alpen gaan dit merken, de neerslag trekt zich naar het oosten terug en van het westen uit wordt het ook hieraan de noordkant droog en volgen eerste opklaringen.


De oostelijke Alpen hebben echter ook vandaag nog te maken met de neerslag die samenhangt met het overtrekkende warmtefront. De sneeuwvalgrens  ligt hoog, alrgmeen boven de 1800 a 2000  in het uiterste oosten ook nog lager en aanvankelijke kan het nog sneeuwen vanaf tot 1000 a 1200 meter alvorens daar in de loop van de dag de zachtere lucht ook terrein gaat winnen en de sneeuwvalgrens zal doen gaan stijgen.

Radarbeeld 08h30 Bron WetterOnline.de
Eerste opklaringen boven Diablerets Villars Gryon – Chaur Ronde
De zon komt door de bewolking en Hochnebel in La Plagne
En Tignes
En al weer mooi blauw in Courchevel – La Signal
Zwaar bewolkt met nog wat sneeuw in de oostelijke Alpen. Steiermark. Temp op 1850 net onder nul
En een winters beeld ook in de Beierse Alpen – Grosser Arber waar het tot circa 1200 meter sneeuw

Lente
Maandag gaat om  11:29 de astronomische lente van start en ook het weer lijkt zich daarmee te conformeren. Laatste wolken(velden) nog in het oosten maar verder zal de zon het weerbeeld in de Alpen bepalen. Met een naar west tot zuidwest draaiende hoogtestroming gaat dan nog zachtere lucht binnenstromen.De middagtemperaturen stijgen naar 15 tot 18 graden en lokaal wordt het 20 tot 21 graden warm. Ook in de bergen wordt het bijzonder zacht met een vorstgrens die tot of zelfs boven de 3000 meter gaat uitkomen. Voorjaar dus!

Maandag start lente, het wordt zonnig en zeer zacht!

Vanaf dinsdag komen we geleidelijk aan de voorzijde van een uitzakkende hoogtetrog te liggen, met een in kracht toenemend zuidwestelijke hoogtestroming gaat er aan de Alpenzuidkant toenemend vochtige lucht stuwen. De bewolking wordt er steeds dikker en geleidelijk gaat er neerslag vallen die zich verder naar het noorden toe uitbreidt.

Woensdag met de uitzakkende hoogtetrog, de jetstream ligt dan net boven de westelijke Alpen

De oostelijke Alpen houden het dinsdag nog droog, de noordkant krijgt te maken met föhnige condities. Hier zullen de hoogste temperaturen gehaald worden en met föhn kan het 20 tot 22 graden worden. Algemeen koeler wordt het naar het westen en zuidwesten toe alwaar vooral op hoogte wat minder zachte lucht gaat binnenstromen. De sneeuwvalgrens zal aanvankelijk meest tussen de  2100 en 1800 meter komen te liggen maar geleidelijk in de westelijke Alpen dalen naar 1700 tot 1300 meter

En de T850 hPa met de koudere lucht die woensdag tot over de westelijke Alpen is gevorderd

Woensdag breidt de neerslag en wat koelere lucht zich nog verder naar het noorden en oosten toe uit, boven de 1800 a 1400 meter valt sneeuw. Een stuk zachter maar ook droger is het naar het oosten en zuidoosten toe, hier kan het kwik tot 18 a 21 graden oplopen.

Südstau, extreem veel neerslag centrale zuidkant
In de tweede helft van de week blijven de Alpen nog in het grensgebied van de koudere lucht vanuiot het westen en zuiden en de zachtere lucht in het oosten en noordoosten. Doordat de drukverschillen nog verder toe gaan nemen zullen ook de contrasten tussen de zuidkant en de noordkant van de Alpen verder gaan toenemen. Vooral het ECMWF berekent extreem veel neerslag, cumulatief tot zaterdagochtend zelfs 150 tot 200mm (!!)

langs de centrale Alpenzuidkant met als zwaartepunt het Zwitserse Tessin en de aangrenzende Alpen (zie kaart). Echter ook elders langs de zuidkant gaat veel neerslag vallen, algemeen moet men met de Südstau rekenen op 50 tot 100. Boven de 1400 a 1600 meter, lokaal naar het westen ook lager, gaat er dan een enorme bups sneeuw vallen waarbij in de high Alps Neuschnee hoeveelheden van 100 tot 150cm mogelijk zijn. Meer naar het oosten, pak hem beet vanaf zuid Tirol en oostelijker hogere sneeuwvalgrens.

Bergfex (ECMWF) met de neerslag cumulatief tot zaterdagochtend! – Bron Bergfex.ch

In het weekend zien we dan een afgesnoerd hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee op de weerkaarten verschijnen,. Dit systeem gaat geleidelijk naar het noorden toe verplaatsen, boven de Noordzee wordt tegelijkertijd een apart hoog in de steigers gezet.

ECMWF met het (afgesnoerde) hoogtelaag en een apart grondlaag voor zaterdag 00h00

We krijgen dan met een zogenaamde high-over low situatie te maken waarbij grote delen van west Europa en ook de Alpen in de lagedruk komen te liggen. Omdat aan de oostflank van dit hoogtelaag zeer zachte lucht uit zuid tot zuidoost wordt aangevoerd gaan de temperaturen vanaf vrijdag van het zuiden uit ook in de westelijke Alpen weer flink in de lift. Tevens komt er dan een einde aan de Südstau en Südföhn met het water en sneeuwballet aan de Alpenzuidkant

Zondag high-over-low situatie met de lagedruk boven west Europa

Ter afsluiting moeten we nog wel even opmerken dat de positie van de lagedruk en hogedruk vooral op de wat langere termijn door de modellen wat verschillend wordt opgepakt. Het GFS laat het hoogtelaag veel minder prominent en ook westelijker afsnoeren. We moeten voor wat betreft de details vanaf donderdag – vrijdag dus nog even pas op de plaats houden. Wat beide modellen wel gemeen hebben is de koelere Südstau in het zuiden en de warmere Südföhnfase aan de noordkant die vanaf dinsdag gaat inzetten de navolgende verzachting aan het einde van de week! Morgen maar weer eens verder kijken. Fijn zondag en tot morgen maar weer. Ciao vanuit een (nog) grotendeels bewolkt  in Termen in Oberwallis.

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen lokaal boven de 2200 meter precair. Algemeen geldt een code geel (2) tot oranje (3)  Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. Ook eergisteren was het weer raak, ditmaal voor de derde keer in in het Oostenrijkse Tirol ( Rendl in St. Anton am Arlberg). Een lawine sleurde 3 personen mee en voor 2 personen kwam alle hulp te laat.


Meer info over de lawines in Oostenrijk zie ook onze bijdrage van 16 maart  – HIER –  Lees verder vooral ook het zeer interessante artikel van Alpenweerman Lander van Tricht – Vanwaar plots zoveel (dodelijke) lawines? – HIER

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 491 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier