Advertentie 

Algemeen; tussen hoog Dominik met kern boven oost Europa en laag Irene met kern bij Schotland liggen de Alpen in een zuidwestelijk hoogtestroming waarmee zacht lucht wordt aangevoerd. Vandaag domineert nog de hogedruk, vanaf vrijdag toenemend wisselvallig en vooral vanaf zondag zeer mild.

Overgang naar zacht en onbestendig zonaal stromingspatroon

Gisteren is ons Alpenweerman team” in Ischgl (Tirol) aangekomen alwaar ze het 9e Wettergipfel treffen zullen bijwonen. De komende dagen volgt ongetwijfeld meer info en nieuws vanuit Ischgl.

Alpenweerman team in “Ischgl v.l.n.r. Lars van Galen, Maarten Minkman, Sander Engelen en Roy Molenaar
Ischgl

Vanuit de Zwitserse Alpen wil ik via deze weg onze jongens (Lars, Maarten, Sander en Roy) een heel fijne als ook heel interessante tijd toewensen.

Meer info zie – Wettergipfel treffen Ischgl

Gisteren kwam er een einde aan de koude noordelijke hoogtestroming en met een naar zuidelijke richtingen draaiend stroming werd en wordt geleidelijk van west naar oost weer zachtere lucht aangevoerd. Ook aan de Nordstau kwam een einde en onder invloed van een tussenhoog konden we gisteren profiteren van een heel aardige dag

Winter wonderland Val d’Isère @valdisere
Kleinwalsertal Oostenrijk 28-11-18. Via Haus Walser Berge @HausWalserBerge

In de nacht kon het met de opklaringen flink afkoelen en lokaal kwam het tot matige en in de hogere dalen ook tot strenge vorst met lokaal ook weer de vorming van mist en Hochnebel.

De besneeuwde Alpen(toppen) gisteren gezien vanuit de lucht tijdens vlucht van Barcelona naar Praag. Foto Shoshanna Supheert.
En nog wat hoger gezien vanuit de ruimte. bron NASA Worldview

In de loop van de dag trokken vanuit het noordwesten wolkenvelden binnen welke samenhingen met een schampend warmtefront. De temperaturen varieerden tussen 2 graden in het oosten en tot 9 graden in het westen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Stijgende temperaturen, föhn
Vandaag start de dag in het oosten alwaar nog koudere lucht aanwezig is weer “frostig” met lokaal lichte of matige vorst en in de hogere dalen ook strenge vorst. Hoe verder naar het westen hoe zachter en aan de noordkant begin door dalende luchtdruk de Südföhn weer op te steken.

Overdag hebben we te maken met overtrekkende wolken velden afgewisseld met opklaringen. Vooral in de oostelijke regionen in de ochtend met de hogedruk nog zonnig. De maxima variëren vandaag tussen de 3 graden in het oosten en 9 graden in het westen. Aan de noordkant met föhn lokaal oplopend tot 10 a 13 graden.

De opstekende Südföhn duidt op een inzettende weersverslechtering welke samenhangt met een actieve depressie welke via het noorden van Schotland naar het noordoosten koerst.

Vrijdag krijgen we van west naar oost te maken met het daarmee samengaande koufront en neerslag. Zaterdag ochtend trekt het front via de oostelijke Alpen verder. De vrijdag start in de westelijke Alpen met veel bewolking en opkomende neerslag. Prefrontaal eerst ook nog föhnig opgeklaard.

GFS 850 hPA voor donderdag 18h00. Ook de vrijdag zal deels nog in het teken staan van de Südföhn

Met het instromen van weer wat minder zachte lucht daalt de sneeuwvalgrens van west naar oost naar circa 1300 meter, In de oostelijke Alpen start de dag veelal weer met Hochnebel en mist en vooral in de bergen schijnt aanvankelijk ook nog de zon. In de loop van de middag ook hier bewolkingstoename en eerste neerslag. Sneeuwvalgrens meest tussen de 1000 en 1300 meter, lokaal in de oostelijke delen ook nog een stuk lager.

Zaterdag komen we onder invloed van zwakke tussenhoog  van west naar oost weer in wat rustiger en droger vaarwater. Vooral de westelijke Alpen mogen zich dan weer verheugen op opklaringen of zonnige perioden.

Zaterdag tussenhoog, volgende storing met neerslag nadert alweer vanaf Frankrijk

Zondag volgen vanuit het westen nieuwe fronten met neerslag en vooral ook weer zachtere luchtmassa’s. Vooral in de westelijke Alpen wordt het dan een stuk zachter met maxima die oplopen naar 8 tot 12 graden, in het oosten nog een stuk kouder. De sneeuwvalgrens stijgt met het instromen van de zachtere lucht (warmtefront) naar circa 2000 meter.

De verzachting en onbestendigheid hangen samen met een in kracht toenemende westelijke tot zuidwestelijke hoogtestroming en een vrij noordelijk verlopende polaire jet. De Alpen liggen aan de warme zuidkant van de jet waarbij de temperaturen op 1500 meter (850 hPa) tot 8 a 10 graden gaan oplopen.

GFS met de T850 anomalie voor woensdag 5 december, zeer zacht dus in de Alpen en grote delen van Europa

Met het komen en gaan van Atlantische depressies en hun storingen gaat er periodiek neerslag vallen waarbij enkel de hogere Alpen, pak hem beet vanaf 2000 tot 2500 meter, op verse sneeuw mogen rekenen.

Mogelijk dat tegen het einde van de week (10 daagse) met wat meer hogedruk impulsen vanaf Groenland (!) en wat zuidelijker koersende  depressie(s) en straalstroom de inleiding gaan vormen voor een kouder maar ook dan nog steeds onbestendig weerbeeld.

Tegen het einde van de volgende week mogelijk kouder!

GFS ensembles AlpennoordkantZacht of koud, we gaan het hoe dan ook allemaal in kaart brengen de komende tijd. Fijne dag en ciao vanuit Termen in Oberwallis.

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.135 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier