Algemeen; tussen hogedruk boven oost Europa en een (hoogte)laag boven het Engelse Kanaal liggen de Alpen in een zuidwestelijke hoogtestroming. In de lagere regionen en dalen aan de Alpennoordkant kan onder de inversie koudere vochtigere lucht persisteren. Boven de inversie is het zacht. Morgen verplaatst het hoogtelaag zich naar het oosten en daarmee kan de Hochnebelbovengrens tijdelijk weer wat gaan stijgen. Tot begin volgende week en mogelijk ook nog langer aanhoudend te zacht en droog.

Zacht en droog, lagere delen mist of Hochnebel

Winterweer is voorlopig geen thema en de komende dagen gaat het met het geblokkeerde stromingspatroon en hogedruk met overwegend zuidwestelijke hoogtestroming (zeer) zacht en droog verder.

De maxima stijgen al naar gelang mist, Hochnebel of zon naar waardes tussen de 5 en 15 graden. In de bergen houdt de vorstgrens zich tussen de 2400 en 2700 meter op. Zoals gezegd blijft het overal droog.

Radarbeeld Alpen. Ook vandaag weer de mix van wat hogere bewolking, zon en de deels hardnekkige mist en Hochnebel in de lagere delen
Hochenbel Brunnen Vierwaldstättersee (480m)
Dornbirn Karren 976m met blik richting Bodensee vanmorgen om 09h00. in de loop van de dag geleidelijk overal weer wat stijgend
Hogerop in de bergen is Hochnebel de komende dagen geen thema en is het overwegend zonnig. Beeld Konkordiahütte 2850m. Met 1 graad op deze hoogte ook zeer zacht

Beeld Diavolezza (Prontesina) 2985m

Afnemende hoogtedruk, maandag koufrontje

In het weekend neemt de invloed van hogedruk boven het Europese continent in kracht af en met de start van de nieuwe week worden met een meer zonale stroming en cyclonale invloed de Atlantische storingen wat brutaler. Maandag zou een koufront dan ook weer voor wat meer dynamiek kunnen gaan zorgen.

Nieuwe warmbloedige hogedruk

Het lijkt echter van korte duur wat vanaf dinsdag krijgen we alweer met een volgend hoog te maken dat vanaf de Atlantische Oceaan het Europese continent optrekt en geleidelijk verder naar oost Europa trekt. Na passage van de hoogteas op dinsdag zoekt in samenspel met een depressie ten zuidwesten van IJsland de hoogtestroming opnieuw de zuidwesthoek op.

Er gaat dan opnieuw zeer zachte van origine subtropische lucht tot ver naar het noorden uitstromen en een warme hoogterug zorgt vooral in de bergen weer voor een extra thermische opleving. Woensdag zal de zeer zachte lucht helemaal tot het noorden van Scandinavie zijn gevorderd.

Een nieuw warmbloedig hoog dient zich vanaf dinsdag aan

Of toch zonale doorbraak?

Mogelijk dat in de tweede helft van de volgende week de Atlantische Oceaan weer gaat proberen om zich met het west Europese weer te bemoeien. Of dit gaat lukken is nog maar de vraag. De laatste modeluitdraai van het GFS (operationele run) komt weer met een volgend warmbloedig hoog op de proppen dat zich precies boven onze contreien lijkt te gaan vastzetten.

Er zijn echter ook oplossingen, en dat geldt met name voor de nog wat langere termijn vanaf 10 tot 14 dagen die een meer zonale hoogtestroming met wat zuidelijkere jet opteren.

Op de langere termijn ook zonale maar geenszins winterse opties . GFS 23-11

Mocht dit gaan doorzetten dan gaan de temperaturen over de gehele linie maar met name ook in de bergen een dalende trend inzetten. Van winterweer of sneeuw tot in de lagere delen en dalen zal ook dan echter (nog) geen sprake zijn.

Multimodel GFS ensemble prognose prikpunt Innsbruck voor de komende 14 dagen

Maar goed, wat niet is kan maar zo (vrij) snel komen en met de naderende eerste wintermaand zou dat wat betreft timing mooi passen. Voorlopig dus nog even geduld hebben. Fijne dag en ciao vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis.

(Visited 303 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Atlantische depressies voorlopig nog buitenspel”

  • Jan v Soest
    10 november 2020 at 20:13

    Tja, ik denk dat we moeten wennen aan vastgeroeste patronen.
    de Noordpool is niet meer zo koud als vroeger en dat zorgt voor minder polarisatie tussen Noordpool en Zuidpool? Dus minder temperatuurverschillen en minder stroming zoals vroeger.

    • Johann
      10 november 2020 at 21:25

      Gelukkig wordt het weer in onze contreien niet bepaald door de (thermische) contrasten tussen N en Z pool. Dat het vastgeroest is en november thermisch hoge ogen gaat scoren dat staat vast. Morgen in een nieuwe blog ga ik daar wat verder op in. Oa ook een vergelijk met de extreem zachte november van 2015 en de daaropvolgende “winter”.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!