Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; met een sterke zonale stroming trekken storingen in een rap tempo van west naar oost over de Alpen waarbij dan weer zachtere en dan weer kouder luchtmassa’s worden aangevoerd. De komende dagen verandert er niet veel aan de westelijke hoogtestroming. Vanaf maandag algemeen wat lagere temperaturen. In de bergen gaat sneeuw van betekenis vallen met voorkeur voor de Weststau gebieden.

Onbestendig, volgende week geleidelijk minder zacht

In het voor-veld van een koufront dat gisteren over de Alpen trok hadden we opnieuw te maken met een zeer krachtige föhn fase. Met de föhn was het opnieuw zeer zacht waarbij vandaag in de oostelijke Alpen de temperaturen nog weer even tot bijna 22 graden kon oplopen. Het warmst werd het in de omgeving van Wenen waar het kwik steeg tot 21.8 graden.

Komen en gaan van storingen

Meest opvallende aspect was echter weer de wind en met name de föhnwind die tot stormkracht aantrok met in de bergen windsnelheden tot 130  a 160 km/h  en op de hoogste pieken uitschieters tot 180 km/h! Ook in de föhndalen werden windsnelheden geregistreerd 90 tot 120 km/h

La Tania, de Godzilla-Gorilla was helaas niet bestand tegen de storm en moest “het leven laten”

Met het koufront ging de föhn er weer uit en begon het te al snel te regenen en te sneeuwen en met de instroom van weer wat koudere lucht daalde de sneeuwvalgrens vrij rap weer weer naar 1400 tot 1000 meter.

Vooral tijdens passage van het koufront was het even afzien op de pistes. Berghausjochpass-Titlis
Ook in Wallis sneeuwde het even lekker door
En ook de zuidkant mocht zich even weer verheugen op verse sneeuw. Beeld vanuit het sneeuwgat Bosco-Gurin (Tessin) in de zuidelijke Zwitserse Alpen

Achter het front begon de luchtdruk in de westelijk Alpen in de middag weer snel te stijgen en met de aanvoer van weer drogere lucht klaarde het weer op. Het oosten had tot in de avond van west naar oost nog te maken vele wolken en neerslag. Verder hadden we te maken met een mix van wolken en zon en lokaal viel er nog een regen of sneeuwbui.

Vandaag vrijdag verblijven we nog in de vrij koude lucht. het is onbestendig waarbij zon en wolken afgewisseld door een bui (voorkeur noordelijke Alpen) elkaar afwisselen. Sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 1300 meter.

Zaterdag ochtend start nog meest droog en opgeklaard voordat in de loop van de dag de bewolking weer toeneemt en er, opnieuw met voorkeur voor de noordkant en rond de Alpenhoofdkam weer neerslag (buien) gaan vallen. Met het instromen van weer zachtere lucht gaan de temperaturen in alles hoogtes weer in de lift en datzelfde geldt voor de sneeuwvalgrens. Sneeuw valt zaterdag vanaf circa  1200 meter, zondag vanaf 1600 meter. In het zuiden sneeuwvalgrens circa 1800 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In de loop van de zondagavond en op de maandag komen we dan weer aan de koude kant van de jetstream te liggen en stroomt achter een koufront van het westen uit weer een portie koudere lucht over de Alpen uit. Met voorkeur voor de Alpennoordkant kan dan wat neerslag gaan vallen, sneeuwval tot maandag weer dalend naar 1000 tot 700 meter en lokaal tot 500 meter.

GFS zondag 03h00 met vooral aan de noordkant neerslag en nog meest in de zachte lucht

Dinsdag krijgen we in het voor-veld van een volgend opkomend koufront en met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming tijdelijk weer te maken met zachtere lucht en wordt het aan de noordkant opnieuw föhnig. Het koufront zal in de loop van de middag en avond met veel wind en neerslag over de Alpen trekken.

Een komen en gaan van storingen, dinsdag nadert alweer het volgende front

Woensdag en ook de rest van de week onbestendig met steeds weer regen en boven de 800 a 1000 meter sneeuw. Zaterdag volgt aan de noordkant weer een föhnfase in aanloop naar een volgend koufront wat zondag over de Alpen zal trekken.

Neerslag /sneeuw
De komende dagen gaat er in de Alpen weer het nodige aan neerslag vallen waarbij in de koudere luchtmassa’s de sneeuwvalgrens tijdelijk tot in de dalen en het laagland kan zakken. In de bergen en met zwaartepunt in de Weststau gebieden gaat veel sneeuw vallen. Hieronder de neerslag volgens het Europese model (Bergfex – ZAMG) voor de komende 6 dagen.

Weststau
Met de aanhoudende zonale stroming en de jetstream die vanuit het westen op de Alpen gericht staat gaan dus vooral de westelijke Alpen(boog) neerslag gaan krijgen. De gebieden die in de luwte van de westelijke Alpenboog liggen krijgen dan juist minder neerslag. Hieronder kaart met overzicht van de Weststau gebieden.

Meer over dit thema zie  –  Staugebieden / Sneeuw 

weststau
Weststau gebieden

Samengevat kunnen we stellen dat we de komende dagen en ook de gehele volgende week te maken krijgen met Atlantische depressies en hun storingen die dan weer zachte en dan weer koudere lucht massa’s aanvoeren. Over de gehele linie zeer onbestendig met vooral in de hogere Alpen sneeuw van betekenis

LAWINE gevaar matig (code 2) tot code 3 oranje (aanzienlijk) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.253 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Atlantische depressie trein op volle toeren”

 • Etienne
  8 maart 2019 at 10:36

  Grüezi Johan!

  Heb je al wat meer zicht op de weersontwikkeling voor Laax/Graubünden voor de week vanaf 16 maart?

  Ciao,
  Etienne

  • Johann
   8 maart 2019 at 10:53

   Aanhoudend zonaal / Westwindwetter. Weekend 16 en 17 pre frontaal even weer in wat zachtere lucht, maandag koufront en overgang naar onbestendig weer en een stuk kouder. Sneeuw(buien) tot in de lagere delen en dalen. Tussen de bedrijven door ook mooi opgeklaard in de polaire lucht

 • Remco Graas
  8 maart 2019 at 14:27

  Maart roert z’n staart, en gelukkig ook 🙂
  Februari was echt veel te zacht en ook veel te droog, korte broeken weer hier in Innsbruck.
  Gelukkig komt er nog wat sneeuw, met name op hoogte, fijn voor het skitouren seizoen in maart/april.

  Mooie update Johan!
  Alvast een fijn weekend!
  Groetjes uit Innsbruck,
  Remco

  • Johann
   8 maart 2019 at 14:57

   Februari en mn de tweede helft was extreem warm en droog in Oberwallis. Vanaf 14 februari elke dag dubbele cijfers (11 – 16 graden) en vorstgrens tussen de 3000 en 3800 meter. Hier in Termen Oberwallis elke dag zon en geen wolkje gezien. Een beeld wat we ook in een groot deel van de Alpen zagen.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier