Alpen - Atlantische depressie trein gaat op volle toeren draaien
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen; de invloed van de hogedruk neemt geleidelijk verder af en een eerste zwakke storing trekt over de noordelijke Alpen. Begin volgende week krijgen we te maken met een west tot noordwestelijke hoogtestroming en gaan volgende storingen periodiek neerslag geven. Vooral in de Weststau van de Alpenhoofdkam gaat er dan sneeuw van betekenis vallen waarbij het tijdens de koudere fases tot in de lagere delen en dalen kan sneeuwen.
Overgang naar dynamisch Westwindwetter, veel sneeuw Weststau regionen
Er komt een einde aan het rustige hogedruk weer dat deze week vooral de bergen Kaiserwetter bezorgde. Ook gisteren konden we in de bergen nog een keertje genieten van de zon die overuren maakte en voor de tijd van het jaar al uitstekende piste condities. Ondanks de nog vrij hoge temperaturen was dank de sterk negatieve dauwpunten (droge lucht) ook de sneeuw van prima kwaliteit en kon men genieten van wederom een fantastische dag met fenomenale vergezichten.
Dit weekend komt er met een eerste storing die vandaag over de (noordelijke) Alpen schampt echter een einde aan de hogedruk en het Kaiserwetter en ook de inversie die dagenlang de temperaturen in de dalen en lagere delen drukte zal worden opgeruimd.
De weersverslechtering heeft te maken met het verder verzwakken van de hogedruk boven het Europese continent en het weer verder naar het zuiden uitzakken van de slingerende polaire jetstream en daarmee ook de frontale zone.
Het weekend moet de zon dus al meer verstek laten gaan en uit de overtrekkende bewolking kan vooral aan de noordkant van de Alpen in samenhang met een overtrekkende zwakke storing al weer neerslag gaan vallen.
Vandaag Zaterdag pendelt de sneeuwvalgrens meest tussen de 900 en 1400 meter en lokaal moet ook in de lagere delen en dalen rekening worden gehouden gladheid door bevriezende regen of ijzel op de nog koude ondergrond.
Zondag krijgen we te maken met een warmtefront -sector waardoor de sneeuwvalgrens nog wat verder zal stijgen tot pak hem beet naar 1600 tot 1800 meter. Op 2000 graden wordt het dan tijdelijk ook een stuk zachter met temperaturen die tussen de 0 en 6 graden gaan uitkomen en een vorstgrens die weer even stijgt tot rond de 3000 meter!
In de loop van de maandag volgt het koufront en van west naar oost stroomt er koelere lucht binnen en gaat het weer decrescendo met de sneeuwvalgrens. Aanvankelijk sneeuwt het nog vanaf 1100 a 1600 meter en met het vorderen van de dag daalt de sneeuwvalgrens al naar neerslag intensiteit tot 800 a 600 meter.
Dinsdag bevinden we ons in de meest koude lucht ne met temperaturen van -5 tot -6 graden op 850 hPa (1500 meter) kan het dan tot in de lagere delen en dalen sneeuwen. Met een harde tot stormachtige noordwestelijke tot noordelijke wind sneeuwt het dan vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam.
Elders vallen er enkele sneeuwbuien en in het zuiden blijft het met een krachtige Nordföhn meest droog. In de loop van de middag en avond van west naar oost afnemende neerslag / sneeuwval en overgang naar drogere condities.
De weersverbetering heeft te maken met een mobiele rug van hogedruk opgenomen in de krachtige westelijke hoogtestoring. Ze zal echter maar van korte duur zijn want in samenhang met een opkomend warmtefront neemt woensdag van west naar oost de bewolking weer snel toe gevolgd door nieuwe neerslag.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
In de navolgende warmtefront sector die door een navolgend koufront meer en meer “geknepen” zal worden gaat het dan even weer spannend worden voor wat betreft de sneeuwvalgrens.
Vooral de Alpennnoordkant moet dan tijdelijk weer vrezen voor een oplopende sneeuwvalgrens wanneer de zuidwestelijke hoogtewinden vrij spel hebben. Inner alpine en aan de zuidkant als ook meer richting de oostelijke Alpen kan het zolang de wind niet doorgrijpt langere tijd tot in de lagere delen en dalen sneeuwen.
In de loop van de namiddag en avond en in de nacht op donderdag volgt het koufront en met het instromen van een nieuwe portie maritiem polaire luchtmassa’s en temperaturen ndie op 1500 meter hoogte weer dalen tot circa -5 graden daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de lagere delen en dalen.
Vrijdag en waarschijnlijk ook nog zaterdag verblijven we dan weer in de koudere luchtmassa’s. Onder invloed van lagedruk is het onbestendig en steeds weer valt er wat neerslag of buien waarbij het tot in de lagere delen en dalen kan sneeuwen. Richting de zondag en op zondag zien we de straalstroom weer een wat meer west-oost (zonaal) component krijgen en minder ver naar het zuiden tot over de Alpen of net iets noordelijk daarvan verlopen.
Op nadering van volgende storingen is het dan weer de beurt aan wat zachtere luchtmassa’s die tot over de Alpen kunnen uitstromen en zoals het er nu naar uitziet gaat dan de sneeuwvalgrens weer wat omhoog. Deze ontwikkelingen zijn in detail echter nog onzeker en hoe dat precies zal gaan evolueren zal de komende week duidelijk moeten gaan worden. Hieronder nog de multi model ensembles prikpunt Mittelberg Vorarlberg voor de komende week!
Sneeuw
Duidelijk lijkt wel dat er in de Alpen weer het nodige aan sneeuw zal gaan vallen. Tijdens passage van de storingen zal het dan ook aanhoudend en intensief regenen en sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens zoals hier boven al beschreven behoorlijk kan variëren. Dat geldt vooral aan de noordkant van de Alpen wanneer met de westelijke tot zuidwestelijke hoogtewinden de zachtere lucht vrij spel heeft.
Inner Alpin en ook aan de zuidkant algemeen minder verzachting en lagere sneeuwvalgrens tijdens de warmere fases (weinig wind, isotherme neerslagafkoeling) De noordkant en met name de West tot Nordweststau gebieden, (Franse Alpen, Berner Alpen, Vorarlberg) mogen zich juist tijdens de koudere fases verheugen op sneeuw waarbij het tot in de lagere delen en dalen zal sneeuwen. Hoe het allemaal precies in detail gaat uitpakken is echter ook nog onzeker.
Tot en met vrijdag wordt er in de Weststaugebieden boven de 1300 a 1600 meter tussen de 40 en 80cm aan Neuschnee verwacht en bij gunstige Stau ook nog meer! In de lagere delen zal de accumulatie door de nattere sneeuw en tijdelijk ook regenfasen minder “uitpakken”.
Al met al dus prima vooruitzichten in aanloop naar de start van het wintersportseizoen. Natuurlijk wel even goed het lawinegevaar in de gaten houden en hopen dat het met de warmere fases en regen voor de lagere delen zal gaan meevallen. Daarover de komende dagen natuurlijk nog veel meer.
Tot zover vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis, Ract 3.1 graden. Ciao
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
Lees ook de winterverwachting!
Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
7 Reactie op “Alpen – Atlantische depressie trein gaat op volle toeren draaien”
Comments are closed.
mooie en goede voorspelling voor de hogere gebieden.
Bedankt!
YW en THX @Nils…. Nu nog hopen dat het uitkomt en mn dat de SVG niet al te hoog zal komen te liggen wanneer bij tijd en wijlen met stormachtige ZW hoogtewinden de zachte lucht erin wordt geblazen.
Inderdaad… hopen dat de pre- kerstwarmte wegblijft!
Dag Johann,
Zoals altijd mijne dank. En dit keer zo uitgebreid verslag.
Wij gaan don. 12/12 naar Kappl-See. Verwacht jij dat aldaar inneralpin het tot 1000m koud genoeg blijft voor sneeuw ?
Verder prima ski omstandigheden. 👍Thx Gr.bertil.
@Bertil Ik ken de situatie (orografie / berg-dal) ter plekke niet precies vwb Kappl-See en juist die kan /zal) doorslaggevend gaan worden. Het sleutel-woord is in dit gevallen “wind”! Ligt het dal beschermd /beschut genoeg dan zal tijdens de warmtefronten het juist in de inner-alpine dagen bij een voldoende koude isotherme opbouw van de luchtkolom (liefst neg dauwpunten) de warmtefront sneeuwval langere tijd en mogelijk zelfs in zijn geheel als sneeuw vallen. Begeleidende neerslagafkoeling zorgt er dan voor dat ondanks de pos. T850 hPa de neerslag in vaste vorm kan vallen. Komt echter de wind erin dat is het gebeurd met de isothermie en dus ook de neerslagafkoeling en gaat de sneeuw in regen over.
Hetzelfde liedje bij de navolgende koufront passages, tijdens koufront per definitie meer wind en juist dan grootste kans op regen (gemaskeerd koufront) ! Later dan weer in sneeuw overgaand.
Probleem bij de weermodellen is dat ze de inner alpine orografie niet goed weergeven mbt tot bovenstaande. De ervaring leert dat met name warmtefront neerslag die in in de winter inner-alpine meest als sneeuw begint vaak niet juist wordt berekend. Dat geldt ook ook voor de meso modellen met hun veel hogere resolutie en dikwijls zien we ook dat het verfijnde MOS (MOS-MIX) steekjes laat vallen.
Veel zal dus tevens gaan afhangen van details (opgebouwde koudereservoir /isothermie, timing van de fronten, evt prefrontale föhn en zoals gezegd de wind! Gaat dus spannend worden en met name voor de warmtefronten die per definitie inner-alpin de meeste sneeuw brengen!
Nou Johann, dank voor je zeer uitgebreide antwoord. En ja ik begrijp je, zal om vele redenen spannend worden.
Zo mogelijk schrijf ik hier dan wel hoe het verlopen is. 👍👍
En fijn weekend nog, groeten Bertil.
Woon jij daar of ben je er met ski vakantie? Kom er tegen die tijd maar ff in met een update-tje vanuit Kappl. ook altijd weer goed voor de analyses 😉