Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; aan de noordoost flank van hoog  Carina vandaag met zijn kern boven de Golf van Biskaje trekt een warmte front over de Alpen en komt er een einde aan het koude winterweer. Met stijgende hogedruk belooft het in aanloop naar de Kerst en op eerste Kerstdag zeer zacht te gaan worden. Vanaf tweede kerst belanden we in een straffe zonale hoogtestroming en gaan storingen periodiek neerslag en  afwisselende zachtere en dan weer wat koudere lucht geven.

Start astronomische winter 17h28 
Vandaag hebben we de kortste dag en met de Winter-zonne-wende (winterwende of midwinter – Latijn: solstitium brumalis) start, in navolging van de meteorologische winter welke op 1 december zijn aanvang nam, dan officieel ook de astronomische winter. Zoals het er echter naar uitziet wil de atmosfeer daar niets van weten;

Kaiserwetter
Gisteren konden we onder invloed van wat meer hoge druk op meer plaatsen genieten van de zon. Met de verse sneeuw en nog winterse temperaturen leverde dit weer bijzonder mooie plaatjes op. Hieronder een impressie van het Kaiserwetter.

Mieming Tirol – Foto Jan Snijders
Kleinwalsertal – Mittelberg Foto Hans ter Braak @hansterbraak @hauswalserberge
St Anton am Arlberg
Rosswald – Foto Francien Bakker
Rosswald genieten
Prachtige zonsondergang Aletsch Arena- Foto Daniel Ottersbach

Warmtefront
Inmiddels heeft een warmtefront met bewolking en neerslag de noordelijke Alpen bereikt en vooral langs de oostelijke noordkant valt neerslag. De bewolking en neerslag breiden zich vandaag nog verder naar het zuiden maar de zuidelijke en zuidwestelijke Alpen houden hebben duidelijk minder te maken met de neerslag.

Aanvankelijk sneeuwt het nog tot in de lagere delen en dalen maar geleidelijk stijgt met toename van de wind de sneeuwvalgrens naar 800 tot 1300 meter in het oosten en tot 1500 a 1800 meter in het westen. Ook in de bergen is het niet meer zo koud als voorheen, op 2000 meter stijgt het kwik naar – 2 tot -3 graden en op 3000 meter naar – 5 graden. In oosten aanvankelijk nog lager temperaturen. Naast de verzachting gaat ook de west tot noordwesten wind flink aantrekken, dat geldt speciaal voor de oostelijke Alpen.

Sneeuwvalgrens (GFS) voor donderdagmiddag 18h00

In de nacht en morgen vrijdag valt er aan de noordkant nog wat (lichte) sneeuw, sneeuwvalgrens meest tussen de 1000 en 1600 meter. De inner-alpine gebieden (Wallis) en het westen en zuid(westen) houden het met meer hogedruk droog en hier schijnt de zon! Qua temperatuur verandert er dan nog niet veel.

Radarbeeld 09h00 Bron WetterOnline.de
In de noordelijk Alpen sneeuw het weer. Hotel Schloss Elmau

Tot zaterdag kan er in de noordelijke Alpen boven de 1000 a 1600 meter weer sneeuw gaan bijvallen. Algemeen valt er tussen de 5 en 15 cm, in de oostelijke Alpen lokaal 15 tot 30 cm Neuschnee. Elders enkele centimers tot niets. In de lagere delen en dalen zal door de positieve temperaturen en regen het sneeuwdek wat aan volume gaan verliezen!

Sneeuwval cumulatief tot zaterdag ochtend vlg het Bergfex /ZAMG model (EC)

Zachter, meer zon
In de loop van de zaterdag neemt de hogedruk weer toe maar de noordoostelijke Alpen hebben dan nog te maken met meer bewolking en neerslag, boven de 800 a 1500 valt sneeuw. Elders schijnt de zon en begint de temperatuur aan een verdere opmars die zich vooral zondag en maandag verder zal doorzetten.

Deze thermische opleving hebben we te danken aan het feit dat hoog Carina de biezen pakt en zin zwaartepunt aan de centrale Middellandse Zee verplaatst. Daarmee draait de stroming naar de veel zachtere zuidwesthoek en mede door ondersteuning van een “warme “hoogterug” gaat vooral in de bergen de temperatuur flink omhoog met een vorstgrens die stijgt naar 3000 meter!

GFS voor maandag met de hogedruk en warme hoogterug

De zondag en de eerste kerstdag gaan dan ook zeer zacht verlopen en na als die kou en met de zon erbij zal het dan gewoon lenteachtig aanvoelen. De wintersporters die dan op de pistes staan of op een terrasje vertoeven kunnen zich gaan opmaken voor uitstekende wintersport condities en fenomenale vergezichten!

Zondag en maandag veel zon en zeer mild in de bergen! Genieten!! (archieffoto Aletsch)

Ondanks de hoge lucht temperaturen hoeven we niet bang te zijn voor de sneeuw en sneeuwcondities op de pistes. Door de hogedruk en weinig luchtstroming (wind) en de de negatieve dauwpunten (droge lucht) alsmede door het extra afkoelende effect vlak boven de het sneeuwdek (verdampen /sublimatie) smelt de sneeuw niet en blijft mooi droog. Enkel de extreem zuid en zo geëxponeerde lagere pistes zullen wat zwaarder kunnen worden maar ook dit zal geen thema zijn!

Zonaal (west) /gen vlees – geen vis
Vanaf tweede kerstdag komt dan helaas de klad er weer in. Met het verder wegtrekken en afzwakken van het hoog en met een zwabberende jetstream die meest ten zuiden van de Alpen zal gaan verlopen grijpen Atlantische depressies met hun storingen en neerslag hun kans en breekt er een onbestendig weerfase aan.

Een eerste koufront met bewolking en neerslag zal in de loop van tweede kerstdag de Alpen binnen trekken, pre-frontaal wordt het dan eerst föhnig. met het instromen van weer wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar 1200 tot 800 meter. Woensdag volgt een warmtefront en richting de donderdag is het dan weer de beurt aan een volgend koufront.

Kortom, het wordt vanaf eerste kerstdag onbestendig met dan weer wat zachtere en dan weer wat koudere lucht. Een overgang naar belangrijk kouder winterweer met weer sneeuw en vorst tot in de dalen is voorlopig nog niet aan de orde.

Mooi weer en uitnodigende verse sneeuw – precair lawine gevaar
Door de vele sneeuw en de sterk wisselende condities is het lawine gevaar precair en blijft dit ook. Ook met de huidige code oranje (gevaren niveau 3 ) is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven! Juist tijdens code 3 gebeuren de meeste (dodelijke) ongevallen!!

Gleitschneelawine Kitzbüheler Alpen – Foto: 18.12.2017

Witte kerst Alpen gegarandeerd / zon slechts ten dele

In de Alpen en de Middelgebergtes vanaf 700 meter is de kans op een witte kerst 80 tot 100%.  Dit hoge percentage hebben we te danken aan de sneeuw die die de laatste dagen tot in de lagere delen en dalen is gevallen. Op sommige plaatsen ligt er tot in de laagste delen een gesloten sneeuwdek van 10 tot 30 cm en lokaal ook nog meer. Naar mate je hoger komt neemt ook het sneeuwdek ook toe. In in de hogere delen van de Alpen ligt 50 tot 100 cm oplopend tot 200  a 300 cm in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpen. Tijdens de kerst wordt nieuwe sneeuw verwacht!

Ondanks de verzachting zal het sneeuwdek ook in de lagere delen met kerst intact blijven , enkel daar waar de zwakke december zon de boel overdag nog even weet op te warmen zal het sneeuwdek wat gaan slinken en dan is het maar net de vraag hoeveel sneeuw er ligt en of deze zal weten te overleven.

Webcams- meer beelden uit
 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.026 times, 1 visits today)
Advertentie

9 Reactie op “Alpen Astronomische winter start met verzachting”

 • Reinout
  21 december 2017 at 10:29

  Dag Johann, fijn je blog te volgen! Zal er de dagen na kerst wat sneeuwwandelen inzitten in Mittenwald en omgeving, eventueel wat langlaufen?

  • Jan
   21 december 2017 at 13:02

   Als je echt van sneeuwwandelen houdt raad ik je Kals am Grossglockner aan.
   Echt mooi wandelgebied in zomer en winter. Veel dieren te spotten.
   Sneeuw vaak wat minder dan aan de Noorkant maar een paradijsje voor de wandelaar.
   Kom er al 10 jaar in de winter en 6 jaar in de zomer!

   • Reinout
    21 december 2017 at 13:36

    Bedankt Jan! Klinkt goed! Voor dit jaar zit ik vast aan regio Mittenwald! Volgend jaar gaan we daar mss voor.

 • Johann
  21 december 2017 at 10:38

  Nog even afwachten hoe dat precies allemaal gaat lopen! Iig gaat het vanaf vanaf 2e kerst wisselvallig worden met stijgende neerslag (sneeuw) kansen voor gehele Alpengebied. Op deze termijn echter nog veel te onzeker vwb details!

  • Reinout
   21 december 2017 at 13:38

   Bedankt, zolang het maar niet te mistig en regenachtig wordt, ben ik meer dan tevreden.

 • Lukas Zwanenburg
  21 december 2017 at 15:28

  Nog een südstau’tje opkomst??

  • Johann
   21 december 2017 at 15:40

   Straks de nieuwe kaarten maar eens bekijken, kan alle kanten op vanaf dinsdag 😉

   • Lukas Zwanenburg
    21 december 2017 at 16:52

    Spannend!!!!

    • Johann
     21 december 2017 at 17:24

     GFS12 Weliswaar geen klassieke Stau (tot zover wegen ontbreken van Genualaag) maar iig een tijdelijke Stau in de loop van woensdag op ontwikkeling van N-Italie laagje /passage.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier