Advertentie 

Algemeen: Met een noord tot noordoostelijke hoogtestroming wordt nog altijd koudere en deels ook koude lucht aangevoerd richting de Alpen wat met name in de noordelijke Alpen zorgt voor bewolking en wat sneeuwval. In de zuidelijke Alpen is het meest droog en laat de zon zich veel zien.

De dag begint met veel bewolking en wat sneeuwval in de noordelijke Alpen. In de westelijke en zuidelijke Alpen heeft de zon op dit moment de overhand met uitzondering van de zuid Franse Alpen.

Hier in het zuid Oostenrijkse Karinthië in Lienz, begint de dag in tegenstelling tot het noorden werkelijk prachtig. Met de verse sneeuw en de zon, is het hier nu op en top genieten!
Hier bij de Aletschgletsjer op ruim 2800 m begint de dag ook erg zonnig. Het lijkt er op dat de bewolking en sneeuwval hier wat minder effect gaat hebben dan verder naar het oosten.
Actueel radarbeeld van de Alpen 8.30 u.

Vanuit het noordoosten wordt vandaag nog altijd vochtige en koude lucht aangevoerd richting het Alpengebied. Met name in de noordelijke Alpen in Oostenrijk en Zwiterland kan er daardoor vandaag sneeuw gaan vallen. Er worden geen grote hoeveelheden verwacht, maar een winterse opfrisser van 5 tot 10 cm verse sneeuw zit er zeker wel in. De sneeuwvalgrens ligt daarbij meest in de dalen. De nulgraden grens ligt vandaag dan ook tussen de 500 en 1000 m hoogte. Het is daarmee behoorlijk koud voor de tijd van het jaar. Vergeet niet dat vandaag de astronimische lente officieel begonnen is. Vanaf vandaag is de zon dus langer op dan dat hij onder is. Hier merken we vooralsnog alleen niet zoveel van. Zeker met een stevige wind uit het noordoosten voelt het in de bergen erg guur en koud aan. Kleed je dus goed aan als je op pad gaat vandaag. In de loop van de middag wordt het wel droger al zal de zon zich nog niet veel laten zien in het noorden. De zuidelijke Franse en Italiaanse Alpen houden het de hele dag droog en hebben door het effect van de föhn een zonnige dag voor de boeg.

Ook op donderdag verkeren de Alpen nog in de koude lucht en met een uitloper van een hoge drukgebied op de oceaan belooft het een mooie wintersportdag te worden in vrijwel de hele Alpen.

Donderdag belooft door een uitloper van een hoge drukgebied tot over de Alpen  een prachtige zonnige dag te worden. De Alpen zitten nog in de erg koude lucht waardoor het een perfecte wintersportdag zal worden is vrijwel het hele Alpengebied. In de loop van de middag drijft er vanuit het noorden wel langzaam wat meer bewolking binnen die richting de avond en nacht steeds dikker wordt. In de nacht naar vrijdag gaat uit deze bewolking in de noord- en noordwestelijke- Alpen ook op uitgebreide schaal sneeuw vallen met de voorkeur voor de meer noordelijke gebieden in Zwitserland en Oostenrijk, maar ook de noordelijke Franse Alpen pikken een paar vlokken mee.

Op vrijdag sneeuwt het ten noorden van de Alpenhoofdkam in Zwitserland en Oostenrijk nog een tijdje door al gaat de intensiviteit in de loop van de dag er steeds meer uit. In de Franse Alpen is het al eerder droog en klaart en in de loop van de dag  steeds meer op en komt de zon zich nog zien. De zuidelijke Alpen houden het zowel op donderdag als op vrijdag droog en zonnig door de nordföhn die wel zorgt voor wat meer wind.

Met een lichte zuidelijke aanvoer hebben de zuidelijke Alpen te maken met wat meer bewolking op zaterdag. In de noordelijke Alpen is het droog en rustig wintersportweer.

Op zaterdag zijn de rollen dan omgedraaid en hebben de noordelijke Alpen te maken met rustig weer en meer zonneschijn en hebben de zuidelijke Alpen en dan in het bijzonder de Italiaanse Alpen te maken met wat mindere condities. Er is hier meer bewolking aanwezig en hier en daar kan er wat sneeuw vallen. Veel moeten we hier alleen niet van verwachten.

Zondag nadert er vanuit het noordwesten dan weer een koufront wat in de noordwestelijke staugebieden dan weer voor de nodige neerslag zal gaan zorgen. Hoe dit allemaal in detail gaat verlopen gaan allemaal voor julllie vervolgen.  Voor nu een hele fijne dag allemaal!

De ensemble verwachting met de temperatuur op 1500 m hoogte met als prikpunt de centrale noorelijke Alpen. De komende paar dagen liggen de temperaturen ver onder de normaal van het langjarig gemiddelde. In het weekend loopt de temperatuur steeds meer op, maar erg warm wordt het niet. We blijven dan steken rond normale waardes voor de tijd van het jaar.

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams (de website en webcams van Meteo-Oberwallis zijn door een server probleem tijdelijk niet toegankelijk)

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

(Visited 560 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen: Astronomische lente begint met sneeuw”

 • Remco Graas
  21 maart 2018 at 13:56

  Hoi Sander,Johann,
  Zojuist las ik nog een artikel over de activiteit van La nina deze winter en waarschijnlijke aanwezige effecten in de zomer. Denken jullie dat dit van invloed is geweest op de overvloedige sneeuwval deze winter? En denken jullie dat het nig effect gaat hebben op het weer deze zomer?

  Groetjes, remco

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier