Advertentie



 

Algemeen; Atlantische hogedruk breidt zich via de Britse Eilanden verder richting Scandinavie uit en gaat in de tweede helft van de week een alliantie aan met het daar al aanwezige pool-hoog. In samenspel met lagedruk boven oost Europa en west Rusland gaat dan met een naar noordoost draaiende hoogtestroming zeer koude en droge arctische lucht tot ver naar het zuiden uitstromen.

Winters, in het weekend vorst verscherping en navolgend koudegolf

Gisteren was het vooral de lage bewolking en de Hochnebel die het weerbeeld bepaalde,  aan de noordkant reikte de bovengrens tot 1500 a 1900 meter, in het zuiden tot 2000 a 2300 meter.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte

Boven de Hochnebel bovengrens was het zonnig met enkele overtrekkende hogere wolkenvelden en lokaal ook lenswolken (föhnig).  In de bergen hogerop was het gisteren dan ook weer genieten van heerlijk wintersport weer en prachtige panorama’s:

Stoderzinken (Dachsteinmassief)  – Mitterberg foto Jos Schmitz
San Domenico! Piemonte (Varzo) Foto Giuseppe Casile en Tamara Casile-van Den Berg
La Norma

Valdisere

Chässerug-Toggenberg
Sörenberg-Luzern
Biel-Kinzig
Arosa-lenzerheide
Säntis
San Domenico Ski. Foto Giuseppe Casile en Tamara Casile-van Den Berg

Zonnig wat ook in het Zwitserse Wallis alwaar een krachtige dalwind het zwerk deels schoon blies. Hier werden door zwakke hogedruk invloeden en wat föhnige condities dan ook de hoogste temperaturen bereikt met in de franstalige hoofdstad van het Kanton 8 graden. Nog iets warmer werd in het nabijgelegen Sierre (Sitten) met bijna 9 graden.

Veel bewolking en wat lichte sneeuw
Vandaag hebben we te maken met wat storingsinvloeden vanuit zowel het westen als ook het zuidoosten. Afgezien van wat lokale opklaringen zal de bewolking overheersen en er kan ook wat licht sneeuw of motsneeuw neerdwarrelen.

De temperaturen veranderen niet veel ten opzichte van gisteren behalve dat het ook in het Wallis niet meer zo zacht zal zijn. In het laag en Alpenvoorland en inner-alpin (Wallis) wordt het al naar gelang zon, bewolking, Hochnebel als ook hoogte – 4 tot + 4 graden. In de bergen vriest het op 2000 meter een graad of 10 en op 3000 meter een graad of 16. Sneeuwvalgrens meest tot in de lagere delen en dalen.

De komende dagen verandert er grosso modo nog niet veel aan dit rustige winterse weerbeeld. Wel zullen de zuidelijke Alpen wat gevoelig blijven voor de zuidelijke lagedruk en een koud putje boven de Middellandse Zee met ook periodiek kans op wat sneeuw.

GFS 500 hPa voor woensdagmiddag

De meeste neerslag (sneeuw) zal in de oostelijke en zuidoostelijke Alpen gaan vallen als ook langs de westelijke Italiaanse Alpenboog (retour d`est) en ook de noordelijk Italiaanse Apennijnen mogen zich op een dik pak sneeuw gaan verheugen.

Elders zal het even afwachten zijn hoeveel er waar gat vallen en blijft het ook meer een kwestie van “sneeuw sprokkelen”. Diegenen die mee sneeuw willen zien zullen moeten afreizen naar de Balkan alwaar lokaal tot een meter gaat vallen.

Sneeuwval cumulatief tot het einde van de week

Met de opbouw van de hogedruk richting Scandinavie en de aansluiting met een daar al aanwezig pool-hoog wordt in de tweede helft van de week zeer koude artische lucht richting west Europa en de Alpen op transport gezet.

Artic Outbreak
In het weekend gaat deze zeer koude pool lucht de Alpen binnenstromen en wordt het in alle hoogtes gevoelig kouder. Met min 7 graden op 850 hPa was het deze week al winters maar volgende week in de koude lucht wordt het gewoon nog een graad of 8 tot 10 kouder en vriest het op 1500 meter gewoon 15 tot 18 graden.

De meest koude lucht houdt zicht net ten noorden van de Alpen op en naar het zuiden en zuidwesten toe wordt het ook minder koud. Met -7 tot -12 graden wordt het echter ook hier Hochwinters koud. Naast de zeer koud lucht gaat een de snerpende oostenwind het voor het gevoel nog veel koude maken en zullen de wintersporters zich heel warm moeten gaan aankleden en de huid tegen bevriezing goed beschermen.

Trend T850 hPa noordkant
Vorstgrens

De grote vraag is of de zon eventueel nog voor “opwarming” kan gaan zorgen?  Ook dat is nog maar zeer de vraag want mede door de zuidelijke lagedruk zullen steeds weer wolken en wolkenvelden van het zuidoosten en zuiden de zon gaan frustreren. Naar het zuiden toe kan er ook sneeuw gaan vallen. De meeste kans op zon maken de noordelijke Alpen.

ECMWF T850 hPa dinsdag 27 februari

De gehele volgende week zal in het tegen staan van zeer koud winterweer onder aanvoer van een aanhoudende noord tot noordoostelijke hoogtestroming en het kan zelfs nog kouder gaan worden.

Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we dat het zwaartepunt van de hogedruk (het zuidelijke deel) met het vorderen van de week richting IJsland – Groenland gaat verplaatsen. Aan de zuidoost flank gaat zich tegelijkertijd een deel van de oost Europese koude vortex afsplitsen en via Duitsland de Benelux en Noordzee naar het westen verplaatsen. Deze koude vortex (hoogtelaag) is gevuld met zeer droge en zeer koude lucht en het belooft dan vooral naar het noorden toe  (Benelux, Duitsland) bitter koud te gaan worden.

ECMWF medio volgende week met de bel artische lucht op weg naar de Benelux!

In de Alpen kan aan de zuidkant van de vortex en door de lagedruk boven de centrale Middellandse Zee dan weer wat minder koude lucht gaan binnenstromen en ook nemen de sneeuwkansen dan verder toe.

Op de de langere termijn gaat de vorst geleidelijk dan wat afzwakken, kan ook bijna niet anders na die artic outbreak, maar blijft het gewoon winters.

EC ensembles (19-02)

Of we in het verdere vervolg, we zitten dat al op dag 14, de lente wellicht gaat binnen vallen of dat we toch aan de koude kant van het geheel blijven dat is nog zeer ongewis. Zeker is echter wel dat we vanaf het weekend gaan evolueren naar de koudste fase van deze winter! Daarover dan de komende dagen meer.

Vanuit een bewolkt Oberwallis met wat motsneeuw een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 2.104 times, 1 visits today)

14 Reactie op “Alpen – Artic outbreak met winters slot offensief in optima forma”

  • ronnie
    20 februari 2018 at 10:53

    Jemig, ik denk dat ik op zoek moet aaar een schaatsenslijper in de Jura 🙂

  • Pieter
    20 februari 2018 at 11:15

    Beste Johan,

    Tijdens de school voorjaarsvak zie ik veel wolken ontwikkeling in de Alpen. Qua zon de beste papieren voor de Tsjechische Alpen..
    Hoe zie jij dat Johann?

    Groet, Pieter

    • Johann
      20 februari 2018 at 11:43

      De vraag is in hoeverre de zon ruimte gaat krijgen. Aan de ene kant gaat vanuit het zuidoosten minder koude maar ook vochtige lucht naar het noorden opdringen, en aan de andere kant vormen ook de koude putjes een bedreiging. De lucht richting het noorden (Tsjechië) mag dan wel zeer droog zijn, een garantie op zon is er echter niet. Voor details (zon, wolken, sneeuw) is het nu echter nog te vroeg. Late daarover dan meer.

  • Rik
    20 februari 2018 at 11:38

    Hallo Johan,

    In hoeverre zie jij nog opties voor mildere kou? Op -20 graden zitten de meeste wintersporters niet te wachten namelijk.

    • Johann
      20 februari 2018 at 11:53

      Klopt, de wintersporter zal zeker niet vrolijk worden van soort diepvries gebeuren. In de loop van de volgende week volgt vanuit het zuiden / zuidoostent een geleidelijke vorst afzwakking. Verder zullen ook het westen en zuid(westen) als de inner-alpine gebieden minder met de extreme temperaturen te maken gaan krijgen.

    • Pieter
      20 februari 2018 at 11:55

      Rik,
      Voor minder kou moet je westelijk gaan zitten! Franse Alpen bv..

  • Tomas
    20 februari 2018 at 15:53

    Johan, een tip: u heeft naar mijn mening een redelijk ingewikkelde schrijfstijl en zinsopbouw. Het leest niet erg prettig. Houd het kort en bondig, daar hebben we het meeste aan 😉 In ieder geval wel weer bedankt voor dit weerbericht!

    • Johann
      20 februari 2018 at 16:03

      Dank voor de tip Tomas. Deze stijl en opzet (ingewikkeld of niet?) hanteer ik sinds ik blog (en dat is al heel lang) met veel positieve reacties door al de jaren heen. Niet iedereen is gecharmeerd van deze stijl of vinden het (te) uitgebreid of lezen liever kortere berichten Het is altijd weer een afweging / keuze die je als blogger moet maken. Een andere stijl zal ook weer andere kritiek opleveren.

      • Hans S
        20 februari 2018 at 16:26

        Ik snap wel een beetje wat Tomas bedoelt, had ik in het begin af en toe ook wel eens, maar als trouwe lezer ben ik het zeer gaan waarderen. Ik ben de wat ingewikkeldere zinsopbouw maar gaan koppelen aan alle mitsen en maren die ook met het weer gepaard gaan 🙂

        • Johann
          20 februari 2018 at 16:36

          Ik snap hem ook maar veelal is het ook een persoonlijke kwestie / interpretatie! Daarnaast moet je ook niet vergeten dat het opstellen van het dgls weerbericht -weerpraatje, aangevuld met achtergrond informatie, visualisatie, dagelijks zo`n 2 uur aan tijd vergt en het “Nederlands” (grammatica) er dan nog wel eens bij in schiet. Persoonlijk merk ik ook nog eens dat mijn Nederlands na 20 jaar verblijf in Zwitserland (Duits) ook niet meer helemaal dat is wat het vroeger was en soms hele zinnen of woorden worden “verduitst” .

  • Wim Danhof
    20 februari 2018 at 16:04

    Ik geniet volop van je berichten Johann. Alleen de term koudeput moest ik opzoeken. Ik hoop overigens op enige zon volgende week in Franse Alpen, desnoods hogere bewolking met goed zicht op de piste…

    • Johann
      20 februari 2018 at 16:16

      De naam koudeput of koudeputjes worden worden vaak gebruikt ter aanduiding van een bel (afgesnoerde) koudere lucht in de wat hogere atmosfeer. Ook wel als hoogtelaag of in het Engels upper-level-low en in het Duits fraai aangeduid als “Kaltlufttropfen” of Höhentief! Maar inmiddels had je het antwoord zelf ook al gevonden neem ik aan 😉 Overigens kijk ik bij het interpreteren van de weerkaarten altijd eerst na het al of niet aanwezig zijn van deze koude putjes, kleinschalige systemen die al menige weersverwachting compleet op de kop hebben gezet!

  • Richard
    20 februari 2018 at 18:25

    Keep up the good work Johann, elke dag weer een feest!

  • Alice
    20 februari 2018 at 20:26

    Hier nog een dagelijkse genietster Johann! Ik als leek ben blij met de uitgebreide beschrijvingen en geniet heel erg van al die mooie foto’s. Ga zo door. Groetjes en dank van een (vooral in de winterperiode, mijn favo jaargetijde) dagelijks trouwe lezer, hier en op het Onweer Onlineforum.
    Alice

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier