Alpen – Artic outbreak met winters slot offensief in optima forma

Algemeen; Atlantische hogedruk breidt zich via de Britse Eilanden verder richting Scandinavie uit en gaat in de tweede helft van de week een alliantie aan met het daar al aanwezige pool-hoog. In samenspel met lagedruk boven oost Europa en west Rusland gaat dan met een naar noordoost draaiende hoogtestroming zeer koude en droge arctische lucht tot ver naar het zuiden uitstromen.

Winters, in het weekend vorst verscherping en navolgend koudegolf

Gisteren was het vooral de lage bewolking en de Hochnebel die het weerbeeld bepaalde,  aan de noordkant reikte de bovengrens tot 1500 a 1900 meter, in het zuiden tot 2000 a 2300 meter.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte

Boven de Hochnebel bovengrens was het zonnig met enkele overtrekkende hogere wolkenvelden en lokaal ook lenswolken (föhnig).  In de bergen hogerop was het gisteren dan ook weer genieten van heerlijk wintersport weer en prachtige panorama’s:

Stoderzinken (Dachsteinmassief)  – Mitterberg foto Jos Schmitz
San Domenico! Piemonte (Varzo) Foto Giuseppe Casile en Tamara Casile-van Den Berg
La Norma

Valdisere

Chässerug-Toggenberg
Sörenberg-Luzern
Biel-Kinzig
Arosa-lenzerheide
Säntis
San Domenico Ski. Foto Giuseppe Casile en Tamara Casile-van Den Berg

Zonnig wat ook in het Zwitserse Wallis alwaar een krachtige dalwind het zwerk deels schoon blies. Hier werden door zwakke hogedruk invloeden en wat föhnige condities dan ook de hoogste temperaturen bereikt met in de franstalige hoofdstad van het Kanton 8 graden. Nog iets warmer werd in het nabijgelegen Sierre (Sitten) met bijna 9 graden.

Veel bewolking en wat lichte sneeuw
Vandaag hebben we te maken met wat storingsinvloeden vanuit zowel het westen als ook het zuidoosten. Afgezien van wat lokale opklaringen zal de bewolking overheersen en er kan ook wat licht sneeuw of motsneeuw neerdwarrelen.

De temperaturen veranderen niet veel ten opzichte van gisteren behalve dat het ook in het Wallis niet meer zo zacht zal zijn. In het laag en Alpenvoorland en inner-alpin (Wallis) wordt het al naar gelang zon, bewolking, Hochnebel als ook hoogte – 4 tot + 4 graden. In de bergen vriest het op 2000 meter een graad of 10 en op 3000 meter een graad of 16. Sneeuwvalgrens meest tot in de lagere delen en dalen.

De komende dagen verandert er grosso modo nog niet veel aan dit rustige winterse weerbeeld. Wel zullen de zuidelijke Alpen wat gevoelig blijven voor de zuidelijke lagedruk en een koud putje boven de Middellandse Zee met ook periodiek kans op wat sneeuw.

GFS 500 hPa voor woensdagmiddag

De meeste neerslag (sneeuw) zal in de oostelijke en zuidoostelijke Alpen gaan vallen als ook langs de westelijke Italiaanse Alpenboog (retour d`est) en ook de noordelijk Italiaanse Apennijnen mogen zich op een dik pak sneeuw gaan verheugen.

Elders zal het even afwachten zijn hoeveel er waar gat vallen en blijft het ook meer een kwestie van “sneeuw sprokkelen”. Diegenen die mee sneeuw willen zien zullen moeten afreizen naar de Balkan alwaar lokaal tot een meter gaat vallen.

Sneeuwval cumulatief tot het einde van de week

Met de opbouw van de hogedruk richting Scandinavie en de aansluiting met een daar al aanwezig pool-hoog wordt in de tweede helft van de week zeer koude artische lucht richting west Europa en de Alpen op transport gezet.

Artic Outbreak
In het weekend gaat deze zeer koude pool lucht de Alpen binnenstromen en wordt het in alle hoogtes gevoelig kouder. Met min 7 graden op 850 hPa was het deze week al winters maar volgende week in de koude lucht wordt het gewoon nog een graad of 8 tot 10 kouder en vriest het op 1500 meter gewoon 15 tot 18 graden.

De meest koude lucht houdt zicht net ten noorden van de Alpen op en naar het zuiden en zuidwesten toe wordt het ook minder koud. Met -7 tot -12 graden wordt het echter ook hier Hochwinters koud. Naast de zeer koud lucht gaat een de snerpende oostenwind het voor het gevoel nog veel koude maken en zullen de wintersporters zich heel warm moeten gaan aankleden en de huid tegen bevriezing goed beschermen.

Trend T850 hPa noordkant
Vorstgrens

De grote vraag is of de zon eventueel nog voor “opwarming” kan gaan zorgen?  Ook dat is nog maar zeer de vraag want mede door de zuidelijke lagedruk zullen steeds weer wolken en wolkenvelden van het zuidoosten en zuiden de zon gaan frustreren. Naar het zuiden toe kan er ook sneeuw gaan vallen. De meeste kans op zon maken de noordelijke Alpen.

ECMWF T850 hPa dinsdag 27 februari

De gehele volgende week zal in het tegen staan van zeer koud winterweer onder aanvoer van een aanhoudende noord tot noordoostelijke hoogtestroming en het kan zelfs nog kouder gaan worden.

Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we dat het zwaartepunt van de hogedruk (het zuidelijke deel) met het vorderen van de week richting IJsland – Groenland gaat verplaatsen. Aan de zuidoost flank gaat zich tegelijkertijd een deel van de oost Europese koude vortex afsplitsen en via Duitsland de Benelux en Noordzee naar het westen verplaatsen. Deze koude vortex (hoogtelaag) is gevuld met zeer droge en zeer koude lucht en het belooft dan vooral naar het noorden toe  (Benelux, Duitsland) bitter koud te gaan worden.

ECMWF medio volgende week met de bel artische lucht op weg naar de Benelux!

In de Alpen kan aan de zuidkant van de vortex en door de lagedruk boven de centrale Middellandse Zee dan weer wat minder koude lucht gaan binnenstromen en ook nemen de sneeuwkansen dan verder toe.

Op de de langere termijn gaat de vorst geleidelijk dan wat afzwakken, kan ook bijna niet anders na die artic outbreak, maar blijft het gewoon winters.

EC ensembles (19-02)

Of we in het verdere vervolg, we zitten dat al op dag 14, de lente wellicht gaat binnen vallen of dat we toch aan de koude kant van het geheel blijven dat is nog zeer ongewis. Zeker is echter wel dat we vanaf het weekend gaan evolueren naar de koudste fase van deze winter! Daarover dan de komende dagen meer.

Vanuit een bewolkt Oberwallis met wat motsneeuw een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
[email protected] / info [email protected]

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties