Advertentie 

Achter een koufront dat afgelopen nacht over de Alpen trok vormt zich een lagedrukgebied ten zuidoosten van de Alpen. De Oost-Alpen blijven te maken houden met vochtige luchtmassa’s, terwijl in het westen hogedruk invloed zorgt voor milde temperaturen en is het toenemend zonnig. Na het weekend gaan de temperaturen verder omlaag.

Mild en zonnig in het westen, koud in het oosten

Vanochtend begint bewolkt en soms met sneeuwbuien, met name aan de oostkant van de Alpen. Langs de noordkant van de Alpen is het in de ochtend nevelachtig met veel Hochnebel die kan reiken tot boven 2000 m. Gedurende de dag neemt de bewolking verder af en is het toenemend zonnig.


Sneeuwbuien gisteren en problemen op de weg voor reizigers van en naar de Alpen. Ook in de Franse Alpen viel er veel sneeuw en waren wegen niet goed begaanbaar (foto: FB Tignes 1800)

Gisterenochtend nevelachtig in Mittelberg. Ook vanochtend is de kans op nevel groot (foto: Hans ter Braak)

In de middag klaart het steeds meer op en is het vaak zelfs onbewolkt in de westelijke Alpen. Aan de oostkant van de Alpen is het weerbeeld anders. Overdag zijn er plaatselijk nog wat sneeuwbuitjes. Veel hoeft daarvan echter niet verwacht te worden. De vorstgrens zakt verder omlaag naar onder de 1000m aan de noordkant van de Alpen en 1500m in het zuidwesten van de Alpen. De wind waait vanuit oostelijke richting.

Een laag met een uitloper van het warmtefront dat gisteren over de Alpen trok ligt vandaag ten zuiden van de Alpen. De luchtmassa bevat meer vocht aan de oostkant van de Alpen waardoor het hier nog langer bewolkt blijft (@DWD)

Vandaag aan de oostkant ook nog nevelachtig. in het westen van de Alpen meer zon en mildere temperaturen (foto: Hans ter Braak, Mittelberg)

Morgen is het in de Oost-Alpen opnieuw overwegend bewolkt. In de ochtend schijnt de zon eerst in de Alpen, in de laaglanden is er opnieuw veel Hochnebel. In de loop van de dag neemt de bewolking verder toe, maar het blijft droog. Daarbij daalt de temperatuur verder omlaag. Op dinsdag is het bewolkt en is minder ruimte voor de zon en is het opnieuw kouder. Daarnaast  zijn er enkele sneeuwbuien, vooral in het oosten van de Alpen.

Vanaf woensdag zakken we nog verder de diepvrieskou in. Hoewel de maanden januari en begin februari tot nu toe weinig zonuren hadden, lijkt dit de komende dagen goed gemaakt te gaan worden met veel zonnige perioden. Woensdag en donderdag bevinden de Alpen zicht tussen een hoog boven Scandinavië en een laag boven de Middellandse Zee. Er lijkt zicht een blokkade gaan te ontwikkelend waardoor koelere lucht vanuit het oosten de Alpen kan bereiken en met ijzig koude en droge lucht.

Volgend weekend en begin volgende week stroomt Arctische lucht richting de Alpen en gaan de temperaturen sterk omlaag. De onzekerheid is nog wel groot. (@ECMWF maandag 26 feb, Wetterzentrale.de)

Begin volgende week op maandag 26 feb. zou wel een extreem koud kunnen worden volgens het ECMWF model (@Wetterzentrale.de)

Vooruitzichten
Een sterke sudden stratospheric warming (SSW) is aan de gang en dat betekent dat de polaire wervel op dit moment verstoord is. Het gevolg hiervan dat we te maken hebben met een zeer dynamische circulatie op het noordelijk halfrond. De laatste weermodellen neigen naar een krachtig blokkade patroon dat zich in Noord-Europa ontwikkelt. Dit zou betekenen dat er toevoer op gang komt van aanzienlijke koude lucht van de Arctic en Rusland naar Europa. Sommige modellen laten zien dat zeer koude lucht tot ver richting West- en SW Europa wordt ingeduwd en zal in principe een groot deel van Europa te maken krijgen hiermee.

Komende dagen koud. Vanaf volgend weekend zeer grote onzekerheid. De operationele run wijst op een zeer koud scenario begin volgende week (@ECMWF ensemble, prikpunt Innsbruck)

Kortom de winter is nog lang niet voorbij en dit zeer koude weer kan tot begin maart zich aanhouden – houd ons in de gaten voor meer updates!

(Visited 1.868 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Arctische luchtmassa ligt op de loer, winter nog niet voorbij”

 • Annemarie Peters
  18 februari 2018 at 09:54

  Pfff beter wat kouder als te hoge temperaturen…… Ik denk dat we alleen wel even een extra gasflesje meenemen om de caravan goed war te kunnen blijven stoken!

 • van Bussel
  18 februari 2018 at 12:23

  Kan het in Nederland ook erg koud worden aan het einde van komende week?

  • Johann
   18 februari 2018 at 17:01

   En hoe! Ik zou zeggen volg onze Benelux berichtgeving ook op deze site 😉

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier