Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: De Alpen liggen op dit moment tussen een hoge drukgebied in het westen en een lage drukgebied in de  oostelijke Middellandse zee. Het is in de gehele Alpen vrij koud met in de oostelijke Alpen nog die arctische kou van de afgelopen dagen. In de loop van vandaag trekt er een front vanuit het noordwesten richting de Alpen die opnieuw voor wat verse sneeuw gaat zorgen in de nacht naar zondag in de noordelijke Alpen.

Gisteren was het in de noordelijke Alpen een waar paradijs met de vers gevallen sneeuw in combinatie met de zon! Daarbij waren de temperaturen extreem laag en bleef het eigenlijk overal matig tot streng vriezen overdag in de noordelijke Alpen. Dit leverde prachtige plaatjes op in de bergen.

Een wintersprookje in Serfaus-Fiss-Ladis in Oostenrijk gisteren. Foto: Barbara Möhle

Ook puur genieten in SkiWelt in Tirol

Ook een prachtig plaatje uit het Kleinwalsertal van Hans ter Braak

Nog een plaatje uit SkiWelt, puur genieten

Mayrhofen is ook flink ondergesneeuwd

Ook een wintersprookje in het Zuid-Duitse Hochries gisteren

Na de verse sneeuwval van donderdag in de noord Alpen kwamen de Alpen gisteren dus volop in de zon te liggen, wat de volgende prachtige satelliet foto opleverde. Goed te zien is dat de noordelijke Alpen volop in de sneeuw liggen en dat ook in het laagland van Duitsland en Zwitserland sneeuw is gevallen. In de zuidelijke Italiaanse en Franse Alpen ligt ook sneeuw in de bergen, maar zijn de dalen toch een stuk groener

Satelliet foto gisteren middag van de Alpen. Bron: Nasa

Afgelopen nacht gingen de temperaturen weer flink onderuit in het Alpengebied, met op uitgebreide schaal temperaturen van beneden de -20 met lokaal zelfs uitschieters richting de -30. Het koudste plekje was de Funtensee in de Berchtesgader Alpen met maarliefst -41 graden!

Minimum temperaturen afgelopen nacht in Oostenrijk

Minimum temperaturen afgelopen nacht in Zwitserland

Na een heldere nacht waarbij de temperaturen opnieuw stevig onderuit gingen wordt de vorst langzaam iets minder streng. Toch kan het met de noorden wind nog erg koud aanvoelen. Ook in de zuidelijke Alpen, in Italië en in de Franse Alpen hebben ze met deze wind te maken, al schijnt de zon hier wel. In de Noordelijke Alpen trekken dan in de loop van de middag steeds meer wolken binnen die voor minder zicht zullen gaan zorgen. Tegen de avond breiden deze wolken zich verder uit over de noord Alpen en begint het tot in de dalen weer te sneeuwen die de hele nacht kan aanhouden. De meeste sneeuw zal vallen aan de noordelijke oostkant van de Alpen in Oostenrijk. Verder naar het westen in Zwitserland en de noord Franse Alpen gaat ook sneeuw vallen, maar hoe verder westelijk hoe minder. De nul-graden grens ligt vandaag in de oostelijke Alpen tot in de dalen en in de westelijke Alpen wat hoger, op zo’n 1200 m. In de zuidelijke Alpen hebben ze vandaag te maken met Nordföhn. In de westelijke Noord Alpen wordt zo’n 5 tot 10 cm verse sneeuw verwacht met een stijgende tendens naar het oosten toe. In de noordoostelijke Alpen in Oostenrijk valt meer sneeuw en kan men tot zondagochtend rekenen op zo’n 15 cm verse sneeuw tussen Vorarlberg en de Salzburger Alpen, en tot zo’n 30 cm verse sneeuw langs de Alpenhoofdkam en in de Kitzbüheler Alpen.

Vanuit het noorden wordt wederom neerslag aangevoerd die in de noordelijke Alpen opnieuw voor sneeuw gaat zorgen

Ook op zondag hebben de Alpen nog te maken met een noordelijke hoogtestroming en sneeuwt het overdag nog lang door in de noord Alpen met weer een stijgende intensiteit naar het oosten. Er kan dan wederom 15 tot 30 cm aan verse sneeuw gaan vallen met het meeste wederom langs de oostelijke Alpenhoofdkam en de Kitzbüheler Alpen. In de zuidelijke Alpen in Italië en de zuid Franse Alpen blijft het wederom droog en zonnig. In de noord Franse Alpen valt er overdag zo’n 5 tot 10 cm verse sneeuw bij.
Op Maandag wordt het dan langzaam steeds beter weer, met in de ochtend nog wat wolkenvelden en sneeuwval langs die oostelijke noordkant van de Alpen. Het wordt zonniger en de temperaturen gaan weer ietsje omhoog, maar erg warm wordt het zeker niet met hooguit wat enkele plusgraden in de dalen.

De rest van volgende week is het ook minder koud dan nu het geval is, maar blijven de omstandigheden nog altijd winters. Op dinsdag bereikt dan alweer een nieuwe storing de noordelijke Alpen waarbij deze keer met name de Zwitserse Alpen zullen profiteren. Maar ook in de rest van de noord Alpen zal het wederom gaan sneeuwen. Ook verderop in de week blijft het een komen en gaan van storingen die nieuwe sneeuw met zich mee brengen waarbij toch steeds die noordelijke Alpen van lijken te profiteren. Dit is ook goed terug te zien in de totale hoeveelheid aan verse sneeuw die verwacht wordt t/m komende donderdag. In eerste instantie profiteren de noordelijke Alpen van verse sneeuwval en later deze week kunnen ook de westelijke Alpen gaan genieten van meer verse sneeuwval tot in de lagere delen.

Kortom het blijft de komende week gewoon winters met relatief koude temperaturen en regelmatig nieuwe sneeuwval. Op en top winters genieten dus! Voor de diegene die vandaag de weg op gaan, ben wel voorzichtig, want het kan verraderlijk glad zijn door sneeuwval en ijzel op de routes van en naar de Alpen. Een hele fijne zaterdag vanuit ook een winters Oslo!

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.633 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

4 Reactie op “Alpen: Na arctische kou opnieuw sneeuwval!”

 • Richard
  7 januari 2017 at 09:50

  Kunnen we een beetje vastellen van wat er nu in de Noord Alpen valt dat dit wel blijft liggen.

  • Sander Engelen
   7 januari 2017 at 10:23

   Hoi Richard, Het is in elk geval een mooie basislaag waar ze voorlopig wel even mee vooruit kunnen. Het wordt niet heel snel erg warm, dus dat betekent dat de sneeuw meer tijd krijgt om zich te zetten. Waardoor deze iets beter bestand zal zijn tegen weersinvloeden als wind en hogere temperaturen in vergelijking met verse sneeuw.

 • Luc
  7 januari 2017 at 10:22

  Mooi situerend weerbericht met heldere uitgangspunten en opties Sander

 • Herman
  7 januari 2017 at 11:07

  Hallo,
  Met erg veel plezier lees ik iedere ochtend jullie berichten.

  Nu komt de moelijkste vraag WAT GAAT HET WEER DOEN IN WEEK 4 In Berwang/Ehrwald. Tirol.
  Kunnen jullie daar al een voozichtige voorspelling voor doen?

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer