Advertentie 

Algemeen: Op dit moment hebben de Alpen te maken met een noordelijke stroming waarbij er vrij koude en vochtige lucht wordt aangevoerd. Met name in Oostenrijk vallen daarbij (sneeuw)buien. Elders is het droog. Daarna volgen een paar droge en vrij zonnige dagen. Vanaf maandag trekt een krachtig koufront vanuit het hoge noorden naar de Alpen waarbij zeer koude en vochtige lucht wordt aangevoerd en er sneeuw gaat vallen.

De dag begint vandaag wisselend in de Alpen met in met name het noorden van Oostenrijk sneeuwbuien en meer bewolking. Elders in het westen en zuiden laat de zon zich veel meer zien.

Ten zuiden van de Alpenhoofdkam heeft de zon de overhand deze morgen zoals hier in Lienz
Ook de Grote Aletschgletsjer ligt er mooi bij deze morgen in de volle zon.

Vandaag hebben met name de Oostenrijkse Alpen nog te maken met wisselvallig weer waarbij er af en toe sneeuwbuien vallen vanaf zo’n 1000 m hoogte. In het westen en zuiden van de Alpen blijft het droog en heeft de zon de overhand. In het zuiden is het beduidend zachter dan in de noordelijke Alpen. De vorstgrens ligt tussen de 1600 en 2000 m in het noorden en tussen de 2000 en 2800 m in het zuiden. Er staat daarbij een krachtige wind vanuit het noorden.

Radarbeeld van 9 uur deze ochtend. Met name in het noorden is er meer (lage) bewolking aanwezig met in het noordoosten sneeuwbuien. Bron: Wetteronline.de

Morgen stijgt de luchtdruk in de hele Alpen en zal het weerbeeld meest zonnig zijn. Daarbij zit de koudere lucht vooral in de oostelijke helft van de Alpen. In het noordoosten kan er ook meer bewolking aanwezig zijn. In het zuiden kan er wat hochnebelachtige bewolking aanwezig zijn. De vorst grens ligt morgen tussen de 1200 m in het oosten tot 2000 m in het westen.

Zondag hebben de Alpen te maken met veel zon door de uitloper van een hoge drukgebied.

Maandag begint de dag nog vrij vriendelijk, maar met een krachtige noord tot noordwestelijke wind drijft er al snel meer bewolking binnen en gaat het vanuit het noorden tegen de avond sneeuwen waarbij de wind stormachtig kan worden en er behoorlijk koude lucht binnen komt drijven. In het zuiden zal het daarbij droog blijven, maar staat er wel een krachtige nordföhn op het programma. Later in de nacht kan de neerslag vanuit het noorden ook deels overgrijpen naar het zuiden. Alleen in de zuidwestelijke Franse Alpen blijft het droog en vrij zonnig weer met wel een stormachtige wind.

Helemaal vanaf de noordpool bij Groenland wordt in een hoog tempo erg koude en vochtige lucht richting de Alpen gestuurd waarbij het vanuit het noordwesten flink gaat sneeuwen.
Een ware arctic outbreak vanuit het hoge noorden! Dit zijn de temperaturen op zo’n 1500 m hoogte. Deze gaan flink onderuit en dat belooft vorst en sneeuw tot in de lagere delen.

Op dinsdag en woensdag gaat het dan behoorlijk koud en stormachtig verder. In de noordelijke Alpen sneeuwt het daarbij van tijd tot tijd flink door en kan er een flink pak gaan vallen tot in de lagere delen. In het zuiden blijft het daarbij meest droog met ook redelijk wat zon en een stevige nordföhn.

Ook op dinsdag en woensdag liggen de Alpen nog in een noordwestelijke stroming met erg koude lucht daarbij. Deze temperaturen zouden voor mid winter helemaal niet vreemd zijn. Een echte terugkeer van de winter na toch al zomerse temperaturen afgelopen week!
De totale hoeveelheid verse sneeuw t/m donderdagochtend. Op veel plaatsen kan er toch zo tussen de 20 tot 50 cm verse sneeuw gaan vallen met in de hoge bergen ook nog meer. Bron: Bergfex.at

Vanaf donderdag lijkt de neerslag er dan weer uit te gaan en laat de zon zich weer zien. De wind blijft echter nog wel een thema en tijdens de heldere nachten kan het dan flink afkoelen met matige tot strenge vorst.

Ook de dagen daarna lijkt het nog vrij wisselvallig verder te gaan met droge periodenen weer een verzachting, maar mogelijk later in het weekend ook weer neerslag met sneeuw daarbij. De temperatuur blijft wat schommelen en ligt komende week aan de koude kant van het langjarig gemiddelde. Het sneeuwdek vanaf zo’n 2000 m neemt voorlopig nog niet af en groeit zelfs in April nog gewoon even door!

Voor nu wens ik iedereen een heel fijn paasweekend!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 40 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer