Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Op dit moment hebben de Alpen te maken met een noordelijke stroming waarbij er vrij koude en vochtige lucht wordt aangevoerd. Met name in Oostenrijk vallen daarbij (sneeuw)buien. Elders is het droog. Daarna volgen een paar droge en vrij zonnige dagen. Vanaf maandag trekt een krachtig koufront vanuit het hoge noorden naar de Alpen waarbij zeer koude en vochtige lucht wordt aangevoerd en er sneeuw gaat vallen.

De dag begint vandaag wisselend in de Alpen met in met name het noorden van Oostenrijk sneeuwbuien en meer bewolking. Elders in het westen en zuiden laat de zon zich veel meer zien.

Ten zuiden van de Alpenhoofdkam heeft de zon de overhand deze morgen zoals hier in Lienz
Ook de Grote Aletschgletsjer ligt er mooi bij deze morgen in de volle zon.

Vandaag hebben met name de Oostenrijkse Alpen nog te maken met wisselvallig weer waarbij er af en toe sneeuwbuien vallen vanaf zo’n 1000 m hoogte. In het westen en zuiden van de Alpen blijft het droog en heeft de zon de overhand. In het zuiden is het beduidend zachter dan in de noordelijke Alpen. De vorstgrens ligt tussen de 1600 en 2000 m in het noorden en tussen de 2000 en 2800 m in het zuiden. Er staat daarbij een krachtige wind vanuit het noorden.

Radarbeeld van 9 uur deze ochtend. Met name in het noorden is er meer (lage) bewolking aanwezig met in het noordoosten sneeuwbuien. Bron: Wetteronline.de

Morgen stijgt de luchtdruk in de hele Alpen en zal het weerbeeld meest zonnig zijn. Daarbij zit de koudere lucht vooral in de oostelijke helft van de Alpen. In het noordoosten kan er ook meer bewolking aanwezig zijn. In het zuiden kan er wat hochnebelachtige bewolking aanwezig zijn. De vorst grens ligt morgen tussen de 1200 m in het oosten tot 2000 m in het westen.

Zondag hebben de Alpen te maken met veel zon door de uitloper van een hoge drukgebied.

Maandag begint de dag nog vrij vriendelijk, maar met een krachtige noord tot noordwestelijke wind drijft er al snel meer bewolking binnen en gaat het vanuit het noorden tegen de avond sneeuwen waarbij de wind stormachtig kan worden en er behoorlijk koude lucht binnen komt drijven. In het zuiden zal het daarbij droog blijven, maar staat er wel een krachtige nordföhn op het programma. Later in de nacht kan de neerslag vanuit het noorden ook deels overgrijpen naar het zuiden. Alleen in de zuidwestelijke Franse Alpen blijft het droog en vrij zonnig weer met wel een stormachtige wind.

Helemaal vanaf de noordpool bij Groenland wordt in een hoog tempo erg koude en vochtige lucht richting de Alpen gestuurd waarbij het vanuit het noordwesten flink gaat sneeuwen.
Een ware arctic outbreak vanuit het hoge noorden! Dit zijn de temperaturen op zo’n 1500 m hoogte. Deze gaan flink onderuit en dat belooft vorst en sneeuw tot in de lagere delen.

Op dinsdag en woensdag gaat het dan behoorlijk koud en stormachtig verder. In de noordelijke Alpen sneeuwt het daarbij van tijd tot tijd flink door en kan er een flink pak gaan vallen tot in de lagere delen. In het zuiden blijft het daarbij meest droog met ook redelijk wat zon en een stevige nordföhn.

Ook op dinsdag en woensdag liggen de Alpen nog in een noordwestelijke stroming met erg koude lucht daarbij. Deze temperaturen zouden voor mid winter helemaal niet vreemd zijn. Een echte terugkeer van de winter na toch al zomerse temperaturen afgelopen week!
De totale hoeveelheid verse sneeuw t/m donderdagochtend. Op veel plaatsen kan er toch zo tussen de 20 tot 50 cm verse sneeuw gaan vallen met in de hoge bergen ook nog meer. Bron: Bergfex.at

Vanaf donderdag lijkt de neerslag er dan weer uit te gaan en laat de zon zich weer zien. De wind blijft echter nog wel een thema en tijdens de heldere nachten kan het dan flink afkoelen met matige tot strenge vorst.

Ook de dagen daarna lijkt het nog vrij wisselvallig verder te gaan met droge periodenen weer een verzachting, maar mogelijk later in het weekend ook weer neerslag met sneeuw daarbij. De temperatuur blijft wat schommelen en ligt komende week aan de koude kant van het langjarig gemiddelde. Het sneeuwdek vanaf zo’n 2000 m neemt voorlopig nog niet af en groeit zelfs in April nog gewoon even door!

Voor nu wens ik iedereen een heel fijn paasweekend!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 10 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer