klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vochtige en relatief koele luchtmassa’s bepalen het weer in de Alpen komende dagen. We kunnen spreken van ‘Aprilweer’, met een snelle opeenvolging van zonneschijn, wolken en regen (soms sneeuw en hagel). Het is erg wisselvallig. Met de ligging van de drukgebieden lijkt deze weersituatie de komende dagen aan te blijven houden. Later deze week en het weekend gaat het tijdelijk afkoelen en wordt er winterse neerslag verwacht.

Later deze week koude lucht vanuit het noordoosten

De Sechseläuten is de traditionele voorjaarsvakantie in Zwitserland die meestal gevierd wordt op een maandag in april. Een van de tradities die wordt gehouden tijdens de Sechseläuten is het verbranden van de winter in de vorm van de Böögg, een figuur van een sneeuwman gevuld met explosieven. De gewoonte om een lappenpop genaamd Böögg te branden, dateert van vóór de Sechseläuten. Een Böögg (verwant aan boeman) was oorspronkelijk een gemaskerde figuur dat tijdens het carnavalseizoen onheil bracht en kinderen bang maken deed.

Brandtijd van de Böögg was 17:44, precies hetzelfde als 2005. Destijds was de zomer gemiddeld nat en gemiddeld zonnig, maar 1,5 graden warmer dan normaal‏ (foto: KansasCh)

Er wordt gezegd dat hoe sneller het hoofd van de Bööggs explodeert, deze sneeuwman gevuld met vuurwerk, hoe mooier de zomer wordt. Duurt de brandtijd langer dan belooft het een minder mooie zomer te worden. Gisteren was de tijd van de  Böögg 17:44, precies hetzelfde als 2005. Destijds was de zomer gemiddeld nat en gemiddeld zonnig, maar 1,5 graden warmer dan normaal. Statistisch gezien heeft de Böögg niet altijd gelijk, maar soms ook wel.

Vandaag is het mooiste weer te vinden in het meest westelijke en oostelijke deel van de Alpen. De dag begint lokaal met mist in de dalen. Hogerop de berg is de lucht helder met wat hoge bewolking. In de loop van de dag neemt de bewolking verder toe. Vooral in het centrale Alpengebied, delen van zuidoost Zwitserland en het westen van Oostenrijk kan winterse neerslag vallen boven de 1800-2000 m. Het zijn wisselvallig buien waarbij soms ook wat regen en hagel verwacht kan worden. Op de meeste andere plekken in de Alpen is de zon vooral te vinden.

Volop zon vannochtend in het Zwiterse Saas-Fee (foto-webcam.eu)

Morgen en donderdag een kleine algehele verandering: in de westelijke Alpen is de zon vooral ’s ochtends nog de vinden, maar neemt in loop van de dag de bewolking en kans op lokale buien toe. Aan de zuidkant van de Alpen is de kans op neerslag het grootst en is het wisselvalliger dan vandaag. Donderdag wordt de meeste neerslag verwacht waarbij vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Lokaal kan er op sommige plaatsten bij elkaar opgeteld een halve meter sneeuw vallen in delen van Zwitserland en de zuid Franse Alpen. Op de meeste plaatsen zullen deze hoeveelheden echter beperkt zijn tot enkele centimeters.

Op sommige plaatsen in Zwitersland en de Zuid-Franse Alpen kan er meer dan een halve meter sneeuw vallen cumulatief t/m vrijdag (WXCHART APERGE model)
Vanaf vrijdag wordt het tijdelijk een stuk frisser in de Alpen met een noordoostelijk stroming (ECMWF temp afwijking 850 hPa)

Vooruitzichten
Vanaf vrijdag stroomt koelere lucht vanuit het noordoosten richting de Alpen. De vrijdag is nog een overwegend zonnige dag, maar op de zaterdag kan er ook wat winterse neerslag zijn met een sneeuwval onder de 1000 m. De kou zal de rest van het weekend aan blijven houden en het is koud voor de tijd van het jaar. Toch is deze kou maar van tijdelijke aard en ziet ernaar uit dat na het weekend de temperaturen weer omhoog gaan.

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 460 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer