Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vochtige en relatief koele luchtmassa’s bepalen het weer in de Alpen komende dagen. We kunnen spreken van ‘Aprilweer’, met een snelle opeenvolging van zonneschijn, wolken en regen (soms sneeuw en hagel). Het is erg wisselvallig. Met de ligging van de drukgebieden lijkt deze weersituatie de komende dagen aan te blijven houden. Later deze week en het weekend gaat het tijdelijk afkoelen en wordt er winterse neerslag verwacht.

Later deze week koude lucht vanuit het noordoosten

De Sechseläuten is de traditionele voorjaarsvakantie in Zwitserland die meestal gevierd wordt op een maandag in april. Een van de tradities die wordt gehouden tijdens de Sechseläuten is het verbranden van de winter in de vorm van de Böögg, een figuur van een sneeuwman gevuld met explosieven. De gewoonte om een lappenpop genaamd Böögg te branden, dateert van vóór de Sechseläuten. Een Böögg (verwant aan boeman) was oorspronkelijk een gemaskerde figuur dat tijdens het carnavalseizoen onheil bracht en kinderen bang maken deed.

Brandtijd van de Böögg was 17:44, precies hetzelfde als 2005. Destijds was de zomer gemiddeld nat en gemiddeld zonnig, maar 1,5 graden warmer dan normaal‏ (foto: KansasCh)

Er wordt gezegd dat hoe sneller het hoofd van de Bööggs explodeert, deze sneeuwman gevuld met vuurwerk, hoe mooier de zomer wordt. Duurt de brandtijd langer dan belooft het een minder mooie zomer te worden. Gisteren was de tijd van de  Böögg 17:44, precies hetzelfde als 2005. Destijds was de zomer gemiddeld nat en gemiddeld zonnig, maar 1,5 graden warmer dan normaal. Statistisch gezien heeft de Böögg niet altijd gelijk, maar soms ook wel.

Vandaag is het mooiste weer te vinden in het meest westelijke en oostelijke deel van de Alpen. De dag begint lokaal met mist in de dalen. Hogerop de berg is de lucht helder met wat hoge bewolking. In de loop van de dag neemt de bewolking verder toe. Vooral in het centrale Alpengebied, delen van zuidoost Zwitserland en het westen van Oostenrijk kan winterse neerslag vallen boven de 1800-2000 m. Het zijn wisselvallig buien waarbij soms ook wat regen en hagel verwacht kan worden. Op de meeste andere plekken in de Alpen is de zon vooral te vinden.

Volop zon vannochtend in het Zwiterse Saas-Fee (foto-webcam.eu)

Morgen en donderdag een kleine algehele verandering: in de westelijke Alpen is de zon vooral ’s ochtends nog de vinden, maar neemt in loop van de dag de bewolking en kans op lokale buien toe. Aan de zuidkant van de Alpen is de kans op neerslag het grootst en is het wisselvalliger dan vandaag. Donderdag wordt de meeste neerslag verwacht waarbij vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Lokaal kan er op sommige plaatsten bij elkaar opgeteld een halve meter sneeuw vallen in delen van Zwitserland en de zuid Franse Alpen. Op de meeste plaatsen zullen deze hoeveelheden echter beperkt zijn tot enkele centimeters.

Op sommige plaatsen in Zwitersland en de Zuid-Franse Alpen kan er meer dan een halve meter sneeuw vallen cumulatief t/m vrijdag (WXCHART APERGE model)
Vanaf vrijdag wordt het tijdelijk een stuk frisser in de Alpen met een noordoostelijk stroming (ECMWF temp afwijking 850 hPa)

Vooruitzichten
Vanaf vrijdag stroomt koelere lucht vanuit het noordoosten richting de Alpen. De vrijdag is nog een overwegend zonnige dag, maar op de zaterdag kan er ook wat winterse neerslag zijn met een sneeuwval onder de 1000 m. De kou zal de rest van het weekend aan blijven houden en het is koud voor de tijd van het jaar. Toch is deze kou maar van tijdelijke aard en ziet ernaar uit dat na het weekend de temperaturen weer omhoog gaan.

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 464 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer