Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  onder invloed van hoog – Norbert – gaat het ook vandaag en zaterdag nog zeer warm en zonnig verder. Vanaf zondag neemt de invloed van het hoog geleidelijk af en volgende week wordt het mede ondersteund door de dagelijkse gang wisselvalliger. De temperaturen gaan wat terug maar het blijft naar alle waarschijnlijkheid zeer zacht.

Vanaf zondag toenemende kans op een (onweers)bui maar aanhoudend (zeer) zacht

Opnieuw kon het kwik gisteren wat winst boeken en op uitgebreide schaal stegen de temperaturen met volop zon tot 23 tot 29 graden. In de nacht en vroege ochtend daalde de vorstgrens in de bergen door de sterke uitstraling  tot aan de sneeuwgrens om vervolgens overdag weer snel te stijgen naar 3800 meter.

Daniel Gerstgrasser @danivumalvier
Simplondorf 18 graden. Foto via FB Tamara Casile-van Den Berg
Zelfs op 2500m is het nu +13gr. Deze meneer die vandaag de Alpenpass op de Grossglockner #sneeuwvrij moet maken heeft het dus zeker niet koud.
Hogerop nog sneeuw, heel veel sneeuw! Les Arcs @LesArcs
Aletsch Arena 19-04 met nog steeds immense sneeuwhoeveelheden. Via FB Grooming Crew Aletscharena

De zeer hoge temperaturen en de snel smeltende sneeuw smelten begonnen op hier en daar in de hoger gelegen nog besneeuwde regione al voor “water overlast” te zorgen doordat het smeltwater lokaal niet of nauwelijks kon afvloeien en ook de grond onder de sneeuw nog bevroren is. Voorlopig blijft het bij lokale problemen. Problematisch zou het gaan worden wanneer naast de hoge temperaturen ook neerslag van betekenis gaat vallen. Deze combinatie zou onherroepelijk tot grotere problemen gaan leiden met op grote(re) schaal overstromingen en -of  modderlawines.

Voorlopig staat er echter geen neerslag op het weermenu en gaat het onverminderd droog, zonnig en vooral ook zeer zacht verder. Het hoogtepunt van deze opmerkelijk warme periode wordt vandaag en morgen bereikt .

Op het 850 hPa stijgt het kwik vandaag naar 15 tot 17 graden, op 2000 meter wordt het een graad of 13 tot 16 en de vorstgrens vinden we terug rond de 3700 a 3800 meter. In de lagere delen en dalen stijgt het kwik weer naar zomerse waardes met maxima die tot 25 a 28 en lokaal 29 graden tot misschien wel tropische 30 graden.

Ook vandaag en morgen stralende zonneschijn en zomers warm. Foto Brig Stockalperschloss met blik richting de nog besneeuwde Simplon. Foto Bas Laros

Stijgende neerslagkans
Vanaf zondag moet de hogedruk dan toch wat aan kracht inboeten respectievelijk trekt zich naar het zuiden terug en komen we meer onder invloed van de frontale zone / afzakkende jetstream. Maandag krijgen we vanuit het westen te maken met opkomende neerslag van een inkomend koufront. Dinsdag volgt een weersverbetering voordat op de woensdag de neerslag kansen op een volgend (occlusie) front opnieuw gaan toenemen.

Ofschoon het op de twee fronten vooral in de noordelijke Alpen dan wat gaat afkoelen lijkt een doorzettende afkoeling geen thema. Integendeel over het algemeen verblijven de Alpen aan de warmere kant van de jetstream en blijft het zacht tot zeer zacht met temperaturen al naar gelang de zon of bewolking tussen de 18 en 24 graden.

GFS ensembles noordkant Alpen, maandag en woensdag frontpassage met oplevende neerslagkansen

Onzekere langere termijn
Het is nog even afwachten in hoeverre (en of) een volgende portie koudere lucht richting het einde van de week vooral de noordelijke Alpen zal binnenstromen (ECMWF) of dat het vanuit het zuidwesten tot zuiden gewoon weer warmer gaat worden aan de voorzijde van een Atlantische depressie / hoogtetrog (GFS).

GFS T850 hPa voor maandag 30 april met de veel warmere trog voorzijde

Al met al vanaf dag 8 tot 10 onzekere ontwikkelingen en opvallend ook de grote verschillen tussen de veel warmere operationele GFS run en de veel koudere van het ECMWF.

Vergelijk de ECMWF oper met de koudere maritiem polaire lucht aan de oostflank van een hoog (uitloper)

Morgen maar weer eens verder kijken en de komende dagen eerst nog even genieten van het prachtige zomerse weer en thermische hoogstandjes. Ciao vanuit een onbewolkt Oberwalls

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

UV Index
Met de vele uren zon is het zaak om je goed te beschermen tegen de schadelijke UV straling die in de bergen een stuk krachtiger is dan in het laagland. Dat geldt helemaal boven sneeuw waar we ook nog eens te maken hebben met de sterke terugkaatsing ervan, het zogenaamde “albedo effect

In de bergen zal de UV index vandaag uitkomen tussen 9 in het hooggebergte en 6 a 5 in de lagere delen en dalen. Goed insmeren dus liefst met factor 30 en liefst de nog blanke en gevoelige onbeschermde huid en ogen beschermen of gewoon niet al te lang in de zon verblijven!

Meer over de UV-Index zie – HIER

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht(en) op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de nog verder oplopende temperaturen blijft de situatie veelal nog precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 896 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier