klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Een hoogtelaag ligt boven het noorden van Duitsland. De Alpen liggen in rustig vaarwater op dit moment. De temperaturen zijn mild en er zijn veel perioden met zon. Later in de week neemt de onstabiliteit toe en wordt het wisselvalliger. De milde temperaturen blijven voorlopig wel aanhouden.

Vandaag in de ochtend Höchnebel. Later meer zon en bewolking in het westen.

Na een relatief koude start van september gaan de temperaturen weer richting de normaal. Het weer kenmerkt zich de komende dagen met stabiele hogedruk en milde temperaturen. In de volksmond ook wel Altweibersommer genoemd. Komende dagen op veel plekken rond de 20 graden in de Alpen, wat nevel en af en toe een buitje.

 (V

Eerste weekend van de herfst  met mooie herfstbeelden uit Mittelberg (Hans ter Braak) Op de bergtoppen ook nog wat verse sneeuw.

Vandaag begint de dag met veel zon. In de dalen kan er wel sprake zijn van Hochnebel en is er weinig wind. In de loop van de dag neemt de bewolking toe vanuit het zuidwesten door een zwakke storing. Dit geldt vooral voor het westelijke deel van de Alpen. Ook voor de oostelijke Alpen geldt dat er later in de middag nog een spat regen kan vallen door het nabijgelegen hoogtelaag. Verder zijn de temperaturen mild en licht de vorstgrens rond 3000m.

Dinsdag neemt de wisselvalligheid iets toe. Vooral in de West-Alpen kan er in de loop van de ochtend wat (winterse) neerslag vallen door een zwak frontje. De temperaturen blijven wel aan de milde kant en er is ook veel ruimte voor de zon. Ook in de Oost-Alpen neemt later in de middag de bewolking meer toe en kan er ook een beetje sneeuwvallen in het oostelijke Alpengebied boven de 2500m.

Mooie satelliet foto gisteren. Goed te zien is de grens met bewolking die vanuit het oosten komt opzetten (bron: NASA Modis)

Een zwakke storing zorgt morgen voor wat neerslag vanuit het zuidwesten voor de Alpen (bron: DWD)

Vandaag een tweedeling in de Alpen. In het westen de warme lucht en iets meer bewolking. In het oosten relatief koeler.

Woensdag keert het aangename weer snel weer terug, maar kan het op sommige plaatsen nog wel lang bewolkt blijven. Verder blijft het op de meeste plaatsen wel droog en zijn de temperaturen zacht. De meeste zon aan de Alpen noordkant te vinden.

Donderdag bereikt een warmtefront het Alpengebied en kan er in de hogere delen nog wat sneeuw vallen boven de 3000m in de Alpen. Met grote neerslaghoeveelheden hoeft echter geen rekening gehouden te worden.

De komende dagen bevinden de Alpen zich op de scheidslijn van hoge- en lagedrukgebieden. Dit maakt te langetermijn verwachting erg onzeker (weerkaart voor 29 sept.) Orkaan Maria zou begin oktober wel eens het weer kunnen gaan beïnvloeden in Europa, kaart voor 29 sept. (bron: magic seeweed)

Vooruitzichten
Voorlopig lijken de milde temperaturen aan te blijven houden in de Alpen. Er zijn veel dagen waarbij de zon zich laat zien. Na een koele start van september lijken er nog een aantal aangename dagen aan te komen. Op de lange termijn is met de huidige positionering van de drukgebieden de weerverwachting erg onzeker. De Alpen bevinden zich op de scheidslijn van hoge- en lagedrukgebieden. Volgende week kan het weer dus nog alle kanten op.

Interessant is vooral te kijken naar het verloop van het drukgebied Maria aan de andere kant van de Oceaan op dit moment en wat deze de komende dagen gaat doen. Deze zou namelijk begin oktober een belangrijke rol kunnen gaan spelen in Europa. De verwachting op dit moment is dat deze begin oktober overgestoken is en mogelijk voor het westen van Europa voor nog wat stormachtig weer kan gaan zorgen. Natuurlijk wel in afgezwakte vorm vergeleken met wat we op dit moment zien voor de oostkust van de VS. We houden het in de gaten.

(Visited 335 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer