Algemeen: een uitloper van het Azorenhoog –Lisa – verdringt geleidelijk de koele en vochtige noordelijk stroming en zorgt in het zuiden en westen vanaf morgen ook in het noorden met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming voor een overgang naar mooi zomer en bergweer. Begin volgende week wordt het met de aanvoer van lucht vanuit zuidwest Europa ook in het noorden weer zomers warm met lokaal weer tropische temperaturen.

In noorden eerst nog koel en bewolkt, vanaf maandag overal zomers

Het hoogtelaag wat voor het koele herfstachtig weerbeeld zorgde met sneeuw vanaf 1800 tot 2000 meter (hieronder nog 2 plaatjes van gistermiddag)  trekt verder naar zuidoost Europa en verliest zijn invloed op het weer in de Alpen. Daarvoor in de plaats gaat een uitloper van het Azorenhoog voor stabilisatie en opwarming van de koude luchtmassa’s zorgen.

Sneeuw gisteren op de Rothorn – Foto Daniel Fässler
En ook in Saas-Fee – Hannig – Foto HelenH‏ @Hlen7

Zowel van bovenaf als ook door de aanvoer van drogere lucht wordt de lucht in alle lagen van de atmosfeer steeds verder afgedroogd en gaan mede ook door de zon die steeds meer speelruimte gaat krijgen de temperaturen weer in de lift.

Vandaag zaterdag is een echter overgang met nog veel “Restfeuchte” die zich vooral langs de Alpennoordkant nog wat stuwt Daar dan ook de meeste bewolking en lokaal nog wat laatste neerslag. De temperaturen zin nog gematigd maar komen met 18 tot 25 alweer wat hoger uit, algemeen koeler is het nog aan de noordkant onder de bewolking en bij neerslag.

Radarbeeld 10h50. Via WetterOnline.de

Morgen zondag moet vooral de noordkant nog rekening houden met overtrekkende wolkenvelden en lokaal is een spat regen niet uitgesloten. Toch zal ook de zon van de partij zijn, de meeste zon-uren zijn echter voor het zuiden en westen weggelegd en deels ook voor de inner-alpine gebieden (Wallis). Vanaf maandag  dan overal weer op en top zomerweer met middagtemperaturen die weer tot 28 a 33 graden of zelfs daarboven gaan oplopen. Met de warme lucht die vanuit het zuidwesten wordt aangevoerd nemen echter ook de onweerskansen (dagelijkse gang / bergen) weer toe.

ECMWF met de zuidelijke stroming vanaf maandag. Kaart voor dinsdag

Ook in de bergen gaat het na de kou inval met sneeuw en vorst boven de 2000 meter weer flink opwarmen en de verse sneeuw zal weldra weer in vloeibare vorm getransformeerd worden. De vorstgrens zal de komende dagen weer vlot omhoog gaan van 2500 meter (nu) tot 4000 a 4200 meter volgende week.

Overigens zijn die soort “winter invallen” in het hooggebergte ook in de hoogzomer op zich niets bijzonders en komen wel vaker voor. Net al ook deze keer zijn ze altijd maar korte van duur. Hieronder nog een paar winterse kiekjes van vanmorgen ( Rothorn blik Matterhorn / Trockener Steg Zermatt / Konkordia / Mittallallin / Tignes)
De grote vraag is hoelang deze nieuwe zomerse periode zal gaan aanhouden. Daarover verschillen de weermodellen namelijk nogal van mening. Zo zien we dat het GFS vanaf dinsdag alweer met een volgende hoogtetrog en koelere Atlantische luchtmassa’s die tot over de Alpen uitstromen op de proppen komt, het ECMWF wil daar niet veel van weten en gaat uit van een gehele week met warm tot zeer warm zomerweer, pas tegen het einde van de volgende week dan ook hier enige afkoeling en ook neerslag vanuit het westen!

Net als het GFS zou na een tijdelijke afkoeling de zomer zich dan opnieuw gaan herpakken. Hoe dan ook, we kunnen ons eerst weer gaan opmaken voor een nieuwe warmere zomerfase die dit weekend geleidelijk in de steigers zal worden gezet! Zie hieronder de GFS ensembles voor de Alpen.

Fijn weekend allemaal en graag weer tot de volgende keer met hopelijk ook dan mooie vooruitzichten. Ciao vanuit een langzaam opklarend Termen in Oberwallis


Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 458 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer