Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; vandaag en ook de komende dagen wordt het weerbeeld in de Alpen bepaald door lagedrukinvloed en een vlakke drukverdeling. Het is onbestendig met temperaturen die zich meest rond de voor de tijd van het jaar normale waardes ophouden. Richting en in het weekend van het noorden uit kouder.

Geen vlees, geen vis

Na de vele sneeuw van donderdag, lokaal viel er 100 tot 150cm, met to down under diep winterse omstandigheden in de westelijke en centrale Alpen is de rust in de atmosfeer weergekeerd en kwamen ook de temperaturen weer een heel stuk hoger uit. Laten we nog even nagenieten van de witte pracht;

Tuin Termen Oberwallis
Burgstein Ötztal. Via FB Toerist In Het Oetztal
Bettmeralp Aletsch Arena- Via FB Aletsch Arena
Passo Rolle Trentino. Via Danilo Mattedi @danilomattedi
Stubai Via FB Schlick 2000 Skizentrum/Wanderzentrum Stubai
Göschinen Uri. Foto via Twitter Andreas Hostettler @wintimet
Göschenen Uri. Foto via Twitter Andreas Hostettler @wintimet

Als sneeuw voor de zon
De verse april sneeuw had weinig in te brengen tegen de temperaturen die gisteren zelfs al weer tot 10 a 15 en lokaal in het noorden en oosten zelfs tot bijna 20 graden opliepen. Daarbij lieten  de al warme april zon en de warme bodem de sneeuw nog extra snel smelten met als genadeslag gisteren tijdelijke ook nog eens een stevig doorstaande Südföhn.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte tussen de de (hogere) wolken door

Tot middelbare hoogtes is een groot deel van de witte pracht inmiddels al weer verdwenen of gereduceerd tot nog wat sneeuwresten. Vanaf circa 1200 a 1300 meter is het veelal nog sneeuwbedekt met in de hogere delen nog volop sneeuw.

Ook in Termen is de afgelopen 48 uur de meeste sneeuw weer verdwenen, met name de stevige föhnwind gisteren deed de sneeuw razendsnel smelten. Hieronder een foto van donderdagochtend en het beeld van vanmorgen

Nog veel sneeuw in de bergen
Met de verse sneeuw die er is gevallen bedraagt de sneeuwhoogte op het meetveld van het automatische meetstation van de Bortelsee (Rothwald) maar liefst 579 cm. Echter ook elders in de wat hogere Alpiene regionen ligt nog veel sneeuw met sneeuwhoogtes die meest variëren tussen de 100 tot 400cm.

Actuele sneeuwhoogtes westelijke Alpen. Topper is de Bortelsee (Obewallis) met 579 cm sneeuw. Bron Kachelmannwetter

Vandaag hebben vooral de westelijke en zuidelijke Alpen te maken met de invloed van de lagedruk (lagedrukgebiedje) en vochtigere lucht. De bewolking overheerst en er valt vooral aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam neerslag waarbij het boven de 1500 meter sneeuwt.

Richting de oostelijke Alpen zit drogere en ook wat zachtere lucht. Hier is het droog en opgeklaard waarbij het aan de noordkant  föhnig is. Met de föhn en de opklaringen kan het kwik tot 18 a 20 graden gaan oplopen.

Radarbeeld Alpen 09h00

In de loop van de dag van het westen uit dan meer en meer (hogere) bewolking waaruit in de westelijke delen van de Oostenrijkse Alpen ook wat neerslag of een bui gaat vallen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In het verdere vervolg verblijven de Alpen tussen lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan en oost Europa en hogedruk boven het noorden van Europa in een drukgradiënt arme zone. Met weinig stroming heeft dat dat we we te maken gaan krijgen met vrij saai lenteweer wat zich zal kenmerken door een mix van wolken(velden) en opklaringen en vrij gematigde temperaturen.

GFS 500 hPa voor dinsdag met de hogedruk in het noorden en de lagedruk(bieden) in het zuiden met daartussen de Alpen met de vlakke drukverdeling

Op het 1500 meter vlak ligt het kwik meest tussen de 2 en 6 graden en de vorstgrens meest tussen de 1500 en 2200 meter. De neerslag zal vooral ook een buiig karakter vertonen ondersteund en getriggerd door dagelijkse gang.

Van noorden uit kouder
Richting het weekend zien we noord Europese hoog met zijn kern wat meer naar het oosten schuiven en komt dan met zijn kern (1030 hPa) boven Scandinavie te liggen. Met een naar noordoost draaiende hoogtestroming gaan aan de oostflank van het systeem drogere en koudere lucht lucht naar het zuiden toe uitstromen. Het lijkt er op dat we vanaf vrijdag met de veel koudere polaire lucht te maken gaan krijgen. Hier gaat het kwik in alle hoogtes naar beneden.

ECMWF T850 hPa voor zaterdag 00h00 met de koude polaire lucht die naar het zuiden toe uitstroomt en ook de Alpen heeft bereikt

Het is nog even afwachten hoe zich dit precies gaat ontwikkelen en in hoeverre de koudere lucht tot over de Alpen kan of zal gaan uitstromen. Uitgaande van het ECMWF model kan de koudere lucht via de gehele Alpennoordkant tot over de westelijke Alpen naar het zuiden gaan uitstromen. In het weekend daalt het kwik op 1500 meter dan tot -4 a -6 graden en de stevige noordoosten wind (Zwitserland “Bise”) zullen het voor het gevoel een heel stuk kouder maken.

Het GFS is wat minder overtuigd van deze ontwikkelingen en laat de koudere lucht wat meer boven de noordelijke en vooral ook oostelijke Alpen “twijfelen” en juist veel minder naar het westen en ook zuiden toe.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Hoe het één en ander zicht precies gaat ontwikkelen zullen de komende dagen duidelijk moeten gaan maken. Deze week “geen boter geen vis” weer, in het weekend dan algemeen dalende temperaturen en afnemende neerslagkansen en ook weer meer zon. Fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Actueel in Temern Oberwallis bewolkt met een temperatuur van 4.7 graden. Ciao

Aletsch Arena Moosflupiste / Via Meteo-Oberwallis

LAWINE gevaar matig (code 2) deels nog aanzienlijke (code 3) of groot (code 4)

Lawine Sprengung Saas-Fee

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 485 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier