Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  een hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee trekt verder naar het zuiden en neemt de invloed van hogedruk ook in de westelijke Alpen weer toe. De rest van de week als ook in het weekend en begin volgende week krijgen we te maken met zonnig en van dag tot dag warmer nazomerweer.

Stijgende luchtdruk, meer zon, warmer

Terwijl gisteren in de oostelijke Alpen droge lucht en de zon het weerbeeld bepaalde moesten de westelijke Franse en Italiaanse Alpen het doen met vochtigere en koelere luchtmassa’s. Uit de bewolking die vanuit het zuiden werd aangevoerd viel vooral naar het zuiden toe ook neerslag.

Heerlijk bergweer gisteren in de oostelijke Alpen. Beeld vanuit het Kleinwalsertal met de nog fris besneeuwde bergtoppen. Foto via Twitter Hans ter braak @hansterbraak
Hogerop in de Alpen was het nog volop winters. zoals hier op het terras – Iglu – bij de Madritschhütte
en was men drukdoende met de zonneterrasmweer sneeuwvrij te maken
Minder fraai, kil en veel bewolking gestalte het weerbeeld zich gisteren in de westelijke Alpen en ook in de zuidelijke Zwitserse Alpen. Beeld van de Gr Aletsch gletsjer. Bron Website Aletsch Arena

Het slechtere weer van gisteren hadden we te danken aan een hoogtelaag dat via de Pyreneeën naar het zuiden trok. Aan de oostflank van het systeem en ondersteund door een laag aan de bodem werd de vochtige lucht vanuit het zuiden naar het noorden op transport gezet.

Radarbeeld Alpen gisterochtend met ingetekend de hoogtelagen. Bron radar WetterOnline.de

Koudere lucht zakte aan de westflank van het hoogtelaag naar het zuiden af en stroomde de westelijke Middellandse Zee op. In de confrontatie met de veel warmere vochtiger lucht ontwikkelden zich diverse regen en onweersbuien met lokaal veel neerslag. In de koudere lucht viel er in de hogere delen van de Pyreneeën sneeuw.

Het hoogtelaag gisteren om 12h00 met kern boven het NO van Spanje

Het hoogtelaag trekt vandaag en morgen verder naar het zuiden en zal morgenmiddag in het noordelijke grensgebied van Marokko en Algerije aankomen en daar voor zeer onbestendig weer gaan zorgen. Ook de regio van de westelijke Middellandse Zee zal tot dan nog het nodige aan neerslag krijgen!

Hogedruk
Tegelijkertijd neemt ook in de westelijke Alpen de invloed van een uitloper van het Azoren hoog weer toe. De zon zal weer meer ruimte krijgen, in de loop van de dag ontstaan er meer stapelwolken en kan er lokaal tot over de westelijke delen van de Oostenrijkse Alpen een regen of onweersbui tot ontwikkeling komen.

Radarbeeld Alpen vanmorgen 09h00. Bron WetterOnline radar

De middagtemperaturen stijgen al naar gelang zon of bewolking naar 18 tot 25 graden. In de bergen pendelt de vorstgrens tussen de 3000 en 3300 meter. De hoogste waardes voor het zuiden.

Ook in de zuidelijke Walliser Alpen (Oberwallis) schijnt vandaag de zon weer

In het verdere verloop zien we het Azorenhoog een verbinding (brug) maken met een hoog boven west Rusland waarbij het Azorenhoog voor onze contreien dominant gaat worden.

Richting en in het weekend verplaatst het zwaartepunt met kern ten noorden van de Alpen zich geleidelijk richting oost Europa. We mogen ons dan ook gaan opmaken voor rustig, zonnig nazomerweer waarbij de temperaturen dagelijks wat winst kunnen gaan pakken.

Zoals ook al in het vorige Alpenweerpraatje besproken gaat het vooral in de bergen dan ook flink opwarmen en zal de nulgradengrens tot 4300 a 4400 meter gaan stijgen. In het Alpenlaagland en de lagere dalen mogen we dan met veel zon temperaturen verwachten van 23 tot 28 graden en goed mogelijk dat ergens de 30 graden gehaald zal gaan worden.

Mooi is vanmorgen nog de sneeuwgrens te zien boven de Hochgebirgsstauseen in Kaprun. De meeste sneeuw zal de komende dagen weer snel verdwijnen met het oplopen van de temperaturen

Zaterdag zou een meelopen weinig actief koufront in met name de noordelijke oostelijke Alpen meer bewolking kunnen gaan geven en is ook een spat regen niet geheel uitgesloten.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Ook de start van de nieuwe week lijkt onder de vleugels van de hogedruk zomers te gaan verlopen. Met het verder wegtrekken van het zwaartepunt van de hogedruk richting oost Europa neemt met weer dalende luchtdruk en wat vochtigere lucht in het westen de buienkans weer wat toe. Tevens zien we dan boven de Britse Eilanden een volgend hoog richting IJsland en de Noorse Zee opbouwen.

GFS 500 hPa voor woensdag 18 september

In samenspel met een depressie boven het noorden van Scandinavie kan vanuit het noordwesten tot noorden veel koudere lucht naar het zuiden toe afzakken. Zo als het er nu naar uitziet zou deze lucht in de loop van de dinsdag tot over de oostelijke Alpen kunnen gaan uitstromen met daar een gevoelige temperatuurdaling. (zie hieronder de GFS ensembles)

Deze ontwikkeling(en) zijn echter nog onzeker en hangen mede ook af van hetgeen de hogedruk begin volgende week precies gaat doen! Daarover dan later meer.

Tot zover vanuit een weer onbewolkt Termen in Oberwallis, een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Blik vanuit de weerkamer richting en over het westelijke Rhonedal in Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 339 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier